Δέσιμο καμπίνας ηχείου

Re: Απάντηση: Re: Δέσιμο καμπίνας ηχείου

Προχωρα αφοβα , τα δικα μου μετα απο 2 χρονια ειναι ακομη μασιφ και δεν τους εχω φερθει και οπως πρεπει.
Προχωράω λοιπόν!!!Θα κάνω και μία παρουσίαση μόλις τελειώσω!

καλό θα ήταν να ανοίξει ενα καινούριο νήμα σχετικό με τις απόψεις περί δεσίματος ηχείου.
μιλάμε για την αφρόκρεμα της θεωρίας του σχεδιασμού των ηχείων.

Re: Απάντηση: Δέσιμο καμπίνας ηχείου

Σε αυτό τον όγκο ειδικά ούτε βίδες ούτε καβίλιες. Μόνο κόλλα και γερό σφίξιμο.
Έχουμε κάνει 200λιτρες έτσι, για το μικράκι ούτε να το συζητάς. Μην κάνεις τη ζωή σου δύσκολη χωρίς λόγο.

+1

και 350λιτρες...

Εγώ χρησιμοποιώ βίδες γιατί με διευκολύνουν στο μοντάρισμα. Αν είχα άλλη υποδομή μπορεί και να μη χρησιμοποιούσα. Και η Atlacol από μόνη της αρκεί αν εφαρμοστεί σωστά. Πάντως το 99% των diy ηχείων έχουν πολύ πιο σοβαρά θέματα από τις βίδες τις καμπίνας.

Εγω φτιαχνω καμπινες subwoofer, και χρησιμοποιω βιδες (και κολλα).
Πολλες βιδες. Βιδες να δει το ματι σου.
Μετα βαζω πισσα και πουπουλα.
Οχι, βασικα μονο πισσα βαζω, χτυπητη με πινελο (αγρια υφη, με μυτακια).

Last edited:
Παντως οπως και να εχει, οτι και να χρησιμοποιησεις ενα μην αμελησεις:

Να κανεις την καμπινα αεροστεγη.
Συμπεριλαμβανομενου και του μεγαφωνου (στο σημειο επαφης).

Βαλε εσωτερικα στις εφαπτομενες επιφανειες σιλικονη ή πισσα.
Και εκει που παταει το μεγαφωνο βαλε παχυ αυτοκολλητο διπλης οψης ή αναλογο μονωτικο για οικοδομικες εργασιες (εχει στο Praktiker μια γκρι ταινια) ή τσιχλα (αυτη που χρησιμοποιουν οι φανοποιοι).

Πάντως το 99% των diy ηχείων έχουν πολύ πιο σοβαρά θέματα από τις βίδες τις καμπίνας.

... έτσι είναι. Απ την άλλη μεριά, αν βάλεις βίδες δεν θα μπορείς να "φάς" τις γωνίες με το ρούτερ, πράγμα μάλλον κακό (και για τις περιθλάσεις αλλά και για την αισθητική του ηχείου)

Οι γκαβιλιες ομως εχουν ενα αλλο αρνητικο.
Δεν σε αφηνουν να φτιαξεις τελειο δεσιμο ωστε να μην αφησεις ιχνος αρμου σε καμια ενωση.
Δεν προκειται να κεντραριστουν.
Κανονικα δεν θα επρεπε να τις χρησιμοποιησεις.

εγω διαφωνώ. με τα κατάλληλα εργαλεία και την δέουσα προσοχή, το αποτέλεσμα μπορεί να γίνει άψογο. Μαλιστα οι καβίλιες λειτουργούν ως οδηγός ώστε να μην γλιστρίσουν τα ξύλα κατά το σφίξιμο (εννοείται ότι θα χρειαστουν και σφιγκτήρες). Αν από λάθος γίνει η τρύπα για την καβίλια όχι στο κέντρο, μπορεί απλά να αγνοηθεί και να μην χρησιμοποιηθεί. Καβίλιες και ατλακόλ. Ανοιγεις τρύπες, περνας καβίλιες και μοντάρεις. Αν ολα έρχονται οκ, λύνεις, περνάς κολλα, μοντάρεις και σφίγγεις με σφιγκτήρες. Οι βιδες είναι ξένο σώμα. Αν προτιμά κάποιος να τις βάλει γιατι έτσι αισθάνεται καλύτερα στην συναρμογή (ο καθένας βρίσκει τον δικό του πιο βολικό τρόπο με την εμπειρία), όταν στεγνώσει η κόλλα απαραιτήτως θελουν ξεβίδωμα και στοκάρισμα. Ο ρόλος τους έχει πια τελειώσει και δεν υπάρχει κανένας λόγος να βρισκονται στο ηχείο. Ο κίνδυνος να ανοιξει το mdf υπάρχει και με την βίδα αν δεν ανοιξει κανείς την κατάλληλη τρύπα ή αν σφίξει λίγο παραπάνω.

Το αν ακούγονται οι βίδες ειναι άλλου παπά ευαγγέλιο. Αν έχει φτάσει στο σημείο κάποιος να ασχολείται με τον ήχο της βίδας, εύγε, σημαίνει ότι έχει λύσει τα υπόλοιπα προβλήματα.

... έτσι είναι. Απ την άλλη μεριά, αν βάλεις βίδες δεν θα μπορείς να "φάς" τις γωνίες με το ρούτερ, πράγμα μάλλον κακό (και για τις περιθλάσεις αλλά και για την αισθητική του ηχείου)

σωστό, αλλος ένας λόγος που οι βίδες θελουν ξεβίδωμα και στοκο αφου στεγνώσει η κόλλα. Αν πρέπει να μπουν δηλαδή, να μπουν προσωρινά για την συναρμογή.

Καλησπέρα.Τελικά τις καμπίνες τις έδεσα μόνο με κόλλα!Το πρωί που είχε πια περάσει ενα 24ωρο από την ώρα που τις κόλλησα έβγαλα τους σφικτήρες και το αποτέλεσμα φαίνεται αρκετά καλό και στιβαρό!Το μόνο που με στεναχώρησε λίγο είναι ότι σε ορισμένα σημεία έχει ξεφύγει ελάχιστα!Αύριο το πρωί θα τα περάσω με τριβείο και πιστέυω να στρώσουν!!!

Καλησπέρα.Τελικά τις καμπίνες τις έδεσα μόνο με κόλλα!Το πρωί που είχε πια περάσει ενα 24ωρο από την ώρα που τις κόλλησα έβγαλα τους σφικτήρες και το αποτέλεσμα φαίνεται αρκετά καλό και στιβαρό!Το μόνο που με στεναχώρησε λίγο είναι ότι σε ορισμένα σημεία έχει ξεφύγει ελάχιστα!Αύριο το πρωί θα τα περάσω με τριβείο και πιστέυω να στρώσουν!!!

εμ...

θα τα φέρεις με το τριβείο μια χαρά, καλή συνέχεια.

Όσο καλά και να τα φέρεις, το τριβείο θα χρειάζεται πάντα… τουλάχιστον με τα δικά μου χέρια.

Τις μονάδες τις έχεις ή τις περιμένεις ?

Καλή συνέχεια!

Όσο καλά και να τα φέρεις, το τριβείο θα χρειάζεται πάντα… τουλάχιστον με τα δικά μου χέρια.

Τις μονάδες τις έχεις ή τις περιμένεις ?

Καλή συνέχεια!
Ναι τις έχω!Μου ήρθαν σχετικά γρήγορα!Τα πήρα από εδώ http://www.thomann.de/gr/index.html και ήρθαν μέσα σε 4 μέρες!

ολες οι υλοποιησεις εχουν καλα και κακα. ενας φιλος με CNC επαγγελματικο με βοηθησε και οι καβιλιες στο συνθετο μου ειναι στο δεκατο του mm..

περιμενουμε φωτο βημα βημα

Καλησπέρα λόγω καιρού το τρίψιμο έγινε σήμερα!Τα αποτελέσματα ήταν θεαματικά!Να πω την αλήθεια δεν περίμενα ότι όλες οι ατέλειες που έιχαν μέινει από το κόλλημα θα έστρωναν τόσο καλά!Είμαι πόλυ ικανοποιημένος με αυτό που βλέπω!!!Θα συνεχίσω το βραδάκι με στοκάρισμα!