Δαμιανός Δημητριάδης
Supreme Member
Ligeti,Messiaen,Schoenberg,Νοno,Berio...
Τα ίδια άκουσαν όλοι τους...
Που να δεις τι άκουσε ο μακαρίτης ο Στοκχάουζεν και μάλιστα από συναδέλφους - 'ομοϊδεάτες' του!

Ligeti,Messiaen,Schoenberg,Νοno,Berio...
Τα ίδια άκουσαν όλοι τους...
Θα προτείνω στον Δαμιανό έργα τού Cage γιά ´prepared piano'![]()
Yπάρχουν κι εργα Ελληνα συνθέτη για προετοιμασμένο πιάνο... Είχα τυχει σε ρεσιταλ!
Πάντως εγω δεν εντυπωσιαστηκα απο το προετοιμασμένο πιάνο του Cage. Ως δημιουργία βεβαια ειναι αξιόλογο. Αλλα κάνει παρέα σε κατι 'σταμπαρισμένα' στην δισκοθήκη μου...σαν την Ιεροτελεστια :AFADF0:
Ψιτ, φίλε! Έχω ακούσει έργα για προετοιμασμένο πιάνο του Cage στην εκπομπή του Παπαγεωργίου αν θυμάμαι καλά, στο Γ' Πρόγραμμα και δεν μου φάνηκαν καθόλου άσχημα.![]()
Που να δεις τι άκουσε ο μακαρίτης ο Στοκχάουζεν και μάλιστα από συναδέλφους - 'ομοϊδεάτες' του!Η εξερεύνηση είναι αναπόφευκτη στην καλλιτεχνική δημιουργία, ποτέ όμως δεν αποτέλεσε ικανή συνθήκη για τη δικαίωση του αποτελέσματος της. Μιλάμε φυσικά για την εξερεύνηση του δημιουργού. Η δική μου όμως, ως ακροατή, μπορεί να είναι αλλού.
Χμμ, εγώ μόνο συνύπαρξη βλέπω εδώ.
Υ.Γ. Βασικα, είναι κάτι ωρες που προτιμώ την σιωπή και την μουσική να παίζει στο κεφάλι μου παρά στο player...χμμμ...χμμμ...![]()
Υ.Γ. Βασικα, είναι κάτι ωρες που προτιμώ την σιωπή και την μουσική να παίζει στο κεφάλι μου παρά στο player...χμμμ...χμμμ...![]()
Επιμένω πως τα ίδια θα μπορούσε να μας πει και με ένα δοκίμιο. Ή ένα παραμύθι. Όπως τα καινούργια ρούχα του Αυτοκράτορα, π.χ.
Ωραία..
Φέτος δέν έχει ούτε άσπρα παπούτσια,ούτε λαμπάδες για την Ανάσταση...![]()
Ο Cage έγραψε το έργο μετά από επίσκεψη σε ανηχοϊκό θάλαμο. Μπαίνοντας στον θάλαμο περίμενε ν' ακούσει απόλυτη σιωπή. Aργότερα έγραφε οτι άκουγε δυο ήχους, εναν υψηλό κι έναν χαμηλό κι ότι ο υπεύθυνος για τον θαλαμο μηχανικός του εξηγησε οτι ο υψηλός ηταν το νευρικο του συστημα σε λειτουργία κι ο χαμηλός η κυκλοφορία του αίματος...
Επομένως, ίσως το συγκεκριμένο έργο του Cage ειναι μια αλλη προσεγγιση στη μοναξιά, ή την μόνωση, αναδεικνύοντας την 'συντροφια' των ήχων...
Τώρα φεύγουμε τελείωςfftopic:, αλλά αυτός ακριβώς είναι ο λόγος που είμαι κάθετα αντίθετος στην πανταχού παρούσα μουσική, αυτή που ανοίγεις τη βρύση (ε, χμ, το play του i-pod ήθελα να πω :blush
και 'τρέχει' μέσω των ακουστικών στο κεφάλι, όπου και αν βρισκόμαστε. Αυτό κατά τη γνώμη μου τη σκοτώνει. Όπως επίσης τη σκοτώνουν και τα ringtones. Στο πρώτο κινητό που είχα, πριν πολλά χρόνια, έβαλα σαν ringtone τη μπαντινερί από τη 2η σουΐτα του Μπαχ. Μετά από κάποια χρόνια, συνειδητοποίησα με τρόμο, πως δημιουργούνται συνειρμοί με το ringtone, και το χειρότερο, με τη λειτουργία που αυτό επιτελεί, ακόμη και αν άκουγα το έργο από το cd. Από τότε, χρησιμοποιώ ήχους που δεν έχουν καμία σχέση με μουσική.
Σε ένα νήμα του Skakinen εδώ μέσα, το είχα γράψει. Μουσική ακούω συνέχεια. Με τη διαφορά πως, η μουσική της καθημερινότητας μου είναι από το μυαλό μου, όχι από τα διαολεμένα ακουστικά.
fftopic:
Ασπρα παπούτσια??????!!!!!!!!!!!!!!! Σύγνωμη που ρωτώ, Σπύρο πόσο χρονών είσαι???? Δεν παίρνουν πια άσπρα παπούτσια!!!!!
Για να σπάσουμε τη σιωπη των 4.33'' τα γράφω!!
Καλά, αυτά για την μελωδία, μη τα δένουμε σχοινί - κορδόνι. Τα παλιά βιβλία του σχολείου έλεγαν πως τα τρία βασικά στοιχεία της μουσικής είναι ο ρυθμός, η μελωδία και η αρμονία. Πιο όμως είναι το περιεχόμενο αυτών των εννοιών μετά από τόσα χρόνια μουσικής εξέλιξης, είναι κάτι πολύ σχετικό. :chinscratch:
Στην Λαμπρή δεν παίρνουν άσπρα παπουτσάκια στά παιδάκια οι νονές τους??
Ωχ ωχ,ελπίζω η νονά τού γιου μου να μήν τού πάρει καμιά Louis Vuitton γιατί τότε όντως θά επιστρέψω γιά πάντα στην σιωπή μου..
Υ.Γ.
47
Louis Vuitton????Για το αγοράκι???!!!!!!
Αν το κάνει να αλλάξεις νονά!!!!!!Και κυρίως να σπάσεις τη σιωπή σου με καμιά κατσαρόλα!!!!!! Χα χα χα χα χα χ χ χα χ χα χα χα χα χα!!! Χτύπα το καπάκι!!!!
Άν η εξέλιξη της μουσικής είναι γδούποι, κρότοι, με συγκεκριμένα διαστήματα μετρημένα με ρολόι τότε, εγώ λέω να ακολουθήσω τη σχολή των Μπαχ, Σούμπερτ, Τσαϊκόφσκι (που λατρεύω!!!), Μπετόβεν, Ραχμάνινωφ, Ντεμπισί και τόσων άλλων υπέρτατων δημιουργών της μουσικής που στα έργα τους έχουν τα τρια στοιχεία Αρμονια, Μελωδία Ρυθμο.
Και το παράξενο στην όλη υπόθεση είναι ότι έργα με τα παραπάνω στοιχεία θεωρούνται μεγαλουργήματα μέτα τόσα χρόνια, και θα θεωρούνται!!!
Αλλά είπαμε... στο όνομα της "τέχνης" μπορεί να είμαι παλιομοδίτισα, γιατί μίλησα για μελωδία!!
Θα το πω.... δεν αντέχω!!!!!!!!!! ΚΑΙ ΜΗ ΧΕΙΡΟΤΕΡΑ!!!! (προσωπική μου άποψη πάντα).
Θα βγώ offtopic, αλλά νομίζω οτι αξίζει τον κόπο.
Αν οι μουσικοί μετα τους ρομαντικούς επέμεναν στη χρήση των διατονικών κλιμάκων, και στις ακολουθίες συγχορδιών, δεν θα είχαμε ούτε ιμπρεσιονισμό, ουτε δωδεκαφθογγισμό.
Αν οι μουσικοί μετα τους κλασσικούς δίσταζαν να ξεφύγουν από την δομή της συμφωνίας που καθιέρωσε ο Haydn, τα έργα του Μahler δεν θα είχαν γραφτει ποτέ.
Στον μεσαίωνα ίσχυαν πρωτάκουστες, με βαση τη σημερινη μουσική θεωρία, απαγορεύσεις(πχ απαγορευοταν οι τριτες και οι έκτες και επιτρεπόταν οι τέταρτες και οι πέμπτες!)
Οι μουσικές αυτών που λες ειναι αθάνατες, εντούτοις η μουσική πρέπει να προχωρήσει γιατί οι καιροί αλλάζουν και τέχνη που είναι πίσω από την εποχή της δεν είναι τέχνη.
Στον μεσαίωνα ίσχυαν πρωτάκουστες, με βαση τη σημερινη μουσική θεωρία, απαγορεύσεις(πχ απαγορευοταν οι τριτες και οι έκτες και επιτρεπόταν οι τέταρτες και οι πέμπτες!)
We use essential cookies to make this site work, and optional cookies to enhance your experience.