Διαστημικά - Αστρονομικά Νέα

Μάνο στήν ανάρτηση τού Billy άναφέρονται οί κυριώτεροι.Ο Σταμάτης Κριμιτζής αποτελεί Εθνικό κεφάλαιο αλλά καί πανανθρώπινο τόν οποίο επί πολλά χρόνια τιμά ή επιστημονική κοινότητα καί σπάνιο είδος ανθρώπου πού όπου έχει υπηρετήση διακρίθηκε γιά τό ήθος του καί τήν άνιδιοτελεια του.Είναι αληθινός πατριώτης καί τώρα πού είχαμε τήν μοναδική ευκαιρία νά μάς οργανώσει πρός συμφέρον τής πατρίδας μας πέσαν τά κοράκια.Μού θυμίζει τά κοράκια πού απεικονίζονται στόν πίνακα τού van Gogh.

Αν το σκεφτείτε... αυτό πάλι που είναι απίστευτο, είναι το θράσσος τους να νομίζουν ότι θα διαχειριστούν μια τέτοια προσωπικότητα.

Ότι θα ζητάγανε, θα πιέζανε, θα θα ... και αυτός θα τους έκανε τα χατήρια.

Πέρα από αδηφάγοι είναι και πανηλίθιοι...

Απάντηση: Re: Διαστημικά - Αστρονομικά Νέα

Μάνο στήν ανάρτηση τού Billy άναφέρονται οί κυριώτεροι.Ο Σταμάτης Κριμιτζής αποτελεί Εθνικό κεφάλαιο αλλά καί πανανθρώπινο τόν οποίο επί πολλά χρόνια τιμά ή επιστημονική κοινότητα καί σπάνιο είδος ανθρώπου πού όπου έχει υπηρετήση διακρίθηκε γιά τό ήθος του καί τήν άνιδιοτελεια του.Είναι αληθινός πατριώτης καί τώρα πού είχαμε τήν μοναδική ευκαιρία νά μάς οργανώσει πρός συμφέρον τής πατρίδας μας πέσαν τά κοράκια.Μού θυμίζει τά κοράκια πού απεικονίζονται στόν πίνακα τού van Gogh.

1981 ...

Ξαδελφος (ο ενας απο τους δυο) απο USA
με πτυχιο μηχανικου και πυρηνικου φυσικου
ερχεται στην Αθηνα να δει αν τον θελουν στον Δημοκριτο.
Δεν ηθελε να δεσει USA ... ηθελε να ρθει εδω με εστω μικροτερη αμοιβη.

- "Ναι κυριε ... διαβασαμε το cv σας ... ειστε overqualified"
- "Μα δεν ενδιαφερομαι για αποδοχες ΗΠΑ, θελω να επιστρεψω πισω και με πολυ λιγοτερα"
- "Δεν εχετε, ομως, καμια επαφη με την ελληνικη πραγματικοτητα .... χμμμμ"
- "Τι θελετε να πειτε ?"
- "Εχετε κολλησει αφισα σε δρομο ?"

True story ! .... μολις ειχε εκλεγει ο Ανδρεας !

Ο ξαδελφος μετα απο 2 μερες επεστρεφε αεροπορικως στο 1 απο τα 2 πυρηνικα εργοστασια
της πολιτειας, στο οποιο ΗΔΗ δουλευε. Και παρεμεινε εκει για 37 χρονια ...

θα επανελθω αυριο μολις διασταυρωσω τους προσοφθαλμιους που εχω,γιατι δεν θυμαμαι απ'εξω.
Και το τηλεσποπιο. Μας ενδιαφερει η εστιακη του τηλεσκοπιου για να δουμε την μεγεθυνση. Το ιδιο προσοφθαλμιο πχ 20mm δινει μεγεθυνση x15 σε ενα μικρο ερευνητικό με εστιακη 300mm , αλλα x60 σε ενα dobson με εστιακη 1200mm. Το field of view εξαρταται απο το πεδιο σε μοιρες που δινει ο φακος.

εδω μπορειτε να δειτε,τι βλεπω.
Στα δεξια φαινεται ο τυπος του τηλεσκοπιου και ο καλυτερος προσοφθαλμιος που εχω:

celestron.jpgcelestron2.jpg

φυσικα τα χρωματα ξεχαστε τα,δεν υπαρχουν,μονο αποχρωσεις του γκρι.

σε τοσο μεγαλη μεγεθυνση βεβαια,αν δεν βαλω το τρακινγκ,πρεπει να κανω συνεχεις διορθωσεις,γιατι το ειδωλο περναει πολυ γρηγορα.

Η μεγέθυνση που έχεις Λάκη είναι ΠΟΛΥ μεγαλύτερη από τη δική μου.

Έχω καταφέρει να βγάλω τον Δια και 2 δορυφόρους του, φαινόταν όμως σαν κουκίδες.

Με το δικό σου τηλεσκόπιο μπορείς να βγάλεις πολλά νεφελώματα.

Για να δεις το χρώμα, χρειάζεται πολύ πληροφορία.
Δηλαδή πολλά φωτόνια.
Το μάτι στέλνει στον εγκέφαλο σήμα για το φωτόνια που προσλαμβάνει εκείνη τη στιγμή.

Η φωτογραφική μηχανή, όσο μένει ανοιχτό το κλείστρο τα καταγράφει όλα.
Που σημαίνει πολλές τάξεις μεγέθους περισσότερη πληροφορία άρα και χρώμα.

Στην πρώτη πάντως έχει βγει το βασικό χρώμα του Δία.

Αφού έχεις tracking δεν είναι δύσκολο να βάλεις πάνω μια φωτογραφική μηχανή και να πάρεις πολλές φωτογραφίες τις οποίες να συνδυάσεις.
Θα πάθεις πλάκα με όσα δεις.

ειχα βαλει για πλακα μια φορα το κινητο και ειχα τραβηξει φωτο του Κρονου.
Καμια σχεση βεβαια με αυτες που τραβας εσυ,αλλα ειχε αποτυπωθει μια χαρα ο Κρονος,παρα τη δυσκολια που ειχα στο εγχειρημα.
Δεν θελω να μπλεξω με φωτο,γιατι θα ξεφυγουμε μετα!
Παντως μου κανει εντυπωση που βλεπεις μονο δυο δορυφορους του Δια.
Εγω με ενα ζευγαρι κυαλια βλεπω και τους τεσσερις μεγαλους.

Και εγω ειδα και τους 4 μεγαλους του Δια.
Και με τηλεσκοπιο φθηνο (φθηνοτατο) στημενο μεσα σε τρελλη φωτορυπανση
(παραλια θεσσαλονικης, μπροστα απο το Μακεδονια Παλλας).

Ομως, για χρωμα .... μαλλον θελει ωωωωωωωρες εκθεσης !

Re: Απάντηση: Διαστημικά - Αστρονομικά Νέα

ειχα βαλει για πλακα μια φορα το κινητο και ειχα τραβηξει φωτο του Κρονου.
Καμια σχεση βεβαια με αυτες που τραβας εσυ,αλλα ειχε αποτυπωθει μια χαρα ο Κρονος,παρα τη δυσκολια που ειχα στο εγχειρημα.
Δεν θελω να μπλεξω με φωτο,γιατι θα ξεφυγουμε μετα!
Παντως μου κανει εντυπωση που βλεπεις μονο δυο δορυφορους του Δια.
Εγω με ενα ζευγαρι κυαλια βλεπω και τους τεσσερις μεγαλους.

Tι κιάλια έχεις? εννοώ μεγέθυνση και και φωτεινότητα.

ΠΧ τα κιάλια 10 X 21 έχουν 10χ μεγένθυση και 21 μέγεθος φακών

Re: Απάντηση: Διαστημικά - Αστρονομικά Νέα

Thanks! :a0210:

Να σου εξηγήσω γιατί ρωτάω.

Από πόντους που έχω μαζέψει από την βενζίνη που βάζω μπορώ να πάρω δωρεάν ένα Nikon 10X21 ή να μαζέψω και άλλους ώστε να πάρω ένα nikon 10 X 50.

To 21 πρέπει να είναι αρκετά σκοτεινό οπότε περιμένω.

Πεδιοσκόπιο.
Με λίγη υπομονή μπορείς να κάνεις παρατήρηση.
Αλλά υπάρχουν αρκετά φθηνότερα κανονικά αστρονομικά τηλεσκόπια απο την Celestron και Skywatcher που είναι πιο κατάλληλα για αστροπαρατήρηση.