Denon AVR-X4000 vs. Yamaha Aventage RX-A1030 vs. Pioneer SC-2023-K - Αγορά

MinimalTech

New member
30 August 2013
33
Γεια σας και συγχαρητήρια για το forum σας.

Είμαι νέο μέλος και βρήκα το forum σας πολύ ψαγμένο και κατατοπιστικό για αυτό που θέλω να ρωτήσω! Ενδιαφέρομαι να αγοράσω έναν πολυκάναλο ενισχυτή (κυρίως με ενδιαφέρει το format 5.1) τον οποίο θα τον χρησιμοποιώ για αναπαραγωγή μουσικής CD, FLAC, MP3 καθώς και για αναπαραγωγή όλων των format Full High Definition ήχου που υπάρχουν σε ταινίες Blu-Ray, DVD, MT2S, MKV...

Κυρίως με νοιάζει η ποιότητα αναπαραγωγής του μηχανήματος καθώς είμαι κολλημένος με τον ήχο και η παραμικρή παραμόρφωση που μπορεί να υπάρξει την καταλαβαίνω και με ενοχλεί. Θέλω δυνατό και καθαρό ήχο όταν τον χρειαστώ. Το σαλόνι μου είναι περίπου 35τ.μ.. Δε θέλω σε καμία περίπτωση μετά από 5-6 ώρες συνεχούς αναπαραγωγής δυνατής μουσικής Audio να αρχίζουν οι ψαλιδισμοί λόγω θερμοκρασίας / υπερθέρμανσης ή φτωχής ποιότητας υλικών και οι παραμορφώσεις.

Μετά ατελείωτο googlάρισμα και διάβασμα, πιστεύω ότι τα μοντέλα που γράφω και στον τίτλο του thread είναι αρκετά κατάλληλα για την περίπτωσή μου, τι λέτε?

1) Denon AVR-X4000
2) Yamaha Aventage RX-A1030
3) Pioneer SC-2023-K

Επίσης, διαβάζοντας κάποια άρθρα στο forum σας, είδα από τον χρήστη vadergr να προτείνει τον Pioneer SC-2023 σε κάποιον άλλον χρήστη έναντι του Denon AVR-X3000. Θεωρείται πιο ποιοτική τη Pioneer από την Denon? Επίσης δεν είδα κάποια αναφορά στο forum και για τον Yamaha RX-A1030 (που σύμφωνα με την εν λόγω εταιρία αποτελεί μηχάνημα-κολοσσό).

Ποια είναι η γνώμη σας?

Το budget που θέλω να διαθέσω μαζί με ηχεία 5.1 είναι το πολύ 3.000 .

Καλησπέρα και καλώς ήρθες!

Aν κατάλαβα καλά ενδιαφέρεσαι για έναν ΑV ενισχυτή εκ των τριών και για σετ ηχείων 5.1?
- σε χώρο 35τμ
- με budget περίπου 3Κ ,
- με έμφαση στο να παίζει σχετικά καλά μουσική (ξεκούραστα)
- ανθεκτικό στις εντάσεις και
- να παίζει όλα τα audio formats (συμπιεσμένα και ασυμπίεστα)

Ρωτάω γιατί αν είναι έτσι είναι σημαντικό το θέμα ματσαρίσματος ενισχυτή - ηχείων - χώρου και ίσως να πρέπει να αναθεωρήσεις τα μοντέλα που κοιτάς (αναφέρομαι στα δύο πρώτα μόνο, τα οποία θεωρώ και πιο κατάλληλα σε μουσικό πρόγραμμα λόγω παράδοσης των εταιρειών)

Για παλαιότερα μοντέλα (μια σειρά πίσω εφόσον μιλάμε για καινούρια μηχανήματα) ενδιαφέρεσαι?

Φίλε Dalanik, μιας και το έθεσες έτσι, θα σου πω ακριβώς τι θέλω!

1) AV Ραδιοενισχυτή, πολυκάναλο 7.1 - 7.2, για δημιουργία Home Cinema (σύνδεση 5.1 ηχείων) αλλά και για αναπαραγωγή μουσικής
- σε χώρο 35τ.μ.
- με budget περίπου 3.000
- με έμφαση στο να παίζει άριστα μουσική (αναπαραγωγή όλων των συχνοτήτων χωρίς την παραμικρή παραμόρφωση)
- ανθεκτικό στις εντάσεις και για πολύωρη χρήση σε σπίτι (προβολή ταινιών, dj parties...)
- να μπορεί να αποκωδικοποιεί και να αναπαράγει όλα τα formats ήχου surround (ενδεικτικά DTS Master Audio, DTS Neo X, Dolby Pro Logic IIx - IIz, κ.α.)
- να αναπαράγει τα περισσότερα audio αρχεία (συμπιεσμένα και ασυμπίεστα)
- να υποστηρίζει αναπαραγωγή μουσικής από PC μέσω WiFi

- Δεν ενδιαφέρομαι για προηγούμενα μοντέλα, μόνο μοντέλα τελευταίας σειράς της εκάστοτε εταιρίας
- Τους παραπάνω ενισχυτές τους βρήκα από google και από το forum σας, δεν είμαι απόλυτος σε αυτούς

2) Ηχεία 5.1 με έμφαση στα 2 μπροστινά για να μπορούν να αναπαράγουν άριστα, δυνατά και ποιοτικά την μουσική.

:BDGBDGB53:

Last edited:
απο ενισχυτη θα ελεγα σε DENON X4000 λογο αξιοπιστιας και μουσικοτητας.μουσικοτητα εχουν και οι γιαμαχες αλλα πιο αδυναμοι στην κατηγορια αυτη.δες και σε MARANTZ επισης που ειναι τα ιδια με DENON περιπου και μουσικοι επισης.
για ηχεια μουσικα θα ελεγα σε MONITOR AUDIO RX-6
https://www.skroutz.gr/s/350459/Monitor-Audio-RX6.html

Eξακολουθώ να έχω αμφιβολία για το budget (3000 μόνο για ενισχυτή ή ενισχυτή και 5.1 ηχεία)

Μάλλον για όλα, αφού κοιτάζεις σημαντικά οικονομικότερο ενισχυτή, έτσι?

Τα ηχεία που σου προτείνει ο Σταύρος είναι καλά και σχετικά εύκολα να οδηγηθούν, αλλά
1) το σύνολο πάει 2400 , οπότε με 600 και με δεδομένο ότι θα χρειαστείς καλό subwoofer μιας και ο χώρος σου είναι σχετικά μεγάλος και άλλα τρία ηχεία και καλώδια... δε βγαίνει με 3000 ...
2) Κανένας απο τους ενισχυτές που κοιτάς δεν θα παίξει μουσική άριστα, όποια ηχεία και να πάρεις (γι' αυτή τη δουλειά είναι οι δικάναλοι ενισχυτές)

Αν είναι εύκολο, διευκρίνισε το budget.
Επίσης θα βοηθούσε να ξέραμε με τι μηχανήματα έχεις ακούσει άριστα μουσική, ώστε να βάλουμε κάποια στανταρντς, όπως και να μας πεις δυό λόγια για το χώρο σου (μήκος - πλάτος και διάταξη που σκοπεύεις να τοποθετήσεις τα ηχεία... κάτοψη επιθυμητή)

Τέλος να σου αναφέρω ότι τέτοιοι ενισχυτές δεν είναι κατάλληλοι για πάρτυ και υψηλές εντάσεις.

Αυτά για να μπορέσουμε να δώσουμε ολοκληρωμένες προτάσεις.

O Denon X4000 ειναι μια πολυ καλη λυση.Αυτα που ζητας να κανει ο πολυκαναλος ενισχυτης ειναι πολλα για την κατηγορια τιμης αυτων των ενισχυτων.Οσο καλος και να ειναι ενας πολυκαναλος οταν θα βαλεις διπλα του εναν δικαναλο να παιξει μουσικη τοτε θα καταλαβεις αυτο που σου λεω.

απο ενισχυτη θα ελεγα σε DENON X4000 λογο αξιοπιστιας και μουσικοτητας.μουσικοτητα εχουν και οι γιαμαχες αλλα πιο αδυναμοι στην κατηγορια αυτη.δες και σε MARANTZ επισης που ειναι τα ιδια με DENON περιπου και μουσικοι επισης.
για ηχεια μουσικα θα ελεγα σε MONITOR AUDIO RX-6
https://www.skroutz.gr/s/350459/Monitor-Audio-RX6.html

Stavro τι εννοείς με τον όρο μουσικότητα? Ότι έχουν καλές επιδόσεις στην αναπαραγωγή μουσικής? Τα ηχεία φαίνονται πολύ καλά, αλλά δεν έχω ξανακούσει την εταιρία αυτή. Σκεφτόμουνα κάτι σε CrystalAudio, B&W ή Wharfedale να σου πω την αλήθεια. Ας καταλήξουμε όμως στον ενισχυτή πρώτα και βλέπουμε τα ηχεία στο τέλος...

Eξακολουθώ να έχω αμφιβολία για το budget (3000 μόνο για ενισχυτή ή ενισχυτή και 5.1 ηχεία)

Dalanik, budget 3.000 για όλα, ηχεία 5.1 και ενισχυτή.

Τα ηχεία που σου προτείνει ο Σταύρος είναι καλά και σχετικά εύκολα να οδηγηθούν

Τι εννοείς είναι εύκολα να οδηγηθούν?! Τι πρόβλημα μπορεί να υπάρξει που θα επιφέρει δυσκολίες? (σόρρυ αν κάνω "χαζές" ερωτήσεις, αλλά είμαι καινούριος στον χώρο του ήχου και δεν γνωρίζω πολλά από τεχνικά θέματα :) )

δυό λόγια για το χώρο σου (μήκος - πλάτος και διάταξη που σκοπεύεις να τοποθετήσεις τα ηχεία... κάτοψη επιθυμητή)

Λοιπόν! Αρχικά μια διόρθωση σχετικά με τα τετραγωνικά, λάθος δικό μου (είχα στο νου μου τα τ.μ. που μου είχε πει ο ιδιοκτήτης). 30 τελικά τ.μ. είναι όλο το σαλόνι μαζί με έναν φαρδύ διάδρομο. Ο χώρος που θα μπει το ηχοσύστημα είναι περίπου 18τμ (ένα ορθογώνιο 4,8μ x 3,7μ) σε σχήμα "]" (αγκύλης). Δηλαδή οι 3εις πλευρές του είναι τοίχος και η 4η είναι ανοιχτή προς τον διάδρομο. Έτσι όπως βλέπετε την αγκύλη, ο καναπές θα μπει στην κάτω πλευρά και η τηλεόραση στην πάνω (απόσταση θεατή από την TV περίπου 3,6μ). Ο ενισχυτής θα μπεί κάτω από την στην τηλεόραση με τα δύο μπροστινά ηχεία αριστερά και δεξιά της και το κεντρικό στο κέντρο... Τα υπόλοιπα 2, θα μπούνε κάτω (στην απέναντι πλευρά), αριστερά και δεξιά του καναπέ. Το sub, δε ξέρω που θα μπει!

-

Πάντως δεν το περίμενα να έχει διαφορά στην ποιότητα ο πολυκάναλος από τον δικάναλο... Υπάρχουν και πιο ακριβοί πολυκάναλοι που να βγάζουν καλύτερη ποιότητα ή όλοι οι ίδιοι είναι? Γενικά δεν έχω εμπειρία από κάποιο συγκεκριμένο ηχοσύστημα για να το έχω σαν αναφορά, απλά βαρέθηκα να ακούω σε μαγαζιά και σε φίλους μάπα ποιότητα ήχου με παραμορφώσεις, αλλοιώσεις κ.τ.λ. και θέλω κάτι καλό για μένα που να το ανοίγω και να εντυπωσιάζει...

Last edited:
Re: Απάντηση: Denon AVR-X4000 vs. Yamaha Aventage RX-A1030 vs. Pioneer SC-2023-K - Αγ

Stavro τι εννοείς με τον όρο μουσικότητα? Ότι έχουν καλές επιδόσεις στην αναπαραγωγή μουσικής? Τα ηχεία φαίνονται πολύ καλά, αλλά δεν έχω ξανακούσει την εταιρία αυτή. Σκεφτόμουνα κάτι σε CrystalAudio, B&W ή Wharfedale να σου πω την αλήθεια. Ας καταλήξουμε όμως στον ενισχυτή πρώτα και βλέπουμε τα ηχεία στο τέλος...

Η Monitor Audio είναι Αγγλική εταιρεία, πολύ σοβαρή στο χώρο και (αν δεν έχει αλλάξει κάτι) κατασκευάζει τα ηχεία της στην Αγγλία σε αντίθεση με τις μικρομεσαίες σειρές της B&W (πχ 683) και άλλων εταιρειών που προτιμούν να κατασκευάζουν τα ηχεία τους στην Κίνα (δεν λέω οτι είναι απαραίτητα κακό αυτό, αλλά όσο να'ναι έχει σημασία). Κατά τη γνώμη μου στα χρηματα που κοιτάς είναι σίγουρα απο τα καλύτερα. Τα RX6 που σου πρότεινε ο Στάυρος τα έχω, είναι πολύ καλά ηχεία, αλλά εχουν τονισμένες "άκρες", δηλαδή λίγο "φουσκωμένο" μπάσο και λίγο "τσιριχτά" πρίμα. Λόγω αυτού του χαρακτήρα τους απευθύνονται λίγο περισσότερο για χρήση home cinema και λίγο λιγότερο για μουσική. Είναι ηχείο μπαλαντέρ. Πχ αν μου έλεγες θέλω δαπέδου μόνο μουσική με 1200 ευρώ (για τα μπροστά) θα μπορούσα να σου προτείνω και καλύτερα ηχεία αλλά είναι απο τα λίγα σε αυτή την τιμή που παίζουν καλά και για τις δύο χρήσεις. Βέβαια αν πας σε 5.1 σύστημα μαζί με τον ενισχυτή τα 3000 χιλιάρικα τα ξεχνάς (είναι αρκετά παραπάνω). Εναλλακτικά μπορείς να δεις και τα BX6 που είναι η αμέσως φτηνότερη σειρά.

Dalanik, budget 3.000 για όλα, ηχεία 5.1 και ενισχυτή.

Το budget κατά τη γνώμη μου είναι ικανοποιητικό, αλλά και οι απαιτήσεις σου όπως τις περιγράφεις είναι πολλές. Βέβαια ο πήχης του καθενός μπαίνει με τελείως υποκειμενικά κριτήρια και πάντα σε σχέση με το τι έχει συνηθίσει να ακούει, απο τι συστήματα και τι κόστους. Για παράδειγμα τα Monitor Audio πιστεύω θα σε καλύψουν και με το παραπάνω (δεν είναι entry level ηχείο).

Τι εννοείς είναι εύκολα να οδηγηθούν?! Τι πρόβλημα μπορεί να υπάρξει που θα επιφέρει δυσκολίες? (σόρρυ αν κάνω "χαζές" ερωτήσεις, αλλά είμαι καινούριος στον χώρο του ήχου και δεν γνωρίζω πολλά από τεχνικά θέματα :) )

Η σωστή οδήγηση ενός ηχείου απο εναν ενισχυτή εμπεριέχει διάφορες παραμέτρους όπως η ωμική αντίσταση (μεταβλητή), η ευαισθησία του ηχείου, οι μονάδες του, το crossover κλπ (όρεξη να έχεις να διαβάζεις)

Λοιπόν! Αρχικά μια διόρθωση σχετικά με τα τετραγωνικά, λάθος δικό μου (είχα στο νου μου τα τ.μ. που μου είχε πει ο ιδιοκτήτης). 30 τελικά τ.μ. είναι όλο το σαλόνι μαζί με έναν φαρδύ διάδρομο. Ο χώρος που θα μπει το ηχοσύστημα είναι περίπου 18τμ (ένα ορθογώνιο 4,8μ x 3,7μ) σε σχήμα "]" (αγκύλης). Δηλαδή οι 3εις πλευρές του είναι τοίχος και η 4η είναι ανοιχτή προς τον διάδρομο. Έτσι όπως βλέπετε την αγκύλη, ο καναπές θα μπει στην κάτω πλευρά και η τηλεόραση στην πάνω (απόσταση θεατή από την TV περίπου 3,6μ). Ο ενισχυτής θα μπεί κάτω από την στην τηλεόραση με τα δύο μπροστινά ηχεία αριστερά και δεξιά της και το κεντρικό στο κέντρο... Τα υπόλοιπα 2, θα μπούνε κάτω (στην απέναντι πλευρά), αριστερά και δεξιά του καναπέ. Το sub, δε ξέρω που θα μπει!

Ο χώρος σου είναι ικανοποιητικός για 5.1 σύστημα (έχει καλή αναλογία πλευρών 5mx4m), αν δεν είχε και το διάδρομο θα ήταν ακόμα καλύτερα...Η απόσταση θέασης είναι κάπως μακριά πάντως (άσχετο, αλλά θα πρέπει να έχεις αρκετά μεγάλη tv). Σκέψου μήπως μπορείς να μετακινηθείς λίγο μπροστά για να μειώσεις λίγο αυτή την απόσταση, εξάλλου τα πίσω ηχεία πρέπει να βρίσκονται λίγο διαγώνια πίσω δεξιά και πίσω αριστερά σου (γύρω στις 10-15 μοίρες). Το sub μπορείς να πειραματιστείς να το τοποθετήσεις σε διάφορες θέσεις, όπως πχ δεξιά του αριστερού front, ή αριστερά του δεξού front. Επίσης μπορείς να το βάλεις στα πλάγια αριστερά ή δεξιά. Στην τελική θέση για να είναι σωστα τοποθετημένο, δεν θα πρέπει να καταλαβαίνεις απο που έρχεται ο ήχος του.

Πάντως δεν το περίμενα να έχει διαφορά στην ποιότητα ο πολυκάναλος από τον δικάναλο... Υπάρχουν και πιο ακριβοί πολυκάναλοι που να βγάζουν καλύτερη ποιότητα ή όλοι οι ίδιοι είναι? Γενικά δεν έχω εμπειρία από κάποιο συγκεκριμένο ηχοσύστημα για να το έχω σαν αναφορά, απλά βαρέθηκα να ακούω σε μαγαζιά και σε φίλους μάπα ποιότητα ήχου με παραμορφώσεις, αλλοιώσεις κ.τ.λ. και θέλω κάτι καλό για μένα που να το ανοίγω και να εντυπωσιάζει...

Η διαφορά δικάναλου-πολυκάναλου είναι αρκετά μεγάλη. Για να πάρεις πολύ καλό (είδες, πάλι σχετικό είναι αυτό) πολυκάναλο ανεβαίνεις πάρα πολύ σε χρήματα που δε συμφέρει κιόλας να το κάνεις έτσι αν θέλεις ακόμα καλύτερη ποιότητα σε δικάναλη χρήση. Για περισσότερα ρίξε μια ματιά και σε αυτό το νήμα. Έχει κάποιες αναφορές που λογικά θα σε ενδιαφέρουν (για συνδυασμό δικάναλου και πολυκάναλου συστήματος). Αναλόγως ποιο δρόμο θα διαλέξεις (περιγράφεται στο νήμα που σου παρέθεσα) μπορείς να πάρεις τον Denon X4000 ή τον Pioneer 2023.

Last edited:
για warfadale και b&w τα ξεχνας γιατι ειναι δυσκολα ηχεια και χρειαζονται πολυ δυνατο ενισχυτη για να σου δωσουν τις δυνατοτητες που μπορουν.θελουν τελικο.
λεγοντας μουσικο εννοουμε οτι εχουν παραπανω εμφαση στην μουσικοτητα σε σχεση με τους αλλους ενισχυτες.
για ηχεια θα ελεγα στα BX6 να πας....

Chrpep διάβασα ολο το νήμα που μου είπες και η αλήθεια είναι ότι έμαθα πολλά που δεν ήξερα. Δεν το φανταζόμουνα οι AV να αποδίδουν χειρότερα από τους δικάναλους... Δε μου αρέσει όμως και η ιδέα να έχω δύο ενισχυτές στο σπίτι (τουλάχιστον αυτή τη στιγμή). Γιαυτό λέω να συμβιβαστώ με τον καλύτερο value for money και μουσικό AV.

1) Μου προτείνετε οι περισσότεροι τον Denon AVR-X4000 ως τον καλύτερο και μουσικότερο.
- Ποιοτικώς η Denon είναι καλή εταιρία, αξιόπιστη? Τι εγγύηση δίνει?
- Αυτός ο ενισχυτής έχει ενσωματωμένο δέκτη WiFi?
- Τιμή 1.350

2) Απ όσο έψαξα στα χαρακτηριστικά του Pioneer SC-2023-K, έχει το εξής διαφορετικό από τους άλλους: Το Class D Direct Energy HD Amplification. Καταναλώνει δηλαδή 44% λιγότερο ρεύμα από τους κοινούς ενισχυτές το οποίο συνεπάγεται μικρότερες θερμοκρασίες στο τροφοδοτικό (έως και 25 βαθμούς Κελσίου λιγότερο). Η Pioneer γράφει ότι αυτή η τεχνική κάνει Audiophile-level Amplification και καταναλώνει μόνο 290W ρεύματος, έναντι του AVR-X4000 π.χ. που χτυπάει τα 670W...
- Αυτό σημαίνει ότι αντέχει πιο πολύ στην πολύωρη χρήση (χωρίς παραμορφώσεις / ψαλιδισμούς) και ότι δουλεύει πιο ποιοτικά αφού το τροφοδοτικό δε μπορεί να ξεφύγει ποτέ από το ιδανικό όριο θερμοκρασίας? Μπορεί όντως αυτό (και σε συνδυασμό με τα υπόλοιπα κυκλώματα του μηχανήματος) να κάνει την διαφορά στην ποιότητα του ήχου (μουσικής)?
- Τιμή 1.080 (μαζί με εξτρά δέκτη WiFi)

3) Εκτός από τα παραπάνω 3 μοντέλα, είδα και τον Pioneer SC-LX57-K.
- Είναι ενισχυτής 9.2 καναλιών με απόδοση 190W/κανάλι στα 6ohms με Class D Direct Energy HD Amplification
- Φοράει 2 x Texas Instruments Aureus(TM) TMS320DA808 (επεξεργαστές ψηφιακού σήματος)
- Φοράει επίσης το Chip της ESS: SABRE 32bit Ultra για Digital-to-Analogue Conversion
- Κάνει D/A Convertertion στα 192 kHz / 32-bit (έναντι 192 kHz / 24-bit των υπολοίπων)
- Κάνει A/D Convertertion στα 192 kHz / 24-bit (έναντι 96 kHz / 24-bit των υπολοίπων)
- Έχει Audio Scaler ο οποίος κάνει up-convertion των κομματιών ήχου (από CD και μη) από 2ch 96kHz σε 192kHz/32bit και 176.4kHz/32bit high-resolution audio
- Έχει ενσωματωμένο WiFi δέκτη
- Υποστηρίζει επιπλέον το φορμά DTS-HD High Resolution Audio
- Έχει πιστοποίηση THX Select2 Plus
- Τιμή 1.450

Αξίζει ο τελευταίος τα λεφτά του ή είναι υπερβολή? Το γεγονός ότι κάνει up-scaling στα 192kHz/32bit και 176.4kHz/32bit συμβάλει στην βελτίωση ποιότητας της μουσικής? Έχει και THX πιστοποίηση...

και ομως δεν ειναι μουσικος ο pioneer.πολυ καλυτερη μουσικοτητα θα παρεις απο τον denon.το διαφορετικο ειναι στην καταναλωση οπως ειπες αλλα και παλι εχει θερμοκρασια...αλλα εχει καλυτερο σινεματζιδικο ηχο....

Εγώ θα κοίταζα και τον Marantz-SR7007...

Για ηχεία και επειδή ο χώρος σου τελικά δεν είναι και πολύ μεγάλος, με ένα 10άρι subwoofer (velodyne, sunfire, earthquake) τα βολεύεις στο ΗC. οπότε μπορείς να δώσεις κάτι παραπάνω για τα δύο μπροστινά (προσπάθησε να ακούσεις όσα προαναφέρθηκαν και System Audio, Tannoy, Dali, Rois, Klipsch). τέλος φρόντισε το κεντρικό ηχείο να είναι απο την ίδια σειρά, βοηθάει πολύ αυτό στο home cinema ήχο. Για πίσω ηχεία dali zensor 1 πιστεύω θα σε καλύψουν πλήρως χωρίς να ματώεις, αν το σετάκι στα προαναφερθέντα πέφτει ακριβούτσικο.

Καλές ακροάσεις (απαραίτητο) και καλή επιτυχία στην επιλογή και το στήσιμο.

Παιδιά, θα με βοηθούσατε περισσότερο αν μπορούσατε να μου απαντήσετε στα (1), (2), (3) ξεχωριστά! :drummer:

Dalanik την Marantz δε ξέρω, δεν την έχω και σε μεγάλη υπόληψη.... Πιστεύω ότι πάσχει από Research & Development, τεχνολογικά είναι πιο πίσω από την Denon (και ειδικά από την Pioneer) και είναι και άσχημη!! Θα ψυχοπλακωνόμουνα πιστεύω αν ξυπνούσα κάθε πρωί και έβλεπα ένα τέτοιο μηχάνημα στο σαλόνι μου... ;)

Για ηχεία θα συζητήσουμε αφού βρούμε τον κατάλληλο AV, για να μην μπερδεύεται η συζήτηση...

Re: Απάντηση: Denon AVR-X4000 vs. Yamaha Aventage RX-A1030 vs. Pioneer SC-2023-K - Αγ

Ωραία...λοιπόν:

Chrpep διάβασα ολο το νήμα που μου είπες και η αλήθεια είναι ότι έμαθα πολλά που δεν ήξερα. Δεν το φανταζόμουνα οι AV να αποδίδουν χειρότερα από τους δικάναλους... Δε μου αρέσει όμως και η ιδέα να έχω δύο ενισχυτές στο σπίτι (τουλάχιστον αυτή τη στιγμή). Γιαυτό λέω να συμβιβαστώ με τον καλύτερο value for money και μουσικό AV.

1) Μου προτείνετε οι περισσότεροι τον Denon AVR-X4000 ως τον καλύτερο και μουσικότερο.
- Ποιοτικώς η Denon είναι καλή εταιρία, αξιόπιστη? Τι εγγύηση δίνει?
- Αυτός ο ενισχυτής έχει ενσωματωμένο δέκτη WiFi?
- Τιμή 1.350

Συμφωνώ, ξεκίνα με εναν καλό AVR με preouts που δεν θα σε περιορίσει μελλοντικά και αν χρειαστείς αναβάθμιση με προσθήκη δικάναλου το κάνεις αργότερα. Πολύ υψηλή ποιότητα σε AVR μην περιμένεις να βρείς. Ούτως ή αλλως είναι πολύπλοκα μηχανήματα και βγάζουν βλάβες γενικά. Οι Denon φτιάχνονται Κίνα, οι Pioneer Μαλαισία, πιάστο αυγό και κούρευτο. Για το wifi που ρωτάς αν δε κάνω λάθος δεν έχει.

2) Απ όσο έψαξα στα χαρακτηριστικά του Pioneer SC-2023-K, έχει το εξής διαφορετικό από τους άλλους: Το Class D Direct Energy HD Amplification. Καταναλώνει δηλαδή 44% λιγότερο ρεύμα από τους κοινούς ενισχυτές το οποίο συνεπάγεται μικρότερες θερμοκρασίες στο τροφοδοτικό (έως και 25 βαθμούς Κελσίου λιγότερο). Η Pioneer γράφει ότι αυτή η τεχνική κάνει Audiophile-level Amplification και καταναλώνει μόνο 290W ρεύματος, έναντι του AVR-X4000 π.χ. που χτυπάει τα 670W...
- Αυτό σημαίνει ότι αντέχει πιο πολύ στην πολύωρη χρήση (χωρίς παραμορφώσεις / ψαλιδισμούς) και ότι δουλεύει πιο ποιοτικά αφού το τροφοδοτικό δε μπορεί να ξεφύγει ποτέ από το ιδανικό όριο θερμοκρασίας? Μπορεί όντως αυτό (και σε συνδυασμό με τα υπόλοιπα κυκλώματα του μηχανήματος) να κάνει την διαφορά στην ποιότητα του ήχου (μουσικής)?
- Τιμή 1.080 (μαζί με εξτρά δέκτη WiFi)

Οι Class D ενισχυτές είναι πιο αποδοτικοί απο όλους (μεταξύ Α, ΑΒ και D) και αρκετά ισχυροί, κοινώς ενα μικρό ποσοστό της ενέργειας που καταναλίσκουν μετατρέπεται σε θερμική. Αυτό έχει πλεονεκτήματα όπως μικρότερο κόστος-μέγεθος-βάρος λόγω μη ανάγκης χρήσης πολλών ψυκτρών καθώς επίσης και μικρότερων τροφοδοτικών. Περισσότερα εδώ. Φυσικά υπάρχουν πολλοί που υποστηρίζουν οτι οι Class D βγάζουν μια "ψηφιακίλα", ενα πιο "στεγνό" και "σκληρό" ήχο. Θα συμφωνήσω. Η ποιότητα του ήχου δεν είναι συνάρτηση της θερμοκρασίας αλλά περισσότερο τάξης του ενισχυτή (τρόπου λειτουργίας) και σχεδιασμού. Περισσότερα εδώ. Οι Denon και Marantz θεωρούνται πιο μουσικοί απο Pioneer.

3) Εκτός από τα παραπάνω 3 μοντέλα, είδα και τον Pioneer SC-LX57-K.
- Είναι ενισχυτής 9.2 καναλιών με απόδοση 190W/κανάλι στα 6ohms με Class D Direct Energy HD Amplification
- Φοράει 2 x Texas Instruments Aureus(TM) TMS320DA808 (επεξεργαστές ψηφιακού σήματος)
- Φοράει επίσης το Chip της ESS: SABRE 32bit Ultra για Digital-to-Analogue Conversion
- Κάνει D/A Convertertion στα 192 kHz / 32-bit (έναντι 192 kHz / 24-bit των υπολοίπων)
- Κάνει A/D Convertertion στα 192 kHz / 24-bit (έναντι 96 kHz / 24-bit των υπολοίπων)
- Έχει Audio Scaler ο οποίος κάνει up-convertion των κομματιών ήχου (από CD και μη) από 2ch 96kHz σε 192kHz/32bit και 176.4kHz/32bit high-resolution audio
- Έχει ενσωματωμένο WiFi δέκτη
- Υποστηρίζει επιπλέον το φορμά DTS-HD High Resolution Audio
- Έχει πιστοποίηση THX Select2 Plus
- Τιμή 1.450

Αξίζει ο τελευταίος τα λεφτά του ή είναι υπερβολή? Το γεγονός ότι κάνει up-scaling στα 192kHz/32bit και 176.4kHz/32bit συμβάλει στην βελτίωση ποιότητας της μουσικής? Έχει και THX πιστοποίηση...

Κανένας ενισχυτής δεν είναι υπερβολή. Έχει να κάνει με το τι ηχεία θα κληθεί να παίξει. Φυσικά η σειρά LX της Pioneer θεωρείται η premium σειρά της. Tο Sabre chip θεωρείται απο τα καλύτερα τσιπάκια, αλλά να ξέρεις οτι εκτός απο το chip που κάνει τη μετατροπή, ρόλο παίζει και ο σχεδιασμός του αναλογικού κομματιού της πλακέτας καθως επίσης και η τροφοδοσία (μη φανταστείς οτι έχουν και τίποτα τροφοδοτικά της προκοπής...). Επίσης σε ενα τέτοιο μηχανημα είναι τίγκα στον θορυβο ο οποίος επηρεάζει το αναλογικό σήμα όσο καλή ψηφιοαναλογική μετατροπή και να έχει γίνει. Πάντα ενα ανάλογο εξωτερικό DAC θα είναι προτιμότερο. Τα 32bits που αναφέρεις είναι η ανάλυση του DAC. Περισσότερα εδώ (Resolution). Χωρίς να ξέρω συγκεκριμένα το χαρακτηριστικό που αναφέρεις οτι έχει πιθανολογώ οτι κάνει over-sampling. Περισσότερα εδώ (Oversampling in reconstruction). Το αν συμβάλει στη βελτίωση της ποιότητας της μουσικής, τι να σου πω, πολλαπλασιάζει τη δειγματοληψία ώστε να "φτιάξει" πιο "ομαλά" το αναλογικό σήμα. Άλλοι λενε οτι δε γουστάρουν γιατί αλλοιώνει την εγγραφή. Οι πιστοποιήσεις και τα υπόλοιπα ταμπελάκια μη σε απασχολούν. Ο Pioneer θεωρητικά θα είναι καλύτερος σε home cinema χρήση κυρίως λόγω MCACC και λόγω του οτι έχει γκάζια (class d).

Last edited:

Χρήστο απλά Respect!

:ernaehrung004:

Νικόλα, ελπίζω να τα είπα καλά! Πάνε και χρόνια που τα έχω αφήσει.. :o

Παιδιά (Χρήστο, Νίκο, Σταύρο και οι υπόλοιποι) ευχαριστώ για τη βοήθεια στο θέμα μου, ήσασταν πολύ κατατοπιστικοί. Όλες αυτές τις μέρες διάβασα τα άρθρα στο web και τα νήματα που μου προτείνατε, διάβασα και διάφορα reviews και άκουσα τις συμβουλές που μου δώσατε και κατέληξα -παραδόξως?- να μην αγοράσω ενισχυτή AV Receiver αυτή τη στιγμή!

Οι λόγοι που με ώθησαν σε αυτήν την απόφαση είναι οι εξής:

1) Ανακοινώθηκε επίσημα χθες (4 Σεπ 2013) το νέο πρωτόκολλο HDMI 2.0 το οποίο θα ενσωματώνουν και όλες οι νέες high-end συσκευές σε λίγο καιρό. Το να αγοράσω σήμερα έναν AVR με υποστήριξη μόνο HDMI 1.4 θα ήταν πιστεύω αυτοκτονία αφού και δε θα μπορώ να εκμεταλλευτώ στο μέλλον τις καινούριες συσκευές που θα κυκλοφορήσουν, και δε θα μπορέσω πάλι στο μέλλον σε 3-4 χρόνια ας πούμε να τον πουλήσω σαν μεταχειρισμένο αν χρειαστεί και να πάρω κάτι πιο καινούριο...

2) Γενικά μου άρεσαν (από θέμα χαρακτηριστικών και λειτουργιών) οι AVR της Pioneer. Πιο πολύ ο SC-LX57 αφού προσφέρει ότι πιο καινούριο χαρακτηριστικό υπάρχει (όπως περιέγραψα και παραπάνω). Το θέμα είναι ότι η τεχνολογία της Class D ενίσχυσης είναι καινούρια ακόμα για τους ενισχυτές και φυσικό είναι να έχει κάποιο αντίκτυπο στην ποιότητα του ήχου. Όπως αναφέρεται και εδώ (και όπως διάβασα κι σε άλλα άρθρα) η Pioneer ανέπτυξε κι άλλο αυτήν την τεχνολογία, εξαλείφοντας τυχών θορύβους και παραμορφώσεις που μπορεί να προκαλούσε η Class D και δημιούργησε πιο ποιοτικούς και μουσικούς ενισχυτές. Την τεχνολογία αυτή την ονομάζει Class D3 amplification. Όλα καλά μέχρι στιγμής! Το πρόβλημα είναι ότι την Class D3 την χρησιμοποιεί μόνο σε premium μοντέλα που κυκλοφορούν στην Αμερική (SC-LX Elite) και όχι στην Ευρώπη. Και αυτό το κάνει και στους ολοκληρωμένους ευρωπαϊκούς ενισχυτές απ ότι είδα. Οπότε πάλι θα ήταν ανόητο να δώσω 1.500 για να αγοράσω έναν Class D ενισχυτή τη στιγμή που σε λίγους μήνες (φαντάζομαι) θα κυκλοφορήσουν και στην Ευρώπη τα νέα μοντέλα Class D3 με πολύ ανώτερη ποιότητα….

3) Το γεγονός ότι θέλω τον ενισχυτή περισσότερο για να ακούω μουσική. Όπως αναφέρθηκε και σε άλλο νήμα, η χρήση για την οποία ήθελα έναν AVR ήταν κυρίως για μουσική (70%) και δευτερευόντως για ταινίες (30%). Αφού όμως αυτοί δεν μπορούν να μου προσφέρουν την ποιότητα της μουσικής των απλών 2κάναλων ενισχυτών και επίσης, αν υποθέσουμε ότι συμβιβάζομαι με έναν από τους “πιο μουσικούς” Denon ή Marantz, γνωρίζοντας ότι θα έχω καταναλώσεις 670 και 710 Watt αντίστοιχα, έναντι των 330 Watt του Pioneer και μεγάλη διαφορά θερμοκρασιών στους πρώτους με τους Pioneer, αυτό αποτελεί από μόνο του το σημαντικότερο μειονέκτημα στην αγορά AVR...

Συμφωνείτε? Διαφωνείτε με κάτι από αυτά που είπα?

Οπότε σκέφτομαι να αγοράσω έναν καλό high end δικάναλο με ένα ζευγάρι high end ηχεία και κάποιο SACD Player για αρχή, και όταν οι Pioneer αποκτήσουν με το καλό HDMI 2.0, Class D3 amplification και καλές κριτικές, αγοράζω τότε έναν, καθώς και τα υπόλοιπα ηχεία που θα χρειαστούν για να συμπληρώσουν το 5.1....