Δίαιτα και διατροφή

Skakinen

AVClub Fanatic
22 November 2006
10,621
Αθήνα
Το Μάιο 100 κιλά ( 1,81) μετά από ενάμιση χρόνο στον πάγκο λόγω αστραγαλου. Σήμερα 83-84(με την υδατανθρακωση) αν και δεν κατάφερα να φτάσω στα 78 που ήμουν όταν χτύπησα λέω να προσπαθήσω να φτάσω στο Καλλιμάρμαρο την Κυριακή...
Έβαλα 22 κιλά με το που γύρισα τον αστραγαλο(σε ενάμιση χρόνο).
Έφτασες στο Καλλιμάρμαρο τελικά;

Μπράβο σου που έχασες σημαντικό βάρος!

Παρεμπιπτόντως, τα 22 κιλά δεν μπαίνουν λόγω έλλειψης άσκησης, ούτε φυσικά βγαίνουν μόνο με άσκηση. Είναι πολύ υπερεκτιμημένη η άσκηση όσον αφορά τον ρόλο της στον έλεγχο του βάρους. Η διατροφή είναι ο απολύτως καθοριστικός παράγοντας, με έμφαση στο θερμιδικό ισοζύγιο και (δευτερευόντως) στα μακροθρεπτικά στοιχεία (υδατάνθρακες, πρωτεΐνες, λιπαρά).
Κάθε τόσο, η fitness και diet industry (οφείλει να) ανακαλύπτει "μαγικές" δίαιτες ή διατροφές. Keto, low carb, διαλειμματική κλπ, τις οποίες σπεύδει να υιοθετήσει ο μέσος ασκούμενος ή ο μέσος άνθρωπος χωρίς ιδιαίτερες γνώσεις, για να ανακαλύψει μετά από εύλογο χρονικό διάστημα, ότι δεν υπάρχουν μαγικές συνταγές.
Το σώμα λειτουργεί με συγκεκριμένο τρόπο, δεν γίνεται να πάμε κόντρα στη βιολογία μας! Η βάση κάθε προσπάθειας απώλειας λίπους είναι το θερμιδικό ισοζύγιο, calories in/calories out.

• Like
Reactions: FSword and NassosT
Έφτασες στο Καλλιμάρμαρο τελικά;

Μπράβο σου που έχασες σημαντικό βάρος!

Παρεμπιπτόντως, τα 22 κιλά δεν μπαίνουν λόγω έλλειψης άσκησης, ούτε φυσικά βγαίνουν μόνο με άσκηση. Είναι πολύ υπερεκτιμημένη η άσκηση όσον αφορά τον ρόλο της στον έλεγχο του βάρους. Η διατροφή είναι ο απολύτως καθοριστικός παράγοντας, με έμφαση στο θερμιδικό ισοζύγιο και (δευτερευόντως) στα μακροθρεπτικά στοιχεία (υδατάνθρακες, πρωτεΐνες, λιπαρά).
Κάθε τόσο, η fitness και diet industry (οφείλει να) ανακαλύπτει "μαγικές" δίαιτες ή διατροφές. Keto, low carb, διαλειμματική κλπ, τις οποίες σπεύδει να υιοθετήσει ο μέσος ασκούμενος ή ο μέσος άνθρωπος χωρίς ιδιαίτερες γνώσεις, για να ανακαλύψει μετά από εύλογο χρονικό διάστημα, ότι δεν υπάρχουν μαγικές συνταγές.
Το σώμα λειτουργεί με συγκεκριμένο τρόπο, δεν γίνεται να πάμε κόντρα στη βιολογία μας! Η βάση κάθε προσπάθειας απώλειας λίπους είναι το θερμιδικό ισοζύγιο, calories in/calories out.
μεγάλη κουβέντα ανοιγεις ομως με το calories in/out το οποιο ειναι υπεραπλουτευμένο και παραπλανητικό, γιατί δεν λαμβάνει υπόψη τη βιολογική αξία και τον τρόπο που κάθε θερμίδα μεταβολίζεται στο σώμα μας. 100 θερμιδες απο ενα σοκολατάκι σε καμμια περιπτωση δεν εχουν την ιδια αξια με 100 θερμιδες απο ξηρούς καρπούς και δε μιλώ για την θρεπτική αξια μόνο. Η προέλευση και η ποιότητα των θερμίδων παίζουν σημαντικότερο ρόλο από την απλή αριθμητική αντιστοίχηση, καθώς επηρεάζουν ορμόνες, κορεσμό και ρυθμό μεταβολισμού κλπ.
Εχω ταλαιπωρηθει χρόνια με δίαιτες, μετρησεις κλπ με μέτρια εως λίγα αποτελέσματα. Το μόνο που δουλεψε πραγματικά και δουλεύει ρολόι -σε μένα τονίζω- είναι η διαλλειματικη νηστεία. Κι αυτή έρχεται με την κατανόηση πως λειτουργει το σώμα, δεν ειναι αλλη μια δίαιτα, αλλα τρόπος ζωής. Γενικά το θέμα ειναι μεγάλο και σίγουρα θέλει ψαξιμο για τον καθένα τι θα εφαρμόσει μιας καθε κάθε σώμα ανταποκρινεται διαφορετικά, αλλα σε κάθε περιπτωση χρειάζεται πειθαρχεία.

• Like
Reactions: takisot
Η μόνη που πιστεύω και εγώ είναι η διαλλειματική.

Είναι η μοναδική που έχω παράδειγμα 5 γνωστών μου που και οι 5 έχασαν αρκετά κιλά.
Βέβαια μετά τι γίνεται. Δε μπορεί να κρατάει για πάντα

Είναι η μοναδική που έχω παράδειγμα 5 γνωστών μου που και οι 5 έχασαν αρκετά κιλά.
Σε αρκετούς μετά γίνεται τρόπος ζωής.
Ενώ το 12/12 το κάνω καθημερινά γιατί έτσι μου βγαίνει, ακόμη και το 14/10 μου είναι δύσκολο που είναι ουσιαστικά το πρώτο στάδιο της διαλλειματικής.

Έχω καταλήξει και εγώ ότι το θερμιδικό μοντέλο λέει τη μισή αλήθεια και το έχω παρατήσει.

Όσες φορές έχω χάσει βάρος στο παρελθόν το έκανα με άυξηση της συχνότητας τροφής και προφανώς έλεγχο της ποιότητας των τροφών. Όμως και αυτό δεν είναι βιώσιμο γιατί βάζεις τον εαυτό σου να καίει ασύστολα που δεν είναι το θεμιτό μακροπρόθεσμα. Πολύ κοντινός φίλος με προσεγμένη διατροφή απεριορίστων ποσοτήτων (όχι χημική δίαιτα) έκανε 2 μήνες ο οργανισμός του να αρχίσει να χάνει, αλλά μετά έφτασε 9% σωματικό λίπος (!!!!). Βέβαια όταν το σταμάτησε ξαναπήρε.
Και οι κετονικές δίαιτες δουλεύουν, αλλά επίσης δεν ξέρω ποια η επίπτωσή τους αν την ακολουθείς για χρόνια πολλά.

Πάντως τα δικά μου συμπεράσματα είναι ότι αν καταφέρω τα παρακάτω θα καταφέρω και να διατηρώ σωστό βάρος:
- Εξάλλειψη υδατανθράκων. Μόνο παξιμάδια ολικής με προζύμι (οκ μπορείς και βρασμένες πατάτες που τις έχεις βάλει ψυγείο).
- Πρωτεινη στο φουλ και λίπη.
- Άφθονα φρούτα και λαχανικά (με μέτρο τα τροπικά φρούτα)
- Μείωση σακχάρων (εκτός φρούτων) και κατανάλωση γλυκών μόνο στο τέλος πλήρους γέυματος και όχι αυτόνομα σαν σνακ.
- Τα λαχανικά πάντα στην αρχή του γεύματος
- Πολύ ελαιόλαδο.
- Καθόλου το δυνατόν επεξεργασμένα.
- 2+ λίτρα νερό τη μέρα.
- 1-2 γεύματα την εβδομάδα τρως οτιδήποτε σου αρέσει πέρα από τους παραπάνω κανόνες.

Αν καταφέρεις τα παραπάνω με διαλλειματική υπάρχουν κάποιες -περιορισμένες- επιστημονικές μελέτες που δείχνουν σοβαρές ενδείξεις βελτίωσης μακροζωίας πέρα από τη διαχείριση του βάρους.

Τέλος οι 3 βασικοί παράγοντες κινδύνου σε ένα σκασμό ασθένειες είναι:
- Το σωματικό βάρος (συνήθως η κατανάλωση σακχάρων και γλυκών πάει εδώ)
- Το τσιγάρο
- ΟΙ επεξεργασμένες τροφές

Αν κάνεις τα παραπάνω, αποφύγεις τους βασικούς παράγοντες κινδύνου και έχεις και μια λογική άσκηση είναι όλα τέλεια...αλλά άντε να τα κάνεις αυτά για χρόνια...

Σε αρκετούς μετά γίνεται τρόπος ζωής.
Ενώ το 12/12 το κάνω καθημερινά γιατί έτσι μου βγαίνει, ακόμη και το 14/10 μου είναι δύσκολο που είναι ουσιαστικά το πρώτο στάδιο της διαλλειματικής.

Έχω καταλήξει και εγώ ότι το θερμιδικό μοντέλο λέει τη μισή αλήθεια και το έχω παρατήσει.

Όσες φορές έχω χάσει βάρος στο παρελθόν το έκανα με άυξηση της συχνότητας τροφής και προφανώς έλεγχο της ποιότητας των τροφών. Όμως και αυτό δεν είναι βιώσιμο γιατί βάζεις τον εαυτό σου να καίει ασύστολα που δεν είναι το θεμιτό μακροπρόθεσμα. Πολύ κοντινός φίλος με προσεγμένη διατροφή απεριορίστων ποσοτήτων (όχι χημική δίαιτα) έκανε 2 μήνες ο οργανισμός του να αρχίσει να χάνει, αλλά μετά έφτασε 9% σωματικό λίπος (!!!!). Βέβαια όταν το σταμάτησε ξαναπήρε.
Και οι κετονικές δίαιτες δουλεύουν, αλλά επίσης δεν ξέρω ποια η επίπτωσή τους αν την ακολουθείς για χρόνια πολλά.

Πάντως τα δικά μου συμπεράσματα είναι ότι αν καταφέρω τα παρακάτω θα καταφέρω και να διατηρώ σωστό βάρος:
- Εξάλλειψη υδατανθράκων. Μόνο παξιμάδια ολικής με προζύμι (οκ μπορείς και βρασμένες πατάτες που τις έχεις βάλει ψυγείο).
- Πρωτεινη στο φουλ και λίπη.
- Άφθονα φρούτα και λαχανικά (με μέτρο τα τροπικά φρούτα)
- Μείωση σακχάρων (εκτός φρούτων) και κατανάλωση γλυκών μόνο στο τέλος πλήρους γέυματος και όχι αυτόνομα σαν σνακ.
- Τα λαχανικά πάντα στην αρχή του γεύματος
- Πολύ ελαιόλαδο.
- Καθόλου το δυνατόν επεξεργασμένα.
- 2+ λίτρα νερό τη μέρα.
- 1-2 γεύματα την εβδομάδα τρως οτιδήποτε σου αρέσει πέρα από τους παραπάνω κανόνες.

Αν καταφέρεις τα παραπάνω με διαλλειματική υπάρχουν κάποιες -περιορισμένες- επιστημονικές μελέτες που δείχνουν σοβαρές ενδείξεις βελτίωσης μακροζωίας πέρα από τη διαχείριση του βάρους.

Τέλος οι 3 βασικοί παράγοντες κινδύνου σε ένα σκασμό ασθένειες είναι:
- Το σωματικό βάρος (συνήθως η κατανάλωση σακχάρων και γλυκών πάει εδώ)
- Το τσιγάρο
- ΟΙ επεξεργασμένες τροφές

Αν κάνεις τα παραπάνω, αποφύγεις τους βασικούς παράγοντες κινδύνου και έχεις και μια λογική άσκηση είναι όλα τέλεια...αλλά άντε να τα κάνεις αυτά για χρόνια...
Εγω πλεον δε το βλεπω καθολου πολύπλοκο είναι θεμα συνήθειας.
1. τρωω στο "παράθυρο" το γευμα με την σειρά (σαλατα ->πρωτεινη ->υδατάνθρακας).
2. αποφευγω απο το σουπερ υπερεπεξεργασμένες τροφες
3. ποτε γλυκό για πρωινό και οταν θελω γλυκο δε θα πω οχι, απλα θα είναι ΜΕΤΑ απο κυριώς γευμα.
4. το τελευταιο γευμα θα πρέπει να ειναι πριν τις 18.00

βεβαια η διαλλειματικη ειναι το πρώτο μονο, τα υπόλοιπα κανονικά θα επρεπε να ειναι κανόνας για όλους μαζι με αυτα που αναφέρεις σωστα.... οπως και άλλα tips πχ μακρια απο corn flakes, χυμούς (ολοκληρα τα φρουρα μόνο!), μαργαρίνες, κάθε ειδους λάδι εκτος απο ελαιόλαδο, καρύδας, mct, λαρδί. ΝΑΙ στα ζωικά λίπη κλπ κλπ.

Επίσης αν βγω έξω ή εχω τραπέζι δε θα σκάσω, τηρώ οσο μπορω τα παραπάνω & μεταβαλλω το παραθυρο μου χωρις να με νοιαζει.
Πλεον εχω φτάσει ανετα 20-4 το παραθυρο μου αλλα δε σας λεω το μεγιστο που εχω φτάσει γιατι μπαινουμε σε άλλα μονοπάτια. :D

Μέτρον άριστον, οτι κι αν ακολουθήσει κανείς!

20-4?

4 τρως δηλαδή? :oops:
Ναι, 13.00 - 17.00! οσο κι αν φαινεται δύσκολο, αλλα θέλει λίγο δουλεια για να φτάσεις εκει δε ξυπνας ενα πρωι και λες 20-4! Θέλει στάδια.
Ειναι απιστευτο πως μαθαίνει το σώμα και το λεω εγω ενας υπερλιχουδης, γλυκατζης & καλοφαγάς.

• Like
Reactions: karajim80
Ναι, 13.00 - 17.00! οσο κι αν φαινεται δύσκολο, αλλα θέλει λίγο δουλεια για να φτάσεις εκει δε ξυπνας ενα πρωι και λες 20-4! Θέλει στάδια.
Ειναι απιστευτο πως μαθαίνει το σώμα και το λεω εγω ενας υπερλιχουδης, γλυκατζης & καλοφαγάς.
Προσέχεις τι τρως σε αυτό το μικρό παράθυρο ή τρως ότι σου κάνει όρεξη;

Προσέχεις τι τρως σε αυτό το μικρό παράθυρο ή τρως ότι σου κάνει όρεξη;
Οτι μου κάνει όρεξη ακολουθώντας τους κανόνες που παραθέσαμε παραπάνω (την σειρά των τροφών, οχι επεξεργασμένα, προτεραιότητα σε πρωτεινη, λιγοι υδατάνθρακες, μονο ελαιόλαδο κλπ κλπ. Ποσότητες φυσιολογικές δε κάνω feast επειδη εχω μικρό παράθυρο!

Τι να πω. Μπράβο σου (αν είναι καλό από θέμα υγείας. Δεν το ξέρω).
Γράφεις από άγιο όρος μήπως?

Πλάκα κάνω... :):)
Δεν ειναι απλα καλό, ειναι αυτο που θα έπρεπε να ειναι (οχι αναγκαστικά τοσο extreme), το 12 - 12 θεωρώ το λιγότερο που θα έπρεπε όλος ο κόσμος να τηρεί by default...
Αυτό που θέλω να πετυχω περισσότερο κι εχω καταλήξει στο 20-4 ειναι η αυτοφαγία... η εκκαθάριση των κυττάρων απο οτι περιττό και δυσλειτουργικό έχουν μέσα.... και να γίνω fat burner απο sugar burner που είμαστε (σχεδον) ολοι μας...

Όταν τρώμε 5 γεύματα τη μέρα, συμβαίνει περίπου το εξής: Τρώμε, ανεβαίνει η ζάχαρη στο αίμα, πεινάμε ξανά γρήγορα (φυσιολογικό), ξανατρώμε, ξανανεβαίνει η ζάχαρη. Με αυτόν τον τρόπο, ο οργανισμός μπαίνει σε έναν φαύλο κύκλο – συνηθίζει να παίρνει την ενέργεια άμεσα από τη γλυκόζη (κυρίως από τους υδατάνθρακες που τρώμε). Έτσι, δεν προλαβαίνει ποτέ να καίει λίπος!

Το πάγκρεας, για να διαχειριστεί τη συνεχόμενη ζάχαρη, αναγκάζεται να βγάζει ινσουλίνη συνέχεια (και συχνά παραπάνω απ’ όσο χρειάζεται), κάτι που μακροπρόθεσμα δημιουργεί θέματα. Όση ζάχαρη περισσεύει, αποθηκεύεται πάλι ως λίπος – κυρίως γύρω από το συκώτι και την κοιλιά.]

Last edited:
Το μοντέλο calories in/calories out είναι το δάσος. Οτιδήποτε άλλο είναι απλώς ένα δέντρο.
Το θερμιδικό ισοζύγιο είναι το πλαίσιο εντός του οποίου γίνεται η απώλεια ή η συσσώρευση λίπους.

100 θερμιδες απο ενα σοκολατάκι σε καμμια περιπτωση δεν εχουν την ιδια αξια με 100 θερμιδες απο ξηρούς καρπούς και δε μιλώ για την θρεπτική αξια μόνο. Η προέλευση και η ποιότητα των θερμίδων παίζουν σημαντικότερο ρόλο από την απλή αριθμητική αντιστοίχηση, καθώς επηρεάζουν ορμόνες, κορεσμό και ρυθμό μεταβολισμού κλπ.
Στην πραγματικότητα, ισχύει ακριβώς το αντίθετο από αυτό που λες!
Μιλάμε πάντα για υγιείς!

Μπορούμε να τρώμε υγιεινά και να πάρουμε λίπος;
Φυσικά! Άν παίρνουμε περισσότερες θερμίδες από αυτές που καταναλώνουμε.

Μπορούμε να τρώμε ανθυγιεινά και να χάνουμε λίπος;
Φυσικά! Άν παίρνουμε λιγότερες θερμίδες από αυτές που καταναλώνουμε. Το συγκεκριμένο σενάριο όμως, με μια υποσημείωση. Όταν κάποιος τρώει ανθυγιεινά, i) έχει μια συγκεκριμένη σχέση με το φαγητό (ηδονιστική, με συμπεριφορικές προεκτάσεις) και ii) το είδος των τροφών (θερμιδικά πυκνές) δεν βοηθάει στον έλεγχο των θερμίδων.

Παραθέτω το πείραμα του καθηγητή Haub.

Το 2010, ο Mark Haub, Καθηγητής Διατροφολογίας, στο Πανεπιστήμιο του Κάνσας, έκανε το ακόλουθο πείραμα.
Επί 10 εβδομάδες, η διατροφή του ήταν σχεδόν μόνο junk food: Doritos, Oreo, Twinkies, ντόνατς, δημητριακά με ζάχαρη κλπ.
Το μόνο μη ανθυγιεινό, ήταν ένα shake πρωτεΐνης (για να παίρνει την απαιτούμενη ημερήσια ποσότητα) και λίγα λαχανικά.
Το σημαντικό στο όλο εγχείρημα ήταν ότι έτρωγε υποθερμιδικά, δηλαδή ήταν σε θερμιδικό έλλειμμα. Με απλά λόγια, οι θερμίδες που προσλάμβανε αυτούς τους δύο μήνες, ήταν λιγότερες από αυτές που κατανάλωνε το σώμα του.
Το αποτέλεσμα του πειράματος ήταν, όχι μόνο να χάσει περίπου 13 κιλά ο Καθηγητής Haub, αλλά και κάποιοι δείκτες του να βελτιωθούν (LDL, HDL, τριγλυκερίδια).

Διαλειμματική νηστεία (παραθέτω ένα κείμενό μου που είχα ανεβάσει σε άλλο ιστότοπο)

Τα τελευταία χρόνια έχει δημιουργηθεί πολύς θόρυβος γύρω από την Διαλειμματική Νηστεία η οποία θεωρήθηκε ως το νέο "υπερόπλο" για την απώλεια λίπους και τον έλεγχο του βάρους γενικότερα. Είναι συνηθισμένο για την fitness βιομηχανία, να παρουσιάζει κατά καιρούς κανούργιες "επαναστατικές" μεθόδους, για την επίτευξη συγκεκριμένων στόχων, είτε αυτοί αφορούν εκγύμναση, είτε απώλεια λίπους κλπ. Είναι η Διαλειμματική Νηστεία, τόσο αποτελεσματική όσο ακούγεται;

Μια διευκρίνιση που πρέπει να γίνει, είναι ότι στην ακαδημαϊκή κοινότητα, Διαλειμματική Νηστεία (Intermittent Fasting, IF), θεωρείται η διατροφική προσέγγιση κατά την οποία υπάρχουν μέρες που είτε δεν προσλαμβάνονται καθόλου θερμίδες, είτε προσλαμβάνονται ελάχιστες.
Αυτό που, το ευρύ κοινό, έχει στο μυαλό του ως Διαλειμματική Νηστεία, είναι η πρόσληψη τροφής μέσα σε ένα συγκεκριμένο χρονικό παράθυρο, κάθε μέρα (Time-restricted feeding, TRF), και αυτό σχολιάζεται εδώ. Χρονικά Περιορισμένη Σίτιση, είναι μια ικανοποιητική απόδοση στα ελληνικά.
Ένα δημοφιλές πλάνο είναι το 16/8 δηλαδή, 16 ώρες νηστεία/8 ώρες πρόσληψη τροφής.
Είναι λοιπόν η TRF (Χρονικά Περιορισμένη Σίτιση) τόσο αποτελεσματική όσο ακούγεται;
Η απάντηση είναι ΟΧΙ. Η Χρονικά Περιορισμένη Σϊτιση δεν έχει κάποιες μαγικές ιδιότητες. Είναι απλώς ένα εργαλείο (ανάμεσα σε άλλα), το οποίο μπορεί να έχει αποτέλεσμα, MONO αν χρησιμοποιηθεί σωστά. Η βιβλιογραφία μας λέει ότι, σε μελέτες που έγιναν υπό ελεγχόμενες συνθήκες (metabolic wards), με την ποσότητα της πρωτεΐνης και τον αριθμό των θερμίδων στα ίδια επίπεδα (για όλες τις ομάδες που συμμετείχαν), ΔΕΝ βρέθηκε διαφορά υπέρ της Χρονικά Περιορισμένης Σϊτισης, όσον αφορά την απώλεια λίπους.
H ύπαρξη του χρονικού παραθύρου, είναι ουσιαστικά ένας έμμεσος τρόπος μείωσης των προσλαμβανόμενων θερμίδων, ώστε να επιτευχθεί το επιθυμητό αρνητικό θερμιδικό ισοζύγιο. Φαίνεται πολύ λογικό ότι αν κάποιος έχει στην διάθεσή του λιγότερες ώρες κατά τις οποίες μπορεί να τρώει, η ημερήσια πρόσληψη θερμίδων μπορεί να μειωθεί. Δεν γίνεται όμως πάντα αυτό. Αν εντός του χρονικού παραθύρου, προσληφθούν πολλές θερμίδες, και δεν επιτευχθεί αρνητικό θερμιδικό ισοζύγιο, η Χρονικά Περιορισμένη Σϊτιση δεν έχει κανένα αποτέλεσμα.
Όσον αφορά τα πιθανά μακροπρόθεσμα οφέλη της Χρονικά Περιορισμένης Σϊτισης, υπάρχει πολύς δρόμος ακόμη, για επιστημονική τεκμηρίωση.

