Πολύ απλό...
Ξεκινάς από αριστερά και πανάρεις προς τα δεξιά. Pan & Scan λέγανε παλιά τις 4:3 εκδοχές σε βίντεο των κινηματογραφικών ταινιών... :silly:
Γατε,
απολαυσε τι χαναμε στην εποχη του VHS ...
Eυτυχως, το pan & scan τιθασευτηκε στα 16/9 ... καπως !
--- Αυτόματη συγχώνευση μηνύματος ---
Διαβάζω από την αρχή το νήμα και δεν μπορώ να καταλάβω προς τι τόση αγωνία. Αν κάποιος ας πούμε μας πει πως υπάρχει σοβαρή μελέτη και ο λόγος πλευρών που ταιριάζει περισσότερο στην ανθρώπινη όραση είναι 12.435768540976659 : 5.470968458435930 τι θα γίνει?
Κατ'αρχην, η μονη αγωνια που εχω ειναι πως θα βρω τα χρηματα για την επομενη δοση φορου.
16/9 τηλεοραση εχω και εγω και νιωθω πασας στα Γιαννενα συγκριτικα με την παλια 4/3 CRT οθονη μου.
Η εξελιξη πηγε μπροστα, οχι πισω.
Ο λογος πλευρων ειναι περισσοτερο μια κουβεντα μαζι σας. Μια ιχνηλατηση, μια αναζητηση.
ΗΔΗ εχω αποκομισει πολλα ωφελη απο τα ποστ του Γιαριμη και του Click (αλλα και δικα σου).
ΔΕΝ ΠΑΜΕ ΝΑ ΘΕΣΟΥΜΕ ΚΑΠΟΙΟ ΣΤΑΝΤΑΡΝΤ.
Επίσης δεν νομίζω πως βλέπουμε τετράγωνα γιατί δηλαδή να μιλάμε για κάδρο και όχι για έλειψη ας πούμε ?
Επίσης το πεδίο που βλέπουμε καθαρά με ακίνητα μάτια είναι εξαιρετικά μικρό. Δεν χρειάζεται κανένα πείραμα
της ΝΑΣΑ για να το καταλάβουμε. Δοκίμασα στα 3 μέτρα σε μια 32αρα (πλάτος οθόνης 70cm) να βλέπω εντελώς
ευθεία. Ε, νομίζω πως αν το δοκιμάσουν και άλλοι θα δουν πως είναι αδύνατον να δουν έστω και το σήμα των σταθμών στη γωνία...
Συμφωνω !
Ομως στην κινουμενη εικονα, το μεγαλυτερο πλατος προσδιδει μεγαλυτερη ζωντανια,
γιατι ο ανθρωπινος εγκεφαλος ειναι πιο interactive στην κινηση (δραση).
Στην στατικη εικονα .... πολυ πολυ λιγοτερο.
Απλά αυτό που αντιλαμβανόμαστε τελικά ως σύνολο είναι ότι κρατά ο εγκέφαλος μαζί με την ακούσια κίνηση των ματιών για τη συλλογή πληροφορίας.
Σε τι εύρος γίνεται αυτό χωρίς κόπωση και με τρόπο που ταιρίαζει στον άνθρωπο αν γνωρίζει κανείς μελέτη ας μας την πει.
Kαι εγω, αυτο περιμενω.
Σε τι ευρος ΧΩΡΙΣ κοπωση.
Επίσης τεστ σε οθόνη προβολέα πάλι από τα 3 μέτρα με οθόνη 2 μέτρα πλάτος, οριακά μπορώ να δω το σύνολο,
και φυσικά αν βλέπω με υπότιτλους τα πράγματα είναι κουραστικά και όντως χάνω τα τεκταινώμενα για να παρακολουθώ τα γράμματα.
Σε ταινιες που παρακολουθησα ΧΩΡΙΣ υποτιτλους .... κουραστηκα λιγοτερο.
Ομως, δυσκολευτηκα περισσοτερο στην νοερη μεταφραση απο αγγλικα σε ελληνικα

Παντως, χωρις υποτιτλους τα πραγματα ειναι σε αλλο επιπεδο ευκολιας.
Επίσης το 16:9 κτλ δεν νομίζω πως έχουν να κάνουν με την αδυναμία της τεχνολογίας σε φακούς.
Αν ήθελαν θα έβγαζαν ότι ήθελαν σε κάδρο, αλλά το πως φτάσαμε ως εδώ νομίζω είναι ένα σύνολο παραγόντων
από τους οποίους πολλοί αναφέρονται στο βιντεάκι στο Vimeo κάτι ποστ παραπάνω.
O λογος 16/9 ΔΕΝ βγηκε για φακους κινηματογραφικων καμερων ληψης. Εγραψα πως βγηκε !
Για τηλεορασεις εγινε ο συμβιβασμος, και ισως πισω στο 1980 καποιος (?) να ηθελε να κατασκευασει
καθοδικο σωληνα 16/9

blink

αλλα να τα παρατησε τελικα (καποιος ιαπωνας κολλοσος, εννοειται).
Στον κινηματογραφο δοκιμαστηκαν σχεδον ολα τα φορμα. Εκει υπηρξε πληρης πολυφωνια και
δημοκρατια (στους φακους). Στις τηλεορασεις, ακομα και σημερα .... εσεις θα μου πειτε !
Για το pan and scan επίσης δεν νομίζω πως όλα είναι από αριστερά προς τα δεξιά και επίσης σε μια ταινία που έχει "μετατραπεί" σε pan and scan είμαι σίγουρος πως ανάλογα με την περίπτωση και την σκηνή υπάρχουν και εντελώς κομμένες σκηνές χωρίς καθόλου πανάρισμα. Ανάλογα την ταχύτητα και τις εναλλαγές δράσης διαλόγων κτλ το pan and scan νομίζω πως είναι μίξη τεχνικών pan and...cut.
Συμφωνω απολυτα ( .... που ειναι ο γατος ? :smash
Τέλος ως προσωπική αντίληψη και με όλους τους συμβιβασμούς για χάρη της πρακτικότητας νομίζω πως κάπου γύρω στο 16:9 είναι μια καλή κατάσταση. Αλλιώς ιδανικά θα ήθελα οθόνες 360 μοιρών ή καλύτερα κάτι σαν σφαίρα για να είμαι στο κέντρο της δράσης πραγματικά...:ernaehrung004:
Γιαυτο "ψηνω" εδω και εναν χρονο τον Γιωργο στο ΝΟΕSIS (πλανηταριο Θεσσαλονικης) να φερει καμια ταινια για ΘΟΛΟ
αλλα δυστυχως δεν αποφασιζει αυτος για τις προβολες. Ουτε καν για το κινηματοθεατρο .... :icon15:
ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΑΜΙΑ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΝΑ ΣΥΓΚΡΙΘΕΙ ΤΟ ALL AROUND ΤΟΥ ΠΛΑΝΗΤΑΡΙΟΥ ..... ΜΕ ΟΤΙΔΗΠΟΤΕ !