Άλλωστε το δόγμα καθορίστηκε με αποφάσεις ιεραρχών.
Μελετάτε τας γραφάς, δεν λέει η εκκλησία αγαπητέ μου; Αυτό που λες αφορά σε άβουλα και αγράμματα όντα, όχι σκεπτόμενους ανθρώπους. Και τις γραφές διαθέτουμε, και τη νοημοσύνη να τις κατανοήσουμε, ευχαριστώ.
Πίστευε και μη. Eρεύνα.
Συνόδους αγαπητέ, Συνόδους. Και δη Οικουμενικές. Όχι δελτία τύπου.
Εξάλλου είχα την εντύπωση ότι Εκκλησία σημαίνει όχι μόνο τον κλήρο, αλλά και τον Λαό. Προφανώς έκανα λάθος.
Στην Βουλγαρία, είχα κάποτε διαβάσει ότι επιτρέπεται.
?????
το πίστευε και μη ερεύνα που κολλάει?
Το πίστευε και μη ερεύνα αφορά τους καθολικούς.
Πίστευε- και -μη-ερεύνα
Πόσο μεγάλη παγίδα είναι τελικά!
Στον απλό κόσμο έχει περάσει αυτό που συμφέρει περισσότερο:Πίστευε και μη ερεύνα= Άκου να δείς, αυτό που σου λέω εγώ είναι και μην την ψάχνεις.....
Τό κόμα που κάνει τη διαφορά: Πίστευε και μή,ερεύνα=Πιστεύεις δεν πιστέυεις, ψάξτο λίγο! Βάλε δηλ. το μυαλό σου να δουλέψει...
Τι να λέμε τώρα.....οι φιλόλογοι ας μας το εξηγήσουν ορθότερα, ειδικά την πρώτη εκδοχή η οποία θεωρώ πως ερμηνεύεται λάθος ως προς το ρήμα.
Το πίστευε και μη ερεύνα αφορά στην αποδοχή μιας αυθεντικής ερμηνείας των γραφών. Ε αφού αφορά μόνο τους καθολικούς, δεν χρειάζεται να ασχολούμαστε περαιτέρω.
Όσο για τις σελίδες που παραπέμπεις, προφανώς υπάρχουν και άλλες απόψεις από μια προπτυχιακή εργασία στον Δημητρόπουλο (ο Δημητρόπουλος διδάσκει συνταγματικό, στην Αθήνα).
Πίστευε- και -μη-ερεύνα
Πόσο μεγάλη παγίδα είναι τελικά!
Στον απλό κόσμο έχει περάσει αυτό που συμφέρει περισσότερο:Πίστευε και μη ερεύνα= Άκου να δείς, αυτό που σου λέω εγώ είναι και μην την ψάχνεις.....
Τό κόμα που κάνει τη διαφορά: Πίστευε και μή,ερεύνα=Πιστεύεις δεν πιστέυεις, ψάξτο λίγο! Βάλε δηλ. το μυαλό σου να δουλέψει...
Τι να λέμε τώρα.....οι φιλόλογοι ας μας το εξηγήσουν ορθότερα, ειδικά την πρώτη εκδοχή η οποία θεωρώ πως ερμηνεύεται λάθος ως προς το ρήμα.
Όπως κάθε Ελληνας έχει τον προπονητή μέσα του , έτσι έχει και έναν ορθόδοξο ιεράρχη που μπορεί να κρίνει σωστότερα από επίσημη Ιεραρχία της εκκλησίας μας... οπότε δεν είναι δυνατόν να υπάρξει μια γνώμη για οτιδήποτε.
Η ουσία είναι ότι αποφάσισαν πως αυτό είναι το σωστό βάση της πίστης μας, και δεν πρέπει να βάλουν νερό στο κρασί τους αν δεν αρέσει σε κάποιους... αυτή είναι η δουλειά τους κανονικά και όχι να συμβιβάζονται σαν πολιτικοί.
Στο Ορθόδοξο δόγμα η πίστη προέρχεται από την μελέτη των γραφών....
Οι Πατέρες μας έχουν ερμηνεύσει το παραπάνω χωρίο έτσι όπως εφαρμόζεται σήμερα από τις Ορθόδοξες Εκκλησίες σε όλο τον κόσμο.....
.
Φίλε! μήπως αναφέρεσαι στην Ελληνική Ορθόδοξη εκκλησιά… που μας σταμπάρει … Έλληνες χριστιανoi ορθόδοξοι ….Ήμαρτον θεέ μου…
We use essential cookies to make this site work, and optional cookies to enhance your experience.