διάσημο έργο σύγχρονου συνθέτη το οποίο δεν έχει ''ακούσει'' κανένας ποτέ

OFF TOPIC
Αμαν Διονύση έχεις δίκιο !!!

Σε εσένα την είχα τάξει ! Στον Στέργιο θα έδινα τους Πλανήτες.( ου γαρ..):bang:

Μάντεψε όμως..

Θα την κρατήσω τελικά.Και μόνο για την διαφορετικότητά της ,ειδικά με την απόδοση Karajan,αξίζει να την έχω στην δισκοθήκη μου.Μπορεί του χρόνου τέτοια εποχή να παίζει πχ στο repeat.Ποτέ δεν ξέρεις με εμένα τον τρελλάρα.Το έχω πάθει πολλάκις στο παρελθόν,ακόμα και με ταινίες.

Ασε που περιμένω τον Σπύρο να με ξεμαλλιάσει από στιγμή σε στιγμή.Περιμένω πώς και πώς να του πατήσω το τριγωνάκι !:Banane0::flipout::flipout:
END OFF TOPIC ..

Tριγωνάκι για τον Karajan ____?_???

Απαπα...Απο τον Δημοκηδή κινδυνευεις...:BDGBGDB55::BDGBGDB55:

Tριγωνάκι για τον Karajan ____?_???

Απαπα...Απο τον Δημοκηδή κινδυνευεις...:BDGBGDB55::BDGBGDB55:

:flipout::flipout::flipout:
Για την Ιεροτελεστία γενικά έλεγα.Στην οποία παρεπιμπτόντως ο Φον έκανε εξαιρετική δουλειά..:2thumb22sup:

Απ τον Δημοκηδή κινδυνεύω για άλλα.
(Κάτι που αγαπά πάρα πολύ αυτός και που εγώ διακριτικά δεν τοποθετούμαι ποτέ..:ears::7SFGSFG: )

Re: Απάντηση: διάσημο έργο σύγχρονου συνθέτη το οποίο δεν έχει ''ακούσει'' κανένας πο

Το σίγουρο ειναι οτι η μουσική ως και τα μέσα του εικοστού αιώνα εξελισσόταν σχετικα γρηγορα...Κάθε εκατό χρόνια είχαμε διαφορετικό μουσικό ρεύμα και μέσα σε αυτό πληθώρα μεγάλων συνθετών. Σήμερα τα πράγματα ειναι στάσιμα σε σχέση με το παρελθόν. Γεγονός είναι οτι τα τελευταία 50-60 χρόνια έχουμε δει περισσότερο ερμηνείες παρά συνθέσεις, που σημαίνει οτι τα μεγάλα έργα των μουσικών ρευμάτων του παρελθόντος δεν είχαν κατανοηθεί όσο τους άξιζε.

Xρονικά όρια είπες; Όχι βεβαια. Αλλα δεν σταματά και ποτέ, μια και ο άνθρωπος δεν εφησυχάζει όπως είπες πρίν. Αρα, είναι εύλογο το ερώτημα του τι μέλει να γίνει στον χώρο της μουσικής.

Οσο για τους πειραματισμούς και την αποδοχή τους ή μη, μην βιάζεσαι. Γιατι η Τέχνη δεν είναι μονο για να "ανυψώνει την ψυχή" όπως λες, αλλά και για να εκφράζει τις ανησυχίες του δημιουργού. Όποιος τις συμμερίζεται αποδέχεται και την Τέχνη του(διαβασε αν θελεις το νημα για την καταξιωση της Tεχνης).
Από την άλλη, έχουν εκτεθεί ένα σωρό επιχειρήματα υπερ του έργου του Cage. Αν θελεις, μας απαντάς κι επι αυτων ;)

Στην πρώτη παράγραφο συμφωνώ. Το θέμα είναι από πια οπτική γωνία βλέπει κανείς τη μουσική. Οπότε θα μιλήσω προσωπικά.

Για μένα η μουσική δεν πάει κατά ρεύματα, εποχές, τάσεις κλπ. Δεν υπάρχει αρχή και τέλος!!! Το μόνο που υπάρχει είναι μου αρέσει και με αντιπροσωπεύει ή όχι. Μιλάει στην "καρδιά μου" η όχι. Δηλαδή μπορεί κάλλιστα να ακούσω Κουγιουμτζή (φανταστικός συνθέτης!!!!!!!!) και μετά από μισή ώρα Doors. Tώρα το αν τα τελευταία χρόνια δεν υπάρχει κάτι το διαφορετικό στη μουσική να "ταράξει τα νερά" το θεωρώ φυσικό. Παντού υπάρχει κάμψη για κάποιο χρονικό διάστημα. Περιμένω λοιπόν.

Το χρονικά όρια το είπα για το σχόλιο που είχες αναφέρει σχετικά με την τέχνη γενικά και όχι για τη μουσική ειδικά.

Τρίτη παράγραφος. Όντως συμμερίζομαι τις ανησυχίες των καλλιτεχνών και γι' αυτό το λόγο στο πρώτο σχόλιό μου για τον Cage είπα ότι δεν πρόκειται να κοροϊδέψω αυτό που έκανε γιατί πίστευε ο άνθρωπος αυτό που έκανε μέχρι το τέλος της ζωής του. Και κανείς μα κανείς δεν μπορεί να κοροϊδεύει τα "πιστεύω" του άλλου όσο κι αν διαφωνεί!!!!

Δεν μπορώ να πω τη γνώμη μου για τα "υπέρ" του έργου του γιατί απλά πιστεύω ότι δεν υπάρχουν!!!! Ο Cage απλά έδωσε κάτι παράξενο και φυσικό ήταν να έχει και υποστηρικτές (αρκετοί άνθρωποι είναι σαν τα lemmings)
Αλλά μουσική δεν έδωσε!!!! Τέχνη ίσως, γιατί είπαμε δεν υπάρχει ορισμός και όλα τέχνη είναι. Γι´αυτό μπορεί να φτάσει κανείς στα άκρα και να τη σκαπουλάρει με το να πει "τέχνη είναι". Απέκτησε φήμη, πλούτο από την ψύχωσή του για τον ήχο. Σε αυτό και μόνο αυτό του "βγάζω το καπέλο". Σε όλα τ' άλλα.....δεν πρόκειται να πω τίποτε άλλο.

Πω πω!! Με έκανες και έγραψα ολόκληρο κατεβατό!!!

Re: Απάντηση: Re: Απάντηση: Re: Απάντηση: διάσημο έργο σύγχρονου συνθέτη το οποίο δεν

Δεν είμαι υπέρ τής ´προόδου´ούτε υπέρ οποιουδήποτε νεωτερισμού πάντα....
Το αντιθετο θαλεγα .
Αλλά και οι πειραματισμοί ενός καλλιτέχνη ,όταν εντάσσονται σε μια συγκεκριμένη εποχή,καλοδεχούμενοι είναι...
Ειδικά μάλιστα όταν έχει μία συνέπεια σε αυτό που πρεσβευει...
Ακομα και εάν αυτό πού παράγει δεν είναι στίς πρώτες μου επιλογές ,το σέβομαι.

ΣΥΜΦΩΝΩ ΑΠΟΛΥΤΑ!!! σε αυτά που γράφεις. Τα ίδια ακριβώς πιστεύω κι εγώ.

Μιας και το θέμα ειναι για τον Cage, πιστεύεις ότι έκανε μουσική ή τέχνη?

Απάντηση: Re: Απάντηση: Re: Απάντηση: Re: Απάντηση: διάσημο έργο σύγχρονου συνθέτη το

ΣΥΜΦΩΝΩ ΑΠΟΛΥΤΑ!!! σε αυτά που γράφεις. Τα ίδια ακριβώς πιστεύω κι εγώ.

Μιας και το θέμα ειναι για τον Cage, πιστεύεις ότι έκανε μουσική ή τέχνη?

Πιστεύω ότι ήταν μία συμβολική κίνηση γιά τό πώς αντιλαμβάνεται αυτός τούς ήχους...
Περισσότερο σαν μιά ´Διακήρυξη´τού πιστεύω του το εξέλαβα,αλλά τό τόλμησε με έναν πρωτότυπο τρόπο..
Και μιλάμε για το 1952

Μια κίνηση που είχε νόημα και ήταν επίκαιρη εκείνη την εποχή (56 χρόνια πριν), δε γίνεται να θεωρείται επίκαιρη ακόμα και τώρα.

Πιο πολύ είναι κάτι σαν προβοκάτσια στους τότε συντηρητικούς, παρά τέχνη.

Κατά τη γνώμη μου, είναι από τις περιπτώσεις έργων (σ' αυτή την περίπτωση μάλλον μη-έργο), που αν δεν το έζησες στην εποχή του, δεν πρόκειται να "πιάσεις" εντελώς το νόημά του...

Δεν πα' να κάνουμε αναλύσεις επί αναλύσεων, κανείς από εμάς δεν είχε γεννηθεί καν τότε.

Re: Απάντηση: διάσημο έργο σύγχρονου συνθέτη το οποίο δεν έχει ''ακούσει'' κανένας πο

Στην πρώτη παράγραφο συμφωνώ. Το θέμα είναι από πια οπτική γωνία βλέπει κανείς τη μουσική. Οπότε θα μιλήσω προσωπικά.

Για μένα η μουσική δεν πάει κατά ρεύματα, εποχές, τάσεις κλπ. Δεν υπάρχει αρχή και τέλος!!! Το μόνο που υπάρχει είναι μου αρέσει και με αντιπροσωπεύει ή όχι. Μιλάει στην "καρδιά μου" η όχι. Δηλαδή μπορεί κάλλιστα να ακούσω Κουγιουμτζή (φανταστικός συνθέτης!!!!!!!!) και μετά από μισή ώρα Doors. Tώρα το αν τα τελευταία χρόνια δεν υπάρχει κάτι το διαφορετικό στη μουσική να "ταράξει τα νερά" το θεωρώ φυσικό. Παντού υπάρχει κάμψη για κάποιο χρονικό διάστημα. Περιμένω λοιπόν.

Το χρονικά όρια το είπα για το σχόλιο που είχες αναφέρει σχετικά με την τέχνη γενικά και όχι για τη μουσική ειδικά.

Τρίτη παράγραφος. Όντως συμμερίζομαι τις ανησυχίες των καλλιτεχνών και γι' αυτό το λόγο στο πρώτο σχόλιό μου για τον Cage είπα ότι δεν πρόκειται να κοροϊδέψω αυτό που έκανε γιατί πίστευε ο άνθρωπος αυτό που έκανε μέχρι το τέλος της ζωής του. Και κανείς μα κανείς δεν μπορεί να κοροϊδεύει τα "πιστεύω" του άλλου όσο κι αν διαφωνεί!!!!

Δεν μπορώ να πω τη γνώμη μου για τα "υπέρ" του έργου του γιατί απλά πιστεύω ότι δεν υπάρχουν!!!! Ο Cage απλά έδωσε κάτι παράξενο και φυσικό ήταν να έχει και υποστηρικτές (αρκετοί άνθρωποι είναι σαν τα lemmings)
Αλλά μουσική δεν έδωσε!!!! Τέχνη ίσως, γιατί είπαμε δεν υπάρχει ορισμός και όλα τέχνη είναι. Γι´αυτό μπορεί να φτάσει κανείς στα άκρα και να τη σκαπουλάρει με το να πει "τέχνη είναι". Απέκτησε φήμη, πλούτο από την ψύχωσή του για τον ήχο. Σε αυτό και μόνο αυτό του "βγάζω το καπέλο". Σε όλα τ' άλλα.....δεν πρόκειται να πω τίποτε άλλο.

Πω πω!! Με έκανες και έγραψα ολόκληρο κατεβατό!!!

Αν σε κούρασα, ζητώ συγγνώμη. Έχουμε την "κακη" συνήθεια να γράφουμε πολλά ενίοτε :rolleyes:

Την μουσική όλοι ανεξαιρέτως την βλέπουμε απο την σκοπιά του "μου αρεσει/δεν μου αρέσει"...ειναι προφανές νομιζω :)

Η συζήτηση που ανοίξαμε εδω όμως κινείται και σε άλλα πλαίσια, πέρα απο αυτά του προσωπικού γούστου. Κι εκεί αναγκαστικά πρέπει να μιλήσει κανείς συστηματικά, με στοιχεία, ιστορία, γεγονότα και πανω σε αυτα να πει τη γνωμη του. Γι αυτό μιλησα για ρεύματα. Επίσης δεν πιστεύω οτι όλα ειναι Τέχνη, αλλά και δέχομαι ως Τέχνη έργα που δεν με αγγιζουν. :rolleyes:

Last edited:
Γιά μένα παραμένει επίκαιρο και μάλιστα το θεωρώ και προφητικό...Και σήμερα ακόμα πιό αληθινό απο τότε...Γιατί ο άνθρωπος έχει ξεχάσει τον ´έσω εαυτό´αλλά συχνά δεν παρατηρεί και τί συμβαινει γύρο του..
Δουλειά τού καλλιτέχνη είναι να μπορεί να βλέπει πολύ πιό μπροστά απο την εποχή του...
Διαφορετικά,επί παραδείγματι,ο Beethoven δεν θαγραφε ποτέ την Μεγάλη Φούγκα γιατί ήταν έργο για 100 χρόνια αργότερα...

Ο Καβάφης τόπε πολύ εύστοχα το 1914.
Σοφοί Δε Προσιόντων..

Οι άνθρωποι γνωρίζουν τά γινόμενα.
Τα μέλλοντα γνωρίζουν οι Θεοί.
πλήρεις και μόνοι κάτοχοι πάντων τών φώτων.
Εκ τών μελλόντων οι Σοφοί τά προσερχόμενα
αντιλαμβανονται.Η Ακοή
αυτών κάποτε εν ώραις σοβαρών σπουδών ταράττεται.
Η μυστική βοή τους ερχεται τών πλησιαζόντων γεγονότων..
Και την προσέχουν ευλαβείς.
Ενώ εις την οδόν έξω ,ουδέν ακούουν οι λαοί..

-bye--bye--bye-

Απάντηση: Re: διάσημο έργο σύγχρονου συνθέτη το οποίο δεν έχει ''ακούσει'' κανένας πο

:offtopic:

Δικέ μου, πολύ ΚΚ τελευταία ...

Τι παίζεται, επανεξετάζεις τίποτε ;

Ποτέ δεν ξέρεις πιά σε αυτή την ζωή..:flipout::flipout:

Αν και στην προκειμένη περίπτωση ο ΚΚ ´μπήκε´ λόγω τού ότι εκφράζει εξαιρετικά τό τί σημαίνει ´Πρωτοπορία´στην Τέχνη.

Δεν θα πάρω θέση διότι είμαι σε φάση συλλογισμού και αναδιοργάνωσης (ίσως) πάνω στο συγκεκριμένο θέμα.

Ωστόσο δίνω τα εύσημα για μια κουβέντα υψηλού επιπέδου σε σχέση με τη μουσική.

H Wikipedia δίνει πολλές ενδιαφέρουσες πληροφορίες για το θέμα. Πέραν του ανηχοϊκού θαλάμου που επισκέφθηκε ο Cage, επηρεάστηκε κυρίως από κάποιους λευκούς πίνακες του Robert Rauschenberg, οι οποίοι φαίνονταν διαφορετικοί ανάλογα με το φωτισμό της εκάστοτε αίθουσας και των σκιάσεων που δημιουργούνταν από ανθρώπους και αντικείμενα.

Επίσης ενδιαφέρον είναι ότι υπήρξαν άλλα δύο καταγεγραμμένα εγχειρήματα στο πεδίο της μουσικής, μία το 1919 και μία το 1897! Τον 19ο αιώνα υπήρξε και κενό βιβλίο - και ο Cage το είχε υπόψη του. Αλλά αυτά μάλλον δεν έχουν σχέση με αυτό που είχε στο μυαλό του ο Cage. Εκείνος πήγε ένα βήμα παραπέρα.

Διαβάζοντας το θέμα, έφερα κατά νου τον κβαντικό αφρό. Ο John Wheeler το 1955 σκέφτηκε πως, λόγω της αρχής της απροσδιοριστίας, σωματίδια μπορούν να εμφανιστούν από το πουθενά και να ξαναχαθούν, χωρίς να παραβαίνουν τους νόμους της φυσικής. Ο "επίπεδος" χωρόχρονος του Einstein μοιάζει πλέον με αφρισμένη θάλασσα.

Οι φιλοσοφικές συνέπειες είναι ακριβώς αυτές που υποδεικνύει και ο Cage: Δεν υπάρχει κενό! Ακόμα και εκεί, κάτι συμβαίνει.

Last edited:
Απάντηση: Re: διάσημο έργο σύγχρονου συνθέτη το οποίο δεν έχει ''ακούσει'' κανένας πο

Δικέ μου, πολύ ΚΚ τελευταία ...

Τι παίζεται, επανεξετάζεις τίποτε ;

Εσύ τί επανεξετάζεις τελευταία και έχεις λυσσιάξει με τα avatar σου ???:smash:

Κάθε τόσο τσουπ.Αλλαγή..
Πάνω που πάμε να το ευχαριστηθούμε ("αα τί ωραίο"), ξανά-τσούπ.Αλλο.:ADFADF1:
Ωραία όλα ,δεν λέω αλλά που θα κατασταλάξεις τελικά?

Απροπό ,το προηγούμενο σε σέπια με άρεζε πάρα πολύ..:Banane0:

... Δημήτρη, είναι απλό,

σε πολλές συγκεντρώσεις, παλαιότερα, του φόρουμ και του κλαμπ, πολλοί πίστευαν ότι στο άβαταρ ήμουν εγώ ( :eek::eek::eek: ) με αστεία αποτελέσματα...

τώρα με τις αλλαγές είναι καλύτερα ..... :ADFADF1:

Υπόψην, έχω περίπου 300 φωτο του Μάλερ .... :award:

... Δημήτρη, είναι απλό,

σε πολλές συγκεντρώσεις, παλαιότερα, του φόρουμ και του κλαμπ, πολλοί πίστευαν ότι στο άβαταρ ήμουν εγώ ( :eek::eek::eek: ) με αστεία αποτελέσματα...

Καλά στο avatar δεν είσαι εσύ???:eek:

Βρέ κοίτα τί μαθαίνει ο άνθρωπος..:Banane0::Banane0:

... Δημήτρη, είναι απλό,

ε όχι ρε Σπύρο , εσύ είσαι και ωραίος άντρας και φαντάζομαι θα έγραφες καλύτερη μουσική αν ασχολιόσουν :flipout::ernaehrung004:

Ο Ελληνας...και η σχέση του με τη μουσική: it's enough to make you weep :rolleyes:

Μην πάει ο νούς πολύ μακριά... :grinning-smiley-043

Μάλλον γιά'μένα το λέει, είχα τσιμπίσει το avatar και popart-ησα αναλόγως :grinning-smiley-043

Re: Απάντηση: Re: διάσημο έργο σύγχρονου συνθέτη το οποίο δεν έχει ''ακούσει'' κανένα

Μάλλον γιά'μένα το λέει, είχα τσιμπίσει το avatar και popart-ησα αναλόγως :grinning-smiley-043

δεν το λέω για σένα: στην έκθεση ήμουν δίπλα του και έρχονταν πολλοί και του έλεγαν "εσύ είσαι ο Δημοκηδής; το avatar σου σε δείχνει πολύ μεγαλύτερο...":blink:
γελάγαμε μεταξύ μας μετά. in-jokes ;)

Απάντηση: Re: Απάντηση: Re: διάσημο έργο σύγχρονου συνθέτη το οποίο δεν έχει ''ακούσε

δεν το λέω για σένα: στην έκθεση ήμουν δίπλα του και έρχονταν πολλοί και του έλεγαν "εσύ είσαι ο Δημοκηδής; το avatar σου σε δείχνει πολύ μεγαλύτερο...":blink:
γελάγαμε μεταξύ μας μετά. in-jokes ;)

Εσύ πάντως Κώστα ακόμη δεν avatάr-ισες. Σε περιμένουμε -bye-