διάσημο έργο σύγχρονου συνθέτη το οποίο δεν έχει ''ακούσει'' κανένας ποτέ

Η επίκληση του Ντοστογιέφσκυ, για ν' αποκτήσει νόημα κατ' αναλογίαν ο Cage, είναι διασκεδαστική και διαφωτιστική. Αν χρειαστεί πάντως, υπάρχει και σαν εφεδρεία ο Μούσοργκσκυ. Στο κάτω - κάτω της γραφής, περισσότερη σχέση έχουν μεταξύ τους, παρά με τον Cage. :rolleyes:

Τον εαυτό μου, τον ακούω μια χαρά ξάπλα στο κρεβάτι, κοιτάζοντας το ταβάνι. :cool:

Τέλος πάντων, από το να γίνω πολύ χολερικός, ας ομολογήσω απλά την πλήρη αδιαφορία μου για τέτοιου είδους πειράματα. Αυτές οι αβροφροσύνες είναι προνόμιο για τα μέλη του σιναφιού (λέγε με Μπουλέζ π.χ. :rolleyes:), ακόμη και αν έχουν το θράσος να καταφέρονται εναντίον ασύγκριτα σπουδαιότερων τους, όπως ο Σοστακόβιτς. :damnyou:

ΥΓ. Με τον Κώστα και τον Σπύρο έχουμε δεδηλωμένη διαφωνία σε τέτοια θέματα. -bye-

O Μahler στά χειρόγραφά του ζητούσε στην 2η Συμφωνία του νά υπάρχει στήν Ορχήστρα απόλυτη σιωπή μεταξύ τού 1ου και τού 2ου μέρους γιά 5 λεπτά..
Θεωρούσε οτι έτσι θα γινόταν περισσότερο κατανοητή..
Από τούς μεταγενέστερούς του μαέστρους δεν εφρμόστηκε ποτέ..

Η επίκληση του Ντοστογιέφσκυ, για ν' αποκτήσει νόημα κατ' αναλογίαν ο Cage, είναι διασκεδαστική και διαφωτιστική. Αν χρειαστεί πάντως, υπάρχει και σαν εφεδρεία ο Μούσοργκσκυ. Στο κάτω - κάτω της γραφής, περισσότερη σχέση έχουν μεταξύ τους, παρά με τον Cage. :rolleyes:

Τον εαυτό μου, τον ακούω μια χαρά ξάπλα στο κρεβάτι, κοιτάζοντας το ταβάνι. :cool:

Τέλος πάντων, από το να γίνω πολύ χολερικός, ας ομολογήσω απλά την πλήρη αδιαφορία μου για τέτοιου είδους πειράματα. Αυτές οι αβροφροσύνες είναι προνόμιο για τα μέλη του σιναφιού (λέγε με Μπουλέζ π.χ. :rolleyes:), ακόμη και αν έχουν το θράσος να καταφέρονται εναντίον ασύγκριτα σπουδαιότερων τους, όπως ο Σοστακόβιτς. :damnyou:

ΥΓ. Με τον Κώστα και τον Σπύρο έχουμε δεδηλωμένη διαφωνία σε τέτοια θέματα. -bye-

Πάντως ο Σοστακόβιτς και κυρίως τά κουαρτέτα του ή τά κουαρτέτα τού Bartok επίσης,ως ´σιωπή ´a la Cage φαντάζουν στούς περισσότερους.................................................................

Re: Απάντηση: διάσημο έργο σύγχρονου συνθέτη το οποίο δεν έχει ''ακούσει'' κανένας πο

O Μahler στά χειρόγραφά του ζητούσε στην 2η Συμφωνία του νά υπάρχει στήν Ορχήστρα απόλυτη σιωπή μεταξύ τού 1ου και τού 2ου μέρους γιά 5 λεπτά..
Θεωρούσε οτι έτσι θα γινόταν περισσότερο κατανοητή..
Από τούς μεταγενέστερούς του μαέστρους δεν εφρμόστηκε ποτέ..

αυτό, είναι παύση. Το άλλο είναι απουσία.

O Erik Satie επίσης, έχει παράδοξες οδηγίες πάνω στις παρτιτούρες του, με κορυφαία την Sonatine Bureaucratique, όπου παράλληλα με τις νοτες αφηγείται μια τυπική ημέρα υπαλλήλου σε γραφείο.

Στο πλαίσιο που η μουσική γίνεται προβληματισμός, έχουν θέση κι εργα οπως το 4' 33".

Ναι, αλλά υπήρχε πρώτο και δεύτερο μέρος. :rolleyes:

Καλά ρε, πόσο γρήγορα γράφετε και βρέθηκα στο τέλος, αποκομμένος;

Το χειρότερο είναι πού ´κτυπήσαμε´απροειδοποίητα στήν μέση τού thread..:Banane0::Banane0:

Ασφαλώς υπήρξε πρώτο και δεύτερο μέρος,αλλά και για τον Mahler η πεντάλεπτη σιωπή είχε νόημα...
Προφανώς και γιά τον Cage είχε νόημα το τετράλεπτο αυτό κομμάτι...
Είπαμε:Αν παρουσίαζε μόνον αυτό ως έργο το συζητάγαμε...
Αλλά μεταξύ όλων έκανε testament ΚΑΙ με αυτό.
Υ.Γ.
Εχω δηλώσει οτι δεν χρησιμοποιώ bold,αλλού..:flipout::flipout:
Εξ´ού το ´καί´με κεφαλαία.

Αλλά θεωρώ το ´κομμάτι ´τού Cage έργο πέρα από τήν αποδόμηση τής αποδόμησης τής φόρμας....
Οταν ´εκτελείται´στην σκηνή μπορεί ο ακροατής νά ´ακούσει´ότι συμβαίνει γύρο του και εντός του-από τον βήχα τού διπλανού του έως το θρόϊσμα τού προγράμματος,που κρατάει κάποιος στά χερια του,αλλά και όλους τούς άλλους ήχους πού αντηχούν στούς τοίχους τής αίθουσας-.
Στην μετα-βιομηχανική εποχή έχει σαφή θέση,μόνον και μόνον επειδή κάποιος συνέλαβε την ιδέα αλλά και τήν τόλμησε.

Η σιωπή έχει νόημα. Μετά την ακρόαση ενός έργου με μεγάλη επίδραση πάνω μου, δεν μπορώ ν' ακούσω τίποτε άλλο για κάποια ώρα. Και από όλες τις μουσικές που έχω έρθει σε επαφή, καμία δεν κάνει πιο εκτεταμένη χρήση της σιωπής, από αυτήν που συνηθίσαμε να ονομάζουμε κλασσική μουσική.

Μελετώ τη σιωπή επίσης, κάθε φορά που κάνω ακρόαση με ακουστικά τις πρώτες πρωινές ώρες. Έχω τη σιωπή που χρειάζομαι.

Last edited:
Amadinda.jpg

Ο Cage έγραψε το έργο μετά από επίσκεψη σε ανηχοϊκό θάλαμο. Μπαίνοντας στον θάλαμο περίμενε ν' ακούσει απόλυτη σιωπή. Aργότερα έγραφε οτι άκουγε δυο ήχους, εναν υψηλό κι έναν χαμηλό κι ότι ο υπεύθυνος για τον θαλαμο μηχανικός του εξηγησε οτι ο υψηλός ηταν το νευρικο του συστημα σε λειτουργία κι ο χαμηλός η κυκλοφορία του αίματος...

Επομένως, ίσως το συγκεκριμένο έργο του Cage ειναι μια αλλη προσεγγιση στη μοναξιά, ή την μόνωση, αναδεικνύοντας την 'συντροφια' των ήχων...

Δεν καταλαβαίνω γιατί να πάρεις το cd του Κότσις, όταν μπορείς να ερμηνεύσεις το έργο μόνος σου. Τελικά το 4'33'' έφερε πάλι στο προσκήνιο την αναπαραγωγή της μουσικής από εμάς τους ίδιους, όπως τα παλιά - καλά χρόνια, πριν το γραμμόφωνο! :rolleyes:

Απάντηση: Re: διάσημο έργο σύγχρονου συνθέτη το οποίο δεν έχει ''ακούσει'' κανένας πο

Επομένως, ίσως το συγκεκριμένο έργο του Cage ειναι μια αλλη προσεγγιση στη μοναξιά, ή την μόνωση, αναδεικνύοντας την 'συντροφια' των ήχων...

Χμμ, εγώ μόνο συνύπαρξη βλέπω εδώ.

Δεν καταλαβαίνω γιατί να πάρεις το cd του Κότσις, όταν μπορείς να ερμηνεύσεις το έργο μόνος σου. Τελικά το 4'33'' έφερε πάλι στο προσκήνιο την αναπαραγωγή της μουσικής από εμάς τους ίδιους, όπως τα παλιά - καλά χρόνια, πριν το γραμμόφωνο! :rolleyes:

Ligeti,Messiaen,Schoenberg,Νοno,Berio...
Τα ίδια άκουσαν όλοι τους...
Ισως όμως το 4´33´´νά μάς ´επιστρέφει´σέ ήχους πέρα από τό τίποτα...
Ελπιδοφόρο,μου ακούγεται....

Υ.Γ.
Προφανώς ο Kocsis τό ερμηνεύει καλυτερα από μένα..:flipout:

Απάντηση: Re: διάσημο έργο σύγχρονου συνθέτη το οποίο δεν έχει ''ακούσει'' κανένας πο

Ο Cage έγραψε το έργο μετά από επίσκεψη σε ανηχοϊκό θάλαμο. Μπαίνοντας στον θάλαμο περίμενε ν' ακούσει απόλυτη σιωπή. Aργότερα έγραφε οτι άκουγε δυο ήχους, εναν υψηλό κι έναν χαμηλό κι ότι ο υπεύθυνος για τον θαλαμο μηχανικός του εξηγησε οτι ο υψηλός ηταν το νευρικο του συστημα σε λειτουργία κι ο χαμηλός η κυκλοφορία του αίματος...

Θα προτείνω στον Δαμιανό έργα τού Cage γιά ´prepared piano':flipout::flipout:

Σέ προ-ηχογραφημένα πιανιστικά κομμάτια προσέθετε ήχους πού προέκυπταν από αντικείμενα πού έπεφταν τυχαία σέ ένα πιάνο...

Νομίζω τότε ότι θά προτιμούσε τό 4´33´´:flipout::flipout:

Υ.Γ.
Βρήκα τί θα τού κάνω δώρο τό Πάσχα ή μάλλον καλύτερα την Μ.Παρασκευή..:rolleyes::blush:

Re: Απάντηση: Re: διάσημο έργο σύγχρονου συνθέτη το οποίο δεν έχει ''ακούσει'' κανένα

Θα προτείνω στον Δαμιανό έργα τού Cage γιά ´prepared piano':flipout::flipout:

Σέ προ-ηχογραφημένα πιανιστικά κομμάτια προσέθετε ήχους πού προέκυπταν από αντικείμενα πού έπεφταν τυχαία σέ ένα πιάνο...

Νομίζω τότε ότι θά προτιμούσε τό 4´33´´:flipout::flipout:

Υ.Γ.
Βρήκα τί θα τού κάνω δώρο τό Πάσχα ή μάλλον καλύτερα την Μ.Παρασκευή..:rolleyes::blush:

Yπάρχουν κι εργα Ελληνα συνθέτη για προετοιμασμένο πιάνο... Είχα τυχει σε ρεσιταλ!

Πάντως εγω δεν εντυπωσιαστηκα απο το προετοιμασμένο πιάνο του Cage. Ως δημιουργία βεβαια ειναι αξιόλογο. Αλλα κάνει παρέα σε κατι 'σταμπαρισμένα' στην δισκοθήκη μου...σαν την Ιεροτελεστια :AFADF0: