Διαστημικά - Αστρονομικά Νέα

Aυτή είναι η κινητήριος δύναμη φίλε μου!

Το ότι σε αφήνει άφωνο και γεμάτο συναισθήματα.

Εγώ δεν έχω καταλάβει πως γίνεται να παίρνουμε επι ώρες έκθεση κάποιου άστρου π.χ οταν η γη κινείται και σύντομα βγαίνει εκτός οπτικού πεδίου?Μου διαφεύγει κάτι?

Yπαρχει ειδικο software που ΕΝΩ η γη κινειται (αρα και το τηλεσκοπιο)
αναγκαζει το τηλεσκοπιο να "καρφωθει" σε ενα σημειο του ουρανου
μετακινοντας (σχεδον ανεπαισθητα) την στοχευση του.

Οποτε τα φωτονια που πεφτουν πανω στο CCD .... αθροιζονται
και ... αθροιζονται και ... αθροιζονται και ... αθροιζονται .... και
ου της βασιλειας ουκ εσται τελος !

Βεβαια, η στοχευση (αστρο, νεφελωμα, γαλαξιας) .... καποια στιγμη
οπως πολυ σωστα υπεθεσες, θα περασει ΚΑΤΩ απο τον οριζοντα
γιατι (δυστυχως ?) η γη περιστρεφεται ! Οποτε πας για νανι :sleep: ...
Αυριο παλι ! :proud:

Παιδες η αστροπαρατηρηση δεν ειναι ενα χομπυ για τον καθενα.
Ειναι επιστημη ολοκληρη. Θελει κοτσια (στα μαυρα κρυα και σκοταδια)
θελει λεφτα (και αφηστε το ποσο απλα τα παρουσιαζει ο Χρηστος)
και το κυριοτερο .... θελει μια εξοικειωση απο καποιον κολλητο και
γνωστη του θεματος.

Μονοι σας .... αν αφεθειτε μονοι σας .... χλωμα τα πραγματα.
Οσοι λενε οτι το ξεκινησαν μονοι τους, κατι κρυβουν.
Ισως ηταν φοιτητες που βοηθηθηκαν τα δεοντα μεσα απο την σχολη τους,
ισως ειχαν καποιον πατερα κολλημενο με αυτα, ισως καποιον φιλο και αδερφο.

Δεν ειναι ... αιντε φορτωνομαι ενα ματσουκι ..... και παω !

Last edited:
Το σύστημα μηχανής φακού/τηλεσκοπίου κινείται με τροπο που ισοφαρίζει την κίνηση της γης.

Αυτό για να λειτουργήσει θέλει πολύ καλή ευθυγράμμιση του συστήματος στον πολικό αστέρα (περίπου αν ακριβολογούμε) και πολύ σταθερή ταχύτητα περιστροφής του συστήματος.

ΠΧ με τέλεια ευθυγράμμιση (πολύ δύσκολη), φακό 400 mm και ακρίβεια συστήματος tracking 5 arcsec η μέγιστη έκθεση φτάνει τα 15 λεπτά.

Πολύ δύσκολα όμως θα κάνεις τέτοια ευθυγράμμιση.

Υπάρχουν βέβαια και guided συστήματα που και διευκολύνουν την ευθυγράμμιση και μεγαλύτερη ακρίβεια προσφέρουν.

Υπάρχει όμως έτσι και ένα άλλο σημαντικό πρόβλημα. Στα 15 (θεωρητικά λεπτά) η μηχανή ανεβάζει θερμοκρασία και αυτό συνεπάγεται ηλεκτρονικό θόρυβο.
Δηλαδή ο αισθητήρας γράφει θόρυβο αντί δεδομένα.
Για αυτό υπάρχουν συστήματα ψύξης που κατεβάζουν την θερμοκρασία (όπως στον τύπο πριν) στους -20 ή και πιο χαμηλά.

Εκει ξεχνάς πια τα πολλά pixel και πας σε CCD κάμερες.

Επίσης ένα άλλο τεράστιο πρόβλημα μη ελεγχόμενο ιδιαίτερα είναι η φωτορύπανση.

Αυτά τα θεωρητικά ισχύουν για καθαρή ατμόσφαιρα.
Το πρόβλημα όμως είναι ότι δεν είμαστε στη βόρεια Χιλή σε μεγάλο υψόμετρο σε συνθήκες παγωμένης ερήμου (ξερή ατμόσφαιρα).

Έτσι πολλές φορές αναγκάζεσαι να μειώσεις τον χρόνο έκθεσης, το f ή ακόμη και το ISO ώστε να πάρεις μεγαλύτερη αντίθεση.

Γιατί αλλιώς από ένα σημείο και μετά η φωτορύπανση θα αρχίσει να καλύπτει την πληροφορία που θέλεις.

Είναι πολλοί οι παράγοντες που πρέπει να λάβεις υπόψη.

Έχω πετύχει εξαιρετικούς ουρανούς σε μεγάλη παγωνιά (κάτω από -20) σε μεγάλο υψόμετρο.
Έχω πετύχει ακόμη καλύτερο σε χαμηλό υψόμετρο με μεγαλύτερη 8ερμοκρασία (-6 με -8).

Έχω πάει και άγρια νύχτα στην Κατάρα (υψόμετρο 1650 , δρόμος που δεν χρησιμποιείται εδώ και χρόνια) και έβλεπα την φωτορύπανση από τα Γιάννενα σε απόσταση δεκάδων χιλιομέτρων.

Έτσι ένας άλλος παράγοντας είναι η φορητότητα.
Ένα 8 ιντσο τηλεσκόπιο δεν δίνει τόσα πολλά όσο ένα ίδιο αλλά 11 ιντσο.
Έλα όμως να μετακινήσεις και να ρυθμίσεις μέσα στη νύχτα στις ερημιές το 11 ιντσο...

Παράδειγμα σε αυτή τη φωτό αντί για f 2.8, προτίμησα f 5.6 (θεωρητικά χειρότερο) γιατί με τους χρόνους που χρειαζόμουνα, με f 2.8 η φωτορύπανση γινόταν έντονη και έχανα και λεπτομέρεια και χρώμα.

Night Sky
by Chris Brn, on Flickr

Αντί για πράσινα, μπλέ, κόκκινα, έπαιρνα ένα ξεπλυμένο καφέ.

Και βέβαια θέλει μελέτη και εξοικείωση.

Σκεφτείτε ότι πρέπει να στοχεύσετε έναν αόρατο στο μάτι στόχο.

Πρέπει κατ'αρχήν να μάθεις να διαβάζεις τα βασικά του ουρανού και πριν ξεκινήσεις από το σπίτι να βρεις με κάποιο πρόγραμμα που βρίσκεται σε σχέση με ορατά στοιχεία ο στόχος σου.

Re: Απάντηση: Διαστημικά - Αστρονομικά Νέα

Δεν σου ανοίγει το λινκ για αυτό ρωτάς.

Δεν έχω κάνει λάθος Ηλία, μίλησα απλοποιημένα.

Ο λόγος του εστιακού μήκους προς τη διάμετρο του φακού δίνει το f ενός φακού.
Είναι αριθμός χωρίς μονάδα μέτρησης

Το εστιακό μήκος έχει σχέση με την σύγκλιση των ακτίνων του φωτός. Σε ποιο σημείο γίνεται.

Ένας φακός f 2.8 είτε είναι ο takahashi είτε είναι ο 15 μμ canon που έχω εγώ, αφήνουν την ίδια ποσότητα φωτός να περάσει.

Μιλάω δηλαδή για το κλασικό f ενός φακού. Αυτό που ο takahashi έχει ονομαστικά 2.8

Το apperture για το οποίο μιλάς εσύ είναι αυτό που ο takahashi αναφέρει σαν 178 μμ. (500/2,8)

Αυτό καμία σχέση δεν έχει με την ικανότητα συλλογής φωτός.

Αυτό έχει να κάνει με τον κώνο που δημιουργείται προκειμένου να υπάρξει η εστίαση.

Στον takahashi αυτό το νούμερο είναι καλό γιατί όσο μικρότερο το ύψος του κώνου τόσο πιο ακριβής και εύκολη είναι η εστίαση.

Απλοποιημένα αλλά λάθος .. όσον αφορά την ποσότητα φωτονίων εννοώ, οχι την γεωμετρία των κώνων ..

Επιμένεις να αγνοείς τα οφθαλμοφανή ..
Φωτεινή πηγή ενα αστρο ..
Εχεις μια τετράγωνη οπή 10Χ10μμ ... αυτή δέχεται 1 φωτόνιο/sec .. έχεις δίπλα άλλη μια οπη 10Χ10 .. δεν θα ´δεχεται και αυτή 1φωτόνιο/sec ??. και ουτω καθ'εξής μέχρι να έχουμε 10σειρέςΧ10στήλες = 100 οπές .. καθεμία θα δέχεται 1 φωτόνιο/sec .. άρα μια τρύπα 100Χ100 θα δέχεται 100 φωτόνια/sec

Αυτο που είναι ίδιο με ίδιο Fnumber (ο παρονομαστής στο f/xx) σε διαφορετικά εστιακά μήκη είναι η ποσότητα φωτός ανα μονάδα επιφανείας στον αισθητήρα.

Πες οτι έχεις ενα τετραγωνάκι φωτεινό σε μεγάλη απόσταση και έστω 2 φακοί 10mm/f10 και 100mm/f10 .. εαν με τον 10μμ το τεραγωνάκι σχηματίζει είδωλο 2Χ2 πιξελ με τον 100μμ θα σχηματίζει είδωλο 20Χ20 πιξελ. Και τα δυο τετραγωνα είδωλα θα έχουν ίδια φωτεινότητα. Επομένως το φως ανα μονάδα επιφανείας είναι ίδιο. Νομίζω συμφωνούμε μέχρι εδώ ..

Αρα επειδή το 20Χ20 είδωλο του 100mm/f10 έχει 100Χ μεγαλύτερο εμβαδό θα έχει δεχθεί 100Χ φορές περισσότερα φωτόνια προερχόμενα απο την τετραγωνη φωτεινή πηγή.

Απο που αυτη η διαφορά ??. .. μα απο την διαφορά του εμβαδου της διαφραγματικής οπής η οποία είναι ακριβώς τόση 10^2 / 1^2 = 100/1 = 100 άρα η μεγάλη οπή δέχεται 100Χ περισσότερα φωτόνια απο την συγκεκριμένη φωτεινή πηγή (εξυπακούεται οτι η απόσταση διάτηρήται σταθερή ..)

O Takahashi και τα περισσότερα τηλεσκόπια δίνουν την διάμετρο της οπής διότι ακριβώς αυτη παιζει ρόλλο για το πόσα φωτόνια θα συλληφθούν απο δεδομένα αντικείμενα (π.χ. το φεγγάρι ή η Ανδρομέδα).. το f/xx το δίνουν επικουρικά ως βοήθημα για την φωτογραφική καταγραφή .. άλλωστε αυτό αλλάζει ανάλογα με το τί focal reducer/expander θα χρησιμοποιηθεί ..

Στους φωτογραφικούς φακούς επικράτησε η χρήση κυρίως του f/xx επειδή ακριβώς εκφράζει τον πολύ χρήσιμο παράγοντα της έκθεσης .. η οποία έκθεση, εξ ορισμού δίνει την ποσότητα φωτός ανα μονάδα επιφανείας .. δες wiki ..

Eνα ακόμα παράδειγμα που νομίζω το έχεις ζήσει .. ή να το δοκιμάσεις ..
τραβάμε με FF @100μμ/f10 και crop 2X με 50mm/f10 .. το κάδρο φυσικά είναι ίδιο ..
Εξετάζουμε σε ίδιο μέγεθος δηλ. αν χρησιμοποιήσεις την 5d μια ολόκληρη και μια κροπαρισμένη 2Χ θα χρειαστει ρεσαμπλινγκ 0.5X του FF κάδρου
Ο θόρυβος στους μεσαίους τόνους (έκει που ο κύριος παράγοντας είναι ο φωτονικός θόρυβος Noise = sqrt(photons) ) θα είναι ίδιος εαν χρησιμοποιήσουμε 4Χ μεγαλύτερη ταχύτητα στην FF .. ακριβώς επειδή έχουν δεχθεί ίδιο αριθμό φωτονίων .. και έχουν δεχθεί ίδιο αριθμό φωτονίων ακριβώς επειδή το εμβαδο του διαφράγματος του 100mm/f10 είναι τετραπλάσιο απο του 50mm/f10 ..

Δεν μπορώ να σου δώσω λινκ γιατι γ..ται ο firefox εδω που βρίσκομαι .. αλλά δεν θέλω κιόλας ..

Την εξοικείωση Μάνο, πρέπει να την έχεις ο ίδιος.

Τον κολλητό -άκρως απαραίτητος- τον θέλεις για να μην είσαι μόνος σου.

Για λόγους ασφαλείας.

Έτσι και σου συμβεί κάτι στις ερημιές, βράδυ και είσαι μόνος μπορεί να μπλέξεις σε άσχημη περιπέτεια.

Ένα απλό θα σου πω.
Ένα παραπάτημα (στα βουνά και στα σκοτάδια είσαι), και πρήζεται ή σπας το πόδι σου.

Άντε να φύγεις, να φτάσεις στο αυτοκίνητο και να οδηγήσεις.

Απλοποιημένα αλλά λάθος .. όσον αφορά την ποσότητα φωτονίων εννοώ, οχι την γεωμετρία των κώνων ..

Επιμένεις να αγνοείς τα οφθαλμοφανή ..
Φωτεινή πηγή ενα αστρο ..
Εχεις μια τετράγωνη οπή 10Χ10μμ ... αυτή δέχεται 1 φωτόνιο/sec .. έχεις δίπλα άλλη μια οπη 10Χ10 .. δεν θα ´δεχεται και αυτή 1φωτόνιο/sec ??. και ουτω καθ'εξής μέχρι να έχουμε 10σειρέςΧ10στήλες = 100 οπές .. καθεμία θα δέχεται 1 φωτόνιο/sec .. άρα μια τρύπα 100Χ100 θα δέχεται 100 φωτόνια/sec

Αυτο που είναι ίδιο με ίδιο Fnumber (ο παρονομαστής στο f/xx) σε διαφορετικά εστιακά μήκη είναι η ποσότητα φωτός ανα μονάδα επιφανείας στον αισθητήρα.

Πες οτι έχεις ενα τετραγωνάκι φωτεινό σε μεγάλη απόσταση και έστω 2 φακοί 10mm/f10 και 100mm/f10 .. εαν με τον 10μμ το τεραγωνάκι σχηματίζει είδωλο 2Χ2 πιξελ με τον 100μμ θα σχηματίζει είδωλο 20Χ20 πιξελ. Και τα δυο τετραγωνα είδωλα θα έχουν ίδια φωτεινότητα. Επομένως το φως ανα μονάδα επιφανείας είναι ίδιο. Νομίζω συμφωνούμε μέχρι εδώ ..

Αρα επειδή το 20Χ20 είδωλο του 100mm/f10 έχει 100Χ μεγαλύτερο εμβαδό θα έχει δεχθεί 100Χ φορές περισσότερα φωτόνια προερχόμενα απο την τετραγωνη φωτεινή πηγή.

Απο που αυτη η διαφορά ??. .. μα απο την διαφορά του εμβαδου της διαφραγματικής οπής η οποία είναι ακριβώς τόση 10^2 / 1^2 = 100/1 = 100 άρα η μεγάλη οπή δέχεται 100Χ περισσότερα φωτόνια απο την συγκεκριμένη φωτεινή πηγή (εξυπακούεται οτι η απόσταση διάτηρήται σταθερή ..)

O Takahashi και τα περισσότερα τηλεσκόπια δίνουν την διάμετρο της οπής διότι ακριβώς αυτη παιζει ρόλλο για το πόσα φωτόνια θα συλληφθούν απο δεδομένα αντικείμενα (π.χ. το φεγγάρι ή η Ανδρομέδα).. το f/xx το δίνουν επικουρικά ως βοήθημα για την φωτογραφική καταγραφή .. άλλωστε αυτό αλλάζει ανάλογα με το τί focal reducer/expander θα χρησιμοποιηθεί ..

Στους φωτογραφικούς φακούς επικράτησε η χρήση κυρίως του f/xx επειδή ακριβώς εκφράζει τον πολύ χρήσιμο παράγοντα της έκθεσης .. η οποία έκθεση, εξ ορισμού δίνει την ποσότητα φωτός ανα μονάδα επιφανείας .. δες wiki ..

Eνα ακόμα παράδειγμα που νομίζω το έχεις ζήσει .. ή να το δοκιμάσεις ..
τραβάμε με FF @100μμ/f10 και crop 2X με 50mm/f10 .. το κάδρο φυσικά είναι ίδιο ..
Εξετάζουμε σε ίδιο μέγεθος δηλ. αν χρησιμοποιήσεις την 5d μια ολόκληρη και μια κροπαρισμένη 2Χ θα χρειαστει ρεσαμπλινγκ 0.5X του FF κάδρου
Ο θόρυβος στους μεσαίους τόνους (έκει που ο κύριος παράγοντας είναι ο φωτονικός θόρυβος Noise = sqrt(photons) ) θα είναι ίδιος εαν χρησιμοποιήσουμε 4Χ μεγαλύτερη ταχύτητα στην FF .. ακριβώς επειδή έχουν δεχθεί ίδιο αριθμό φωτονίων .. και έχουν δεχθεί ίδιο αριθμό φωτονίων ακριβώς επειδή το εμβαδο του διαφράγματος του 100mm/f10 είναι τετραπλάσιο απο του 50mm/f10 ..

Δεν μπορώ να σου δώσω λινκ γιατι γ..ται ο firefox εδω που βρίσκομαι .. αλλά δεν θέλω κιόλας ..

Έχεις κολλήσει σε μια δευτερεύουσα λεπτομέρεια.
Ναι ένα 11 ιντσο τηλεσκόπιο είναι καλύτερο από ένα 4.5 ίντσες (διάμετρος φακού).
Αν πας να ρυθμίσεις χρόνους με βάση αυτή τη διαφορά, κάηκες.
Αυτό που λες είναι μόνο θεωρητικό και κάποιες τάξεις μεγέθους κάτω από άλλα που παίζουν σημαίνοντα ρόλο.

Υπάρχουν πολλοί ακόμη παράγοντες που ούτε έχω θίξει.

Αλλά ΟΚ! Πορεύσου έτσι εσύ και καλή σου τύχη.

Βάλε και φωτός να δουμε!

:a0210:

Λογικά δηλαδή αν διαθέτεις ένα τηλεσκόπιο με αυτόματη παρακολούθηση και παίρνει την φωτογραφική σου πάνω μιλάμε για τον τέλειο συνδυασμό ή ένα καλός φακός μηχανής είναι πιο ποιοτική λύση, όσο αφορά το αποτέλεσμα εικόνας?

Ο καλός φακός μηχανής σε μεγάλα εστιακά μήκη είναι πολύ ακριβότερος από αντίστοιχου μήκους τηλεσκόπιο.

Και από ένα σημείο και μετά δεν σου προσφέρει κάτι.

Εδώ συχνά χρειάζεται να μειώνεις ευαισθησία (με όποιον τρόπο) για να πετάξεις έξω την φωτορύπανση.

Ειπαμε δεν είναι κοντά η Χιλή.

Παράδειγμα σε αυτή τη φωτό αντί για f 2.8, προτίμησα f 5.6 (θεωρητικά χειρότερο) γιατί με τους χρόνους που χρειαζόμουνα, με f 2.8 η φωτορύπανση γινόταν έντονη και έχανα και λεπτομέρεια και χρώμα.

Night Sky
by Chris Brn, on Flickr

Αντί για πράσινα, μπλέ, κόκκινα, έπαιρνα ένα ξεπλυμένο καφέ.

Μακάρι να μπορούσα να ανοίξω το λινκ για να το συζητήσουμε και να καταλάβω τι λές .. τα λέμε απο Δευτέρα ..

Hλία, έχεις πιαστεί σε ένα χαρακτηριστικό ωσάν να ήταν το κρίσιμο.

αγνοείς πολλά άλλα.

ΠΧ το takahashi έχει F (κεφαλαίο) 7 ιντσες και image circle 44 mm.

Tα λέμε από δευτέρα όμως.

Έχεις κολλήσει σε μια δευτερεύουσα λεπτομέρεια.
Ναι ένα 11 ιντσο τηλεσκόπιο είναι καλύτερο από ένα 4.5 ίντσες (διάμετρος φακού).
Αν πας να ρυθμίσεις χρόνους με βάση αυτή τη διαφορά, κάηκες.
Αυτό που λες είναι μόνο θεωρητικό και κάποιες τάξεις μεγέθους κάτω από άλλα που παίζουν σημαίνοντα ρόλο.

Υπάρχουν πολλοί ακόμη παράγοντες που ούτε έχω θίξει.

Αλλά ΟΚ! Πορεύσου έτσι εσύ και καλή σου τύχη.

Βάλε και φωτός να δουμε!

:a0210:

Tι δευτερεύουσα λεπτομέρεια βρε Χρήστο .. εσυ δεν έγραψες οτι πρωτεύον είναι η συλλεγόμενη πληροφορία δηλ. η ποσότητα φωτονίων ?.

Μάλλον δεν εδωσα να καταλάβεις καθόλου που το πάω .. ουτε μεράκι έχω, ουτε σκοπεύω να αγοράσω, ουτε να αρχίσω να τραβάω αστροφωτογραφίες (εκτός αν προκληθώ ;)).. απλά
- ενδιαφέρομαι να μάθω πράγματα που δεν ξέρω .. κάποια πράγματα πάντως τα ξέρω καλά .. π.χ. πως επιδρά το εμβαδό της aperture στην σύλληψη φωτονίων
- ενδιαφέρομαι να βοηθηθούν απο την συζήτηση μελλοντικοί χρήστες

Ta l;eme det;era

Tι δευτερεύουσα λεπτομέρεια βρε Χρήστο .. εσυ δεν έγραψες οτι πρωτεύον είναι η συλλεγόμενη πληροφορία δηλ. η ποσότητα φωτονίων ?.

Μάλλον δεν εδωσα να καταλάβεις καθόλου που το πάω .. ουτε μεράκι έχω, ουτε σκοπεύω να αγοράσω, ουτε να αρχίσω να τραβάω αστροφωτογραφίες (εκτός αν προκληθώ ;)).. απλά
- ενδιαφέρομαι να μάθω πράγματα που δεν ξέρω .. κάποια πράγματα πάντως τα ξέρω καλά .. π.χ. πως επιδρά το εμβαδό της aperture στην σύλληψη φωτονίων

Ta l;eme det;era

Δεν χρειάζεται να λες εμβαδό της apperture.

Μόνο διάμετρος φακού. Για αυτό τα τηλεσκόπια τα κατατάσσουν με αυτή.

Ναι είναι σημαντική η διάμετρος, όχι όμως για να πας σε μείωση χρόνου (να πετύχεις ισοδύναμο χρόνο όπως είπες)!
Είναι σημαντική για άλλα πράγματα.

Αλλά τέσπα.

Μερικές γενικές διαπιστώσεις τρέλας.

Η γη είναι ηλικίας κάτι λιγότερο από 5 δις χρόνια. Η μεγάλη έκρηξη έγινε πριν από 14 δις χρόνια. Με τον υπάρχον εξοπλισμό διαβάζω ότι έχουμε δει μέχρι και 6 δις έτη φωτός μακριά, δηλαδή βλέπουμε κάτι που υπήρχε πριν καν την δημιουργία της γης, με το σύμπαν να υπολογίζεται λόγω διαστολής στα 92 δις ετη φωτός σε έκταση, σωστά?Δηλαδή η διαστολή του σύμπαντος είναι πολλές φορές πιο γρήγορη σε ταχύτητα από το φως! Χάνεις τα λογικά σου όταν το σκέφτεσαι.

Οπότε, όταν βλέπουμε έναν πλανήτη ας πούμε 2-3 δις έτη φωτός μακριά που σύμφωνα με τα στοιχεία μπορεί και να φιλοξενήσει ζωή, σήμερα οχι μόνο μπορεί να φιλοξενεί ζωή άλλα να είναι και πιο προχωρημένη από την ανθρώπινη η οποία ανθρώπινη ζωή χρειάζεται μόνο 2.500.000 ετη για αν εξελιχθεί...σε εμάς του σήμερα!

Ο πιο κοντινός γαλαξίας απέχει από τον δικό μας 2.500.000 ετη φωτός, δηλαδή κάλλιστα μπορεί να καταστραφεί σήμερα και εμείς θα το μάθουμε 10.000.000 έτη αργότερα (βάζω και την διαστολή μέσα), καθαρή τρέλα!

Ολο το υδρογόνο που υπάρχει στο σύμπαν δημιουργήθηκε κατά την μεγάλη έκρηξη και μόνο, φοβερό?

Ειλικρινά κάποια μεγέθη που αφορούν το σύμπαν είναι ασύλληπτα για το ανθρώπινο μυαλό, αγγίζουν τα όρια της τρέλας.

Και μια ερώτηση.. γνωρίζει κανείς ποια η διάσταση του σύμπαντος μετά το πρώτο δευτερόλεπτο της μεγάλης έκρηξης?

Απάντηση: Re: Απάντηση: Διαστημικά - Αστρονομικά Νέα

Ta l;eme det;era
πολυ απλα. Οσο μεγαλυτερη διαμετρο εχει ενα τηλεσκοπιο τοσο περισσοτερα φωτονια συλλεγει και παρουσιαζει πιο φωτεινα τα αντικειμενα. Οταν διπλασιαζεται η διαμετρος , τετραπλασιαζεται η φωτοσυλλεκτικη ικανοτητα.

Δυο τηλεσκοπια μπορει να εχουν το ιδιο f αλλα στους ιδιους χρονους εκθεσης αυτο με την μεγαλυτερη διαμετρο θα δωσει ευκρινέστερη και φωτεινοτερη εικονα.
Δυο τηλεσκοπια, το ενα με f5 και διαμετρο 6" θα δωσει , σε φωτεινοτητα , την ιδια εικονα με ενα τηλεσκοπιο f10 και 12" στον ιδιο χρονο εκθεσης.
Αλλα το πρωτο θα δωσει μικροτερη σε μεγεθος εικονα του αντικειμενου ( εστω με φακο 20mm το πρωτο θα δωσει μεγεθυνση x38 και το δευτερο x152)

Οποτε καταλαβαινεις οτι δεν υπαρχει ενα τηλεσκοπιο που τα κανει ολα ή να τα κανει χωρις να παρεις δανειο.... Το πρωτο θα σου δωσει καλες εικονες σε μεγαλα νεφελωματα, το δευτερο σε μικρα αντικειμενα του βαθυ ουρανου. Το πρωτο μπορει να κανει 300 το αλλο 10.000 ...

Last edited: