Δεν δέχεται η ορθόδοξη εκκλησία την καύση των νεκρών

Η ταφή είναι πιο οικολογική από την καύση και πιθανότατα φτηνότερη σαν διαδικασία.

Βέβαια στις σύγχρονες πόλεις που δεν υπάρχει χώρος για τίποτα, είναι δύσκολο να βρεθεί για νεκροταφεία... παρόλα αυτά θεωρώ τεράστια προσβολή να βρίσκουν χώρο για εμπορικά κέντρα για πάρκινγκ και για οτιδήποτε, και να έχουν σαν δικαιολογία υπέρ της καύσης την δυσκολία να μας διαθέσουν 2 επί 1 μέτρο έδαφος για λίγα χρόνια.

ειτε με θαψουνε ειτε με καψουνε εγω νεκρος θα παραμεινω!!!

τους γυρο μου πρεπει να σκευτομαι που θα με πληρωνουν πεθαμενο
ο καθενας ειναι ελευθερος να διαλεξει οτι θελει.

Είχα πει σε παρόμοια συζήτηση πρίν χρόνια, στο παλιό avforum.
Δεν δίνω δεκάρα, Εγώ θα αναληφθώ.

Απάντηση: Re: Απάντηση: Δεν δέχεται η ορθόδοξη εκκλησία την καύση των νεκρών

Πού ακριβώς λέει ότι είναι στο δόγμα της χριστιανικής πίστης απαγορευμένη η καύση των νεκρών? Της ορθόδοξης, έστω, χριστιανικής πίστης. Προσωπικώς μόνο το χους ην και εις χουν απελεύσητω της νεκρώσιμης ακολουθίας ξέρω που δεν νομίζω να υπάρχει στις Γραφές. Αλλά και αυτό να πάρουμε. Το ξέθαμα των νεκρών πού ακριβώς εντάσσεται; Λιωμένους, άλιωτους, στα 3-4 χρόνια όπως είναι να παίρνουν άλλοι σειρά. Ούτε κι αυτό είναι επομένως κατά τους κανόνες που λες.

Από τη στιγμή που οι ιεράρχες το λένε τότε θεωρώ ότι αυτό είναι πίστη της Εκκλησίας της Ελλάδος. Δεν με ενδιαφέρει να το αιτιολογήσω βάση των γραφών, δεν με απασχολεί αυτό. Με απασχολεί που βάση των δικών τους δογματικών κανόνων (και κανόνες σε μία οργανωμένη θρησκεία δεν είναι μόνο ότι αναφέρεται στις γραφές αλλά και ότι οι ιεράρχες της οργανωμένης αυτής θρησκείας αποφασίζουν) στερούσαν με τη στάση τους τόσα χρόνια το δικαίωμα κάποιων ανθρώπων να ικανοποιήσουν στην Ελλάδα τις επιθυμίες των νεκρών τους. Το ζήτημα χώρων αποτέφρωσης δεν είναι κάτι που θα έπρεπε να απασχολεί την ιεραρχία της θρησκείας η οποία δεν την εφαρμόζει αλλά την πολιτεία η οποία πρέπει να μεριμνήσει. Είμαι υπέρ της ελευθερίας επιλογής ως προς τον τρόπο διαχείρισης των νεκρών, αρκεί να μην απειλείται η δημόσια υγεία.

Re: Απάντηση: Re: Απάντηση: Δεν δέχεται η ορθόδοξη εκκλησία την καύση των νεκρών

Το ζήτημα χώρων αποτέφρωσης δεν είναι κάτι που θα έπρεπε να απασχολεί την ιεραρχία της θρησκείας η οποία δεν την εφαρμόζει αλλά την πολιτεία η οποία πρέπει να μεριμνήσει. Είμαι υπέρ της ελευθερίας επιλογής ως προς τον τρόπο διαχείρισης των νεκρών, αρκεί να μην απειλείται η δημόσια υγεία.

Ακριβως. Ειναι θεμα της πολιτειας.

Οσο για τη δημοσια υγεια, απειλειται απο τα νεκροταφεια οπως λειτουργουν σημερα.

Εντος πολεων, κοντα σε θαλασσες, κοντα σε ρεματα και υπεδαφιες υδροδεξαμενες, σε δικτυα υδρευσης κτλ.

Οσο για την παραδοση, διαβαζω οτι στην αρχαια Ελλαδα, γινοταν καυση των νεκρων. Η παραδοση της ταφης ειναι νεοτερη. Η "παραδοση"της εκταφης δε, νεοτερη ακομη και επικρατησε για πρακτικους και οικονομικους λογους. Φυσικα αν εχεις αγορασει οικογενειακο ταφο εχεις καποια προνομια παραπανω.

Re: Απάντηση: Re: Απάντηση: Δεν δέχεται η ορθόδοξη εκκλησία την καύση των νεκρών

Από τη στιγμή που οι ιεράρχες το λένε τότε θεωρώ ότι αυτό είναι πίστη της Εκκλησίας της Ελλάδος. Δ

H Εκκλησία της Ελλάδος είναι διοικητικό μόρφωμα, δεν διαμορφώνει την ορθόδοξη πίστη. Εξάλλου από τους κόλπους της ΕτΕ δεν προέρχεται το επιχείρημα, σε προσπάθεια δικαιολόγησης των αισχροτήτων διαφόρων λειτουργών της, ότι άλλο η πίστη, η ορθοδοξία, και άλλο οι λειτουργοί της; Ε, επομένως, άλλο η πίστη και άλλο τα δελτία τύπου της ΕτΕ.

Re: Απάντηση: Δεν δέχεται η ορθόδοξη εκκλησία την καύση των νεκρών

Δεν δίνω δεκάρα, Εγώ θα αναληφθώ.

Εσένα πρέπει να σε κάψουμε για να είμαστε σίγουροι ότι στην περίπτωση που αλλάξεις γνώμη και αναστηθείς τουλάχιστον να μην πάρεις πάλι το ίδιο μυαλό... :flipout:

άλλο η πίστη και άλλο τα δελτία τύπου της ΕτΕ.

Ετσι.

Μπορω να πιστευω και χωρις να υποτασσομαι στις οδηγιες προς πιστους της εκαστοτε κεφαλης της εκκλησιας. (αν και την παρουσα κεφαλη την εκτιμω. Ισως δε ειναι ο μονος που εχω εκτιμησει μεταπολιτευτικα)

Re: Απάντηση: Δεν δέχεται η ορθόδοξη εκκλησία την καύση των νεκρών

Εσένα πρέπει να σε κάψουμε για να είμαστε σίγουροι ότι στην περίπτωση που αλλάξεις γνώμη και αναστηθείς τουλάχιστον να μην πάρεις πάλι το ίδιο μυαλό... :flipout:

Θα αναληφθεί, εννοεί ότι θα επανέλθει ως ομόλογο Ελληνικού Δημοσίου... και θα εκτινάξει τα spreads στη στρατόσφαιρα

Ετσι.

Μπορω να πιστευω και χωρις να υποτασσομαι στις οδηγιες προς πιστους της εκαστοτε κεφαλης της εκκλησιας. (αν και την παρουσα κεφαλη την εκτιμω. Ισως δε ειναι ο μονος που εχω εκτιμησει μεταπολιτευτικα)

Εάν προσυπογράφει τέτοιες εκβιαστικές δηλώσεις, που υπονοείται δηλαδή σαφώς ότι μπορείτε να καείτε αλλά θα πάτε αδιάβαστοι, χάνει κάθε σεβασμό από μέρους μου. Ακούς εκεί οι ετερόδοξοι και οι αλλόθρησκοι... μνημείο αμφισημίας και υποκρισίας. Σαν να σου λένε ότι θα αλλαξοπιστήσεις στα στερνά σου.

Εάν προσυπογράφει τέτοιες εκβιαστικές δηλώσεις, που υπονοείται δηλαδή σαφώς ότι μπορείτε να καείτε αλλά θα πάτε αδιάβαστοι, χάνει κάθε σεβασμό από μέρους μου. Ακούς εκεί οι ετερόδοξοι και οι αλλόθρησκοι... μνημείο αμφισημίας και υποκρισίας. Σαν να σου λένε ότι θα αλλαξοπιστήσεις στα στερνά σου.

Ναι κι εγω ετσι αισθανθηκα.

Αλλα φανταζομαι οτι δεν θα ειναι δικη του αποφαση και τι πρεσσα θα επεσε απο την συνοδο....

Ετερόδοξοι σημαίνει πχ καθολικοί.
Νομίζω ότι είχαν υποχρέωση να πουν στα μέλη της εκκλησίας τι ισχύει στο δόγμα τους όσον αφορά τη ταφή και την καύση (τώρα που η καύση θα ισχύει και στην χώρα μας).
Απλά σου λένε τι η πίστη σου ορίζει. Δεν βλέπω αμφισημία ούτε υποκρισία.

Απλά σου λένε τι η πίστη σου ορίζει. Δεν βλέπω αμφισημία ούτε υποκρισία.

