Διαστημικά - Αστρονομικά Νέα

Άρχισαν τα πειράματα με το λέιζερ

Τώρα ότι και να μου πείτε για μεγάλους επιστήμονες, αυστηρό πρόγραμμα, μελέτη κ.ο.κ.

Το να βαράς με το λέιζερ πετραδάκια έχει τη δική του χάρη

Είμαι σίγουρος ότι πολλά μέλη της αποστολής το διασκεδάζουν σα μικρά παιδάκια

http://www.wired.com/wiredscience/2...mpaign=Feed:+wired/index+(Wired:+Top+Stories)

Αυτό το βραχάκι ‛’χτύπησαν’

chemcam_pia16075-640.jpg

Re: Απάντηση: Διαστημικά - Αστρονομικά Νέα

Άρχισαν τα πειράματα με το λέιζερ

Τώρα ότι και να μου πείτε για μεγάλους επιστήμονες, αυστηρό πρόγραμμα, μελέτη κ.ο.κ.

Το να βαράς με το λέιζερ πετραδάκια έχει τη δική του χάρη

Είμαι σίγουρος ότι πολλά μέλη της αποστολής το διασκεδάζουν σα μικρά παιδάκια

http://www.wired.com/wiredscience/2...mpaign=Feed:+wired/index+(Wired:+Top+Stories)

Αυτό το βραχάκι ‛’χτύπησαν’

chemcam_pia16075-640.jpg

Το ρομποτικό όχημα στόχευσε στο πέτρωμα που βαφτίστηκε «Στέψη»- μεγέθους γροθιάς- με 30 παλμούς για χρονική διάρκεια μεγαλύτερη των 10 δευτερολέπτων, όπως ανέφεραν οι επιστήμονες στο κέντρο Jet Propulsion Laboratory κοντά στο Λος Άντζελες.

Κάθε παλμός προσφέρει περισσότερα από 1 εκατομμύριο βατ ενέργειας για περίπου πέντε δισεκατομμυριοστά του δευτερολέπτου, και η ισχυρή έκρηξη φωτός στην επιφάνεια του βράχου, αποκαλύπτει λεπτομέρειες της βασικής χημείας του.

Το πείραμα καταγράφηκε από το συνδυασμένο σύστημα, που ονομάζεται Χημεία-και-κάμερα (ChemCam) και το οποίο είναι ικανό να διακρίνει περισσότερα από 6.000 διαφορετικά μήκη κύματος στο υπεριώδες, υπέρυθρο και ορατό φάσμα του φωτός και έχει σχεδιαστεί για να λάβει περίπου 14.000 μετρήσεις.

Η συγκεκριμένη τεχνική ChemCam έχει χρησιμοποιηθεί για να εξετάσει τη σύνθεση των υλικών σε ακραίες συνθήκες περιβάλλοντος, όπως το εσωτερικό των πυρηνικών αντιδραστήρων και ο πυθμένας της θαλάσσιας αβύσσου. Η τεχνολογία αυτή έχει επίσης πειραματικές εφαρμογές σε περιβαλλοντικές μελέτες και στην ανίχνευση του καρκίνου.

Ο σκοπός της αρχικής χρήσης του λέιζερ ήταν ένα είδους πρακτικής εξάσκησης για να αποδείξει αν είναι όλα έτοιμα ώστε να ξεκινήσει η επιχείρηση της πραγματικής διερεύνησης της γεωλογίας του Κόκκινου Πλανήτη.

Ωστόσο, οι επιστήμονες θα εξετάσουν τα δεδομένα που λαμβάνουν για τον προσδιορισμό της σύνθεσης του βράχου, τον οποίο οι επιστήμονες της ΝΑΣΑ ονόμασαν «Στέψη».

Το μέλος της ερευνητικής ομάδας Σιλβέστρ Μόρις του ινστιτούτου Αστροφυσικής και Πλανητολογίας στην Τουλούζη της Γαλλίας είπε ότι εξεπλάγη από την επιτυχία καθώς τα δεδομένα είναι ακόμη καλύτερα από τις δοκιμές στη Γη.

Το ρομποτικό όχημα Curiosity προσεδαφίστηκε στον Άρη στις 6 Αυγούστου μετά από οκτώ μήνες, και 354 εκατομμύρια μίλια ταξίδι. Η αποστολή του είναι η πιο ακριβή και τεχνολογικά προηγμένη που εστάλη ποτέ από τη Γη στον Κόκκινο Πλανήτη.

Η διετή αποστολή του έχει ως στόχο να εξακριβώσει εάν ο πλανήτης θα μπορούσε να φιλοξενήσει μικροβιακή ζωή.

http://www.onlynews.gr/news/Pages/view.aspx?nID=2358#.UDKGR_VmVWk.twitter

«Έφυγε» σε ηλικία 82 ετών, ο Νιλ Αρμστρονγκ, ο πρώτος άνθρωπος που πάτησε στο φεγγάρι.

Ο πρώην αστροναύτης είχε υποβληθεί σε εγχείρηση μπαϊπάς στην καρδιά νωρίτερα αυτό το μήνα προκειμένου να αποφραχθούν οι στεφανιαίες αρτηρίες.

Ως διοικητής της αποστολής Απόλλων 11, ο ’ρμστρονγκ έγινε ο πρώτος άνθρωπος που πάτησε το πόδι του στη Σελήνη, στις 20 Ιουλίου του 1969.

Φαντάσου πως μπορεί να ένιωθε αυτός ο άνθρωπος...... Να έχεις περπατήσει σε άλλο πλανήτη με ελάχιστη βαρύτητα και μάλιστα να είσαι ο πρώτος σε όλη την ανθρωπότητα!

Aντιο στον πρωτοπορο,στο γιγαντα.Τον ευχαριστω απο την καρδια μου για την ανατριχιλα και το δεος που ακομα μου προκαλει,τοσα χρονια μετα τη συνειδητοποιηση του απιστευτου κατορθωματος..Ποση ψυχη πρεπει να ειχαν αυτοι οι ανθρωποι για να αφησουν το μικροκοσμο τους και να πατησουν τα ποδια τους σε μια αλλη σφαιρα,αυτη του θρυλου και του μεγαλειου;
Neil,σου χρωσταω πολλα,απο τα παιδικα μου ονειρα να γινω διαστημανθρωπος,ως την ενηλικη ζωη μου την οποια περνώ μελετωντας και θαυμαζοντας τους ιδιους νομους της Φυσικης που σε πηγαν εκει..
Αντιο..

Eδώ στο Purdue, αποφοίτησε το 1955 από το τμήμα Aeronautical Engineering. Η φωτογραφία σημερινή από το μνημείο του μπροστά από το Neil Armstrong Hall of Engineering, ένα εκπληκτικό κτίριο που κτίστηκε πριν λίγα χρόνια προς τιμήν του στο Πανεπιστήμιο. 303618_10151040361493915_1334814422_n.jpg

Last edited:
Kοντά σε μια μεγάλη ανακάλυψη βρίσκονται oι επιστήμονες του CERN

Στο πείραμα LHCb, πραγματοποιούνται συγκρούσεις σωματιδίων με σκοπό τη μελέτη της ασυμμετρίας μεταξύ ύλης και αντιύλης, που παρατηρείται στο Σύμπαν. Καθώς και οι δύο μορφές ύλης είναι εξίσου πιθανές από τη σωματιδιακή φυσική και τη θεωρία της σχετικότητας, το γεγονός πως στο Σύμπαν έχει υπερισχύσει η ύλη έναντι της αντιύλης είναι προς το παρόν ένα μεγάλο μυστήριο.

Με το όνομα ύλη και αντιύλη ονομάζουμε τα σωματίδια εκείνα που αντιστοιχούν σε μαθηματικά αποδεκτές λύσεις τις ίδιας εξίσωσης, έχουν την ίδια μάζα αλλά αντίθετες ιδιότητες, όπως για παράδειγμα το ηλεκτρόνιο με το ποζιτρόνιο. Η ύλη με την αντιύλη μάλιστα, όταν έρθουν σε επαφή εξαϋλώνονται, απελευθερώνοντας μεγάλα ποσά ενέργειας. Αν και θα έπρεπε με τη Μεγάλη Έκρηξη να έχουν δημιουργηθεί ίσα ποσά ύλης και αντιύλης, ό,τι βλέπουμε σήμερα στο Σύμπαν, πέρα από τη σκοτεινή ύλη και σκοτεινή ενέργεια για τις οποίες δε γνωρίζουμε τίποτε, είναι ύλη. Το ερώτημα που προκύπτει είναι: «τι έγινε όλη η αντιύλη;».

Το LHCb χρησιμοποιεί τον επιταχυντή σωματιδίων LHC του CERN, για να απαντήσει σε αυτή την ερώτηση. Τα σωματίδια που συγκρούονται παράγουν αρκετή ενέργεια για να σχηματιστεί ύλη και αντιύλη, η οποίες αμέσως αποσυντίθενται σε κάποια σωματίδια που ονομάζονται D-μεσόνια, πολύ ελαφρά σωματίδια που περιέχουν μόνο ένα κουάρκ. Μετρώντας αυτά τα σωματίδια, στον LHC μπορούν να διαπιστώσουν πόση αντιύλη παράχθηκε με την κάθε αντίδραση.

Έπειτα από μήνες συλλογής δεδομένων, προέκυψε το παράδοξο αποτέλεσμα να εμφανιστούν περισσότερα μεσόνια που αντιστοιχούν σε κανονική ύλη, αντί μεσόνια αντιύλης. Αν και αυτό συμφωνεί με την εικόνα του Σύμπαντος, στο οποίο έχει κυριαρχήσει ολοκληρωτικά η ύλη, δεν συναινεί με αυτό που θα περιμέναμε από τη θεωρία. «Πρόκειται για την πρώτη παρατήρηση που δε συμφωνεί με το Τυπικό Μοντέλο» λέει η Δρ. Tara Shears, ερευνήτρια του CERN. «Δεν υπάρχει τρόπος να το εξηγήσουμε. Το αποκαλούμε νέα φυσική, γιατί δε ξέρουμε τι ακριβώς είναι».

Η συγκεκριμένη παρατήρηση δόθηκε στη δημοσιότητα με ακρίβεια 3.5 σίγμα, που αγγίζει το 99.9 τοις εκατό. Αν και για να είναι σίγουρη η ανακάλυψη και να φτάσει την απαιτούμενη ακρίβεια 5-σίγμα θα χρειαστεί ακόμη λίγος καιρός, πρόκειται αναμφίβολα για μία ισχυρή ένδειξη πως θα χρειαστεί μια τροποποίηση στο Τυπικό Μοντέλο, που να εξηγεί επαρκώς αυτή την ευτυχή προτίμηση της Φύσης προς την ύλη, δίχως την οποία το Σύμπαν δεν θα είχε αυτή τη σταθερότητα στην οποία οφείλουμε και την ίδια την ύπαρξή μας.

Παιδιά εχουμε μεσόνια με ένα κουαρκ?
δεν γνωρίζω, εχω μεινει πίσω σε αυτά
γνωριζα οτι τα μεσόνια έχουν δύο
ένα κανονικό και ενα αντί
αλλιως δεν θα μπορουσαν να εχουν βαρυονικό αριθμό μηδεν...

Απάντηση: Re: Διαστημικά - Αστρονομικά Νέα

Παιδιά εχουμε μεσόνια με ένα κουαρκ?
δεν γνωρίζω, εχω μεινει πίσω σε αυτά
γνωριζα οτι τα μεσόνια έχουν δύο
ένα κανονικό και ενα αντί
αλλιως δεν θα μπορουσαν να εχουν βαρυονικό αριθμό μηδεν...

και γω αυτη την απορια ειχα μολις το διαβασα,μεσονια μ'ενα κουαρκ;