διάσημο έργο σύγχρονου συνθέτη το οποίο δεν έχει ''ακούσει'' κανένας ποτέ

Ligeti,Messiaen,Schoenberg,Νοno,Berio...
Τα ίδια άκουσαν όλοι τους...

Που να δεις τι άκουσε ο μακαρίτης ο Στοκχάουζεν και μάλιστα από συναδέλφους - 'ομοϊδεάτες' του! ;) Η εξερεύνηση είναι αναπόφευκτη στην καλλιτεχνική δημιουργία, ποτέ όμως δεν αποτέλεσε ικανή συνθήκη για τη δικαίωση του αποτελέσματος της. Μιλάμε φυσικά για την εξερεύνηση του δημιουργού. Η δική μου όμως, ως ακροατή, μπορεί να είναι αλλού.

Απάντηση: Re: διάσημο έργο σύγχρονου συνθέτη το οποίο δεν έχει ''ακούσει'' κανένας πο

Θα προτείνω στον Δαμιανό έργα τού Cage γιά ´prepared piano':flipout::flipout:

Ψιτ, φίλε! Έχω ακούσει έργα για προετοιμασμένο πιάνο του Cage στην εκπομπή του Παπαγεωργίου αν θυμάμαι καλά, στο Γ' Πρόγραμμα και δεν μου φάνηκαν καθόλου άσχημα. :cool:

Α, και το προετοιμασμένο πιάνο που άκουσα, ήταν ότι ακριβώς λέει η λέξη. Όχι προηχογραφημένα κομμάτια με overdubbing, αλλά 'πειραγμένο' κανονικά πιάνο, με μπουλόνια και άλλα μεταλλικά αντικείμενα μέσα. Μου έκανε καλή εντύπωση, σε σημείο που να μπορούσα να αγοράσω και cd ακόμη, αλλά δε θυμάμαι τα έργα.

Last edited:
Απάντηση: Re: Απάντηση: Re: διάσημο έργο σύγχρονου συνθέτη το οποίο δεν έχει ''ακούσε

Yπάρχουν κι εργα Ελληνα συνθέτη για προετοιμασμένο πιάνο... Είχα τυχει σε ρεσιταλ!

Πάντως εγω δεν εντυπωσιαστηκα απο το προετοιμασμένο πιάνο του Cage. Ως δημιουργία βεβαια ειναι αξιόλογο. Αλλα κάνει παρέα σε κατι 'σταμπαρισμένα' στην δισκοθήκη μου...σαν την Ιεροτελεστια :AFADF0:

Κοίτα ούτε σέ εμένα αποτελεί πρώτη επιλογή...
Απλά το θεωρώ μιά ενδιαφέρουσα εκδοχή...
Και μία ´άλλη´εκδοχή τής σύγχρονης Μουσικής...
Γιά την Ιεροτελεστία ας το αφήσουμε καλύτερα..:damnyou::damnyou:

Μήν ξεχνάς οτι μόλις πρίν λίγες μέρες επέστρεψα από ´Σιβηρία´

:flipout::flipout::grinning-smiley-043:grinning-smiley-043

Απάντηση: Re: διάσημο έργο σύγχρονου συνθέτη το οποίο δεν έχει ''ακούσει'' κανένας πο

Ψιτ, φίλε! Έχω ακούσει έργα για προετοιμασμένο πιάνο του Cage στην εκπομπή του Παπαγεωργίου αν θυμάμαι καλά, στο Γ' Πρόγραμμα και δεν μου φάνηκαν καθόλου άσχημα. :cool:

Ωραία..
Φέτος δέν έχει ούτε άσπρα παπούτσια,ούτε λαμπάδες για την Ανάσταση...-bye--bye-

Που να δεις τι άκουσε ο μακαρίτης ο Στοκχάουζεν και μάλιστα από συναδέλφους - 'ομοϊδεάτες' του! ;) Η εξερεύνηση είναι αναπόφευκτη στην καλλιτεχνική δημιουργία, ποτέ όμως δεν αποτέλεσε ικανή συνθήκη για τη δικαίωση του αποτελέσματος της. Μιλάμε φυσικά για την εξερεύνηση του δημιουργού. Η δική μου όμως, ως ακροατή, μπορεί να είναι αλλού.

Σέ αυτό συμφωνώ...
Πιό πολύ αναφέρθηκα στην εξερεύνηση ενός ,αποδεδειγμένα,δημιουργού...
Αλλά τελικά ένας δημιουργός μπορεί να στέλνει και προκλητικά μηνύματα ...

Π.Χ.
Σε μία παράσταση τού ´Κατά Ματθαίον´τού Μπάχ στο Μέγαρο χρόνια πρίν το 1/3 τής αίθουσας κοιμόταν και τό άλλο 1/3 χασμουριόταν...
Εκεί θά άξιζε τον κόπο να διακοπεί το έργο και να εκτελεστεί το 4´33´´...
Θα δίδασκε-ίσως???-πολλά σέ αυτούς τούς υποκριτές πού μαζευτηκαν εκεί χωρίς κάν να ξέρουν τί θα παρακολουθήσουν...
Τουλάχιστον θά άκουγαν τά χασμουρητά ή τό ροχαλητό τών άλλων για 4min και 33sec:twoguns::twoguns:

Re: Απάντηση: Re: διάσημο έργο σύγχρονου συνθέτη το οποίο δεν έχει ''ακούσει'' κανένα

Χμμ, εγώ μόνο συνύπαρξη βλέπω εδώ.

Στη 'συνύπαρξη' καταλήγει ο συλλογισμός με βάση αυτό που έλεγε ο Cage για το έργο, ότι οι θόρυβοι θα μας συνοδεύουν για πάντα... Αρα στις μοναχικές στιγμές της σιωπής, υπάρχει η συντροφιά των θορυβων γυρω μας.

Υ.Γ. Βασικα, είναι κάτι ωρες που προτιμώ την σιωπή και την μουσική να παίζει στο κεφάλι μου παρά στο player...χμμμ...χμμμ...-bye-

Απάντηση: Re: Απάντηση: Re: διάσημο έργο σύγχρονου συνθέτη το οποίο δεν έχει ''ακούσε

Υ.Γ. Βασικα, είναι κάτι ωρες που προτιμώ την σιωπή και την μουσική να παίζει στο κεφάλι μου παρά στο player...χμμμ...χμμμ...-bye-

Κάπως έτσι συνέθεσε και ο Beethoven την Μεγάλη Φούγκα...Mπορείς να ελπίζεις...:worshippy:
Ε,καλά ,δεν είχε player...:ADFADF1::ADFADF1:

Τώρα φεύγουμε τελείως :offtopic:, αλλά αυτός ακριβώς είναι ο λόγος που είμαι κάθετα αντίθετος στην πανταχού παρούσα μουσική, αυτή που ανοίγεις τη βρύση (ε, χμ, το play του i-pod ήθελα να πω :blush:) και 'τρέχει' μέσω των ακουστικών στο κεφάλι, όπου και αν βρισκόμαστε. Αυτό κατά τη γνώμη μου τη σκοτώνει. Όπως επίσης τη σκοτώνουν και τα ringtones. Στο πρώτο κινητό που είχα, πριν πολλά χρόνια, έβαλα σαν ringtone τη μπαντινερί από τη 2η σουΐτα του Μπαχ. Μετά από κάποια χρόνια, συνειδητοποίησα με τρόμο, πως δημιουργούνται συνειρμοί με το ringtone, και το χειρότερο, με τη λειτουργία που αυτό επιτελεί, ακόμη και αν άκουγα το έργο από το cd. Από τότε, χρησιμοποιώ ήχους που δεν έχουν καμία σχέση με μουσική.

Σε ένα νήμα του Skakinen εδώ μέσα, το είχα γράψει. Μουσική ακούω συνέχεια. Με τη διαφορά πως, η μουσική της καθημερινότητας μου είναι από το μυαλό μου, όχι από τα διαολεμένα ακουστικά.

Επιμένω πως τα ίδια θα μπορούσε να μας πει και με ένα δοκίμιο. Ή ένα παραμύθι. Όπως τα καινούργια ρούχα του Αυτοκράτορα, π.χ.

ΣΥΜΦΩΝΩ 200 % ΚΑΙ ΛΙΓΟ ΛΕΩ.

'Εκανα ένα research πανω στο έργο Cage. Βέβαια άν κρίνουμε ότι ήταν μαθητής του Schoenberg τότε εκείνο που προσπάθησε (προφανώς) και κατάφερε ο Cage είναι να γίνει διαφορετικός, εως τραγικά διαφορετικός απο από τον δάσκαλό του.´

Αυτό δεν είναι μουσική, λαμβάνοντας σαν κριτήριο ότι μουσική είναι δομημένοι ήχοι στο φάσμα του πενταγράμμου με σκοπό την παραγωγή μελωδίας. Φυσικά οι περισσότεροι ήχοι μπορούν να γραφτούν στο πεντάγραμμο με συγκεκριμένα διαστήματα, παύσεις, νοτες, χωρίς να σημαίνει ότι μπορούν να δημιουργήσουν μελωδία.

Βέβαια ο Cage ήταν έξυπνος και αφού πέταγε έναν ήχο κρατούσε και ένα διάστημα με το ρολόι και το έλεγε μουσική. Ξεχνούσε το πιο σημαντικό, τη μελωδία.

Τώρα το εάν τα 4.33'' είναι μουσικό έργο......καλύτερα να μην απαντήσω γιατί.......θα με "κλειδώσετε" απ´ έξω.

Στο όνομα της αισθητικής που είναι μια έννοια πολυ σχετική, το έργου του Cage είναι μουσική!

Ο άνθρωπος όμως στις συνεντεύξεις του το είπε ξεκάθαρα "Για μένα μουσική είναι ο ήχος γενικά".

Προφανώς πίστευε αυτό που έλεγε (χωρίς να μπορούμε να το αποδείξουμε), και γι' αυτό το λόγο δεν πρόκειται να κοροϊδέψω το "εργό" του, ειδικά αφού το ίδιο ισχυριζόταν μέχρι το θάνατό του.

Αλλά μην τρελαθούμε κιόλας!!!!!!!! Γιατί έτσι κι εγώ θα πάρω ένα ρολόι και κάθε 5'' θα βγάζω 5 νότες μαζεμένες. ΤΕΧΧΧΝΝΝΗΗΗΗΗΗΗ!!!!!!!

Στο όνομα της τέχνης (που αν είχε χέρια θα μας χαστούκιζε), ένας τύπος είχε πετάξει σε ένα σπίτι ΤΥΡΙ !!!! (και μη χειρότερα!!!!!) και το έδειξε η τηλεόραση για τέχνη. Αλλά για να μη βγω εκτός θέματος εδώ μιλάμε για μουσική!!

Ο Cage χωρίς να χρειάζεται και ειδική γνωμάτευση είχε ψύχωση με τον ήχο γενικά. Το έλεγε ο άνθρωπος, είχε και την τόλμη και το έκανε, και μαγκιά του που έγινε και τόσο διάσημος.

Πάντως πολύ λόγος για τη σιωπη!!!!!!!:flipout:

Re: Απάντηση: Re: διάσημο έργο σύγχρονου συνθέτη το οποίο δεν έχει ''ακούσει'' κανένα

Ωραία..
Φέτος δέν έχει ούτε άσπρα παπούτσια,ούτε λαμπάδες για την Ανάσταση...-bye--bye-

:offtopic:
Ασπρα παπούτσια??????!!!!!!!!!!!!!!! Σύγνωμη που ρωτώ, Σπύρο πόσο χρονών είσαι???? Δεν παίρνουν πια άσπρα παπούτσια!!!!!

Για να σπάσουμε τη σιωπη των 4.33'' τα γράφω!!

Ο Cage έγραψε το έργο μετά από επίσκεψη σε ανηχοϊκό θάλαμο. Μπαίνοντας στον θάλαμο περίμενε ν' ακούσει απόλυτη σιωπή. Aργότερα έγραφε οτι άκουγε δυο ήχους, εναν υψηλό κι έναν χαμηλό κι ότι ο υπεύθυνος για τον θαλαμο μηχανικός του εξηγησε οτι ο υψηλός ηταν το νευρικο του συστημα σε λειτουργία κι ο χαμηλός η κυκλοφορία του αίματος...

Επομένως, ίσως το συγκεκριμένο έργο του Cage ειναι μια αλλη προσεγγιση στη μοναξιά, ή την μόνωση, αναδεικνύοντας την 'συντροφια' των ήχων...

Και εδώ συμφωνώ ΑΠΟΛΥΤΑ!!!!

Καλά, αυτά για την μελωδία, μη τα δένουμε σχοινί - κορδόνι. Τα παλιά βιβλία του σχολείου έλεγαν πως τα τρία βασικά στοιχεία της μουσικής είναι ο ρυθμός, η μελωδία και η αρμονία. Πιο όμως είναι το περιεχόμενο αυτών των εννοιών μετά από τόσα χρόνια μουσικής εξέλιξης, είναι κάτι πολύ σχετικό. :chinscratch:

Re: Απάντηση: Re: Απάντηση: Re: διάσημο έργο σύγχρονου συνθέτη το οποίο δεν έχει ''ακ

Τώρα φεύγουμε τελείως :offtopic:, αλλά αυτός ακριβώς είναι ο λόγος που είμαι κάθετα αντίθετος στην πανταχού παρούσα μουσική, αυτή που ανοίγεις τη βρύση (ε, χμ, το play του i-pod ήθελα να πω :blush:) και 'τρέχει' μέσω των ακουστικών στο κεφάλι, όπου και αν βρισκόμαστε. Αυτό κατά τη γνώμη μου τη σκοτώνει. Όπως επίσης τη σκοτώνουν και τα ringtones. Στο πρώτο κινητό που είχα, πριν πολλά χρόνια, έβαλα σαν ringtone τη μπαντινερί από τη 2η σουΐτα του Μπαχ. Μετά από κάποια χρόνια, συνειδητοποίησα με τρόμο, πως δημιουργούνται συνειρμοί με το ringtone, και το χειρότερο, με τη λειτουργία που αυτό επιτελεί, ακόμη και αν άκουγα το έργο από το cd. Από τότε, χρησιμοποιώ ήχους που δεν έχουν καμία σχέση με μουσική.

Σε ένα νήμα του Skakinen εδώ μέσα, το είχα γράψει. Μουσική ακούω συνέχεια. Με τη διαφορά πως, η μουσική της καθημερινότητας μου είναι από το μυαλό μου, όχι από τα διαολεμένα ακουστικά.

Μεγάλη αλήθεια αυτή Δαμιανέ... Ο Leibniz είχε πει οτι "γνώση είναι αυτό που μένει όταν ξεχνούμε αυτά που διαβάσαμε". Αναλογως, μουσική ειναι αυτό που μένει στην μνήμη όταν ξεχνούμε αυτό που ακούσαμε. Μόνο αυτό το απόσταγμα έχει δύναμη να μας διαμορφώσει. Τα υπόλοιπα "απ' το 'να μπαίνουν απ' τ' άλλο βγαίνουν".

Γι αυτό έχει νόημα η μουσική που παίζουμε στο μυαλό μας. Γι αυτό κάνει κακό η non-stop μουσική. Γιατί δεν δίνει περιθώρια στο μυαλό να επεξεργαστεί αυτά που άκουσε. Ειδικά δε για μουσικές που δεν είναι 'πιασαρικες'(και δεν είναι μονο κλασσικά έργα), τα διαστήματα ανάπαυσης ειναι άκρως απαραίτητα.

:offtopic:
Ασπρα παπούτσια??????!!!!!!!!!!!!!!! Σύγνωμη που ρωτώ, Σπύρο πόσο χρονών είσαι???? Δεν παίρνουν πια άσπρα παπούτσια!!!!!

Για να σπάσουμε τη σιωπη των 4.33'' τα γράφω!!

Στην Λαμπρή δεν παίρνουν άσπρα παπουτσάκια στά παιδάκια οι νονές τους??:eek:

Ωχ ωχ,ελπίζω η νονά τού γιου μου να μήν τού πάρει καμιά Louis Vuitton γιατί τότε όντως θά επιστρέψω γιά πάντα στην σιωπή μου..:flipout::flipout:

Υ.Γ.
47

Re: Απάντηση: διάσημο έργο σύγχρονου συνθέτη το οποίο δεν έχει ''ακούσει'' κανένας πο

Καλά, αυτά για την μελωδία, μη τα δένουμε σχοινί - κορδόνι. Τα παλιά βιβλία του σχολείου έλεγαν πως τα τρία βασικά στοιχεία της μουσικής είναι ο ρυθμός, η μελωδία και η αρμονία. Πιο όμως είναι το περιεχόμενο αυτών των εννοιών μετά από τόσα χρόνια μουσικής εξέλιξης, είναι κάτι πολύ σχετικό. :chinscratch:

Άν η εξέλιξη της μουσικής είναι γδούποι, κρότοι, με συγκεκριμένα διαστήματα μετρημένα με ρολόι τότε, εγώ λέω να ακολουθήσω τη σχολή των Μπαχ, Σούμπερτ, Τσαϊκόφσκι (που λατρεύω!!!), Μπετόβεν, Ραχμάνινωφ, Ντεμπισί και τόσων άλλων υπέρτατων δημιουργών της μουσικής που στα έργα τους έχουν τα τρια στοιχεία Αρμονια, Μελωδία Ρυθμο.

Και το παράξενο στην όλη υπόθεση είναι ότι έργα με τα παραπάνω στοιχεία θεωρούνται μεγαλουργήματα μέτα τόσα χρόνια, και θα θεωρούνται!!!

Αλλά είπαμε... στο όνομα της "τέχνης" μπορεί να είμαι παλιομοδίτισα, γιατί μίλησα για μελωδία!!

Θα το πω.... δεν αντέχω!!!!!!!!!! ΚΑΙ ΜΗ ΧΕΙΡΟΤΕΡΑ!!!! (προσωπική μου άποψη πάντα).

Re: Απάντηση: Re: Απάντηση: Re: διάσημο έργο σύγχρονου συνθέτη το οποίο δεν έχει ''ακ

Στην Λαμπρή δεν παίρνουν άσπρα παπουτσάκια στά παιδάκια οι νονές τους??:eek:

Ωχ ωχ,ελπίζω η νονά τού γιου μου να μήν τού πάρει καμιά Louis Vuitton γιατί τότε όντως θά επιστρέψω γιά πάντα στην σιωπή μου..:flipout::flipout:

Υ.Γ.
47

Louis Vuitton????:eek: Για το αγοράκι???!!!!!!:eek:
Αν το κάνει να αλλάξεις νονά!!!!!! :flipout:Και κυρίως να σπάσεις τη σιωπή σου με καμιά κατσαρόλα!!!!!! Χα χα χα χα χα χ χ χα χ χα χα χα χα χα!!! Χτύπα το καπάκι!!!!

Louis Vuitton????:eek: Για το αγοράκι???!!!!!!:eek:
Αν το κάνει να αλλάξεις νονά!!!!!! :flipout:Και κυρίως να σπάσεις τη σιωπή σου με καμιά κατσαρόλα!!!!!! Χα χα χα χα χα χ χ χα χ χα χα χα χα χα!!! Χτύπα το καπάκι!!!!

Είδες που είσαι παλιομοδίτ(ης)ισσα τελικά?
Εδώ παντρεύονται με ροζ πουκάμισα πλέον τα σερνικά!
:chinese:

Για μενα πάντως ισχύει ότι δεν μπαίνουν περιορισμοί στη Τέχνη, δεν μπαίνει σε κανένα κουτί.

Last edited:
Re: Απάντηση: διάσημο έργο σύγχρονου συνθέτη το οποίο δεν έχει ''ακούσει'' κανένας πο

Άν η εξέλιξη της μουσικής είναι γδούποι, κρότοι, με συγκεκριμένα διαστήματα μετρημένα με ρολόι τότε, εγώ λέω να ακολουθήσω τη σχολή των Μπαχ, Σούμπερτ, Τσαϊκόφσκι (που λατρεύω!!!), Μπετόβεν, Ραχμάνινωφ, Ντεμπισί και τόσων άλλων υπέρτατων δημιουργών της μουσικής που στα έργα τους έχουν τα τρια στοιχεία Αρμονια, Μελωδία Ρυθμο.

Και το παράξενο στην όλη υπόθεση είναι ότι έργα με τα παραπάνω στοιχεία θεωρούνται μεγαλουργήματα μέτα τόσα χρόνια, και θα θεωρούνται!!!

Αλλά είπαμε... στο όνομα της "τέχνης" μπορεί να είμαι παλιομοδίτισα, γιατί μίλησα για μελωδία!!

Θα το πω.... δεν αντέχω!!!!!!!!!! ΚΑΙ ΜΗ ΧΕΙΡΟΤΕΡΑ!!!! (προσωπική μου άποψη πάντα).

Θα βγώ offtopic, αλλά νομίζω οτι αξίζει τον κόπο.

Αν οι μουσικοί μετα τους ρομαντικούς επέμεναν στη χρήση των διατονικών κλιμάκων, και στις ακολουθίες συγχορδιών, δεν θα είχαμε ούτε ιμπρεσιονισμό, ουτε δωδεκαφθογγισμό.

Αν οι μουσικοί μετα τους κλασσικούς δίσταζαν να ξεφύγουν από την δομή της συμφωνίας που καθιέρωσε ο Haydn, τα έργα του Μahler δεν θα είχαν γραφτει ποτέ.

Στον μεσαίωνα ίσχυαν πρωτάκουστες, με βαση τη σημερινη μουσική θεωρία, απαγορεύσεις(πχ απαγορευοταν οι τριτες και οι έκτες και επιτρεπόταν οι τέταρτες και οι πέμπτες!)

Οι μουσικές αυτών που λες ειναι αθάνατες, εντούτοις η μουσική πρέπει να προχωρήσει γιατί οι καιροί αλλάζουν και τέχνη που είναι πίσω από την εποχή της δεν είναι τέχνη.

Απάντηση: Re: Απάντηση: διάσημο έργο σύγχρονου συνθέτη το οποίο δεν έχει ''ακούσει''

Θα βγώ offtopic, αλλά νομίζω οτι αξίζει τον κόπο.

Αν οι μουσικοί μετα τους ρομαντικούς επέμεναν στη χρήση των διατονικών κλιμάκων, και στις ακολουθίες συγχορδιών, δεν θα είχαμε ούτε ιμπρεσιονισμό, ουτε δωδεκαφθογγισμό.

Αν οι μουσικοί μετα τους κλασσικούς δίσταζαν να ξεφύγουν από την δομή της συμφωνίας που καθιέρωσε ο Haydn, τα έργα του Μahler δεν θα είχαν γραφτει ποτέ.

Στον μεσαίωνα ίσχυαν πρωτάκουστες, με βαση τη σημερινη μουσική θεωρία, απαγορεύσεις(πχ απαγορευοταν οι τριτες και οι έκτες και επιτρεπόταν οι τέταρτες και οι πέμπτες!)

Οι μουσικές αυτών που λες ειναι αθάνατες, εντούτοις η μουσική πρέπει να προχωρήσει γιατί οι καιροί αλλάζουν και τέχνη που είναι πίσω από την εποχή της δεν είναι τέχνη.

:grinning-smiley-043:grinning-smiley-043
Αλλο πράγμα είναι νά υπάρχει επαφή μέ τίς ρίζες και άλλο εφησυχασμός σε αυτές...
Αμα κάτσουμε επάνω τους θα μαραθούν εντελώς οι δόλιες...

Αν θυμάμαι καλά, αυτές οι απαγορεύσεις ήταν από την πλευρά της εκκλησίας.
Επειδή ήταν δαιμονικοί αριθμοί ή κάτι τέτοιο.
Βέβαια, στο μεσαίωνα οι μουσικές που γράφονταν ήταν κυρίως εκκλησιαστικές...