Keto
Δεν μπορεί να γίνει αντικείμενο σοβαρής συζήτησης, μια διατροφή η οποία αποκλείει ολόκληρη ομάδα τροφών.
Όσο κι αν προσπαθούν οι keto ζηλωτές να μας πείσουν, η προτιμώμενη πηγή ενέργειας για το σώμα, είναι οι υδατάνθρακες, όχι τα λίπη.
Σε συνθήκες άσκησης, όσο υψηλότερη είναι η ένταση (ως ποσοστό της μέγιστης Πρόσληψης Οξυγόνου, Vo2max), τόσο περισσότερο το σώμα θα χρησιμοποιήσει υδατάνθρακες για παραγωγή ενέργειας. Ο λόγος είναι ότι ο μεταβολισμός των λιπών είναι πιο κοστοβόρος και απαιτεί περισσότερα μεταβολικά βήματα.
Επίσης, άλλο πράγμα είναι η χρήση λίπους ως καύσιμο (fat oxidation) και άλλο η απώλεια λίπους (fat loss). Σε κατάσταση κέτωσης, το σώμα καίει λιπαρά για ενέργεια (fat oxidation), διότι δεν έχει αρκετούς υδατάνθρακες. Αυτό που έχει σημασία για την απώλεια λίπους (fat loss), είναι το αρνητικό θερμιδικό ισοζύγιο, δηλαδή το θερμιδικό έλλειμμα. Με την keto θα υπάρξει απώλεια λίπους, μόνο αν επιτευχθεί θερμιδικό έλλειμμα. Σε αντίθετη περίπτωση (θερμιδικό πλεόνασμα), θα συσσωρευθεί λίπος.

Low carb diets (παραθέτω ένα κείμενό μου που είχα ανεβάσει σε άλλο ιστότοπο)
ΕΡΩΤΗΣΗ
Είναι απαραίτητος ο περιορισμός των υδατανθράκων, όταν θέλουμε να χάσουμε λίπος;
ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Όχι, δεν είναι καθόλου απαραίτητος!
Αυτό που είναι απολύτως απαραίτητο, για την απώλεια λίπους, είναι το αρνητικό θερμιδικό ισοζύγιο ή θερμιδικό έλλειμμα. Με απλά λόγια, να προσλαμβάνουμε λιγότερες θερμίδες από αυτές που "καίμε".
Η βιβλιογραφία είναι σαφής. Σε συγκριτικές μελέτες, όταν ο αριθμός των θερμίδων και η ποσότητα της πρωτεΐνης έχουν εξισωθεί, και το μόνο που αλλάζει είναι η αναλογία υδατανθράκων/λιπαρών, δεν έχει βρεθεί καμμία διαφορά, ως προς την απώλεια λίπους. Με άλλα λόγια, αν είμαστε σε θερμιδικό έλλειμμα, και προσλαμβάνουμε επαρκή ποσότητα πρωτεΐνης, δεν έχει σημασία αν προσλαμβάνουμε λίγους υδατάνθρακες/πολλά λιπαρά ή πολλούς υδατάνθρακες/λίγα λιπαρά. Το αποτέλεσμα θα είναι το ίδιο: θα χάσουμε λίπος!

Οι υδατάνθρακες δεν είναι εχθρός! Οι κακοί (επεξεργασμένοι) υδατάνθρακες πρέπει να αποφεύγονται.

• Like
Reactions: FSword
Η προσέγγιση με το θερμίδες in/out έχει σίγουρα εφαρμογή σε έναν υγιή άνθρωπο με σωστό βάρος για την ηλικία του.
Αυτό που παραλείπεται από αυτή τη θεωρία και γιατί στους περισσότερους υπέρβαρους δεν δουλεύει μακροπρόθεσμα είναι ότι δεν γίνεται σωστή διαχείριση του ισοζυγίου σακχάρου/ινσουλίνης στον οργανισμό, οδηγώντας το μεταβολισμό σε διαφορετικά μονοπάτια δυσκολεύοντας την καθαυτή μείωση της πρόσληψης θερμίδων (αυξημένη όρεξη κλπ)), το οποίο παίζει πολύ σημαντικό ρόλο στην πράξη για το αν θα μπορέσεις να τηρήσεις το πρόγραμμα πρόσληψης θερμίδων που έχεις.

• Like
Reactions: Φρα.Πε.
Οι απόψεις διίστανται, παντως το ρεύμα πλεον μετατοπίζεται απο τις in/out θερμίδες (σαν απαρχαιομένο βολικό μοντελο) προς την διαλλειματική / keto... Υπάρχουν άπειρα δεδομένα και εκει έξω που τα τεκμηριώνουν ολα αυτα και πρωτοι απ ολα οι βιοχημικοί που σκίζουντα ιμάτια τους προς αυτη την κατεύθυνση.

Δεν εχω καμμια πρόθεση αντιπαράθεσης καθότι ουτε γιατρος είμαι ουτε διατροφολόγος, απλα διαβάζω, ακουω, εφαρμόζω και βλέπω τις διαφορές επι του πρακτέου. Σαφως δεν υπαρχει μαγικη φόρμουλα που να δουλευει σε όλους.

εγω την ακολουθω εδω και 5 χρονια.
εχω επιλεξει να τρωω 12 μεσημερι μεχρι 8 το βραδυ και μου αποδιδει πολυ καλα.
την πρωτη φορα που την εκανα ηταν στα τελη του 2019,οταν εφτασα να μην μπορω να κοψω τα νυχια των ποδιων απο την κοιλια που ειχα φτιαξει
και να φοραω οριακα σε ρουχα,το LARGE και σε καποια να ζηταω και XLARGE...οπα!!
σταθερα ακωλος και γενικα αδυνατος στην μεση(34 παντελονι τοτε,30-31 σημερα)αλλα 88 κιλα ειχα πανω μου κατι που ηταν πολλα για εμενα(γενικοτερα)αλλα και για το υψος μου(1,78).
ξεκιναγα με πολυ νερο απο το πρωι και μετα τις 12 ετρωγα μπανανα,κριτσινι ολικης,καποιο λαιτ τοστακι,ή λαιτ αραβικη.
το απογευμα που σχολαγα,ετρωγα μπιφτεκιή κοτοπουλο ή τονο,παντα με μαρουλι,ή λαχανο.
κομμενα ποτα,σφολιατες,τηγανητα,λιπη,αναψυκτικα.κομμενα ολα και αυστηρα για 3 μηνες.
εχασα 13 και ηρθα στα ισα μου.
τα τελευταια 2 χρονια,την ακολουθω οποτε βλεπω οτι πλησιαζω τα 76-77 κιλα.
παρα τα 52 μου,ο οργανισμος ακουει και αφου την ξεκινησω,τα 2-3 κιλα επιπλεον,εχουν φυγει μεσα σε 12-15 ημερες.
αυτην την στιγμη ειμαι 73 κιλα,ειμαι αυτην την περιοδο σε διαλλειματικη,αλλα δεν την παω πια κατα γραμμα.
ενδοιαμεσα θα χτυπησω και τα σουβλακια,και τις πιτσες μου και θα πιω και τις μπυρες μου,αφου πια γνωριζω πως και τι πρεπει να κανω.

εγω την ακολουθω εδω και 5 χρονια.
εχω επιλεξει να τρωω 12 μεσημερι μεχρι 8 το βραδυ και μου αποδιδει πολυ καλα.
την πρωτη φορα που την εκανα ηταν στα τελη του 2019,οταν εφτασα να μην μπορω να κοψω τα νυχια των ποδιων απο την κοιλια που ειχα φτιαξει
και να φοραω οριακα σε ρουχα,το LARGE και σε καποια να ζηταω και XLARGE...οπα!!
σταθερα ακωλος και γενικα αδυνατος στην μεση(34 παντελονι τοτε,30-31 σημερα)αλλα 88 κιλα ειχα πανω μου κατι που ηταν πολλα για εμενα(γενικοτερα)αλλα και για το υψος μου(1,78).
ξεκιναγα με πολυ νερο απο το πρωι και μετα τις 12 ετρωγα μπανανα,κριτσινι ολικης,καποιο λαιτ τοστακι,ή λαιτ αραβικη.
το απογευμα που σχολαγα,ετρωγα μπιφτεκιή κοτοπουλο ή τονο,παντα με μαρουλι,ή λαχανο.
κομμενα ποτα,σφολιατες,τηγανητα,λιπη,αναψυκτικα.κομμενα ολα και αυστηρα για 3 μηνες.
εχασα 13 και ηρθα στα ισα μου.
τα τελευταια 2 χρονια,την ακολουθω οποτε βλεπω οτι πλησιαζω τα 76-77 κιλα.
παρα τα 52 μου,ο οργανισμος ακουει και αφου την ξεκινησω,τα 2-3 κιλα επιπλεον,εχουν φυγει μεσα σε 12-15 ημερες.
αυτην την στιγμη ειμαι 73 κιλα,ειμαι αυτην την περιοδο σε διαλλειματικη,αλλα δεν την παω πια κατα γραμμα.
ενδοιαμεσα θα χτυπησω και τα σουβλακια,και τις πιτσες μου και θα πιω και τις μπυρες μου,αφου πια γνωριζω πως και τι πρεπει να κανω.
ομως η διαλειμματικη και η κετο θελει και τρομερη γυμναστικη με εμφαση στα βαρη διοτι κινδυνευεις να χασεις μυικη μαζα

Διαλειμματικές, Keto, low carb κλπ, το αρνητικό θερμιδικό ισοζύγιο προσπαθούν να επιτύχουν! Απλώς εργαλεία είναι!

Διαλειμματική (keto, low carb, οτιδήποτε) χωρίς θερμιδικό έλλειμμα ΔΕΝ έχει αποτέλεσμα!

Οι έρευνες (σε metabolic wards, έχει σημασία!), δεν βρίσκουν διαφορές όσον αφορά τα αποτελέσματα, μεταξύ των διαφόρων ειδών διατροφής, αρκεί να επιτυγχάνεται το αρνητικό θερμιδικό ισοζύγιο!

ομως η διαλειμματικη και η κετο θελει και τρομερη γυμναστικη με εμφαση στα βαρη διοτι κινδυνευεις να χασεις μυικη μαζα
τοτε περπατουσα παρα πολυ και εκανα και λιγα βαρη σπιτι.
αυτην την περιοδο βγαινω μερα παρα μερα και κανω 3-5 χιλιομετρα περπατημα.
απο την ερχομενη Δευτερα ξεκιναω παλι γυμναστηριο,3 φορες την εβδομαδα με αρκετο στατικο ποδηλατο,διαδρομο και λιγα βαρη για ενδυναμωση.
συνολικα 50 λεπτα με μια ωρα την καθε φορα.
εχω εστιασει στο γνωστο σωσιβιακι,που ειναι πολυ δυσκολο να πεσει,ειδικα στην ηλικια των 50+.
το παλευω ομως...

• Like
Reactions: Larry
Ούτε αυτό ισχύει!
Μυική μάζα χάνεται σε πολύ μεγάλο θερμιδικό έλλειμμα. Όσο μεγαλύτερο το έλλειμμα, τόσο μεγαλύτερος ο κίνδυνος απώλειας. Άσχετα πώς έχει επιτευχθεί αυτό το έλλειμμα (κανονική διατροφή, διαλειμματική, keto, κλπ).

Γενικά, όταν θέλουμε να χάσουμε λίπος, καλό είναι να κάνουμε προπόνηση με αντιστάσεις (βάρη, κλπ), ώστε σε συνδυασμό με επαρκή πρόσληψη πρωτεΐνης, να ελαχιστοποιηθεί η απώλεια μυικής μάζας.

Ούτε αυτό ισχύει!
Μυική μάζα χάνεται σε πολύ μεγάλο θερμιδικό έλλειμμα. Όσο μεγαλύτερο το έλλειμμα, τόσο μεγαλύτερος ο κίνδυνος απώλειας. Άσχετα πώς έχει επιτευχθεί αυτό το έλλειμμα (κανονική διατροφή, διαλειμματική, keto, κλπ).

Γενικά, όταν θέλουμε να χάσουμε λίπος, καλό είναι να κάνουμε προπόνηση με αντιστάσεις (βάρη, κλπ), ώστε σε συνδυασμό με επαρκή πρόσληψη πρωτεΐνης, να ελαχιστοποιηθεί η απώλεια μυικής μάζας.
συμφωνω και σε ευχαριστω για την διορθωση