Denon AVR-1909 AV Receiver

Re: Denon AVR-1909

Μια βοηθεια pls, εχω συνδεσει τον Denon με την TV μεσω HDMI αλλα ο ηχος δεν βγαινει στα ηχεια τι μπορει να εχω κανει λαθος?
Το καλωδιο ειναι ενταξει μια και το αλλαξα με το αντιστοιχο του DVD.
Οι επιλογες ειναι στο HDMI3/Auto στο Denon επισης δοκιμασα και auto/auto Αλλα τιποτα.
Στην τηλεοραση δεν υπαρχει κατι για να αλλαξω.
Αν μπορει καποιος να βοηθησει

εγώ χτες τον άνοιξα τον καινούριο μου 1909, αλλά ακόμα είμαι στην αναζήτηση...
είναι γεμάτος υποδοχές πίσω και ο υπόλοιπος εξοπλισμός που διαθέτω είναι αρχαίος...μέχρι να αγοραστεί άλλος τις επόμενες μέρες, προσπαθω να συνδέσω
dvd player που έχει: component. coaxial. 2 scart. 3x2 αναλογικές RCA.
το 5.1 μου nansin έχει 3χ2 rca εισόδους και άλλες τόσες εξόδους από το αυτοενισχυόμενο sub προς τους δορυφόρους. τίποτα άλλο.
η ΤV έχει τα πάντα είναι SONY 46W4000 .

τώρα ψάχνω πως να συνδέσω τα παραπάνω.
λέω να δώσω από το dvd στον ενισχυτή (για upscaling ) και από τον denon να στείλω εικόνα στην ΤV και ήχο στο sub ...
λογικά ο καλύτερος τρόπος είναι :
από το dvd να αποφύγω το scart και να δώσω component εικόνα (μπλε-πρασινο-κόκκινο καλώδιο) k' coaxial ήχο στον denon
και από τον denon με HDMI στην ΤV και rca 3x2 στο sub. Μπορεί όμως να διαχωρίσει το hdmi τον ήχο από την εικόνα; δηλ. να μην παέι ο ήχος στην ΤV; ή αλλιώς να χρησιμοποιήσω optical από τον denon to Sony;

Αλλά επειδή είμαι άσχετος για πείτε κι εσείς ω ρε φίλοι...

Last edited:

Ω, φίλε στείλε τα όλα με HDMI στον Denon για να κρατήσεις το σήμα σε ψηφιακό επίπεδο all the way.
Ο κανόνας είναι να αποφεύγουμε τις μετατροπές από ψηφιακό σε αναλογικό και τούμπαλιν, ενώ κατά τη διαδρομή του σήματος μέχρι την εικόνα που θα πάρουμε στο μέσο προβολής, διαλέγουμε έναν scaler από τους τρεις που έχουμε στη διάθεσή μας, τον καλύτερο.
Συνήθως δεν είναι αυτός του μέσου προβολής.
-bye-

Α! γεια σου PLEO και θα το ρωτούσα αυτό :
έχοντας
1)ένα καινούριο HTPC(δεν ξέρω αν με τα προγράμματα όπως το VLC/MP HC κτλ. κάνει upscale)
2)μια sony W4000 με έναν από τους καλύτερους για την κατηγορία scaler
3) πιθανά ένα sony S350 blu-ray player σύντομα, και
4) τον denon 1909 με το faroudja scaler

ΑΠΟ ΠΟΥ ΚΑΝΩ ΤΟ ΚΑΛΥΤΕΡΟ UPSCALE ; ; ;

Θέλει δοκιμή το πράγμα.
Από το Sony εφ' όσον η ανάλυση ενός μπλε δίσκου είναι 1080p δεν θα έβαζα κανένα scaler να δουλέψει. Στις άλλες περιπτώσεις μάλλον του Denon.
Αλλά θα κάνεις δοκιμή να δεις τι σου αρέσει καλύτερα.
Μια λεπτομέρεια. πολλά player όταν αναπαράγουν DVD (576i υλικό δηλαδή) δεν δίνουν τη δυνατότητα από το HDMI να βγαίνει το σήμα ως 576i αλλά ως 576p. Όταν λοιπόν θέλουμε να πάρουμε αυτούσιο το σήμα του δίσκου DVD (576i) με σκοπό να χρησιμοποιήσουμε καλύτερο scaling εξωτερικά, το σήμα αυτό έχει ήδη περάσει από μία επεξεργασία. Οπότε προσοχή.
Σε κάθε περίπτωση κάνε τις δοκιμές σου.

Για τον DENON 1909 μας λοιπόν , άρχισα να τον σκαλίζω το απόγευμα και έχω ουκ ολίγες απορίες:
Πρώτον και κυριότερον, θέλει στρώσιμο; και με ποιο τρόπο;
Μετά, γιατί βλέπει τον ήχο από το dvd ως analog; ψηφιακός δεν έπρεπε να είναι;
πήγα να στείλω ήχο με HDMI στην ΤV, η οποία όχι μόνο δεν παίρνει τον ήχο αλλά ούτε και την εικόνα...
(για τον φίλο παραπάνω, μια σημειώση λέει ότι αν δεν προέρχεται από HDMI ο ήχος στον denon τότε δεν μπορεί να σταλεί μέσω HDMI)
Εγώ προσπαθώ να στείλω τον ήχο του dvd asmtrad με coaxial και την εικόνα με component (R_G_B) . O ντένονας δεν καταλαβάνει τίποτα με τα αυτόματα.
παρακάμπτοντάς τον και στέλνοντας το component στην ΤV η εικόνα παίζει..και μάλιστα καλύτερα από το scart(smartlink) που το έστελνα μέχρι τώρα. Αλλά για τον ήχο η TV δεν έχει ούτε Optical ούτε coaxial. ;
Άρα μένει το HDMI και οι αναλογικές RCA σε 3 ζεύγη.

Μόλις έστησα vista στο νέο HTPC και λέω από αύριο να δοκιμάσω με αποκλειστική HDMI σύνδεση: HDMI από το HTPC to DENON to TV. Όπως είναι το καλύτερο και λέει και ο Pleo. Όταν όμως δεν έχει κανείς HDMI, το πράγμα μπλέκει πολύ.

Αυτό που αδυνατώ να καταλάβω είναι γιατί δεν παίρνει εικόνα απο το component του dvd ο denon, να κάνει το upscale και να το στείλει με HDMI στην ΤV. Λογικά εγώ δεν βρήκα τον τρόπο, πάω πάλι στο Manual...
όποιος ξέρει κάτι ας πει...

Μάλλον πρέπει να πεις στον Denon τι σήμα παίρνει, από που και τι να το κάνει σε εικόνα και ήχο.
Σύμφωνα με το site της Denon, ο ενισχυτής σου κάνει μετατροπή αναλογικών σημάτων σε ψηφιακά και τα εξάγει σε ανάλυση έως 1080p από την HDMI.

Απλά είναι θέμα R.T.F.M.

Δες τον τρόπο αντιστοίχισης των εισο-εξόδων μέσα από το μενού του ενισχυτή.
-bye-

τα έκανα όλα αυτά, διάβαζα όλο το απόγευμα (περιμένοντας Μεταφορική που τελικά δεν ήρθε!), έπαιζα με τις ρυθμίσεις αλλά δεν τα κατάφερα...
Μετά τις γιορτές μάλλον θα πάω σε hdmi αποκλειστική σύνδεση και θα λυθούν όλα...
τώρα υπάρχει τρόπος να καταλάβει ο ενισχυτής ότι τα συνδεμένα ηχεία πάνω του θα είναι sub, front L-R και central; δηλαδή να στέλνει το DD ή το DTS με ψευδοσαράουντ τρόπο για τα πίσω κανάλια;
ή πρέπει να του δηλώσω ότι παίζει σε 5.1 και να μην έχω τα πίσω ηχεία καθόλου συνδεμένα;

Όλοι οι ενισχυτές διαμοιράζουν την πληροφορία των καναλιών των ηχείων που δεν υπάρχουν, σε αυτά που υπάρχουν. Μην ανησυχείς γι' αυτό. Λέγεται Downmix η διαδικασία και γίνεται αυτόματα, αρκεί να δηλώσεις ποια κανάλια χρησιμοποιείς στον ενισχυτή.

Δεν έχω κοιτάξει το manual, αλλά είμαι σχεδόν σίγουρος ότι είναι θέμα αντιστοίχισης των εισο-εξόδων και διαχείρισης των σημάτων.
Σύμφωνα με τις δυνατότητες του 1909, αυτά που επιχειρείς θα έπρεπε να δουλεύουν.