"Πίστη" σημαίνει εξ ορισμού ό,τι πιστεύω. Όχι ότι μου λένε ότι πρέπει να πιστεύω εάν θέλω να με διαβάσουν (φτου φτου) όταν έρθει η ώρα. Όχι υποκρισία, εκβιασμός και του αισχίστου είδους μάλιστα. Και ποιοι είναι αυτοί για να ερμηνεύουν αυθεντικά το ορθόδοξο δόγμα; Η Οικουμενική Σύνοδος της Χαλκηδόνας;

Ένας απο τους ρόλους του κλήρου (σε οποιαδήποτε θρησκεία) είναι να εξηγεί το δόγμα στους πιστούς.
Σου εξηγούν λοιπόν πτυχές της πίστης σου που ίσως (όπως τώρα) δεν είχες αντιμετωπίσει ποτέ πριν.

Είναι αντίστοιχο με τον γάμο. Όταν θεσπίστηκε ο πολιτικός γάμος πάλι η εκκλησία πήρε θέση (κακώς αναμείχθηκε αν έπρεπε η πολιτεία να τον θεσπίσει). Όταν είσαι μέλος μιας θρησκείας τότε δεν μπορείς να δέχεσαι ότι απο αυτά σου "κάνει"¨και να απορρίπτεις τα υπόλοιπα. Τότε είναι σαν να δημιουργείς αίρεση ή νέα δική σου θρησκεία.
Στο γάμο για παράδειγμα είναι οξύμωρο να κάνεις πολιτικό γάμο (μόνο) και να θεωρείς τον εαυτό σου Χ.Ο. αφού ο γάμος είναι ένα μυστήριο.

Το ίδιο συμβαίνει και σε κάθε πολιτικό/κοινωνικό σύστημα:
Δεν μπορώ πχ να θεωρώ τον εαυτό μου κομουνιστή αλλά να λέω ότι όσον αφορά την οικονομία θέλω ελεύθερη αγορά με χρηματιστήριο κλπ..

EDIT: Όσον αφορά την καύση των νεκρών υπάρχουν πολλοί λόγοι που δεν επιτρέπεται στο Χ.Ο δόγμα.

Απάντηση: Re: Απάντηση: Re: Απάντηση: Δεν δέχεται η ορθόδοξη εκκλησία την καύση των ν

H Εκκλησία της Ελλάδος είναι διοικητικό μόρφωμα, δεν διαμορφώνει την ορθόδοξη πίστη. Εξάλλου από τους κόλπους της ΕτΕ δεν προέρχεται το επιχείρημα, σε προσπάθεια δικαιολόγησης των αισχροτήτων διαφόρων λειτουργών της, ότι άλλο η πίστη, η ορθοδοξία, και άλλο οι λειτουργοί της; Ε, επομένως, άλλο η πίστη και άλλο τα δελτία τύπου της ΕτΕ.

Δηλαδή οι ανατολικές ορθόδοξες εκκλησίες που βρίσκονται σε κοινωνία δεν είναι οι συνεχιστές της αποστολικής παράδοσης, διάδοχοι της πρώτης του Χριστού Εκκλησίας που την αποτελούσαν οι απόστολοι; Έχω την εντύπωση ότι η άποψη "Άλλο η ορθόδοξη πίστη και άλλο η Εκκλησία της Ελλάδος, η Εκκλησία Κωνσταντινουπόλεως κλπ " είναι αιρετική:2thumb22sup:. Δεν το κρίνω αξιολογικά.

Άλλο η προσωπική πίστη, άλλο η εκπεφρασμένη πίστη σε ένα ορισμένο δόγμα και άλλο τα δελτία τύπου της ΕτΕ, τα οποία όμως κατά τεκμήριο δεν ξεφεύγουν από το δόγμα. Άλλωστε το δόγμα καθορίστηκε με αποφάσεις ιεραρχών. Δεν το καθόρισε η προσωπική πίστη. Δεν θεωρώ ότι η ΕτΕ έχει το προνόμιο να εκφράζει τους Χ.Ο. ούτε ότι πάντα ερμηνέυει σωστά τα κείμενα και το πνεύμα τους. Είναι όμως ένας οργανισμός ο οποίος θέτει κάποιους κανόνες σε αυτούς που ακολουθούν το δόγμα του, λογικό είναι να ενημερώσει τους πιστούς αν κάποια συνήθεια αποτελεί παράβαση αυτών των κανόνων, αν θα υπάρξουν συνέπειες από την παράβαση αυτή. Όπως και είναι λογικό κάθε πιστός να αντιλαμβάνεται ενδεχομένως διαφορετικά τα πράγματα.

Θεωρώ ότι άδικα θα διαμαρτυρηθεί κάποιος Χ.Ο. προς την Εκκλησία της Ελλάδος γιατί θα αρνηθεί να διαβάσει κάποιον που είχε επιθυμία να καεί. Αν θέλει επιμνημόσυνη δέηση υπάρχουν πολλά άλλα δόγματα που θεωρούν τη καύση χριστιανική. Υπάρχει επίσης η δυνατότητα να διαβάσει ο ενδιαφερόμενος συγγενής μόνος του τη δέηση. Δεν το βρίσκω λογικό να απαιτήσει το τυπικό της ΕτΕ όταν προβαίνει σε παράβαση του πιστεύω της ΕτΕ.

προς chrisssb: δεν αντιγράφω, απλά γράφω αργά. :)

Last edited:
Απάντηση: Re: Απάντηση: Re: Απάντηση: Δεν δέχεται η ορθόδοξη εκκλησία την καύση των ν

Ετσι.

Δεν νομίζω να υποστήριξε κανείς εδώ ότι υπάρχει το δίλημμα "Είτε πιστεύεις σε ότι πιστεύει η ΕτΕ είτε δεν πιστεύεις καθόλου" Υπάρχει και η επιλογή να πιστεύεις αλλά όχι σε αυτά που πιστεύει η ΕτΕ.

Το μόνο που συνάγω με σιγουριά από την ανάγνωση του κειμένου είναι η κακή γραφή του, η άστοχη χρήση ρημάτων που φάσκουν και αντιφάσκουν και γενικώς μια προχειρότητα στη σκέψη και έκφραση. Τι θα πει π.χ. ''αποφάσισε να μην δέχεται''?? Δεν δέχεται την πράξη της καύσης ως αντίθετη των Ορθόδοξων Παραδόσεων?? Γνωστό τοις πάσι είναι αυτό. Τι προσφέρει ουσιαστικά και πρακτικά στον Χριστιανό η μη αποδοχή?? Δηλαδή, από αυτό το δελτίο τύπου έγινε ο πιστός πνευματικά πλουσιότερος σε κάτι που δεν γνώριζε??

Παρακάτω γράφει:

''Για τους Ορθοδόξους Χριστιανούς η Εκκλησία γνωρίζει και συνιστά ως μοναδικό τρόπο αποσυνθέσεως του νεκρού σώματος την ταφή σύμφωνα με την αγία Διδασκαλία Της και την από αιώνων Παράδοσή Της.''

Η χρήση και επιλογή των ρημάτων στην παραπάνω πρόταση είναι ορθότατη: Γνωρίζει και συνιστά. Γνώση και επιλογή ''γεννούν'' τα ρήματα και όχι κάποια ρητή υποχρέωση, που ούτως ή άλλως η Ιεραρχία δεν μπορεί να επιβάλλει όταν ολόκληρος ο Λόγος στηρίζεται στο ''όστις θέλει....''.

Παρακάτω τα ξανακάνει μαντάρα:

Τι θα πει ''Η Εκκλησία δεν έχει αντίρρηση για την καύση των νεκρών για τους ετεροδόξους και ετεροθρήσκους.''?? Άλλη μία λαθεμένη επιλογή τρόπου έκφρασης.

Γενικά, το κείμενο είναι κακογραμμένο και δημιουργούνται εντυπώσεις εκ του μη όντος. Ο τρόπος αποσύνθεσης του νεκρού σώματος αποτελεί αναφαίρετο δικαίωμα του θανόντος ή των συγγενών του, το οποίο προστατεύεται και θεσμοθετείται νομοθετικά από την ίδια την Πολιτεία. Η διαφωνία του κλήρου για την καύση του σώματος μόνο φιλοσοφικό έρεισμα μπορεί να έχει και ουχί πρακτικό.

Κατά τον ίδιο τρόπο η Εκκλησία διαφωνεί και με τον πολιτικό γάμο. Πρακτική ουσία=καμμία.

Ένας απο τους ρόλους του κλήρου (σε οποιαδήποτε θρησκεία) είναι να εξηγεί το δόγμα στους πιστούς.
Σου εξηγούν λοιπόν πτυχές της πίστης σου που ίσως (όπως τώρα) δεν είχες αντιμετωπίσει ποτέ πριν.

Μελετάτε τας γραφάς, δεν λέει η εκκλησία αγαπητέ μου; Αυτό που λες αφορά σε άβουλα και αγράμματα όντα, όχι σκεπτόμενους ανθρώπους. Και τις γραφές διαθέτουμε, και τη νοημοσύνη να τις κατανοήσουμε, ευχαριστώ.