Πού ακριβώς λέει ότι είναι στο δόγμα της χριστιανικής πίστης απαγορευμένη η καύση των νεκρών? Της ορθόδοξης, έστω, χριστιανικής πίστης. Προσωπικώς μόνο το χους ην και εις χουν απελεύσητω της νεκρώσιμης ακολουθίας ξέρω που δεν νομίζω να υπάρχει στις Γραφές. Αλλά και αυτό να πάρουμε. Το ξέθαμα των νεκρών πού ακριβώς εντάσσεται; Λιωμένους, άλιωτους, στα 3-4 χρόνια όπως είναι να παίρνουν άλλοι σειρά. Ούτε κι αυτό είναι επομένως κατά τους κανόνες που λες.
Το ζήτημα χώρων αποτέφρωσης δεν είναι κάτι που θα έπρεπε να απασχολεί την ιεραρχία της θρησκείας η οποία δεν την εφαρμόζει αλλά την πολιτεία η οποία πρέπει να μεριμνήσει. Είμαι υπέρ της ελευθερίας επιλογής ως προς τον τρόπο διαχείρισης των νεκρών, αρκεί να μην απειλείται η δημόσια υγεία.
Από τη στιγμή που οι ιεράρχες το λένε τότε θεωρώ ότι αυτό είναι πίστη της Εκκλησίας της Ελλάδος. Δ
Δεν δίνω δεκάρα, Εγώ θα αναληφθώ.
άλλο η πίστη και άλλο τα δελτία τύπου της ΕτΕ.
Εσένα πρέπει να σε κάψουμε για να είμαστε σίγουροι ότι στην περίπτωση που αλλάξεις γνώμη και αναστηθείς τουλάχιστον να μην πάρεις πάλι το ίδιο μυαλό...![]()
Ετσι.
Μπορω να πιστευω και χωρις να υποτασσομαι στις οδηγιες προς πιστους της εκαστοτε κεφαλης της εκκλησιας. (αν και την παρουσα κεφαλη την εκτιμω. Ισως δε ειναι ο μονος που εχω εκτιμησει μεταπολιτευτικα)
Εάν προσυπογράφει τέτοιες εκβιαστικές δηλώσεις, που υπονοείται δηλαδή σαφώς ότι μπορείτε να καείτε αλλά θα πάτε αδιάβαστοι, χάνει κάθε σεβασμό από μέρους μου. Ακούς εκεί οι ετερόδοξοι και οι αλλόθρησκοι... μνημείο αμφισημίας και υποκρισίας. Σαν να σου λένε ότι θα αλλαξοπιστήσεις στα στερνά σου.
Απλά σου λένε τι η πίστη σου ορίζει. Δεν βλέπω αμφισημία ούτε υποκρισία.
H Εκκλησία της Ελλάδος είναι διοικητικό μόρφωμα, δεν διαμορφώνει την ορθόδοξη πίστη. Εξάλλου από τους κόλπους της ΕτΕ δεν προέρχεται το επιχείρημα, σε προσπάθεια δικαιολόγησης των αισχροτήτων διαφόρων λειτουργών της, ότι άλλο η πίστη, η ορθοδοξία, και άλλο οι λειτουργοί της; Ε, επομένως, άλλο η πίστη και άλλο τα δελτία τύπου της ΕτΕ.
Ετσι.
Μπορω να πιστευω και χωρις να υποτασσομαι στις οδηγιες προς πιστους της εκαστοτε κεφαλης της εκκλησιας. (αν και την παρουσα κεφαλη την εκτιμω. Ισως δε ειναι ο μονος που εχω εκτιμησει μεταπολιτευτικα)
Εάν προσυπογράφει τέτοιες εκβιαστικές δηλώσεις, που υπονοείται δηλαδή σαφώς ότι μπορείτε να καείτε αλλά θα πάτε αδιάβαστοι, χάνει κάθε σεβασμό από μέρους μου. Ακούς εκεί οι ετερόδοξοι και οι αλλόθρησκοι... μνημείο αμφισημίας και υποκρισίας. Σαν να σου λένε ότι θα αλλαξοπιστήσεις στα στερνά σου.
Ένας απο τους ρόλους του κλήρου (σε οποιαδήποτε θρησκεία) είναι να εξηγεί το δόγμα στους πιστούς.
Σου εξηγούν λοιπόν πτυχές της πίστης σου που ίσως (όπως τώρα) δεν είχες αντιμετωπίσει ποτέ πριν.
We use essential cookies to make this site work, and optional cookies to enhance your experience.