Διασπορα μπασου

Απάντηση: Re: Διασπορα μπασου

ο σκοπος ειναι να δειξω οτι με λιγο προσοχη στην τοποθετηση και στην θεση ακροασης (νομος του 38% κατα ethan winer/real traps) ξεκινας απο ενα σημειο οσο καλυτερο γινεται για το συγκεκριμενο δωματιο.
μετα αρχιζουν τα room treatments και τελος η ισοσταθμιση.
αυτος ειναι ο ΜΟΝΑΔΙΚΟΣ δρομος.

:a0210: +1. Εννοείται ότι δεν πρέπει να υπάρχουν στοιχειώδη λαθη όπως φάση. Και κάτι ακόμη: Σωστή απομόνωση (σε "κακά" πατώματα π.χ. ξύλινα) ή γείωση με ακίδες (σε πατώματα με μεγάλη μάζα) των ηχείων. Σε εμένα έκανε μεγάλη διαφορά μειώνοντας το μπουμάρισμα. Πάντως στη συγκεκριμένη περίτπωση μάλλον πρόβλημα ακύρωσης πρέπει να υπάρχει και εφόσον δεν μπορούν να αλλάξουν οι θέσεις ηχείων / ακρόασης, μάλλον ο μόνος δρόμος είναι μπασοπαγίδες (οι οποίες εξομαλύνουν peaks/nulls).

Last edited:
Re: Απάντηση: Re: Διασπορα μπασου

Πάντως στη συγκεκριμένη περίτπωση μάλλον πρόβλημα ακύρωσης πρέπει να υπάρχει και εφόσον δεν μπορούν να αλλάξουν οι θέσεις ηχείων / ακρόασης, μάλλον ο μόνος δρόμος είναι μπασοπαγίδες (οι οποίες εξομαλύνουν peaks/nulls).

:ernaehrung004:
(ο ποιο απλος, οχι ο μονος δρομος..)

ok, θενκς, εμαθα και κατι σημερα...

Ρε εσυ στην ουσια δεν διαφωνουμε καπου απλα πρωτα καποιος κοιταζει τα στοιχειωδη. Προφανως ο ανθρωπος εχει προβλημα με βυθισεις και ακυρωσεις αλλα ειπαμε πρωτα κοιταμε τα ευκολα και μετα βουρ στα βαθια!:ernaehrung004:

Εχω χαθει με τοσα που γραψατε και πραγματικα βλεπω οτι εχετε υψηλο επιπεδο γνωσεων.Συνεχιστε ετσι.
Στο θεμα μας τωρα, καταρχας δεν εχω καταλαβει τιποτα απο τις τελευταιες 2 σελιδες.Ειδικα εκει με τα διαγραμματα και τις οκταβες, χαθηκα! Το μονο που επιασα ειναι η φαση η οποια αν καταλαβα καλα ειναι εαν εχω βαλει σωστα την πριζα ωστε να περναει η σωστη φαση του ρευματος στα ηχεια?
Εαν ναι, ειχα δοκιμασει να το κανω, αλλα δεν μπορεσα να βρω ποια ειναι η σωστη φαση.Ειχα βρει εναν οδηγο εδω στο φορουμ που τα ελεγε αναλυτικα αλλα δεν καταφερα τιποτα..

εννοείται ότι όλα είναι συνδεδεμένα σωστά, δε νομίζω ότι κάποιος συμφορουμίτης θα έβαζε μύνημα εδώ ζητώντας βοήθεια χωρίς να έχει τσεκάρει τα βασικά, όπως οι συνδέσεις των συσκευών...

Nαι εννοειται αυτο, ολα ειναι συνδεδεμενα σωστα.Μπορει καποιος να με βοηθησει με την φαση? Eιχα παρει το πολυμετρο και προσπαθησα να μετρησω αλλα παντα μου εβγαζε 0.Αλλαξα και την πριζα 2-3 φορες αλλα δεν ειδα καμια διαφορα...Κανω κατι λαθος?

Nαι εννοειται αυτο, ολα ειναι συνδεδεμενα σωστα.Μπορει καποιος να με βοηθησει με την φαση? Eιχα παρει το πολυμετρο και προσπαθησα να μετρησω αλλα παντα μου εβγαζε 0.Αλλαξα και την πριζα 2-3 φορες αλλα δεν ειδα καμια διαφορα...Κανω κατι λαθος?

Αυτο που εννοουσε ο Γιαννης Μιχαηλος με τις φασεις δεν νομιζω να ηταν για την φαση του ρευματος αλλα οπως λεει των ηχειων.Αν ενα απο τα δυο ηχεια ειναι συνδεδεμενο με την φαση αντιστροφα το μπασο(συν τοις αλλοις)κανει περιεργα πραγματα.
Αν τωρα μετρας την πολικοτητα του ρευματος και παιρνεις ενδειξη μηδεν και στη φαση και στον ουδετερο,τοτε ναι, καπου μετρας λαθος.

Ωραια τωρα μπερδευτηκα πιο πολυ.Πως μπορω να καταλαβω αν τα ηχεια ειναι στη σωστη φαση?

Για την φαση του ρευματος: http://avclub.gr/forum/showthread.php?t=15336
Μετραω με το πολυμετρο στην γειωση της πριζας (οποιαδηποτε απο τις 2 δεν εχει σημασια, σωστα?) και βαζω τον αλλο ακροδεκτη στο σασι ή σε μια υποδοχη RCA.Αν ειναι σωστα τα παραπανω, τοτε δεν κανω καπου λαθος.Επισης δεν μπορω να καταλαβω πως αλλαζει η ταση διαρροης αλλαζοντας απλα το φις.Να σημειωσω οτι εχω διπολικο (το λεπτο δλδ) και οχι σουκο φις.

Ωραια τωρα μπερδευτηκα πιο πολυ.Πως μπορω να καταλαβω αν τα ηχεια ειναι στη σωστη φαση?

Μετραω με το πολυμετρο στην γειωση της πριζας (οποιαδηποτε απο τις 2 δεν εχει σημασια, σωστα?) και βαζω τον αλλο ακροδεκτη στο σασι ή σε μια υποδοχη RCA.Αν ειναι σωστα τα παραπανω, τοτε δεν κανω καπου λαθος.Επισης δεν μπορω να καταλαβω πως αλλαζει η ταση διαρροης αλλαζοντας απλα το φις.Να σημειωσω οτι εχω διπολικο (το λεπτο δλδ) και οχι σουκο φις.

Απλα το + του καλωδιου ηχειων απο την εξοδο του ενισχυτη να πηγαινει στο + του ηχειου,και το - του να πηγαινει στο - του ηχειου.Σιγουρεψου να ειναι σωστα και τα δυο ηχεια.

Tοσο απλο? Tοτε ναι, δεν εχω προβλημα με την φαση των ηχειων...

εφοσον εχεις απλο διπολικο φις το σασι της συσκευης δεν χρησιμοποιηται σαν

γειωση του μηχανηματος.

δοκιμασε να μετρησεις γειωση πριζας με γειωση καποιου rca.

Απάντηση: Re: Διασπορα μπασου

και μια πληρης μετρηση...

ik2f.jpg

Νικ η μέτρηση είναι ενός ηχείου ή και των δύο μαζί?

Re: Απάντηση: Re: Διασπορα μπασου

Νικ η μέτρηση είναι ενός ηχείου ή και των δύο μαζί?

μαζι, στην θεση ακροασης.(near field)
για λεγε?
θενκς.

Μέτρα το ενα μόνο του
και μετα ξαναμέτρα από πιο κοντα (~0.5μετρο) στην ευθεία του τουίτερ
θα δεις οτι θα εξαφανιστούν οι ακυρωσεις χαμηλά, δεν θα εχεις κάτω από 30 και θα ερθει η πτώση πάνω από τα 10κ που φαίνεται οτι είσαι εκτός αξονα.

Re: Απάντηση: Διασπορα μπασου

Μέτρα το ενα μόνο του
και μετα ξαναμέτρα από πιο κοντα (~0.5μετρο) στην ευθεία του τουίτερ
θα δεις οτι θα εξαφανιστούν οι ακυρωσεις χαμηλά, δεν θα εχεις κάτω από 30 και θα ερθει η πτώση πάνω από τα 10κ που φαίνεται οτι είσαι εκτός αξονα.

ναι βρε οκ, και στο 1 μετρο με το ενα ηχειο οπως τα λες ειναι.
δεν μετραω ηχεια, μετρανε καταπληκτικα.
χωρο-ηχεια μετραω στην θεση ακροασης...

ναι αλλα νομιζω οτι οι μετρησεις χωρου/ηχειου γινονται και με τα δυο ηχεια.