Διαφορα HD video, μεταξύ DSLR και Videocamera

Ακριβώς αυτό συμβαίνει οταν κάνουμε κροπ σε μια εικόνα, γινεται πιο εμφανής ο θόρυβος (αν βλεπουμε σε ίδιο τελικο μεγεθος) και μεγαλώνει τοσο η εστιακή απόσταση οσο και το βάθος πεδίου.

Απλά να το σκεφτείς είναι σαν να πετάς ενα μέρος του σήματος (φως), οπότε μειώνεται** ο λόγος σημα/θόρυβος SNR και αυτό ακριβώς αντιλαμβανόμαστε ως θόρυβο.
** Η σχέση που έχει το SNR ως προς την ποσότητα του φωτός είναι SNR = τετραγωνική ριζα του αριθμού των φωτονίων. Δηλαδή με 2Χ φως παίρνεις 1,41Χ καλύτερο SNR.

Το ιδιο βέβαια (μονο ως προς τον θόρυβο) συμβαίνει και οταν κάνεις line scipping. Εφόσον πάλι πετας ενα μέρος του φωτός. Και αυτό το line scipping εφαρμόζεται σε μεγάλη εκταση (τουλάχιστον στην προηγούμενη γενιά VideoDslr).
Η άποψη που επικρατεί, στους guru των φόρουμ, είναι οτι οι canon 5DII εκμεταλεύονται το 1/3 των γραμμών, κάποιες άλλες (D90, K7, Kx) ακόμη λιγότερο αφαιρουν και στήλες !!. Kαλύτερη φαίνεται να είναι η GH1, εκμεταλεύεται το 1/2 του αισθητήρα της. (Για τις ΝΕΧ δεν διάβασα κάτι).

Η GH2 αποτι κατάλαβα θα κάνει 1:1 δειγματοληψία, 1 φωτοστοιχείο θα αντιστοιχεί με ένα πίξελ στο βιντεο θα εκμεταλεύεται δηλ. 100% την κροπαρισμένη περιοχή. Το κακό δηλ. είναι το μισό αποτι θα ήταν αν δεν εφαρμοζόταν line scipping στο πλήρες καρέ.
Και πάλι, σε σχέση με τις βιντεοκάμερες, το κροπαρισμένο μέγεθος θα είναι μεγαλύτερο με τις ανάλογες επιπτώσεις στο βάθος πεδίου και τον θόρυβο.

Εκτος απο εξάλειψη των προβλημάτων moire/aliasing υπάρχει και ενα άλλο θετικο στο κροπάρισμα. Μπορείς να χρησιμοποιείς χωρίς πρόβλημα βινιέτας και εκτροπών στα άκρα φακούς με μικρότερο κύκλο κάλυψης (c-mount).

Ευχαριστώ πολύ για την διευκρίνηση Ηλία. Αν λάβουμε υπόψη όμως ότι ο θόρυβος εκτός των άλλων παράγεται από τα ίδια τα κυκλώματα των αποδεκτών των φωτονίων, όταν απενεργοποιούμε κάποια από αυτά τότε μεγαλώνει η απόσταση μεταξύ των ενεργών, με αποτέλεσμα να μειώνεται ο θόρυβος σωστά? Ή στην αντίθετη περίπτωση όταν χρησιμοποιούμε ένα κομμάτι του αισθητήρα που έχει τα pixel του κολλητά, λογικά αυξάνεται ο θόρυβος.

Και σε ένα σημείο που γίνεται πολύ συχνά μπέρδεμα είναι το βάθος πεδίου. Θέλω να σημειώσω πως ο αισθητήρας επηρεάζει έμμεσα το dof, ενώ ο φακός είναι που το επηρεάζει άμεσα. Δηλαδή όταν έχεις μια compact με 8mm φακο, είναι λογικό να έχεις τεράστιο dof. Για αυτό ευθύνεται ο φακός, αλλά αναγκαζόμαστε να βάλουμε 8mm γιατί με το μέγεθος του αισθητήρα θα γίνουν 50mm "εικονικά". Όταν τώρα κάνεις Crop στον αισθητήρα της SLR το dof δεν θα αλλάξει γιατί πολύ απλά δεν θα αλλάξει η πραγματική εστιακή απόσταση του φακού. Και πιστεύω πως αυτό που ακούγεται συχνά "Οι ff έχουν μικρότερο βάθος πεδίου" είναι γενικά λάθος. Απλά στις ff αναγκαζόμαστε να βάλουμε φακούς με 1.6x μεγαλύτερη εστιακή απόσταση για να τις συγκρίνουμε με τις APS γι'αυτό και μειώνεται το βάθος πεδίου. Κάποιος δηλαδή με μιά συλλογή φακών που θα μεταβεί σε ff, δεν θα δει διαφορά στο dof. Με τον ίδιο φακό είναι ακριβώς το ίδιο...

Αυτά από μένα...

Δυατυχως, αυτο που εμαθα απο διαφορα τεστ με την sony a33-a55 ,ειναι οτι οταν εχεις ενεργοποιημενο το auto focus στο βιντεο (που μας ενδιαφερει πολυ), δεν μπορεις να εχεις fast primes με ανοιχτο διαφραγμα !
Δυστυχως, μαλλον για λογους ταχυτητας autofocus,η καμερα κλεινει το διαφραγμα στο 3.5 ... οποτε παει περιπατο κι εδω το προτερημα του βαθους πεδιου αλλα και της ικανοτητας ληψης καθαρου βιντεο με πολυ φωτεινους φακους.
Η διαφορα ειναι τεραστια, αφου και σε προσφατο τεστ με την nex5 που εχω, η διαφορα μεταξυ του κιτ φακου σε διαφραγμα 3.5-5.6 , σε εσωτερικο χωρο, και του canon 50mm f1.4 , ειναι χαοτικη (απο αποψη θορυβου και βαθους πεδιου).
Αμαν, ρε πουτη μου.... ετσι μενει μονο η νικον D7000 (αλλα με πολυ πιο αργο focus και χωρις σπαστη οθονη) και η pany gh2, που δεν εχει ομως τοσο φωτεινους φακουσ !

Δυστυχώς έτσι είναι Γιάννη, αλλά για πες μου, ακόμα και αν είχε παντού af, με τέτοια διαφράγματα και αντίστοιχα dof θα άφηνες την κάμερα να διαλέξει μόνη της που να εστιάσει? Δεν μου φαίνεται καλή ιδέα...

Ε, οχι οπου θελει... υπαρχει το face recognition, και το σημειακο focus.
Στο βιντεο μπορεις να επιλεξεις οποιο απο τα 15 σημεια θελεις , γιατι να μην δουλευει εκει ?

Ναι πράγματι έχεις δίκιο, απλά στην περίπτωση του face detection τουλάχιστον στην cx520 που είχα δεν ήταν και κάτι τρελό και δυσκολευόταν να δουλέψει σε χαμηλό φωτισμό...Τώρα για την περίπτωση spot οκ, αλλά πάλι έχω κάποιους ενδοιασμούς...Δεν ξέρω, το focus στο βίντεο μου φαίνεται πιο περίπλοκη ιστορία απ'ότι στην φωτογραφία...

Kαλα, εννοειται οτι ειναι ΠΟΛΥ πιο δυσκολο πραγμα, γι αυτο δεν το εχουν αγγιξει μεχρι τωρα οι εταιρειες, ακομη και στο κινηματογραφο που υπαρχει απειρο budjet.
Χρειαζεται πολυ γρηγορους επεξεργαστες, με ικανοτητα 3D tracking κλπ.
Με το θεμα του φωτισμου , αυτο ακριβως πετυχαινεις με τα ανοιχτα διαφραγματα.. πολυ φως.
Ετσι κι αλλιως η a33-55 χρησιμοποιει phase detection , οποτε εχει μικροτερο προβλημα.

Αλλα οσον αφορα , σε σημειακο focus , τα πραγματα ειναι πολυ πιο απλα.
Περιοριζεις πολυ την ενεργη περιοχη κι ετσι θα ειναι πιο απλο.

Δεν περιμενω να κανει μονη της η μηχανη focus σε ολο το καδρο , που να κανει αλλωστε ?

Η panasonic εχει touch screen , κι επιλεγεις εσυ το σημειο... ελπιζω να λειτουργει στο βιντεο με ανοιχτα διαφραγματα.

Ευχαριστώ πολύ για την διευκρίνηση Ηλία. Αν λάβουμε υπόψη όμως ότι ο θόρυβος εκτός των άλλων παράγεται από τα ίδια τα κυκλώματα των αποδεκτών των φωτονίων, όταν απενεργοποιούμε κάποια από αυτά τότε μεγαλώνει η απόσταση μεταξύ των ενεργών, με αποτέλεσμα να μειώνεται ο θόρυβος σωστά? Ή στην αντίθετη περίπτωση όταν χρησιμοποιούμε ένα κομμάτι του αισθητήρα που έχει τα pixel του κολλητά, λογικά αυξάνεται ο θόρυβος.

Και σε ένα σημείο που γίνεται πολύ συχνά μπέρδεμα είναι το βάθος πεδίου. Θέλω να σημειώσω πως ο αισθητήρας επηρεάζει έμμεσα το dof, ενώ ο φακός είναι που το επηρεάζει άμεσα. Δηλαδή όταν έχεις μια compact με 8mm φακο, είναι λογικό να έχεις τεράστιο dof. Για αυτό ευθύνεται ο φακός, αλλά αναγκαζόμαστε να βάλουμε 8mm γιατί με το μέγεθος του αισθητήρα θα γίνουν 50mm "εικονικά". Όταν τώρα κάνεις Crop στον αισθητήρα της SLR το dof δεν θα αλλάξει γιατί πολύ απλά δεν θα αλλάξει η πραγματική εστιακή απόσταση του φακού. Και πιστεύω πως αυτό που ακούγεται συχνά "Οι ff έχουν μικρότερο βάθος πεδίου" είναι γενικά λάθος. Απλά στις ff αναγκαζόμαστε να βάλουμε φακούς με 1.6x μεγαλύτερη εστιακή απόσταση για να τις συγκρίνουμε με τις APS γι'αυτό και μειώνεται το βάθος πεδίου. Κάποιος δηλαδή με μιά συλλογή φακών που θα μεταβεί σε ff, δεν θα δει διαφορά στο dof. Με τον ίδιο φακό είναι ακριβώς το ίδιο...

Αυτά από μένα...

Μμμμ ... διευκρίνηση μεν αλλά στο περίπου.

Αρχίζω να αυτοδιορθόνωμαι ...

- Φυσικά δεν μεγαλώνει η εστιακή απόσταση, μικραίνει η γωνία κάλυψης, ή με άλλα λόγια μεγαλόνει αυτό που λέμε ισοδύναμη εστιακή απόσταση.

- Για τον θόρυβο που έγραψα αναφέρθηκα μόνο στον φωτονικό θόρυβο, και κακώς παρέλειψα εντελώς τον ηλεκτρικό.

Πάντως ο ηλεκτρικός θόρυβος στους σύγχρονες αισθητήρες μεγέθους Aps-C & 4/3 που συζητάμε είναι μικρό ποσοστό του συνολικού θορύβου και γίνεται αισθητός μόνο στα πολύ υποεκτεθειμένα σημεία. Παράγεται δε και μέσα στα πίξελ, και απο την γειτνίαση των πίξελ-κυκλωμάτων και στα κυκλώματα ενίσχυσης-μεταφοράς του σήματος και στο DAC. Αυτό που περιγράφεις είναι μόνο ο ένας παράγοντας και μάλλον ο πιό μικρός.
Επιγραμματικά στο τέλος αυτό που αντιλαμβανόμαστε ως θόρυβο είναι το SNR και εξαρτάται
- απο την ποσότητα των φωτονίων που είναι το σήμα S (η πληροφορία)
- απο τον θόρυβο που εισάγει το ίδιο το σήμα (φωτονικός θόρυβος, λόγω της σωματιδιακής φύσης των φωτονίων αυτά έρχονται άτακτα) Nphoton= sqrt(S), αρα πάλι απο την ποσότητα των φωτονίων.
- και τους πάσης φύσεως ηλεκτρικούς θορύβους Nelectric.
και στην σούμα στον παρονομαστή έχουμε οχι το αλγεβρικό άθροισμα αλλά Ν = sqrt(Nphoton^2+Nelectric^2)

Για το Dof.
Δικιο έχεις μέχρι την μέση. Οταν όμως φωτογραφίζουμε-βιντεοσκοπούμε αυτό που πρωτίστως διαλέγουμε είναι το κάδρο. Με κροπ στον αισθητήρα για να καλύψουμε το ίδιο κάδρο θα πάμε πιό κοντα ή θα μεγαλώσουμε την εστιακή απόσταση. Αρα αλλάζει και το Dof. Ομοίως και σε FF vs Crop 1.6X.

Αυτό που ξεχνιέται πολλές φορές σε τέτοιες συγκρίσεις είναι αυτό που έγραψα. Οτι αλλάζει και η ποσότητα φωτός που συλλαμβάνεται και το dof όταν μεταβαίνουμε σε κροπ αισθητήρα με ίδιο φακό, ίδιο f/N, για ίδιο κάδρο.

Για παράδειγμα συνηθίζεται να λέγεται οτι η ισοδυναμία αισθητήρα-φακού είναι 1.5Xcrop + 100mm f/4 <=> FF + 150mm f/4.
Eνω το σωστό είναι 1.5Xcrop + 100mm f/4 + ISO X <=> FF + 150mm f/6 + ISO 1.5X.
Τότε έχουμε (χωρίς μετακίνηση) ίδιο κάδρο, ίδια ταχύτητα κλείστρου, διο dof, ίδια προοπτική, ίδια περίθλαση, ίδια ποσότητα φωτός και άρα κατα το πλείστον ίδιο θόρυβο.

Ευχαριστώ πολύ Ηλία, με κάλυψες πλήρως. Έχεις τρομερές γνώσεις πάνω στο θέμα :worshippy: ...Αρχίζω να αναρωτιέμαι μήπως είσαι συνάδελφος (Ηλ. Μηχανικός)...

Η διαφορα ειναι τεραστια, αφου και σε προσφατο τεστ με την nex5 που εχω, η διαφορα μεταξυ του κιτ φακου σε διαφραγμα 3.5-5.6 , σε εσωτερικο χωρο, και του canon 50mm f1.4 , ειναι χαοτικη (απο αποψη θορυβου και βαθους πεδιου).

Μπορείς να ανεβάσεις ένα βιντέακι για σύγκριση στα ίδια mm;

Δυστυχως εδωσα την 7D και τους φακους... θα δω τι εχω κρατησει απο video.
Παντως, ληψη σε εσωτερικο χωρο με χαμηλο φωτισμο ,με οτιδηποτε πανω απο f/2.0 οδηγει σιγουρα σε πολυ θορυβο ... αυτο επιβεβαιωμενο.

Ηλια , οντως, με τι ασχολεισαι ?

Ενα καρε απο το βιντεο , με φως απο λαμπτηρα απλο, με την nex 5 και τον κιτ φακο στα 50mm f/5.0 kai gain 27db.

Απλα δε βλεπεται...
attachment.php

Γι αυτο λεω παλι, οτι με τετοιους φακους δε κανεις δουλεια... θελεις prime ΦΩΤΕΙΝΟΥΣ ... ολες οι δουλειες που βλεπουμε απο canon 7D - 5D klp ειναι με φακους αρκετων χιλιαδων ευρω και ακριβο εξοπλισμο.

Attachments

• screen-capture.jpg
    screen-capture.jpg
    99.3 KB · Views: 125
Το βάθος πεδίου εξαρτάται πρωτίστος από το πόσο αποκλίνουν οι γραμμές του φωτός που ανακλάται από το θέμα μας προς τον σένσορα/φιλμ. Αν έχουμε μικρό αισθητήρα, όσο ανοιχτό διάφραγμα και να έχουμε η απόκλιση αυτή είναι μικρή, επειδή η "πόρτα" της μηχανής μας είναι μικρή λόγω αισθητήρα. Αν πάλι έχουμε μεγάλο αισθητήρα αλλά χρησιμοποιούμε κλειστά διαφράγματα (από 4 και πάνω) πάλι έχουμε μικρές αποκλίσεις των φωτεινών δεσμών, μιας και η "πόρτα" έχει μικρύνει λόγω κλειστού διαφράγματος. Μικρό βάθος πεδίου έχουμε μόνο όταν έχουμε μεγάλο αισθητήρα και ανοιχτό διάφραγμα. Παίζει φυσικά ρόλο και η εστιακή απόσταση (σε ευρυγώνιους φακούς έχουμε μεγάλο βάθος πεδίου) αλλά αυτό που μετράει περισσότερο από όλα είναι το μέγεθος του αισθητήρα σε συνδυασμό με το ανοιχτό διάφραγμα.

Χαιρετω.Γιαννη Σπυρου επειδη διαβασα αυτα που γραφεις,και ομολογω πως 'το χεις' το αντικειμενο,οντως το κατεχεις,και δεν εισαι ασχετος,( Εννοω δεν ανηκεις στη κατηγορια ξερολα) θα ηθελα σε παρακαλω να ρωτησω 1-2 πραγματακια απλα.
Εχω μια σονυ hdr sr11.ολα καλα κανενα προβλημα,ειμαι απολυτα ευχαριστιμενος απο την καμερα.την εχω ηδη 2,5 χρονια σχεδον απ οταν πρωτοβγηκε.
Το σημειο που δεν με καλυπτει,ειναι αν χρειαστει να παρω βιντεο με χαμηλο φωτεισμο.Οκ δεν μιλαω για σκοταδια ουτε εχω τετοια απαιτηση.Απλα οχι φως ημερας.
Εκει βλεπω θορυβο,και πολλες φορες αργει στο φοκους της.Εχω δει καποια βιντεο με μηχανες dslr 7d kai 5d αντιστοιχα τη νυχτα,και ειδα πολυ πολυ καλα αποτελεσματα.
Δεν ξερω αν ειναι οπτικη απατη αυτο που βλεπω,αλλα με την sr11 δεν υπαρχει περιπτωση να παρω τετοιο βιντεο.
Αυτα που ειδα,οχι πως ειχαν κανενα τρελο φακο πανω.Με 50αρη 1,8.φτηνο.
Ερχομαι τωρα στο ερωτημα μου.
Εχω μια εος450d και 3-4 φακους.
18-55 / 17-85 /50 1,8 / 55-250.
Εχω στο μυαλο μου να δωσω αυτη και να παρω την 7d.(σκεφτομαι και την 60d).
Σε καθε περιπτωση,ασχετα απο ποια θα παρω απο τις 2,θεωρεις πως ειναι σωστη επιλογη? πανω στο βιντεο εννοω και το αποτελεσμα που θα εχω.
Βεβαια εσυ ειχες τετοια μηχανη και την εδωσες.
Παρα ταυτα ομως το ερωτημα μου ισχυει.Αφ ενος θα εχω ενα καλο σωμα για αρκετα χρονια,ερασιτεχνης ειμαι βεβαια,αλλα και οταν χρειαστει καπου,θα μπορω να να τραβηξω κατι στα σκοτεινα.
Καπου λιγο ειμαι χαμενος.Δεν θελω να πεταξω λεφτα,οπως κανεις αλλωστε δεν θελει.
Ο αιστητηρας της 7d δινει καλυτερα αποτελεσμα απο τον αιστητηρα της 60d?
Βαλτο κι αυτο μεσα ως ερωτηση.Αν μπορεις σε παρακαλω,και οποτε μπορεσεις,απαντησε μου.Σ ευχαριστω πολυ.Ελπιζω να τα εξηγησα σωστα περιπου ετσι ωστε να καταλαβεις πανω κατω τι θελω.
Σ ευχαριστω.
χαρης.

Kοιτα, η 7D , 60D 5D δεν ειναι βιντεοκαμερες... το εχουμε ξαναπει.
Ειναι καταπληκτικες φωτογραφικες , με καποιοες δυνατοτητες βιντεο.
Συνηθως , αυτα τα βιντεο που βλεπεις στο vimeo - youtube, ειναι προιον επεξεργασιας, μεθοδικης δουλειας και ακριβου εξοπλισμου.
Μπορει να δεις φυσικα και μερικα με φτηνο εξοπλισμο, αλλα δεν ειναι ο κανονας.
Το δυσκολο με αυτες τις μηχανες ειναι κυριως το follow focus, δεν εχουν αυτοματη εστιαση, οπως εχουμε ξαναπει.
Ειναι πολυ δυσκολο με μεγαλα διαφραγματα, κατω απο 2.8 , να κανεις manual focus. Θελει ΠΟΛΥ υπομονη κι εκπαιδευση, αλλα και παλι μη περιμενεις πολλα-πολλα , ειδικα σε κινουμενα θεματα.
Εγω την εδωσα , ακριβως γι αυτο το λογο... θελω κατι πιο ευκολο για καθημερινη χρηση. Για επαγγελματικη χρηση, φυσικα παραμενουν οι τοπ επιλογες.

Ειλικρινα, δε θα σου προτεινα να πας για κατι τετοιο, καλυτερα με μια πανασονιk gh2 (ερχεται σε 2 μηνες περιπου) ή μια sony a55 .

έδωσε συνέντευξη ο πρόεδρος της σιγμα και είπε 'Video is a special case', says Ramaswami: 'the number of pixels is set. When you look at Foveon 1080, Bayer doesn't look anywhere close.

Αν και θα βγάλουν φωτογραφική με βίντεο μετα την sd1, δηλαδή σε κανά 2-3 χρόνια.... ζήσε Μάη μου να φας τριφύλλι

GH1 vs NEX5... sta 3200 iso.

attachment.php

Ελπιζω η gh2 να τα καταφερει καλυτερα... γιατι αλλιως :bigcry:

Jpeg βλέπω με αποθορυβοποίηση στο φουλ και για τις δυο !!!. Και η GH1 σαφώς πιό σκοτεινή !!!. Εχεις κανένα στοιχείο για τον φωτισμό στις 2 περιπτώσεις ??. Kάποια exif (Canon) τον εμφανίζουν και φαίνεται οτι δεν έχει σταθερή ένταση απο τεστ σε τεστ.

Επίσης το ανέφερα και πριν, δεν δίνουν όλες οι μηχανές ίδιες ταχύτητες με ίδιο φωτισμό και ISO. Εχουν διαφορετική βαθμονόμηση. Χαρακτηριστικό παράδειγμα Panasonic GF1 vs Olympus EP-1/2. Εχουν τους ίδιους αισθητήρες αλλά διαφορετική βαθμονόμηση ISO. Αυτό που η Panny ονομάζει ISO200 η Oly το ονομάζει ISO400 !!!. Kαι επειδή οι συγκρίσεις γίνονται σε ίδιο ISO έχει απλωθεί η εντύπωση οτι οι EP-1/2 είναι καλύτερες στα ψηλά ISO.

Απορώ για ποιό λόγο η διαφορετική βαθμονόμηση στο ISO δεν λαμβάνεται υποψη !!. Στα RAW εννοείται. Στα jpeg επεμβαίνουν οι καμπύλες τονικότητας.

attachment.php

Ετσι και αλλιώς πάντως η ΝΕΧ-5 είναι καλύτερη απο την GH1. Δεν διαφωνεί κανείς σε αυτό. Απλά οχι 2 στοπ αλλά 1, και λιγότερο θα έλεγα αλλά είναι αυτο το έρμο το banding.
Εννοείται 1 στοπ σε ταχύτητα για ίδιο θόρυβο σε ίδιο φως, ας απεξαρτηθούμε απο τα ISO.

Σπανίζουν οι περιπτώσεις που η νέα γενια αισθητήρων δεν είναι καλύτερη απο την προηγούμενη. Τώρα το πόσο παίζεται. Αλλά για να ξεπεράσει η GH2 την ΝΕΧ θα πρέπει να γίνει θαύμα. Να την φθάσει λεμε εστω στο 1/3 του στοπ.

Attachments

• dxomark_graph.jpg
    dxomark_graph.jpg
    71.4 KB · Views: 60
Re: Απάντηση: Διαφορα HD video, μεταξύ DSLR και Videocamera

έδωσε συνέντευξη ο πρόεδρος της σιγμα και είπε 'Video is a special case', says Ramaswami: 'the number of pixels is set. When you look at Foveon 1080, Bayer doesn't look anywhere close.

Αν και θα βγάλουν φωτογραφική με βίντεο μετα την sd1, δηλαδή σε κανά 2-3 χρόνια.... ζήσε Μάη μου να φας τριφύλλι

Αν δεν κάνουν αλματώδη πρόοδο στο θόρυβο σε χαμηλο φωτισμό, ούτε να το σκεφτείς.