Δες και το παρακάτω link.
http://vimeo.com/channels/search:canon%20eos5d/9b5d6b50
Δες και θα καταλάβεις μόνος σου τη διαφορά!
http://vimeo.com/channels/search:canon%20eos5d/9b5d6b50
Δες και θα καταλάβεις μόνος σου τη διαφορά!
Ακριβώς αυτό συμβαίνει οταν κάνουμε κροπ σε μια εικόνα, γινεται πιο εμφανής ο θόρυβος (αν βλεπουμε σε ίδιο τελικο μεγεθος) και μεγαλώνει τοσο η εστιακή απόσταση οσο και το βάθος πεδίου.
Απλά να το σκεφτείς είναι σαν να πετάς ενα μέρος του σήματος (φως), οπότε μειώνεται** ο λόγος σημα/θόρυβος SNR και αυτό ακριβώς αντιλαμβανόμαστε ως θόρυβο.
** Η σχέση που έχει το SNR ως προς την ποσότητα του φωτός είναι SNR = τετραγωνική ριζα του αριθμού των φωτονίων. Δηλαδή με 2Χ φως παίρνεις 1,41Χ καλύτερο SNR.
Το ιδιο βέβαια (μονο ως προς τον θόρυβο) συμβαίνει και οταν κάνεις line scipping. Εφόσον πάλι πετας ενα μέρος του φωτός. Και αυτό το line scipping εφαρμόζεται σε μεγάλη εκταση (τουλάχιστον στην προηγούμενη γενιά VideoDslr).
Η άποψη που επικρατεί, στους guru των φόρουμ, είναι οτι οι canon 5DII εκμεταλεύονται το 1/3 των γραμμών, κάποιες άλλες (D90, K7, Kx) ακόμη λιγότερο αφαιρουν και στήλες !!. Kαλύτερη φαίνεται να είναι η GH1, εκμεταλεύεται το 1/2 του αισθητήρα της. (Για τις ΝΕΧ δεν διάβασα κάτι).
Η GH2 αποτι κατάλαβα θα κάνει 1:1 δειγματοληψία, 1 φωτοστοιχείο θα αντιστοιχεί με ένα πίξελ στο βιντεο θα εκμεταλεύεται δηλ. 100% την κροπαρισμένη περιοχή. Το κακό δηλ. είναι το μισό αποτι θα ήταν αν δεν εφαρμοζόταν line scipping στο πλήρες καρέ.
Και πάλι, σε σχέση με τις βιντεοκάμερες, το κροπαρισμένο μέγεθος θα είναι μεγαλύτερο με τις ανάλογες επιπτώσεις στο βάθος πεδίου και τον θόρυβο.
Εκτος απο εξάλειψη των προβλημάτων moire/aliasing υπάρχει και ενα άλλο θετικο στο κροπάρισμα. Μπορείς να χρησιμοποιείς χωρίς πρόβλημα βινιέτας και εκτροπών στα άκρα φακούς με μικρότερο κύκλο κάλυψης (c-mount).
Ευχαριστώ πολύ για την διευκρίνηση Ηλία. Αν λάβουμε υπόψη όμως ότι ο θόρυβος εκτός των άλλων παράγεται από τα ίδια τα κυκλώματα των αποδεκτών των φωτονίων, όταν απενεργοποιούμε κάποια από αυτά τότε μεγαλώνει η απόσταση μεταξύ των ενεργών, με αποτέλεσμα να μειώνεται ο θόρυβος σωστά? Ή στην αντίθετη περίπτωση όταν χρησιμοποιούμε ένα κομμάτι του αισθητήρα που έχει τα pixel του κολλητά, λογικά αυξάνεται ο θόρυβος.
Και σε ένα σημείο που γίνεται πολύ συχνά μπέρδεμα είναι το βάθος πεδίου. Θέλω να σημειώσω πως ο αισθητήρας επηρεάζει έμμεσα το dof, ενώ ο φακός είναι που το επηρεάζει άμεσα. Δηλαδή όταν έχεις μια compact με 8mm φακο, είναι λογικό να έχεις τεράστιο dof. Για αυτό ευθύνεται ο φακός, αλλά αναγκαζόμαστε να βάλουμε 8mm γιατί με το μέγεθος του αισθητήρα θα γίνουν 50mm "εικονικά". Όταν τώρα κάνεις Crop στον αισθητήρα της SLR το dof δεν θα αλλάξει γιατί πολύ απλά δεν θα αλλάξει η πραγματική εστιακή απόσταση του φακού. Και πιστεύω πως αυτό που ακούγεται συχνά "Οι ff έχουν μικρότερο βάθος πεδίου" είναι γενικά λάθος. Απλά στις ff αναγκαζόμαστε να βάλουμε φακούς με 1.6x μεγαλύτερη εστιακή απόσταση για να τις συγκρίνουμε με τις APS γι'αυτό και μειώνεται το βάθος πεδίου. Κάποιος δηλαδή με μιά συλλογή φακών που θα μεταβεί σε ff, δεν θα δει διαφορά στο dof. Με τον ίδιο φακό είναι ακριβώς το ίδιο...
Αυτά από μένα...
Η διαφορα ειναι τεραστια, αφου και σε προσφατο τεστ με την nex5 που εχω, η διαφορα μεταξυ του κιτ φακου σε διαφραγμα 3.5-5.6 , σε εσωτερικο χωρο, και του canon 50mm f1.4 , ειναι χαοτικη (απο αποψη θορυβου και βαθους πεδιου).
GH1 vs NEX5... sta 3200 iso.
![]()
Ελπιζω η gh2 να τα καταφερει καλυτερα... γιατι αλλιως :bigcry:
έδωσε συνέντευξη ο πρόεδρος της σιγμα και είπε 'Video is a special case', says Ramaswami: 'the number of pixels is set. When you look at Foveon 1080, Bayer doesn't look anywhere close.
Αν και θα βγάλουν φωτογραφική με βίντεο μετα την sd1, δηλαδή σε κανά 2-3 χρόνια.... ζήσε Μάη μου να φας τριφύλλι
We use essential cookies to make this site work, and optional cookies to enhance your experience.