Διασπορα μπασου

Απάντηση: Re: Διασπορα μπασου

Tο θεμα δεν ειναι οτι δεν κατεβαινουν χαμηλα, ειναι οτι το μπασο χανεται στην θεση 1.Οπως και να 'χει η διαφορα οντως ειναι πολυ μικρη.Πειραματιστικα σημερα το μεσημερι με τις διαστασεις και ειχα μια μικρη βελτιωση τοποθετωντας τα ηχεια με την μεθοδο του ποστ #14, αλλα τα ηχεια δεν μπορουν να μεινουν εκει διοτι εμποδιζουν στο χωρο.Οποτε τα εβαλα στην προηγουμενη θεση τους.
Ερωτηση: Θα λυθει το προβλημα με αγορα subwoofer (8-10 ιντσων) και προσεκτικο ρυθμισμα ή θα γινει χειροτερη η κατασταση?

YΓ. Να σημειωσω οτι δοκιμασα σχεδον οτι προταθηκε στο θεμα δηλαδη αλλαξα διαστασεις πολλακις, εβαλα-εβγαλα τα σφουγγαρακια, εβαλα τα ηχεια να κοιτανε μπροστα κλπ.Το μονο που δεν δοκιμασα ειναι το ξεβιδωμα των ακιδων που προτεινε ο συμφορουμιτης Κωστας, αλλα αυτο εγινε διοτι η μια βαση εχει ενα ψιλοπροβληματακι και φοβομουν μην πεσει το ηχειο.

Το θέμα είναι ότι ΠΑΡΑκατεβαίνουν χαμηλά για το χώρο σου, αυτό αν δεν απατώμαι έγραψα, όχι το αντίθετο. Το sub θα τα κάνει όλα τρισχειρότερα.

Ασε τις ακίδες στη θέση τους. Μήκη κύματος π.χ 5 μέτρων (περίπου 70 ΗΖ) δεν επηρεάζονται από βλακειούλες των 2 εκατοστών.
Με 15 τετ. χώρο δεν μπορείς να αναπαράγεις καθαρά χωρίς συντονισμούς κάτω από 100 ΗΖ.

Η στοιχειώδης φυσική συνεχίζει να ισχύει και στο hi-fi δυστυχώς...

Tα ηχεια ειναι τα Acoustic Energy Aelite 2.Δεν εχουν και το τρελο μπασο αλλα βολευομαι μεχρι να παρω sub.

Με 15 τετ. χώρο δεν μπορείς να αναπαράγεις καθαρά χωρίς συντονισμούς κάτω από 100 ΗΖ.

Η στοιχειώδης φυσική συνεχίζει να ισχύει και στο hi-fi δυστυχώς...

Δεν υπαρχει δηλαδη καποια λυση για τον χωρο μου εαν θελω να ακουσω σωστο χαμηλο σε ταινιες και μουσικη? Μηπως να δοκιμασω άλλα μικροτερα ηχεια?

Tα ηχεια ειναι τα Acoustic Energy Aelite 2.Δεν εχουν και το τρελο μπασο αλλα βολευομαι μεχρι να παρω sub.

Δεν υπαρχει δηλαδη καποια λυση για τον χωρο μου εαν θελω να ακουσω σωστο χαμηλο σε ταινιες και μουσικη? Μηπως να δοκιμασω άλλα μικροτερα ηχεια?

Πιθανόν με μια μεγάλης έκτασης περιποίηση- ντύσιμο τοίχων με ηχοαποροφητικα π.χ. να μειώσεις τα στάσιμα. Αλλά όχι, πολύ χαμηλά (< 60 ΗΖ) χωρίς μπουμαρίσματα σε αυτές τις διαστάσεις δεν μπορείς να κατέβεις ΙΜΗΟ πάντα

Τα μικρά ηχεία μεγαλώνουν ενώ τα μεγάλα δε μικραίνουν...

Αν το σχημα που εβαλες ειναι περιπου σωστο οσον αφορα την κλιση των ηχειων,εγω θα δοκιμαζα να την ελαττωσω.Θα διατηρουσα το "ισοπλευρο" τριγωνο μεταξυ ηχειων/θεσης ακροασης αλλα οχι με τοση κλιση στα ηχεια.Θα ελεγα,να βλεπεις την μεσα πλευρα των ηχειων καλα

Eβαλα τα αναλογα νουμερα (ειχα ενα θεμα με το υψος γιατι ειναι σοφιτα και το ταβανι ειναι κεκλιμενο, οποτε εβαλα μια μεση τιμη) αλλα δεν καταλαβαινω τι σημαινουν τα νουμερα που εβγαλε.Μπορει να βοηθησει καποιος?

http://avmentor.gr/howto/room_acoustics_0.htm

τι του λετε του ανθρωπου ρε παιδια...

φιλε εχεις προβλημα με ακυρωσεις στον χωρο σου. (room nodes)

ξεκινα απο δω...

http://realtraps.com/art_room-setup.htm

Αυτό του λέμε, αν έκανες τον κόπο να διαβάσεις τα υπόλοιπα ποστ. Συν του ότι δεν μπορεί να κάνει σχεδόν τίποτα εκτός από εκτεταμένες μονώσεις.
Ακυρώσεις έχει κάθε χώρος, όπως και κορυφές. Ο δικός του λόγω διαστάσεων σχετικά ψηλά, πάνω απότους 60.

Και ότι σε αυτές τις διστάσεις η επιλογή του που θα κάτσει να ακούει για να μην πέσει σε ακύρωση ή κορυφή είναι περιορισμένες.

Μάλλον το πρόβλημα είναι οτι είσαι πολύ κοντά στα ηχεία.

Σοβαρό χαμηλό έχω ακούσει απο 3.5-4 μέτρα απόσταση.

Ολα αυτά στους δικούς μου χώρους βέβαια.

Δοκίμασε να βάλεις τα ηχεία να κοιτάνε "καρφί" μπροστά και δοκίμασε να τους δώσεις λίγο κλίση πρως τα πίσω με τις ακίδες (Βίδωσε περισσότερο τις πίσω και ξεβίδωσε παραπάνω τις μπροστά).

Την φαση την κοιταξες στα 2 ηχεια?

Αν το σχημα που εβαλες ειναι περιπου σωστο οσον αφορα την κλιση των ηχειων,εγω θα δοκιμαζα να την ελαττωσω.Θα διατηρουσα το "ισοπλευρο" τριγωνο μεταξυ ηχειων/θεσης ακροασης αλλα οχι με τοση κλιση στα ηχεια.Θα ελεγα,να βλεπεις την μεσα πλευρα των ηχειων καλα

Αυτό του λέμε, αν έκανες τον κόπο να διαβάσεις τα υπόλοιπα ποστ. ......
:a0210:

Re: Απάντηση: Re: Διασπορα μπασου

Αυτό του λέμε, αν έκανες τον κόπο να διαβάσεις τα υπόλοιπα ποστ. Συν του ότι δεν μπορεί να κάνει σχεδόν τίποτα εκτός από εκτεταμένες μονώσεις.
Ακυρώσεις έχει κάθε χώρος, όπως και κορυφές. Ο δικός του λόγω διαστάσεων σχετικά ψηλά, πάνω απότους 60.

Και ότι σε αυτές τις διστάσεις η επιλογή του που θα κάτσει να ακούει για να μην πέσει σε ακύρωση ή κορυφή είναι περιορισμένες.

κυριε συντονιστα οι περισσοτεροι εδω μεσα σαν και αυτον χωρους εχουμε.

αν ηταν παντου "εκτεταμενες μονωσεις" ολοι θα ειχαμε θεμα...

εγω "μετραω" καλα?

ik3pos.jpg

Κι εγώ τέτοιο περίπου χώρο έχω, δεν σημαίνει ότι είναι και κατάλληλος για χαμηλό. Για να σου πω αν κατά τη γνωμη μου μετράς καλά, βάλε την ανάλυση σε 1/12 οκτάβα και όχι 1/3 που την έχεις τωρα. Πού ακριβώς το μετράς αυτό? σε τι απόσταση από το ηχείο?

Re: Απάντηση: Διασπορα μπασου

Κι εγώ τέτοιο περίπου χώρο έχω, δεν σημαίνει ότι είναι και κατάλληλος για χαμηλό. Για να σου πω αν κατά τη γνωμη μου μετράς καλά, βάλε την ανάλυση σε 1/12 οκτάβα και όχι 1/3 που την έχεις τωρα. Πού ακριβώς το μετράς αυτό? σε τι απόσταση από το ηχείο?

αυτη την εποχη ακουω near field, στα 1.4m. μετραω στην θεση ακροασης συνηθως, αλλα αυτη ειναι μετρηση χωρου σε 3 σημεια.
παντως και στην θεση ακροασης ειναι σχεδον ιδια.
δεν εχω δυνατοτητα ρυθμισης του προγραμματος.
υπαρχει ενας ιδιορυθμος στα 51hz και παραπλησιοι πολλαπλασιοι που δινουν τις βυθισεις στα 120 και 220.
ανεξαρτητα που θα βαλω ηχεια, τι ηχεια, τι θα δειχνουν, το δωματιο χαμηλα μετραει ετσι. αντιθετα ψηλα εχει τεραστια σημασια η τοποθετηση και η θεση ακροασης...
το θεμα ειναι τι κανουμε...
Νικος

ο σκοπος ειναι να δειξω οτι με λιγο προσοχη στην τοποθετηση και στην θεση ακροασης (νομος του 38% κατα ethan winer/real traps) ξεκινας απο ενα σημειο οσο καλυτερο γινεται για το συγκεκριμενο δωματιο.
μετα αρχιζουν τα room treatments και τελος η ισοσταθμιση.
αυτος ειναι ο ΜΟΝΑΔΙΚΟΣ δρομος.

Αγαπητε φιλε κοιταζεις πρωτα και καποια στοιχειωδη πριν ξεκινησεις μετρησεις και διορθωσεις χωρου. Ξερεις τι δημιουργειται στο μπασσο οταν τα ηχεια ειναι σε αναποδη φαση? Για σκεψου να μπει ο φιλος σε μια διαδικασια αλλαγης ολου του δωματιου για μια αναποδη φαση που δεν τσεκαρε πρωτα? Μην μας περνας για ηλιθιους γιατι προφανως αυτα που ποσταρεις τα γνωριζουμε χρονια πριν...

Αγαπητε φιλε κοιταζεις πρωτα και καποια στοιχειωδη πριν ξεκινησεις μετρησεις και διορθωσεις χωρου. Ξερεις τι δημιουργειται στο μπασσο οταν τα ηχεια ειναι σε αναποδη φαση? Για σκεψου να μπει ο φιλος σε μια διαδικασια αλλαγης ολου του δωματιου για μια αναποδη φαση που δεν τσεκαρε πρωτα? Μην μας περνας για ηλιθιους γιατι προφανως αυτα που ποσταρεις τα γνωριζουμε χρονια πριν...

η αναποδη φαση δεν δινει "καλο" μπασσο σε ενα σημειο του ηχειου και "κακο" σε αλλο οπως ειπε ο φιλος. δινει?
ποιος ειπε για "ηλιθιους"?
εσεις που τα ξερετε και ειστε και ειδικοι και στον χωρο βοηθηστε.
διορθωστε και εμας που ειμαστε ασχετοι.
για βοηθα τι πρεπει να κανω στον χωρο μου...

Last edited:
η αναποδη φαση δεν δινει "καλο" μπασσο σε ενα σημειο του ηχειου και "κακο" σε αλλο οπως ειπε ο φιλος. δινει?
ποιος ειπε για "ηλιθιους"?
εσεις που τα ξερετε και ειστε και ειδικοι και στον χωρο βοηθηστε.
διορθωστε και εμας που ειμαστε ασχετοι.
για βοηθα τι πρεπει να κανω στον χωρο μου...

Ναι δινει.