Δέσιμο καμπίνας ηχείου

splenetic

New member
23 July 2010
75
Γεία σας!Έχω κάποιες απορίες σχετικά με το δέσιμο της κάμπινας!Ετοιμάζω μία μικρή καμπίνα 6 λιτρων και αναρωτιέμαι με ποιό τροπο να κολλήσω τα ξυλα μεταξύ τους!(εκτός από κόλλα που θα μπεί σίγουρα).Σκεφτόμουν να βάλω καβίλιες σε ορισμένα σημεία ανάμεσα στα ξύλα αλλά δεν ξέρω αν είναι σωστό.Έπειτα σκεφτόμουν βίδες αλλά και παλι δεν ξερω αν ειναι σωστό...
Το ερώτημα μου λοιπόν είναι το εξής:
Μπορώ να έχω μία γερή κατασκευή μόνο με κόλλα ανάμεσα στα ξύλα?

φιλε μου εαν μπορεις βαλε γκαβιλιες γιατι οι βιδες “ακουγονται”
βεβαια επειδη ο ογκος σου ειναι μικρος, ισως και με την κολα κανεις δουλεια

υπάρχουν πολλές θεωρίες για τις βίδες που προσεγγίζουν το θεμα απο διαφορετικές πλευρές. ολες καταλήγουν στο -οχι βίδες.
η καμπίνα σου ομως ειναι πολυ μικρή για να κανεις γενικώς υπερβολές στο δέσιμο. τι μεγάφωνο θα φοράει?

Και εγώ δε νομίζω να κάνουν πολύ μεγάλη διαφορά οι καβίλιες για 6 λίτρα ηχεία, αλλα εάν σου είναι εύκολο γιατί όχι. Πολύ σημαντικό είναι να υπάρχει επαρκές σφίξιμο όσο κολλάς.

Πολύ "ατλακολ" και σφίξιμο.
Με τις βίδες απλοποιείς την ζωή σου. Ατλακόλ, βίδωμα και τελείωσες!
Αν νοιώθεις ανασφάλεια για τις βίδες βάλε αλουμινίου που είναι ακουστικά "νεκρές".

Re: Απάντηση: Δέσιμο καμπίνας ηχείου

Πολύ "ατλακολ" και σφίξιμο.
Με τις βίδες απλοποιείς την ζωή σου. Ατλακόλ, βίδωμα και τελείωσες!
Αν νοιώθεις ανασφάλεια για τις βίδες βάλε αλουμινίου που είναι ακουστικά "νεκρές".

Ναι, αλλά με τις αλουμινένιες χάνεται η εσωτερικότητα της χροιάς :grinning-smiley-043

Καλά, αυτός δεν έχει "ανασφάλειες" ?

ATC-SCM150-Speakers_Tower.jpg

Ευχαριστώ πολύ για τις απαντήσεις σας.Τελικά δεν έχω καταλάβει ακριβώς τι πρέπει να κάνω!!!Να τα δέσω μόνο με κόλλα??Το μεγάφωνο που θα μπεί είναι το fe83en της fostex!

Last edited:
Απάντηση: Re: Δέσιμο καμπίνας ηχείου

Ευχαριστώ πολύ για τις απαντήσεις σας.Τελικά δεν έχω καταλάβει ακριβώς τι πρέπει να κάνω!!!Να τα δέσω μόνο με κόλλα??Το μεγάφωνο που θα μπεί είναι το fe83en της fostex!

Μονο με κολλα και δεν θα εχεις προβλημα.
Εχω ακριβως τα ιδια με τα 85Κ της φοστεξ και μπηκε μονο κολλα.

Re: Απάντηση: Re: Δέσιμο καμπίνας ηχείου

Μονο με κολλα και δεν θα εχεις προβλημα.
Εχω ακριβως τα ιδια με τα 85Κ της φοστεξ και μπηκε μονο κολλα.
Έχω κοιτάξει την παρουσίαση που έχεις κάνει με τα μεγάφωνα αυτά της fostex και να σου πώ την αλήθεια από εκεί πήρα την ιδέα να φτιάξω και εγώ τα δικά μου!!!
Απλά επειδή είναι τα πρώτα ηχεία που φτιάχνω ήθελα να είναι όσο το δυνατό πιο προσεγμένα γι αυτό και έθεσα αυτό το ερώτημα!
Επειδή έχω και την καβιλιέρα μάλλον θα βάλω και καμία για να είμαι 100% σίγουρος!

Last edited:
Τι υλικο θα χρησιμοποιησεις;
MDF, κοντρα πλακε, νοβοπαν, αλλο;

Έχω πάρει 16mm mdf.

Ωραια, εφοσον στο εχει κοψει σωστα (γιατι οχι αλλωστε) τοτε δεν αφηνει αρμο.
Η κολλα πιανει τελεια, αρκει το σφιξιμο να ειναι πολυ γερο.
Σε αυτο βοηθανε οι βιδες.

Τωρα επειδη ειναι 16αρι το MDF καλυτερα να βαλεις κοντες και λεπτες βιδες.
Αλλιως θα σου ανοιγει.
Τις οποιες θα χωσεις μεσα. Δηλαδη το κεφαλι τους να μην προεξεχει αλλά να εχει χωθει μεσα μερικα χιλιοστα.
Ετσι δεν θα τριξει ποτε η βιδα.

Μετα ειναι οι γκαβιλιες που ειπες. Αλλά και αυτες, για 16αρι MDF δεν ειναι οτι καλυτερο.
Βασικα δεν θελεις να σου ανοιξει το MDF.

Καλυτερα θα ηταν να ειχες φτιαξει μεγαλυτερη την καμπινα και εσωτερικα να εβαζες ενισχυσεις.
Οχι οτι μια καμπινα 6 λιτρων χρειαζεται ενισχυσεις, αλλά για να μην εχεις παραλληλες πλευρες και στασιμα κυματα.

Οι γκαβιλιες ομως εχουν ενα αλλο αρνητικο.
Δεν σε αφηνουν να φτιαξεις τελειο δεσιμο ωστε να μην αφησεις ιχνος αρμου σε καμια ενωση.
Δεν προκειται να κεντραριστουν.
Κανονικα δεν θα επρεπε να τις χρησιμοποιησεις.

Οι γκαβιλιες ομως εχουν ενα αλλο αρνητικο.
Δεν σε αφηνουν να φτιαξεις τελειο δεσιμο ωστε να μην αφησεις ιχνος αρμου σε καμια ενωση.
Δεν προκειται να κεντραριστουν.
Κανονικα δεν θα επρεπε να τις χρησιμοποιησεις.
Τώρα με προβλημάτισες!!Είναι προτιμότερο να βάλω βίδες αντί για γκαβίλιες???
Έχω αυτήν http://www.toolstore.gr/wolfcraft-μεγγενη-συσφιξης-p-6714.htmlτην ειδική μέγγενη που κεντράρει καλά τις καβίλιες λες να έχω πρόβλημα?

Σε αυτό τον όγκο ειδικά ούτε βίδες ούτε καβίλιες. Μόνο κόλλα και γερό σφίξιμο.
Έχουμε κάνει 200λιτρες έτσι, για το μικράκι ούτε να το συζητάς. Μην κάνεις τη ζωή σου δύσκολη χωρίς λόγο.

Οκ!Ευχαριστώ πολυ για όλες τις χρήσιμες πληροφορίες που μου δώσατε!Αύριο πρωί ξεκίναω το δέσιμο!

Re: Απάντηση: Re: Δέσιμο καμπίνας ηχείου

Έχω κοιτάξει την παρουσίαση που έχεις κάνει με τα μεγάφωνα αυτά της fostex και να σου πώ την αλήθεια από εκεί πήρα την ιδέα να φτιάξω και εγώ τα δικά μου!!!
Απλά επειδή είναι τα πρώτα ηχεία που φτιάχνω ήθελα να είναι όσο το δυνατό πιο προσεγμένα γι αυτό και έθεσα αυτό το ερώτημα!
Επειδή έχω και την καβιλιέρα μάλλον θα βάλω και καμία για να είμαι 100% σίγουρος!

Προχωρα αφοβα , τα δικα μου μετα απο 2 χρονια ειναι ακομη μασιφ και δεν τους εχω φερθει και οπως πρεπει.