Δευτερo sub. Τι προσφερει (εαν)

Ntinos P

AVClub Fanatic
26 June 2006
22,938
Εχει δοκιμασει καποιος δευτερο σαμπ στο σεταπι του ?
Τι μπορει να προσφερει, τουλαχιστον θεωρητικα ?

Επι του παρόντος σε χωρο 29 τετραγωνικων (4,5 Χ 6,5, υψος 3 μετρα) εχω ενα sunfire hrs10 (Frequency Response 20-100Hz λεει το βλιβλιο)

Για L&R 2 Elac FS248 (Frequency Range 30 - 50KHz)

Κεντρικο/περιφεριακα, μια πενταδα Elac BS 244 (Frequency Range 30 - 50KHz).

ΑΝ ηταν να "παρω" κατι παραπανω, τι θα ηταν ποιο "ορθοδοξο" :

Ενα ακομη (δευτερο) ιδιο σαμπακι, ή
Ενα μεγαλυτερο (sunfire HRS-12 με Frequency Response 16-100Hz)

Θα προτιμουσα 2, αλλα δεν μπορω να το τεκμηριωσω ....
 
Δεν είμαι και ειδήμονας στο θέμα αλλά θεωρώ ότι το 2ο sub έρχεται να καλύψει το στάσιμα κύματα που θα έχει το πρώτο. Οι κυματομορφές ενός ηχητικού σήματος έχουν την τάση να ακυρώνονται ή να πολλαπλασιάζονται λόγω ανακλάσεων στο χώρο. Έτσι παρουσιάζονται ορισμένα σημεία στο δωματιο που είτε ο ήχος δεν ακούγεται είτε ακούγεται σε μεγαλύτερη ένταση ή παραμορφωμένος. Αυτό γίνεται πιο αισθητό στις χαμηλές συχνότητες που τα κύματα "κινούνται" πιο αργά. Το 2ο sub έρχεται να καλύψει αυτές τις ατέλειες. Βέβαια η παραμετροποίηση των 2 sub γίνεται δυσκολότερα σ' ένα χώρο, απ'ότι με ένα.

Στο 2ο ερώτημα σου, θεωρώ ότι 2 ίδια sub έχουν καλύτερη ταύτιση απ'ότι 2 διαφορετικών διαστάσεων γούφερ ή/και μάρκας.
 
Ευχαριστω για την απαντηση.

Βασικα δεν λεω για 2 διαφορετικα αλλα αν αντι δευτετο ιδιο μικρο, να επαιρνα ενα μεγαλυτερο


Υγ. ουτε αυτο το αβαταρ μου αρεσει :D
 
Αν βαλω ειπα θα βαλω δευτερο ιδιο.

Ή

Θα βαλω ενα μεγαλυτερο. ΜΟΝΟ το μεγαλυτερο. Το μικρο θα το δωσω.

Μπας και δεν τα λεω καλα ?
 
Μια χαρά τα λες. Απλά δεν το είχα πιάσει με την πρώτη. "Έρχονται" δύσκολα τα 2, αλλά το αποτέλεσμα δικαιώνει. Το 1 έρχεται πιο εύκολα. Ο χώρος σου δεν "απαιτεί" 2, δεν είναι δύσκολος.

Με αυτά τα ηχεία θα πήγαινα σε 1 μεγάλο και γρήγορο.

Υ.Γ. imho πάντα...
 
Nτίνο καταρχήν τα 244 φτάνουν έως τα 40-45Ηz, παρακάτω όχι.

Γείτονες / μεσοτοιχίες δεν έχεις οπότε κανένα πρόβλημα...
Σε δικάναλο θα τα βγάζεις εκτός (στο νέο set up δεν θα σου περνάει ούτε η ιδέα χρησιμοποίησης sub...)

Μια χαρά θα τα ταιριάσεις στο ΗΤ, μη φοβάσαι... δυό, ίδια, συμετρικά τοποθετημένα (σε δυό αντικριστούς τοίχους για παράδειγμα ή φάτσα στο ρακ)...

Eλπίζω να κατάλαβες που το πάω... δυό μεγάλα sub! :D
 
2 μεγαλα θαρρω πως ειναι too much.

Ενα δευτερο ιδιο με αυτο που εχω, αλλιως ενα μεγαλυτερο.

(δεν εχεις ερθει για να κανεις Audit ακομη. Κανονισε 5-13/2, θα ειμαι και home alone :D )
 
Ιt's a deal!

Θα σου φέρω και τα δυό subάκια μου (yam515) να παίζουν μαζί με το sunfire και μετά μας λες τι σηκώνει ο χώρος! :Banane0::Banane0:

:ernaehrung004::ADFADF1:
 
οι ειδικοι λενε οτι το απολυτο ειναι 4 ιδια σαμπ οπου εξαφανιζονται ακυρωσεις στασιμα,βεβαια ειναι δυσκολη υλοποιηση σε θεμα χωρου,ρυθμισεων,κοστους
 
Απάντηση: Re: Δευτερo sub. Τι προσφερει (εαν)

(δεν εχεις ερθει για να κανεις Audit ακομη. Κανονισε 5-13/2, θα ειμαι και home alone :D )

:chinscratch: Ντίνο έχεις από μένα κίτρινη κάρτα (στο τσακ γλύτωσες κόκκινη).

Α.Διοργανώνεις ακροάσεις χωρίς την συγκατάθεση συντονιστή.
Β.Διοργανώνεις ακροάσεις σε χόρο που δεν έχει επιθεωρήσει ακόμα συντονιστής.

Δεν το συνεχίζω γιατί θα πω και άλλα και θα πρέπει να βγάλω κόκκινη.

ΠΡΟΣΕΧΕ

:aetsch::aetsch::aetsch::aetsch::aetsch:
 
Καλησπέρα!

Το δεύτερο sub προσφέρει πολλά. Τα τέσσερα, ακόμα περισσότερα. Όσοι παρευρέθηκαν στο event του AVClub στην Crystal Audio, είδαν τη σχετική τεχνική παρουσίαση και επίσης άκουσαν τέσσερα υπογούφερ ταυτόχρονα στον ίδιο χώρο.

Μπορείτε να διαβάσετε περισσότερα εδώ: Πόσα υπογούφερ είναι αρκετά;

Αυτό που θέλω να προσθέσω, είναι μια τεχνική λεπτομέρεια που ίσως ξεφεύγει σε πολλούς από τους ενθουσιώδεις αγοραστές πολλαπλών υπογούφερ. Είναι πολύ σημαντικό να διαχωριστεί το σενάριο "τοποθετώ δυο υπογούφερ με splitter από την ίδια έξοδο του ενισχυτή μου" με το σενάριο "έχω ενισχυτή με δυο ή και περισσότερες εξόδους για τη σύνδεση υπογούφερ".

Πρώτο σενάριο: Σύνδεση δυο υπογούφερ, με σήμα από μια μόνο έξοδο του ενισχυτή.

Απαραίτητη προϋπόθεση είναι η απόλυτα συμμετρική τοποθέτηση των δυο υπογούφερ. Καθότι το σήμα μοιράζεται κοινά και στα δυο, αν η απόσταση του ενός από τη θέση ακρόασης είναι διαφορετική από του άλλου ή έχουν τοποθετηθεί σε ίσες αποστάσεις αλλά σε άσχετες θέσεις (π.χ. το ένα αριστερά και το άλλο πίσω στο κέντρο) τότε το αποτέλεσμα θα είναι ένα πλήρες λάθος. Εκτός του ότι η φόρτιση του χώρου δεν θα γίνεται επάνω σε ένα νοητό άξονα (σκεφτείτε τη λογική του "σταυρού"), θα είναι και ασύγχρονη η άφιξη της ηχητικής πληροφορίας στη θέση ακρόασης. Φυσικό, αφού στον ενισχυτή μπορεί να τεθεί μόνο μια τιμή απόστασης από τη θέση ακρόασης, κοινή και για τα δυο υπογούφερ.
Συνεπώς, μια ωραία π.χ. τοποθέτηση, θα ήταν το ένα υπογούφερ αριστερά και το άλλο δεξιά από τη θέση ακρόασης. Η άλλη περίπτωση είναι το ένα υπογούφερ π.χ. τρια μέτρα μπροστά και κέντρο και το άλλο στην ίδια επίσης απόσταση, αλλά πίσω κέντρο. Φυσικά, όλα αυτά προϋποθέτουν και μια σχετική συμμετρία στους γύρω τοίχους. Αν π.χ. έχετε έναν τοίχο δεξιά από τη θέση ακρόασης και αριστερά σας "ανοίγει" η συνέχεια του σαλονιού για άλλα 5 μέτρα, τότε... άστα να πάνε.

Σενάριο Δεύτερο: Δυο υπογούφερ με ενισχυτή AV Χ.2 (όπου Χ ο αριθμός των καναλιών ισχύος, π.χ. 7.2).
Η διαδικασία είναι εύκολη. Φροντίζετε για την συμμετρική τοποθέτηση των υπογούφερ μεν, αλλά παύει να σας απασχολεί το θέμα της απόστασης. Έτσι λοιπόν παραμένει ο κανόνας του "σταυρού", αλλά π.χ στον κάθετο άξονα το ένα υπογούφερ μπορεί να είναι 3 μέτρα μπροστά από τη θέση ακρόασης και το άλλο 5. Ο ενισχυτής θα ορίσει τις αποστάσεις αυτόματα ή εσείς με το χέρι στα settings. Με δεδομένες τις σωστές αποστάσεις, θα είναι αντίστοιχα σωστός και ο χρόνος άφιξης των χαμηλών στη θέση ακρόασης.

Υ.Γ.: Επειδή κάποιοι μάλλον θα ρωτούσαν "γιατί σταυρωτά και όχι στις γωνίες;", είναι απλά τα πράγματα. Οι γωνίες είναι η λιγότερο ενδεικνυόμενη θέση για ένα υπογούφερ, καθότι στις περισσότερες περιπτώσεις, λόγω του gain που επιφέρουν οι κοντινές επιφάνειες (2 τοίχοι και ένα πάτωμα), διεγείρονται εύκολα οι πλέον "προβληματικές" συχνότητες του δωματίου. Κι αρχίζουν έτσι τα μπουμαρίσματα, τα ενοχλητικά στάσιμα κ.λ.π. Επίσης, αν π.χ. τοποθετήσετε δυο υπογούφερ στις δυο εμπρός γωνίες του χώρου σας, δεν κερδίσατε τίποτα. Από πλευράς εκπομπής χαμηλών συχνοτήτων, είναι σαν να έχετε τοποθετήσει ένα μόνο υπογούφερ στο κέντρο του εμπρός τοίχου, που σημαίνει πως τα κύματα του χαμηλού θα έρχονται ενισχυμένα από μπροστά, θα βρίσκουν τοίχο πίσω σας και θα επιστρέφουν στη θέση ακρόασης με άμεσα αντιληπτή καθυστέρηση. Τα τέσσερα - από την άλλη - υπογούφερ (από ένα σε κάθε γωνία) δεν είναι κακή ιδέα, αλλά χρειάζονται δοκιμές πριν αποφασιστεί πως είναι η καλύτερη λύση για ένα χώρο.

Ή αριστερά και δεξιά λοιπόν ή εμπρός και πίσω ή και τα δυο ταυτόχρονα, για τέσσερα υπογούφερ.

Καλό σας βράδυ! -bye-
 
Last edited:
Έξοχο ποστ... ξεκαθαρίζει αρκετά πράγματα!:grinning-smiley-043

Πέραν του ότι προσωπικά συμφωνώ σε όλα... τα ίδια ακριβώς συμπεράσματα, έχω διαβάσει και σε άλλα ποστ σε διάφορα forum και έχω δοκιμάσει με τα αποτελέσματα που αναφέρει ο φίλος crystal druid...

Ο Ντίνος απ’ όσο θυμάμαι δεν έχει προβλήματα συμμετρίας (εγώ δυστυχώς έχω...), αλλά ο Pioneer που διαθέτει δεν έχει δύο κανάλια για sub…
Πως προτείνεις να γίνει η σύνδεση τριών sub (το υπάρχον στο κέντρο και 2 ίδια αριστερά-δεξιά... είτε αντικριστά σε παράλληλους τοίχους είτε απλώς αριστερά-δεξιά από το υπάρχων sub (σε κάθε περίπτωση βέβαια συμμετρικά ως προς τη θέση ακρόασης)?
 
Last edited:
Τι προσφερει το δευτερο (ιδιο) subwoofer.
Αυξηση ακουστικης πιεσης (εντασης). Περιπου 3dB αυξηση για την ιδια ισχυ σε σχεση με το ενα sub (με την ιδια σε καθε ενα ομως, δλδ διπλασια σε συνολο).
Για παθητικα subwoofer, στα ενεργα ετσι και αλλιως μιλαμε για διπλασια ισχυ.
Και αυτο που ζηταμε απο ενα sub ειναι πολυ χαμηλες συχνοτητες. Εκει λοιπον η αυξηση των περιπου 3dB που προσφερει το δευτερο subwoofer ειναι τεραστια διαφορά.

Που χρησιμευει:
Η αυξηση της ακουστικης πιεσης μας επιτρεπει να οδηγησουμε το καθενα απο τα subwoofer σε χαμηλοτερες εντασεις. Οπου παιρνουμε καθαροτερο, με σαφηνεια και ελεγχο, χαμηλο.
Δηλαδη εκτος το οτι θα μπορουσαμε να κατεδαφισουμε την πολυκατοικια (που λεει ο λογος) μπορουμε να τα εκμεταλευτουμε ως προς την ποιοτητα.

Και αν δεν ειναι ιδιο;
Αν δεν ειναι ιδιο τοτε το αποτελεσμα ειναι το αντιθετο.
Η ποιοτητα παει περιπατο.
Το ιδιο ισχυει και αν δεν εχει κροσαριστει το ιδιο. Ή αν η τοποθετηση ειναι διαφορετικη, ειδικα οταν το ενα κοιταζει προς τον τοιχο και το αλλο αντιθετα.
Σε πολυ προβληματικες περιπτωσεις διαφορετικης τοποθετησης χανεται και η ενταση.

Ενα 15" ή δυο 12" (ιδιας ποιοτητας) ?
Αν αυτες οι δυο επιλογες οδηγουνται απο σωστο/υς ενισχυτη/τες και ειναι μεσα σε σωστη/ες καμπινα/ες -κατα αναλογια- τοτε η αποδοση των χαμηλων, αλλά και η ενταση, ειναι σχεδον παρομοια.
Σε περιπτωσεις παθητικων subwoofer η διαταξη των δυο 12" ειναι προτιμοτερη μιας και με εναν ενισχυτη παιζουν και τα δυο, και ετσι εκμεταλευομαστε τον ενισχυτη στο επακρο. Απλα επιλεγουμε 8Ω ανα μοναδα ωστε να πεσουμε στα 4Ω ή 4Ω για να πεσουμε στα 2Ω, κοκ.
Αν ο στοχος μας ειναι η ποιοτητα τοτε ειναι προτιμοτερο να εχουμε δυο 12" αντι για ενα 15".

Δυο μικρα μοντελα, ως προς την ισχυ ή ως προς την ποιοτητα του driver, subwoofer ή ενα μεγαλο ιδιας διαμετρου;
Ενα μεγαλο.
Η διαφορά εδω στην ποιοτητα οφειλεται λογω καλυτερης μοναδας (driver), καλυτερου ενισχυτη (πιθανον), και καλυτερης καμπινας (πιθανον).
Δηλαδη δεν ισχυει το οτι τα δυο μικρα παιζοντας ουσιαστικα στην μιση ενταση το καθενα, οτι δεν θα ζοριζονται και ετσι θα κερδισουμε σε ποιοτητα.

Καμπινα δυο subwoofer.
Ποτε κοινη καμπινα.
Κοινη κατασκευη ναι. Αλλά με δυο ξεχωριστες καμπινες.
Αλλιως δυο ξεχωριστες κατασκευες. Απλα για καλυτερο αποτελεσμα τοποθετημενες η μια διπλα στην αλλη.

Και αν η αποδοση στις πολυ χαμηλες συχνοτητες δεν με ικανοποιει,
τι πρεπει να παρω; Μεγαλυτερο; Καλυτερο;
Δυο ιδια;
Ειτε μεγαλυτερο, ειτε καλυτερο. Εξαρταται απο αυτο που εχουμε.
Εγω θα προτεινα ενα καλο 12".
 
Last edited: