Διασπορα μπασου

SchumiGr

Established Member
29 July 2010
211
Εχω το εξης προβλημα:Διαπιστωσα οτι το μπασο αλλαζει αισθητα οταν καθομαι σε διαφορετικη θεση στο δωματιο.Το προβλημα ειναι χειροτερευει στο υποτιθεμενο σωστο σημειο (θεση 1) και ειναι καλυτερο οταν καθομαι στο πλαι (θεση 2).Το δωματιο ειναι 13 τμ και η αποσταση των ηχειων απο τους τοιχους ειναι 30 εκ. Τα ηχεια ειναι βιβλιοθηκης και καθονται σε βασεις με υψος 59 εκ. ενω τα ηχεια εχουν υψος 45 εκ.Στον χωρο υπαρχει χοντρο χαλι το οποιο ομως δεν καλυπτει ολο το δωματιο (πιανει απο τον καναπε μεχρι και πισω απο τα ηχεια, εως και την θεση 2). Υπαρχει επισης ενα παραθυρο ορθογωνιο πισω απο τα ηχεια σε υψος 1μ περιπου απο το πατωμα καθως επισης και μια μπαλκονοπορτα τερμα αριστερα.Για ποιο λογο γινεται αυτο και τι μπορω να κανω ωστε να εχω σωστο μπασο στην θεση 1?

Last edited:
Εχω το εξης προβλημα:Διαπιστωσα οτι το μπασο αλλαζει αισθητα οταν καθομαι σε διαφορετικη θεση στο δωματιο.Το προβλημα ειναι χειροτερευει στο υποτιθεμενο σωστο σημειο (θεση 1) και ειναι καλυτερο οταν καθομαι στο πλαι (θεση 2).Το δωματιο ειναι 13 τμ και η αποσταση των ηχειων απο τους τοιχους ειναι 30 εκ. Τα ηχεια ειναι βιβλιοθηκης και καθονται σε βασεις με υψος 59 εκ. ενω τα ηχεια εχουν υψος 45 εκ.Στον χωρο υπαρχει χοντρο χαλι το οποιο ομως δεν καλυπτει ολο το δωματιο (πιανει απο τον καναπε μεχρι και πισω απο τα ηχεια, εως και την θεση 2). Υπαρχει επισης ενα παραθυρο ορθογωνιο πισω απο τα ηχεια σε υψος 1μ περιπου απο το πατωμα καθως επισης και μια μπαλκονοπορτα τερμα αριστερα.Για ποιο λογο γινεται αυτο και τι μπορω να κανω ωστε να εχω σωστο μπασο στην θεση 1?

http://www.mcsquared.com/metricmodes.htm

Eβαλα τα αναλογα νουμερα (ειχα ενα θεμα με το υψος γιατι ειναι σοφιτα και το ταβανι ειναι κεκλιμενο, οποτε εβαλα μια μεση τιμη) αλλα δεν καταλαβαινω τι σημαινουν τα νουμερα που εβγαλε.Μπορει να βοηθησει καποιος?

μπορείς να "παίξεις" με τη θέση των ηχείων.

Πρέπει να βρεις τους ρυθμούς του δωματίου σου και να πειραματιστείς ανάλογα.
+1 αν μπορεις φερτα λιγο πιο μπροστα.

στην αναγκη κλεισε την οπη απο πισω, αν εχει.

Re: Απάντηση: Διασπορα μπασου

+1 αν μπορεις φερτα λιγο πιο μπροστα.

στην αναγκη κλεισε την οπη απο πισω, αν εχει.

Nα τα φερω πιο μπροστα, αλλα θα αλλαξει αυτο την διασπορα των χαμηλων? Tην οπη απο πισω αν την κλεισω θα εχει λιγοτερο χαμηλο, οποτε δεν μου αρεσει σαν λυση..

Απάντηση: Re: Απάντηση: Διασπορα μπασου

Nα τα φερω πιο μπροστα, αλλα θα αλλαξει αυτο την διασπορα των χαμηλων? Tην οπη απο πισω αν την κλεισω θα εχει λιγοτερο χαμηλο, οποτε δεν μου αρεσει σαν λυση..

πρέπει να δοκιμάσεις φίλε μου, με τη θεωρία δε βγαίνει άκρη

Α. Τι διαφορές ακούς ανάμεσα στις θέσεις 1 και 2;
Β. Η κεκλιμένη οροφή συνήθως είναι καλό πράγμα.
Γ. Παίζοντας με τη θέση των ηχείων αλλάζεις τον τρόπο με τον οποίο φορτίζεται το δωμάτιο. Για να μειώσεις τους συντονισμούς πρέπει να βάλεις τα ηχεία και τη θέση ακρόασης σε μονές τομές του χώρου, δηλαδή 1/3, 1/5, 1/7 από τους όλους τους τοίχους του δωματίου.

Εχεις τραπεζακι μπροστα σου?
Αν ναι δοκιμασε να το βγαλεις και πες μας αν αλλαζει κατι.

Re: Απάντηση: Re: Απάντηση: Διασπορα μπασου

πρέπει να δοκιμάσεις φίλε μου, με τη θεωρία δε βγαίνει άκρη

Το ειχα δοκιμασει οταν πρωτοπηρα τα ηχεια (εβαλα τα σφουγγαρακια που ειχε μεσα) και το μπασο μειωθηκε αισθητα.

Α. Τι διαφορές ακούς ανάμεσα στις θέσεις 1 και 2;
Β. Η κεκλιμένη οροφή συνήθως είναι καλό πράγμα.
Γ. Παίζοντας με τη θέση των ηχείων αλλάζεις τον τρόπο με τον οποίο φορτίζεται το δωμάτιο. Για να μειώσεις τους συντονισμούς πρέπει να βάλεις τα ηχεία και τη θέση ακρόασης σε μονές τομές του χώρου, δηλαδή 1/3, 1/5, 1/7 από τους όλους τους τοίχους του δωματίου.
Δεν καταλαβα λεξη! :P Βοηθησε με λιγο και πεστο με απλα λογια αν μπορεις.Η διαφορα στις θεσεις 1 και 2 ειναι το μπασο, οπου στην 2 ειναι εμφανως καλυτερο, πιο γεματο και το καταλαβαινω οτι υπαρχει.Στην 1 αλλαζει αισθητα και η δυναμη και η ενταση του μπασου.

Εχεις τραπεζακι μπροστα σου?
Αν ναι δοκιμασε να το βγαλεις και πες μας αν αλλαζει κατι.
Οχι δεν εχω τραπεζι μπροστα μου.

Πόσο μακρυά είναι η θέση ακρόασης απο τα ηχεία?

Είναι ισόπλευρο τρίγωνο?

Η θεση ακροασης ειναι 1.52 απο καθε ηχειο, οποτε ναι ειναι ισοπλευρο τριγωνο.

Μάλλον το πρόβλημα είναι οτι είσαι πολύ κοντά στα ηχεία.

Σοβαρό χαμηλό έχω ακούσει απο 3.5-4 μέτρα απόσταση.

Ολα αυτά στους δικούς μου χώρους βέβαια.

Ναι αλλα η διαφορα μεταξυ θεσης 1 και 2 ειναι περιπου 70-80 εκ.Εκτος αυτου στην 2 δεν σχηματιζεται ισοπλευρο τριγωνο...

Παίρνεις τις διαστάσεις του δωματίου. Ας πούμε ότι είναι 3x4 μέτρα. Καλά σημεία για να τοποθετηθούν τα ηχεία ώστε να καταπολεμήσεις τα στάσιμα είναι:
3 / 3 = 1,00m
3 / 5 = 0,60m
3 / 7 = 0,43m

4 / 3 = 1,33m
4 / 5 = 0,80m
4 / 7 = 0,57m

κ.ο.κ.

Άρα καλή θέση για να μπουν τα ηχεία είναι, για παράδειγμα, 0,60m από τον τοίχο στην πλευρά που είναι 3m και 0,80m από τον τοίχο στην πλευρά που είναι 4m. Ή 1,00m και 1,33m αντίστοιχα. Γενικά τα σημεία τομής που δίνει αυτός ο υπολογισμός.
Πλησίασε τα ηχεία όσο πιο κοντά στον πίσω τοίχο επιτρέπουν οι οδηγίες τους, αλλά πάντα σε απόσταση που βγαίνει από αυτές τις διαιρέσεις. Την απόσταση του ηχείου από τον τοίχο την μετράς από το ακουστικό του κέντρο. Αυτό είναι πρακτικά η μέση του γούφερ, οπότε ξεκίνα από την εμπρός πλευρά του ηχείου και αφαίρεσε μερικά εκάτοστά όταν μετράς με την ταινία.
Αντίστοιχα πρέπει να βάλεις τη θέση ακρόασης, αλλά αφού αυτή είναι ανάμεσα στα ηχεία πρέπει να κάνεις τον υπολογισμό μόνο για την απόστασλη της από τον πίσω τοίχο.

Ρίξε κι εδώ μια ματιά:
http://www.cardas.com/content.php?area=insights&content_id=41&pagestring=Listening+Room+Dimensions

Προσωπικά οι αναλογίες που δίνει ο Καρντας μου έκατσαν.

Θα χρειαστεί σίγουρα να μετακινήσεις τα ηχεία σου και μάλλον και την θέση ακρόασης. Είσαι πολύ κοντά στον πίσω τοίχο. Σε καναπέ κάθεσαι;
Αν κάθεσαι σε καναπέ κολλημένο στον πίσω τοίχο έχεις πολλά προβλήματα πέρα από το χαμηλό.
Αλλά καλύτερα ίσως να μην τα ξέρεις.....

Στη θέση 2 ακους περισσότερο χαμηλό, κατα πάσα πιθανότητα, γιατι είσαι κοντα στο τοίχο και σε γωνία όπως φαινεται.
Αυτό δεν σημαινει οτι εχεις καλύτερο ήχο εκεί.
Δυστηχως οι μικροί χωροι εχουν μειωνεκτηματα στις θεσεις ακροασης γιατι οι ακυρωσεις και οι συμβολές του χωρου ειναι πιο κοντα.

Δοκίμασε να βάλεις τα ηχεία να κοιτάνε "καρφί" μπροστά και δοκίμασε να τους δώσεις λίγο κλίση πρως τα πίσω με τις ακίδες (Βίδωσε περισσότερο τις πίσω και ξεβίδωσε παραπάνω τις μπροστά).

Τι είναι αυτό το μακρόστενο κολοκύθι πίσω απο την θέση ακρόασης?

Μετακινείται να δοκιμάσεις να ακούσεις πιο πίσω?

Δεν μπορείς να κάνεις σχεδόν τίποτα. Μόνο να τα απομακρύνεις κι άλλο από τον τοίχο, ή να βάλεις λίγο μονωτικό στην τρύπα του ρεφλέξ.

Και με τις 2 μεθόδους, δεν θα κατεβαίνουν πια τόσο χαμηλά, και μπορεί να μη διεγείρονται τόσο έντονα οι συχνότητες συντονισμού του χώρου σου.

Το που εμφανίζονται οι ακυρώσεις και οι κορυφές, έχει να κάνει και με τη θέση, αλλά μην περιμένεις αισθητές διαφορές κουνώντας τα λίγο πέρα δώθε, δεν έχεις τόσο διαθέσιμο χώρο.

Ο χώρος σου είναι μικρός, οτιδήποτε ηχείο κατεβαίνει κάτω από τους 60-70 κύκλους θα δημιουργεί πρόβλημα.

Τα μέτρα που σου προτείνουν οι συμφορουμίτες πιο πάνω είναι σωστά, με την έννοια ότι μπορείς έτσι να μεταφέρεις κορυφές´και ακυρώσεις σε άλλο σημείο, λίγο πιο κει από τη θεση ακρόασης, ώστε να μη σε ενοχλούν. Είπαμε όμως ότι δεν έχεις περιθώρια να επιφέρεις μεγάλες διαφοροποιήσεις.

Tο θεμα δεν ειναι οτι δεν κατεβαινουν χαμηλα, ειναι οτι το μπασο χανεται στην θεση 1.Οπως και να 'χει η διαφορα οντως ειναι πολυ μικρη.Πειραματιστικα σημερα το μεσημερι με τις διαστασεις και ειχα μια μικρη βελτιωση τοποθετωντας τα ηχεια με την μεθοδο του ποστ #14, αλλα τα ηχεια δεν μπορουν να μεινουν εκει διοτι εμποδιζουν στο χωρο.Οποτε τα εβαλα στην προηγουμενη θεση τους.
Ερωτηση: Θα λυθει το προβλημα με αγορα subwoofer (8-10 ιντσων) και προσεκτικο ρυθμισμα ή θα γινει χειροτερη η κατασταση?

YΓ. Να σημειωσω οτι δοκιμασα σχεδον οτι προταθηκε στο θεμα δηλαδη αλλαξα διαστασεις πολλακις, εβαλα-εβγαλα τα σφουγγαρακια, εβαλα τα ηχεια να κοιτανε μπροστα κλπ.Το μονο που δεν δοκιμασα ειναι το ξεβιδωμα των ακιδων που προτεινε ο συμφορουμιτης Κωστας, αλλα αυτο εγινε διοτι η μια βαση εχει ενα ψιλοπροβληματακι και φοβομουν μην πεσει το ηχειο.

Last edited: