Καλησπέρα!
Το δεύτερο sub προσφέρει πολλά. Τα τέσσερα, ακόμα περισσότερα. Όσοι παρευρέθηκαν στο event του AVClub στην Crystal Audio, είδαν τη σχετική τεχνική παρουσίαση και επίσης άκουσαν τέσσερα υπογούφερ ταυτόχρονα στον ίδιο χώρο.
Μπορείτε να διαβάσετε περισσότερα εδώ:
Πόσα υπογούφερ είναι αρκετά;
Αυτό που θέλω να προσθέσω, είναι μια τεχνική λεπτομέρεια που ίσως ξεφεύγει σε πολλούς από τους ενθουσιώδεις αγοραστές πολλαπλών υπογούφερ. Είναι πολύ σημαντικό να διαχωριστεί το σενάριο "τοποθετώ δυο υπογούφερ με splitter από την ίδια έξοδο του ενισχυτή μου" με το σενάριο "έχω ενισχυτή με δυο ή και περισσότερες εξόδους για τη σύνδεση υπογούφερ".
Πρώτο σενάριο:
Σύνδεση δυο υπογούφερ, με σήμα από μια μόνο έξοδο του ενισχυτή.
Απαραίτητη προϋπόθεση είναι η απόλυτα
συμμετρική τοποθέτηση των δυο υπογούφερ. Καθότι το σήμα μοιράζεται κοινά και στα δυο,
αν η απόσταση του ενός από τη θέση ακρόασης είναι διαφορετική από του άλλου ή έχουν τοποθετηθεί σε ίσες αποστάσεις αλλά σε
άσχετες θέσεις (π.χ. το ένα αριστερά και το άλλο πίσω στο κέντρο) τότε το αποτέλεσμα θα είναι ένα πλήρες λάθος. Εκτός του ότι η φόρτιση του χώρου δεν θα γίνεται επάνω σε ένα νοητό άξονα (σκεφτείτε τη λογική του "σταυρού"), θα είναι και
ασύγχρονη η άφιξη της ηχητικής πληροφορίας στη θέση ακρόασης. Φυσικό, αφού στον ενισχυτή μπορεί να τεθεί μόνο μια τιμή απόστασης από τη θέση ακρόασης, κοινή και για τα δυο υπογούφερ.
Συνεπώς, μια ωραία π.χ. τοποθέτηση, θα ήταν το
ένα υπογούφερ αριστερά και το άλλο δεξιά από τη θέση ακρόασης. Η άλλη περίπτωση είναι το ένα υπογούφερ π.χ. τρια μέτρα μπροστά και κέντρο και το άλλο στην ίδια επίσης απόσταση, αλλά πίσω κέντρο. Φυσικά, όλα αυτά προϋποθέτουν και μια σχετική συμμετρία στους γύρω τοίχους. Αν π.χ. έχετε έναν τοίχο δεξιά από τη θέση ακρόασης και αριστερά σας "ανοίγει" η συνέχεια του σαλονιού για άλλα 5 μέτρα, τότε... άστα να πάνε.
Σενάριο Δεύτερο: Δυο υπογούφερ με ενισχυτή AV Χ.2 (όπου Χ ο αριθμός των καναλιών ισχύος, π.χ. 7.2).
Η διαδικασία είναι εύκολη. Φροντίζετε για την
συμμετρική τοποθέτηση των υπογούφερ μεν, αλλά παύει να σας απασχολεί το θέμα της απόστασης. Έτσι λοιπόν παραμένει ο κανόνας του "σταυρού", αλλά π.χ στον κάθετο άξονα το ένα υπογούφερ μπορεί να είναι 3 μέτρα μπροστά από τη θέση ακρόασης και το άλλο 5. Ο ενισχυτής θα ορίσει τις αποστάσεις αυτόματα ή εσείς με το χέρι στα settings. Με δεδομένες τις σωστές αποστάσεις, θα είναι αντίστοιχα σωστός και ο χρόνος άφιξης των χαμηλών στη θέση ακρόασης.
Υ.Γ.: Επειδή κάποιοι μάλλον θα ρωτούσαν "γιατί σταυρωτά και όχι στις γωνίες;", είναι απλά τα πράγματα.
Οι γωνίες είναι η λιγότερο ενδεικνυόμενη θέση για ένα υπογούφερ, καθότι στις περισσότερες περιπτώσεις, λόγω του gain που επιφέρουν οι κοντινές επιφάνειες (2 τοίχοι και ένα πάτωμα),
διεγείρονται εύκολα οι πλέον "προβληματικές" συχνότητες του δωματίου. Κι αρχίζουν έτσι τα μπουμαρίσματα, τα ενοχλητικά στάσιμα κ.λ.π. Επίσης, αν π.χ. τοποθετήσετε δυο υπογούφερ στις δυο εμπρός γωνίες του χώρου σας, δεν κερδίσατε τίποτα. Από πλευράς εκπομπής χαμηλών συχνοτήτων, είναι σαν να έχετε τοποθετήσει ένα μόνο υπογούφερ στο κέντρο του εμπρός τοίχου, που σημαίνει πως τα κύματα του χαμηλού θα έρχονται ενισχυμένα από μπροστά, θα βρίσκουν τοίχο πίσω σας και θα επιστρέφουν στη θέση ακρόασης με
άμεσα αντιληπτή καθυστέρηση. Τα τέσσερα - από την άλλη - υπογούφερ (από ένα σε κάθε γωνία) δεν είναι κακή ιδέα, αλλά χρειάζονται δοκιμές πριν αποφασιστεί πως είναι η καλύτερη λύση για ένα χώρο.
Ή αριστερά και δεξιά λοιπόν ή εμπρός και πίσω ή και τα δυο ταυτόχρονα, για τέσσερα υπογούφερ.
Καλό σας βράδυ!