Καλησπέρα σε όλους...
...Είμαι και εγώ κάτοχος από χθες του Denon 1909 μετά από απόσυρση ενός Sony ενισχυτή τεχνολογίας 2000...Αυτό που μετάνοιωσα είναι ότι τον πήρα σε ασημί χρώμα, το οποίο σε σχέση με τα μαύρα ήχεία έιναι πολύ έντονο ακόμα και το βράδυ, αλλά εντάξει πιστεύω να το συνηθίσω...
...Η αλήθεια είναι ότι έχω σπαζοκεφαλιάσει λίγο με τις τόσες ρυθμίσεις και τις συνδέσεις...Σήμερα όλη μέρα πάλευα να συνδέσω καλώδια, ηχεία, dvd recorder, τηλεόραση CRT, dreambox κλπ...Τα καλώδια από την πλευρά που είναι μαρκαρισμένα με μια γραμμή, τα πέρασα στο Black-πλήν και την άλλη πλευρά στο + κανονικά σε όλα τα ηχεία και τον ενισχυτή..Το σωστό είναι η έξοδος του + του ενισχυτή να πηγαίνει στο + του κάθε ηχείου, αλλά έχει σημασία η μαρκαρισμένη πλευρά του καλωδίου να πηγαίνει στο + ή - ή δεν παίζει κανένα ρόλο;;;
...Τα ηχεία μου είναι σύστημα 5.1 αλλά δεν μου δίνει ήχο στο subwoofer της yamaha...Το subwoofer έχει 2 input ( Left & Right ) και χρησιμοποίησα ένα black RCA ( από διπλό RCA black & Red ) για να δώσω ήχο από το PRE OUT του ενισχυτή σε ένα από τα 2 input του subwoofer...Μήπως δεν βάζω το σωστό καλώδιο;;;

To sub έχει ρύθμιση volume;
Έχει διακόπτη που να δουλεύει ως LFE in, δηλαδή να απενεργοποιεί το δικό του crossover, το οποίο μπορεί να είναι ρυθμισμένο πολύ χαμηλά; Συνήθως αν ο διακόπτης δεν είναι στη θέση LFE in το σήμα υποδιπλασιάζεται εσωτερικά του sub. Καλό είναι να χρησιμοποιείσεις ένα μονό RCA και από τις δύο πλευρές.
Το σήμα που του στέλνεις είναι από την έξοδο pre-out SW του Denon;
Έχεις δηλώσει στον ενισχυτή ότι έχεις sub;

To sub έχει ρύθμιση volume;
Έχει διακόπτη που να δουλεύει ως LFE in, δηλαδή να απενεργοποιεί το δικό του crossover, το οποίο μπορεί να είναι ρυθμισμένο πολύ χαμηλά; Συνήθως αν ο διακόπτης δεν είναι στη θέση LFE in το σήμα υποδιπλασιάζεται εσωτερικά του sub. Καλό είναι να χρησιμοποιείσεις ένα μονό RCA και από τις δύο πλευρές.
Το σήμα που του στέλνεις είναι από την έξοδο pre-out SW του Denon;
Έχεις δηλώσει στον ενισχυτή ότι έχεις sub;
Η έξοδος είναι από το pre-out SW και από Manual Set up>Speaker Set up> Subwoofer > έχω δηλώσει yes...
Το woofer έχει 2 input υποδοχές ( left - right ), ρύθμιση Phase ( REVERSE - NORMAL ) , HIGH CUT CONTROL ( 50 - 150 HZ ) & Volume control ...Με τον παλιό ενισχυτή δεν είχα πρόβλημα..Είχα σύνδεση 2 RCA και ακόμα και σε χαμηλή ένταση ( Volume control ) τα μπάσα ήταν πολύ δυνατά...Σήμερα έβαλα μουσική με πολυκάναλο ήχο και και ο ενισχυτής το έβλεπε το woofer αλλά το μπάσο ήταν πολύ ασθενές....Σε stereo mode δεν βγαίνει μπάσο...
Πιστεύω ότι φταίει το καλώδιο...Ποιό καλώδιο μου προτείνετε από Πλαίσιο;;;Έχω ένα μονό Coaxial ( ομοαξονικό )..Κάνει για αυτή τη δουλειά;;;

Πιστεύω ότι το ομοαξονικό δεν κάνει για την σύνδεση sub με 1909...
λοιπόν κι εγώ έψαχνα σήμερα πως συνδέω το σαμπάκι μου tannoy 1001 με τον denon, οι οδηγίες λένε με μονό απλό καρφί καλώδιο, στον 1909 βγαίνει από το Pre-out και στο sub υπάρχουν 2 διπλανές ίδιες υποδοχές, το LFE kai to In.
Εγώ επέλεξα το in... ίσως να έχεις το ίδιο θέμα με αυτά που λες παραπάνω για 2 υποδοχές left-right.

Στα δικά μου προβλήματα τώρα με τον 1909 και τα ηχεία...ΔΕΝ ΠΑΙΖΟΥΝ!!! έχω σκάσει. Αντιγράφω post μου και σε άλλο thread και συγνώμη αλλά ψάχνω επειγόντως λύση, κάτι απλό θα είναι μάλλον
"Το πρόβλημα είναι ο νέος ενισχυτής 1909 ο οποίος αρνείται να παίξει πάνω από 2 δευτερόλεπτα, σβήνει συνέχεια και τον παλεύω από το πρωί δεν ξέρω τι να κάνω...Δοκίμασα όλα τα κουμπιά των μενού αλλά δεν προλαβαίνω σβήνει συνέχεια...υποψιαζομαι ότι δεν έχω συνδέσει σωστά τα γυμνά καλώδια που μπαίνουν στον ενισχυτή και τα ηχεία...τα αποσύνδεσα και πάλι σβήνει...τα ξανασύνδεσα αφού ξαναέκοψα τις άκρες και πρόσεξα να μην περισσεύουν, να μην ακουμπάνε μεταξύ τους και στο πίσω πάνελ του ενισχυτή.τζίφος!
Απελπισία να 'εχεις τα μηχανήματα και να μην παίζουν, απογοήτευση παιδιά τι να πω...έχει κανείς καμιά συμβουλή τι να δω στον DENON για να μην σβήνει;
του βάζω να παίξει ράδιο με όλα τα καλώδια άλλων συσκευών αποσυνδεμένα και πάλι σβήνει...είναι κάποιο κύκλωμα προστασίας που με κάνει να πιστεύω ότι κάτι φταίει με τα ηχεία...έχω πάνω :το sub με μονό καλώδιο ήχου στο pre out,το δοκίμασα και στο auto και στο ΟΝ, και
: τα καλώδια ηχείων που πάνε στο κεντρικό και τις 2 μπροστά κολώνες. Για πίσω δεν έχω τίποτα. Μήπως φταίει που δεν είναι 5.1 τα ηχεία;
Μήπως πρέπει να γνωρίζω κάτι για τη γυμνωμένη άκρη του καλωδίου που μπαίνει στις αντίστοιχες υποδοχές του ενισχυτή; Το έβαλα μέσα και το έσφιξα , εννοείται πρόσεξα τα +/- δηλ.το κόκκινο και το μαύρο αντίστοιχα. Δεν ξέρω τι άλλο να δω...καμιά ιδέα κανείς;"

Last edited:

Αυτό σου το κάνει από την ώρα που τον πήρες;;;..Δεν σου έχει ανάψει κανονικά καθόλου;;;Αν πάς στην σελ. 10 λέει για ενεργοποίηση της ασφάλειας σε περίπτωση που κάτι δεν είναι συνδεδεμένο σωστά, δεν λέει ότι κλείνει εντελώς αλλά ανάβει προειδοποιητικό κόκκινο το stand by..
Έχεις κάνει Auto Set Up με το μικρόφωνο;;;Εκεί θα σου πεί αν έχεις κάνει λάθος την + - σύνδεση...Τα ηχεία σου στα πόσα Ω δουλεύουν;;;;Μήπως το καλώδιο δεν είναι αρκετό να τα σηκώσει;;;;Αν δείς ότι δεν βγάζεις άκρη, καλό θα είναι να επικοινωνήσεις με την Denon..

Για το subwoofer που λές, σε εμένα μάλλον φταίει η σύνδεση του καλωδίου...Θα πάρω ένα μονό RCA και θα δούμε...Σε στερεοφωνικό ήχο δεν μου βγάζει καθόλου μπάσο...Μόνο σε πολυκάναλο...

Επίσης σε εμένα τα καλώδια δεν έχουν χρώμα μαύρο και κόκκινο παρά μόνο μια γραμμή..Ας μου απαντήσει κάποιος αν πρέπει η πλευρά με την γραμμή να πάει στο + ή - ενισχυτή ηχείων ώστε να έχεις την σωστή ποιότητα ή δεν έχει καμία σχέση και απλά σε βοηθάει να ξέρεις ποια πλευρά έβαλες στον ενισχυτή ( είτε + είτε - ) και αναλόγως να την βάλεις και στα ηχεία...

Last edited:

To +- πάνω στα καλώδια μετράνε μόνο για να τα συνδέσεις με τη σωστή φορά. Ακόμα και αν δεν το κάνεις σωστά, οι σύγχρονοι ενισχυτές σε ειδοποιούν γι' αυτό (δεν καίγεται τίποτα).

Jopar, αν και δεν είμαι ειδικός, στη θέση σου θα προσπαθούσα να κάνω reset τον ενισχυτή στις αρχικές του ρυθμίσεις και να τον ανάψω σκέτο. Αν μου έσβηνε πάλι, θα τον πήγαινα πίσω. Αν όχι θα συνέδεα 1-1 τα καλώδια μέχρι να δώ που σκαλώνει. Πάντως οι ενισχυτές αν μη τι άλλο είναι έξυπνα μηχανήματα και "foolproof". Δηλαδή είναι σχεδιασμένα να αντιπαρέρχονται μικρά λάθη στις συνδέσεις σε ηχεία - εισόδους κι εξόδους.

To +- πάνω στα καλώδια μετράνε μόνο για να τα συνδέσεις με τη σωστή φορά. Ακόμα και αν δεν το κάνεις σωστά, οι σύγχρονοι ενισχυτές σε ειδοποιούν γι' αυτό (δεν καίγεται τίποτα).

Δλδ μπορείς αν ένα καλώδιο που έχει κόκκινο και μαύρο, το μαύρο να το βάλεις στο κόκκινο του ενισχυτή και στο κόκκινο του ηχείου ή στην περίπτωση μου το μέρος με την γραμμή να πάει είτε στο κόκκινο είτε στο μαύρο και από εκεί ανάλογα στο κ-μ του ηχείου;;;Sorry για την ασχετοσύνη μου...

Ο jopar μου φαίνεται μόλις τον πήρε τον ενισχυτή...Επομένως δεν πρόλαβε να κάνει καμία ρύθμιση για να κάνει reset...Ας μας πει...Νομίζω και καμία σύνδεση ηχείων να μην έχεις δεν υπάρχει λόγος να κλείνει ο ενισχυτής...

Last edited:

παιδι'α ευχαριστώ για την βοήθεια τελικά τα κατάφερα!!!
κοιτάξτε, όσο δεν είχα συνδεμένο τίποτα πάνω στον 1909 που μόλις πήρα πριν 10 μέρες, έσβηνε στα 2 δευτερα και έμενε σε standby mode αναβοσβήνοτας προειδοποιητικά το κόκκικο λαμπάκι...αλλά επειδή έσβηνε συνέχεια χωρίς ηχεία ακόμα και συνδέοντας σταδιακά ένα ένα τα ηχεία και το sub, έψαχνα τρόπο να μείνει ανοικτός ώστε να έχω πρόσβαση στα μενού και να βρω άκρη...
τελικά έμεινε ανοικτός όταν σύνδεσα στις αναλογικές του εξόδους κάτι μικρά ηχειάκια H/Y 5.1 που είχα στο σαλόνι ως τώρα...αυτά τα είχα συνδέσει για να ακούσω ράδιο από τον ενισχυτή την πρωτη μέρα που ήρθε (δεν είχα ακόμη τα νέα ηχεία της tannoy)και μάλλον έμειναν οι αυτόματες ρυθμίσεις του (γιατί στα μενού δεν μπήκα)να τα ψάχνει...
τελικά μόλις τα είδε και σταμάτησε να σβήνει έπαιξα στα τυφλά με τα μενού, ξεκίνησα και auto setup ηχείων με το μικρόφωνο αλλά ήταν αργό και το έκοψα μετά από λίγα λεπτά, έδωσα στον ενισχυτή από manual σεταπ να καταλάβει ότι έχει L-C-R+sub συνδεμένα...και ξαφνικά ακούστηκε ένα ψιθύρισμα που αρχικά νόμιζα ότι είναι θόρυβος της πόλης, και δυναμώνοντας ήταν ένας σταθμός που έπαιζε διαφημίσεις! το δυνάμωσα και από συγκίνηση ξάπλωσα όλο ευτυχία στο χαλί απολαμβάνοντας ...τις διαφημίσεις χα χα.
Μετά είπα να προεκτείνω το project και με λίγο παίδεμα έδωσα από παλιό dvd player ήχο στον denon με coaxial και εικόνα στην LCD με component ...
είδα σκηνές αναφοράς από matrix revolutions, και τα ηχεία μου τα revolution κελάϊδησαν για πρώτη φορά!! να ευχαριστήσω στο σημείο αυτό όλα τα παιδιά του foroum για την πολύτιμη βοήθεια!
Αύριο μετά τη δουλειά τελευταίο στάδιο να δώσω εικόνα και ήχο από την HDMI του htpc στον denon + την sony. Συνδεσμολογία εύκολη, optical υπάρχει για εναλλακτική, μένουν οι ρυθμίσεις και φτάνω στην ολοκλήρωση...!

Α japanese χρησιμοποίησα απλό μαύρο του πεταμού φτηνό RCA αρσενικό-αρσενικό για να δώσω από το preout του denon στο ΙΝ του sub...όλα καλά πήγαν. Έχω κι 1 ακριβό διπλό rca επίχρυσο από το οποίο σκοπεύω αύριο πειραματικά να χρησιμοποιήσω μόνο την μια πλευρά για να μην το χωρίζω στα 2, μάλλον θα δουλέψει...

Last edited:

Χαίρομαι που τα κατάφερες αλλά να ξέρεις ότι έχει πάρα πολλές ρυθμίσεις και θα δυσκολευτείς πολύ...Και εγώ λίγες μέρες είναι που τον έχω τον 1909 και έχω πέσει με τα μούτρα στο διάβασμα να καταλάβω στα αγγλικά πως λειτουργεί και τι ρυθμίσεις χρειάζεται..Προς το παρόν δεν είμαι ευχαριστημένος από την απόδοση του ήχου στα ηχεία αλλά μάλλον πρέπει να ρεγουλάρω μπάσα , πρίμα κλπ ( μου λείπει και το woofer )...To Auto set up κάνε το, είναι πολύ χρήσιμο και δεν πιάνει πολύ ώρα...
Να ρωτήσω κάτι, αν ξέρει κανένας...Οι οδηγίες λένε να αφήσω το crossover στο 80...Βασικά δεν ξέρω τι σημαίνει αυτό αλλά μάλλον είναι ο κόφτης για τα ηχεία και τα λιγότερα Ηz ( κάτω από 80 Hz ) τα δίνει στο woofer (το woofer έχει δικό του κόφτη και ρυθμιστή έντασης)...Τα ηχεία που έχω δίνουν τα front L/R από 48Hz-20ΚHz, το κεντρικό από 80Hz-20ΚHz και τα rear από 72Hz-20ΚHz...Πως πρέπει να τα ρυθμίσω σωστά;;;;;;

κάπου εδώ μέσα είχα διαβάσει ότι το ιδανικό είναι να δίνεις 10hz παραπάνω από τις προδιαγραφές του κάθε ηχείου σου...εννοείται τα ρυθμίζεις το καθένα χωριστά! περίπου στα 80 είναι πάντως γενικά σωστός κανόνας σύμφωνα με το manual του denon...

παιδι'α ευχαριστώ για την βοήθεια τελικά τα κατάφερα!!!...
Μετά είπα να προεκτείνω το project και με λίγο παίδεμα έδωσα από παλιό dvd player ήχο στον denon με coaxial και εικόνα στην LCD με component ...
είδα σκηνές αναφοράς από matrix revolutions, και τα ηχεία μου τα revolution κελάϊδησαν για πρώτη φορά!! να ευχαριστήσω στο σημείο αυτό όλα τα παιδιά του foroum για την πολύτιμη βοήθεια!
Αύριο μετά τη δουλειά τελευταίο στάδιο να δώσω εικόνα και ήχο από την HDMI του htpc στον denon + την sony. Συνδεσμολογία εύκολη, optical υπάρχει για εναλλακτική, μένουν οι ρυθμίσεις και φτάνω στην ολοκλήρωση...!

Συνεχίζοντας στα παραπάνω τελικά καπου διαβάζοντας το manual του 1909 είδα οτι upconversion σε οτιδήποτε σήμα πάρει εισερχόμενο το βγάζει σε HD ΜΟΝΟ ΑΠΟ ΤΗΝ HDMI!!!
εγώ όπως λέω παραπάνω έδινα από την component εικόνα απο το dvd στην ΤV, οπότε αποφάσισα να παρεμβάλλω τον 1909 στο κύκλωμα για upconversion. Δίνοντας component εικόνα στον 1909 και προσπαθώντας να την αναβαθμίσω σε 1080p και να τη στείλω με HDMI στην SONY, δεν τα έχω καταφέρει εδώ και μια ώρα...συνεχίζω τις προσπάθειες λογικά κάποια στιγμή θα δουλέψει...