Δίαιτα και διατροφή

Ειδικά όσοι έχουμε περάσει τα πενήντα οπότε και έχει αρχίσει η σαρκοπενία, επιβάλλεται η αυξημένη λήψη πρωτεινής μέσω της διατροφή μας.
Όπως επιβάλλεται και η προπόνηση με αντιστάσεις (βάρη κλπ).

Εξαιρετικό κανάλι με επιστημονική προσέγγιση σε απλή και κατανοητή γλώσσα.
Πολλές αλήθειες και θέματα που γνωρίζαμε επιφανειακά — ή δεν γνωρίζαμε καθόλου — αποδομούνται και εξηγούνται με τρόπο σαφή και ουσιαστικό.

(μη σας ξεγελάσει ο τιτλος του καναλιού)

• Like
Reactions: songless_bird
Εξαιρετικό κανάλι με επιστημονική προσέγγιση σε απλή και κατανοητή γλώσσα.
Πολλές αλήθειες και θέματα που γνωρίζαμε επιφανειακά — ή δεν γνωρίζαμε καθόλου — αποδομούνται και εξηγούνται με τρόπο σαφή και ουσιαστικό.

(μη σας ξεγελάσει ο τιτλος του καναλιού)

Έχω πετύχει αρκετά βίντεο στην ροή μου και μερικές αυτά που λέει φαίνονται ακραία με βάση παλαιότερες αντιλήψεις αλλά οι μελέτες τα έχουν απομυθοποιησει . Όπως η κατανάλωση κόκκινου κρέατος .

Πάντως εγώ πιστεύω ότι η γενετική μας προδιάθεση καθορίζει και την διατροφή μας . Ξέρω άτομο που κάνει κετο . Έχασε 10 κιλά ενώ με άλλες δίαιτες δεν μπορούσε και όταν μας έδειξε τις εξετάσεις του δεν πίστευα τα αποτελέσματα. Και πραγματικά τρόμαζα με το τι έτρωγε κάθε μέρα σε ποσοτητα . Εγώ αν ξεκινήσω κετο θα με πάει αίμα καθώς έχω βγάλει την χολή μου και το λίπος θα με τσακίσει.

• Like
Reactions: Φρα.Πε.
Το μυστήριο της κοιλιάς. :P
Η διατροφή μου είναι:
1 τοστ γαλοπούλα / τυρί στις 9:00.
1 πιάτο (λίγο πιο μικρό από εστιατορίου) μαγειρευτό φαγητό με 2 φορές την εβδομάδα να είναι σκέτη σαλάτα (ντομάτα/φέτα, μπρόκολο, whatever με μία κουταλιά ελαιόλαδο) στις 14:00
Σνακ, κάτι σε 2 κριτσίνια (άντε και μία φέτα τυρί στο τσακίρ κέφι) στις 17:00
Βραδυνό στις 20:00 που μπορεί να είναι κάποιο μαγειρευτό, γιαούρτι, τοστ ή κάτι άλλο ανάλογο.
Αν με πιάσει λιγούρα μετά, μία χούφτα αμύγδαλα χωρίς αλάτι.

Γλυκά θα φάω κανένα μικρό κομμάτι τούρτα σε γενέθλια και αν.
Σε οινοπνευματώδη, ας πούμε μία φορά την εβδομάδα 350ml κρασί (τον χειμώνα) ή 100-150ml τσίπουρο (το καλοκαίρι).
Πίτσες, σουβλάκια κλπ, 3-4 φορές τον μήνα (και αν).
Ψωμί, ίσα με μία φρατζόλα τον χρόνο. Άντε 2 αν το παρακάνω.
Είμαι διαβητικός, το οποίο σημαίνει ότι αν πιω οινόπνευμα πρέπει να φάω και κάτι αλλά και το ότι η ζάχαρη που μπαίνει στον οργανισμό μου μετριέται σε κουταλάκια του γλυκού / χρόνο.
(δεν μιλάω για αυτή που παίρνω από τα τρόφιμα)
Σε υδατάνθρακες, σαν ποσότητα, ας πούμε 250 γραμμάρια (πριν το βράσιμο) ολικής άλεσης την εβδομάδα (που μπορεί να είναι μία κούπα ρύζι τη Δευτέρα, άλλη μία κούπα την Πέμπτη και ένα πιάτο μακαρόνια το Σάββατο).
Κατά βάση το κρέας που τρώω είναι κοτόπουλο (ναι, ok, με την πέτσα, αλλά δεν ξεκοιλιάζομαι), ή μοσχάρι σε μορφή κιμά/μπιφτέκι 2 φορές την εβδομάδα.

ΕΝΝΟΕΙΤΑΙ ότι αν βγω με φίλους θα κάνω την παρασπονδία.

Δεν γυμνάζομαι (ούτε σκέφτομαι να αρχίσω), αλλά ακόμη και όταν γυμναζόμουν 4-5 ώρες την ημέρα (πολεμικές τέχνες) είχα τον ίδια σωματότυπο.
Αδύνατα πόδια με κοιλιά (σπλαχνικό λίπος).
36 νούμερο παντελόνι στα 91 κιλά (δεν κουνιέμαι να πάω ούτε στα 90 ούτε στα 92).
Έχω ξεκινήσει να πηγαινοέρχομαι στη δουλειά με τα πόδια (3 χιλιόμετρα πήγαινε έλα), αλλά ξέρω ότι δεν πρόκειται να κάνει κάτι, δεν έκανε ούτε με 4-5 ώρες την ημέρα, θα κάνει με μισή;

Οπότε, τι λάθος κάνω στη διατροφή μου γιατρέ μου; :P

Δεν είμαι γιατρός, αλλά σύμφωνα με αυτά που γνωρίζω μερικά tips:
  • Οι υδατάνθρακες μεταβολίζονται κυρίως σε μεγάλη ποσότητα γλυκόζης την οποια αν δεν καταναλώσεις άμεσα αποθηκεύεται μεσοπρόθεσμα ως γλυκογόνο και μακροπόθεσμα ως... λίπος. οπότε περιορισμός η.... κάψε την πριν παει στο ντουλάπι.
  • Πριν από κάποιο γεύμα πλούσιο σε υδατάνθρακες, όπως μακαρόνια, καλό είναι να καταναλώνεις πρώτα σαλάτα (δηλαδή όλη τη μερίδα σου). Αυτό βοηθά (μεταξύ άλλων) στην επιβράδυνση της μετατροπής των υδατανθράκων σε γλυκόζη, μειώνοντας την απότομη αύξηση της ινσουλίνης. Τα προϊόντα ολικής άλεσης προσφέρουν επιπλέον όφελος σε αυτήν την κατεύθυνση.
  • Τα σνακ (αν δε μπορεις να τα αποφύγεις) καλό είναι να μην είναι βασισμένα κυρίως σε υδατάνθρακες (π.χ. κριτσίνια), αλλά να περιέχουν πρωτεΐνη και καλά λιπαρά—for παράδειγμα, ένα γιαούρτι με ξηρούς καρπούς ή μια μικρή ομελέτα. Αν επιλέξεις να φας υδατάνθρακα, συνδύασέ τον με λίγη πρωτεΐνη (όπως σωστά αναφέρεις, τυρί). Γενικά, προτίμησε προϊόντα ολικής άλεσης (κριτσίνια, τοστ, ψωμί). Μακριά απο μαργαρίνες για επάληψη, ΝΑΙ όμως στο πραγματικό βούτυρο.
  • Το οινόπνευμα αφορά όλους, όχι μόνο διαβητικούς. Αν δεν μπορείς να το αποφύγεις, πίνε αργά και φρόντισε να έχεις φάει πριν, ώστε να μειωθεί η απότομη αύξηση της γλυκόζης.
  • Τα "τυλιχτά" απ’ έξω είναι μια χαρά, αρκεί να μην περιέχουν πατάτες. Δεν "φταίνε" τόσο οι πατάτες, αλλά το λάδι που χρησιμοποιείται στο τηγάνισμα είναι συνήθως ακατάλληλο και βλαβερό. Οι πίτσες απ εξω, λίγο μπορεις να τις ελεγξεις. απλ'α περιορισμός (καθε πότε και πόσο, σαλάτα πρώτα κλπ) και οχι απαγόρευση!
  • Ένα περπάτημα 10 λεπτών μετά το φαγητό μπορεί να βοηθήσει στη γρηγορότερη απορρόφηση της γλυκόζης από τους μυς, ώστε να μην παραμένει η περίσσεια γλυκόζης στο αίμα και να αποτρέπεται η αποθήκευσή της ως σπλαχνικό λίπος. Γενικά μη παρατάς το περπάτημα παρόλο που δεν ειδες ωφέλη. Δεν έφταιγε αυτο!
  • Το βραδυνό στις 20.00 ειναι no go, ειδικά να πέφτεις για ύπνο νωρίς. Μετέφερε το στις 18.00. Αν είσαι εξω, ε δεν ήρθε και το τέλος του κόσμου. γενικα θα έκαιγα το σνακ το απογευμα και κατευθειαν "βραδυνο" στις 18.00, ίσως χρειαστεί το μεσημερινό να ειναι πιο γεμάτο για να σε κρατήσει. Μέχρι τις 9 το πρωι δίνεις περιθώρειο αρκετό για πλήρη χώνεψη, μελατονίνη στην ώρα της, ενω οι 14+ ώρες νηστείας είναι οριακές ώστε να ξεκινησει η καύση λίπους αφου πλεον η γλυκόζη στο αίμα θα έχει εξαφανιστεί.
    Αλλά πανω που ξεκινα η διαδικασία (καυσης λιπους κι οχι απο τα έτοιμα της γλυκόζης στο αίμα), εχεις το τοστάκι και ο κύκλος της γλυκόζης ξεκινά πάλι, αλλά ένα βήμα κάθε φορά!
  • Γενικά η κατανάλωση υδατανθρακα δίνει άμεση ενέργεια την οποία γουστάρει ο οργάνισμος (έκκριση ντοπαμινης- η αισθηση ευχαριστησης) η οποία σε κανει να θες κι άλλο, κι άλλο και μάλιστα επειδή μετα απο λιγο πέφτει απότομα έχεις ξανά αίσθηση πείνας, θες να τσιμπησεις ξανά, φαυλος κύκλος οποτε τρώς τρως και η περισσεια γλυκογόνου που παραγεται αλλα δεν χρησιμοποιείται καταλήγει τελικά στις αποθήκες (λίπος). Η συνοδεία πρωτείνης οπως ανέφερα πριν, μετριάζει την κατάσταση αυτή.

Last edited:
  • Like
Reactions: Tzimisce
Δεν γυμνάζομαι (ούτε σκέφτομαι να αρχίσω), αλλά ακόμη και όταν γυμναζόμουν 4-5 ώρες την ημέρα (πολεμικές τέχνες) είχα τον ίδια σωματότυπο.
Αδύνατα πόδια με κοιλιά (σπλαχνικό λίπος).
36 νούμερο παντελόνι στα 91 κιλά (δεν κουνιέμαι να πάω ούτε στα 90 ούτε στα 92).
Έχω ξεκινήσει να πηγαινοέρχομαι στη δουλειά με τα πόδια (3 χιλιόμετρα πήγαινε έλα), αλλά ξέρω ότι δεν πρόκειται να κάνει κάτι, δεν έκανε ούτε με 4-5 ώρες την ημέρα, θα κάνει με μισή;

Οπότε, τι λάθος κάνω στη διατροφή μου γιατρέ μου; :P
εγω Τζιμι πριν την διαλειμματικη,ειχα επιχειρισει να χασω κιλα με διαφορες διατροφες.
η μονη που ειδα αποτελεσμα σε μικρο χρονικο διαστημα και χασιμο αρκετων κιλων,ηταν η διαλειμματικη.
βεβαια-ειδικα στην αρχη-επεσε πεινα,αλλα ανταμειφθηκα με το αποτελεσμα.
εννοειται σε συνδυασμο με πολυ νερο,πολυ(εντονο) περπατημα,και καθολου αλκοολ.
πριν βεβαια και επειδη εισαι και διαβητικος,ρωτας γιατρο για το εαν και πως μπορεις να την εφαρμοσεις.

• Like
Πριν από κάποιο γεύμα πλούσιο σε υδατάνθρακες, όπως μακαρόνια, καλό είναι να καταναλώνεις πρώτα σαλάτα

Η σειρά του γεύματός μου είναι κατά βάση σαλάτα - πρωτεΐνες - υδατάνθρακες. Όπου φυσικά γίνεται, δεν τρώω π.χ. πρώτα τον κιμά και μετά τα μακαρόνια. :)

• Το οινόπνευμα αφορά όλους, όχι μόνο διαβητικούς. Αν δεν μπορείς να το αποφύγεις, πίνε αργά και φρόντισε να έχεις φάει πριν, ώστε να μειωθεί η απότομη αύξηση της γλυκόζης.

Το οινόπνευμα είναι πάντα με παρέα και δύο ποτήρια κρασί (350ml) θα το πιω σε διάστημα 2 ωρών παρέα με πρωτεΐνη (τυράκια).

Τα "τυλιχτά" απ’ έξω είναι μια χαρά, αρκεί να μην περιέχουν πατάτες.

Πατάτες δεν τρώω γενικά. :)
Οι υδατάνθρακές μου είναι ρύζι/μακαρόνια.
Αν θα φάω θα είναι δίπλα σε φαγητό και 1-2 φορές τον μήνα.

Το βραδυνό στις 20.00 ειναι no go, ειδικά να πέφτεις για ύπνο νωρίς.

Βασικά δεν θεωρείται καν βραδινό, αφού το νωρίτερο που θα πέσω για ύπνο θα είναι στις 1:30.
Πάνω από 6 ώρες ύπνο δεν κάνω ούτε τα Σαββατοκύριακα.

η μονη που ειδα αποτελεσμα σε μικρο χρονικο διαστημα και χασιμο αρκετων κιλων,ηταν η διαλειμματικη.

Τις περισσότερες φορές που τρώω είναι επειδή μου το λέει το ρολόι.
Γενικά, δεν πεινάω, μπορώ να μείνω νηστικός 24άωρα και έχω ακούσει βρισίδια από τον διαβητολόγο μου για αυτό.
Διαλειμματική έκανα πριν από 1 χρόνο. Για 2 χρόνια έτρωγα ένα γεύμα (κανονική μερίδα) στις 20:00 που γύριζα από τη δουλειά.
Έκανα δηλαδή μόνος μου διαλειμματική 23/1
Θέλω όμως, αυτό που θα φάω να το γουστάρω.

Λόγω διαβήτη όμως, η διαλειμματική είναι no go. Λόγω ινσουλίνης πρέπει να υπάρχει μία σχετική παροχή τροφής καθ όλη τη διάρκεια της ημέρας για να μην έχω υπογλυκαιμίες.
Πρέπει δηλαδή να κάνω τουλάχιστον 3-4 γεύματα μέσα στην ημέρα.

Η σειρά του γεύματός μου είναι κατά βάση σαλάτα - πρωτεΐνες - υδατάνθρακες. Όπου φυσικά γίνεται, δεν τρώω π.χ. πρώτα τον κιμά και μετά τα μακαρόνια. :)

Το οινόπνευμα είναι πάντα με παρέα και δύο ποτήρια κρασί (350ml) θα το πιω σε διάστημα 2 ωρών παρέα με πρωτεΐνη (τυράκια).

Πατάτες δεν τρώω γενικά. :)
Οι υδατάνθρακές μου είναι ρύζι/μακαρόνια.
Αν θα φάω θα είναι δίπλα σε φαγητό και 1-2 φορές τον μήνα.

Βασικά δεν θεωρείται καν βραδινό, αφού το νωρίτερο που θα πέσω για ύπνο θα είναι στις 1:30.
Πάνω από 6 ώρες ύπνο δεν κάνω ούτε τα Σαββατοκύριακα.

Τις περισσότερες φορές που τρώω είναι επειδή μου το λέει το ρολόι.
Γενικά, δεν πεινάω, μπορώ να μείνω νηστικός 24άωρα και έχω ακούσει βρισίδια από τον διαβητολόγο μου για αυτό.
Διαλειμματική έκανα πριν από 1 χρόνο. Για 2 χρόνια έτρωγα ένα γεύμα (κανονική μερίδα) στις 20:00 που γύριζα από τη δουλειά.
Έκανα δηλαδή μόνος μου διαλειμματική 23/1
Θέλω όμως, αυτό που θα φάω να το γουστάρω.

Λόγω διαβήτη όμως, η διαλειμματική είναι no go. Λόγω ινσουλίνης πρέπει να υπάρχει μία σχετική παροχή τροφής καθ όλη τη διάρκεια της ημέρας για να μην έχω υπογλυκαιμίες.
Πρέπει δηλαδή να κάνω τουλάχιστον 3-4 γεύματα μέσα στην ημέρα.
νομιζω οτι η περιπτωση σου χρειαζεται εναν καλο διατροφολογο.
βεβαια-προφανως-γνωριζεις,οτι θα σε βαλει να τρως/πινεις,συγκεκριμενα πραγματα,σε συγκεκριμενες ωρες,σε μετρημενες ποσοτητες.
εαν μπορεις να το ακολουθησεις,το θεωρω μονοδρομο,αλλα με σιγουρα αποτελεσματα.

νομιζω οτι η περιπτωση σου χρειαζεται εναν καλο διατροφολογο.
βεβαια-προφανως-γνωριζεις,οτι θα σε βαλει να τρως/πινεις,συγκεκριμενα πραγματα,σε συγκεκριμενες ωρες,σε μετρημενες ποσοτητες.
εαν μπορεις να το ακολουθησεις,το θεωρω μονοδρομο,αλλα με σιγουρα αποτελεσματα.

To έχω κάνει και αυτό.
Ο συνδιασμός διαβήτη με δίαιτα είναι απλά άθλιος.
Π.χ. πρέπει να τρώω μόνο έναν υδατάνθρακα ή μόνο μία πρωτεΐνη.
Αυτό σημαίνει ότι μπορώ να φάω τοστ μόνο με τυρί ή μόνο με ζαμπόν. :D
Ή να φας μπιφτέκι χωρίς άλλη πρωτεΐνη ή υδατάνθρακα, φασόλια χωρίς ψωμί κλπ κλπ.
Είχα γεύματα του στυλ "6 αμύγδαλα". Όπου δεν πεινούσα, έτρωγα τα αμύγδαλα και με έπιανε λιγούρα! 😂

Το έκανα, έχασα και φυσικά δεν είναι διατροφή που μπορείς να ακολουθείς σε όλη τη ζωή σου και τα ξαναπήρα.
Δεν ψάχνω κάτι να χάσω 5 κιλά τώρα και να τα ξαναπάρω αλλά κάτι που θα μπορώ να ακολουθήσω στην υπόλοιπη ζωή μου.

οντως εισαι δυσκολη περιπτωση και θελεις ιδιαιτερη..προσοχη..
εγω εχω βρει εναν ρυθμο και μεχρι σημερα δουλευει καλα.
αυστηρη διαλειμματικη οταν βλεπω οτι πλησιαζω τα 77-78 κιλα!
οταν πεφτω παλι στα 73-75 κιλα που θελω,χαλαρωνω.
ειναι θεμα οργανισμου και φυσικα θελει πολυ υπομονη και επιμονη.

Μπορώ να κάνω οποιαδήποτε διαλειμματική.
Μπορώ να ξεκινήσω από 20/4.

Πριν με βάλουν σε διατροφή έκανα και 47/1 κατά λάθος.
Τον καφέ μη μου κόψει καμία δίαιτα, θα γίνω ο χειρότερος εχθρός της. :D

Ψάχνω όμως για μόνιμη διατροφή. Όχι Blitzkrieg που δεν μπορώ να κρατήσω.

νομιζω οτι ο καθενας πρεπει να βρει το συστημα του.
αυτο σε μια δυσκολη περιπτωση,το ρυθμιζει σε πρωτη φαση ο διατροφολογος και μετα θα πρεπει να μπεις,,σε ενα λιγο πιο...αναρχο προγραμμα απο μονος σου.
τι εννοω..
εγω πχ,οταν δω οτι ξεφευγω,τα μαχαιρωνω ολα για οσο χρειαστει.
οταν ερθω εκει που θελω,αρχιζω και τρωω λιγο παραπανω και κανω και διαφορες παρατυπιες.
μπυριτσα,κοψιδια,πιτσα..
συνεχιζω ομως να μην τρωω σφολιατες,κρουασαν,αναφυκτικα,τηγανιτα,τεραστιες ποσοτητες που θα με επιβαρυνουν.
ετσι κι`αλλιως το στομαχι εχει κλεισει,οποτε το ενα τακ παραπανω το...ακουω..

• Like