Διαστημικά - Αστρονομικά Νέα

Στα 93 δις ...... εαν ρωτας εμενα ...... θα ψαχνα χαντακι να κρυφτω
(με ενα Orion που δεν μπορει να ολοκληρωσει την λειτουργικοτητα του μετα απο 13 χρονια)

Στα υπολοιπα δεν διαφωνω ...... ακουγονται λογικα (και ισως ειναι) αλλα ...... ΠΟΙΟΣ ΠΛΕΡΩΝΕΙ ?
Σιγουρα δεν ειμαι εγω. Γιατι τοτε θα ελεγα ..... "παιδια αφηστε τα ως εχουν, γουσταρω τρελα".
Ομως αλλο το γουσταρω και αλλο το μπορω(-πληρωνω) ! Γιαυτο ρωτησα το συνολικο κοστος ολων αυτων.

(Yποψιν οτι εξερευνητικα προγραμματα με ΟΡΧΕΙΣ οπως το Europa Clipper και το JUICE .... δεν τα βλεπω ακυρωμενα.
Ουτε το Nancy Roman telescope. Βεβαια δεν γνωριζω τι συμπαραγωγη με αλλες υπηρεσιες εχουν τα πρωτα δυο.)

Last edited:

• Like
Reactions: SR-71
Αφορμη για κουβεντουλα ......
Το βρισκετε υπερφιαλο ...... η εχει ακριβως οσα χρειαζεται για διαπλανητικα ταξιδια ?
Στηριζετε (φυσικα) στο Nautilus-X της NASA (το οποιο δεν ξεκολλησε ποτε απ'το χαρτι).

Τι βλεπουμε ?
Πολυ χοντρα-χοντρα : διαπλανητικο σκαφος για ΕΠΑΝΔΡΩΜΕΝΕΣ αποστολες (μεγαλη κουβεντα αν το χρειαζομαστε).
1) μια σαϊτα για μπες-βγες σε πλανητες με ατμοσφαιρα (εκτος Αφροδιτης-Δια-Κρονου-Ποσειδωνα-Ουρανου 😄😆😂🤣).
2) περιστρεφομενο δακτυλιο για εξομοιωση βαρυτητας, 3) χωρους αποθηκευσης (+ 2 δορυφορους αναμεταδοτες η βολιδες),
4) δεξαμενες καυσιμων, 5) κινητηρας προωθησης (θα εκανα μικροτερο το ακροφυσιο και μεγαλυτερες τις δεξαμενες).
Μην μου προτεινετε το Venture Star στο Avatar ........ μιλαμε για εντος ηλιακου συστηματος και ΟΛΑ ..... scaled down !!!!

Aquarius.png

Θα βγαζα και την σαϊτα (ο σουπιας) μιας και ξερουμε (πια) οτι περα απο τον Αρη, ολοι οι αλλοι πλανητες .......
θα την καθιστουσαν ΑΧΡΗΣΤΗ. Αλλα για πειτε .....

Last edited:
Το βρισκετε υπερφιαλο ...... η εχει ακριβως οσα χρειαζεται για διαπλανητικα ταξιδια ?
Στηριζετε (φυσικα) στο Nautilus-X της NASA (το οποιο δεν ξεκολλησε ποτε απ'το χαρτι).

Τι βλεπουμε ?
Πολυ χοντρα-χοντρα : διαπλανητικο σκαφος για ΕΠΑΝΔΡΩΜΕΝΕΣ αποστολες (μεγαλη κουβεντα αν το χρειαζομαστε).
1) μια σαϊτα για μπες-βγες σε πλανητες με ατμοσφαιρα (εκτος Αφροδιτης-Δια-Κρονου-Ποσειδωνα-Ουρανου 😄😆😂🤣).
2) περιστρεφομενο δακτυλιο για εξομοιωση βαρυτητας, 3) χωρους αποθηκευσης (+ 2 δορυφορους αναμεταδοτες η βολιδες),
4) δεξαμενες καυσιμων, 5) κινητηρας προωθησης (θα εκανα μικροτερο το ακροφυσιο και μεγαλυτερες τις δεξαμενες).
Μην μου προτεινετε το Venture Star στο Avatar ........ μιλαμε για εντος ηλιακου συστηματος και ΟΛΑ ..... scaled down !!!!

View attachment 253458

Θα βγαζα και την σαϊτα (ο σουπιας) μιας και ξερουμε (πια) οτι περα απο τον Αρη, ολοι οι αλλοι πλανητες .......
Στείλε το στον Musk που τώρα είναι σε πόλεμο με τον Τραμπ να το βάλει στο μακροπρόθεσμο σχεδιασμό της SpaceX

(Εγώ το θέλω χθες. Ναι δεν έχει κανένα νόημα, ΑΛΛΑ αυτό πες τους σε αυτούς που θέλουν μια Bugatti για να ξεπερνάνε τα 400 κμ/ώρα, σε αυτούς που δίνουν 200 εκατομύρια για ένα ρετιρέ στο central park ή αυτούς που δίνουν από 100 εκατομύρια για ένα jet ή ένα γιοτ. Πόσο περισσότερο νόημα έχουν αυτά από το διαπλανητικό σκάφος; Πόσα επιστημονικά δεδομένα δεν θα μπορούσε να συλλέξει κλπ κλπ σε σχέση με τα γιοτ που απλά γεμίζουν την ατμόσφαιρα με διοξείδιο του άνθρακα)

• Wow
Αρχιζουν να βαρανε καμπανακια για την SpaceX.
Μπορει να μην ειναι καμπαναρες ....... αλλα πρεπει ΟΠΩΣΔΗΠΟΤΕ να θορυβηθει η εταιρεια.
(οχι οτι εχει απειρες επιλογες τωρα που κατεληξε στο βασικο σχημα -> booster + orbiter .... ΟΛΑ επαναχρησιμοποιησιμα)

Τι βλεπουμε ?

View attachment 253458

για τι διαστασεις κ τι μαζα μιλαμε για το εν λογω οχημα στα χαρτια

• Love
200 μετρα μηκος !
3 με 4 φορες το βαρος του ISS (420 τονοι) !
40 με 50 μετρα διαμετρο δακτυλιου.

Δες το ως νοητικη ασκηση (...... οχι αν μπορει να γινει εφαρμοσιμο σημερα, ΔΕΝ μπορει)

λογικως μια τετοια κατασκευη, με τα τωρινα δεδομενα, θα μπορουσε να γινει στο διαστημα, αρθρωτα, οπως ο διαστημικος σταθμος, για να παρακαμθει η τεραστια ισχυς που απαιτειται λογω της βαρυτητας της γης

Πολυ πολυ σωστα.
Ομως ασε το πως θα ΦΤΑΣΟΥΝ τα υλικα εκει πανω (κατι δεκαδες δις $ κοστους, υποθετω).
Μπες λιγο στην συλλογιστικη της χρησιμοτητας/αναγκης καθε υποσυστηματος.
Ενα-ενα υποσυστημα ............. την φορα !

Ας αρχισουμε απο το πιο βασικο ....... and what might that be ? 😚