Διαστημικά Ταξίδια: Μύθοι και Πραγματικότητα

Αν και δε προλαβαίνω… ένας ακόμα λόγος να αναφέρω τα
Real-time (embeded) Operating Systems – απαραίτητα και καμία σχέση με τα οικιακά μας συνήθη λειτουργικά. Μη παραξενευτείτε εάν δείτε ότι σε ρομποτικές εφαρμογές και εφαρμογές που ο χρόνος απόκρισης πρέπει να είναι ελάχιστος (συστήματα αυτόματης προσγείωσης κ.ο.κ.) χρησιμοποιούμε λειτουργικά και κώδικα δεκαετιών.
VxWorks λ.χ. μπορεί να μη θυμίζει σε τίποτα ένα μοντέρνο λειτουργικό αλλά χρησιμοποιείται ακόμα σε δεκάδες αποστολές στον Άρη και αλλού.
http://ecee.colorado.edu/~siewerts/marspath/wrs/sld001.htm

Ακριβως Tmjuju !
Δεν ειναι ενας 386 του ραφιου !
Αυτο που με εκανε να τον "απαξιωσω" (τον 386) ειναι η αναιμικοτατη υπολογιστικη ισχυς του (8 MIPS o 25αρης)
και ΟΧΙ η καταπληκτικη θωρακιση του (με λιθογραφια SOS η SOI). Εννοειται οτι ενα τετοιο (πανακριβο) τσιπακι
μπορει να δουλευει διπλα σε αναμεταδοτη κινητης τηλεφωνιας, για ... ΧΡΟΝΙΑ. Βασικα, εαν θελουμε να ειμαστε
ρεαλιστες, ο 8080 που κανει ΚΑΙ πραξεις πινακων ... ειναι ΥΠΕΡΑΡΚΕΤΟΣ !!!

Ενδιαφερον το link ... ειχα καιρο να δω εντολες PUSH (η POP που πηγε?) απο την εποχη που προγραμματιζα.
Η Assembly ζει και βασιλευει σε customized REAL-TIME applications :SFGSFGSF:
(εχω φαει πολυ δουλεμα για την συμπαθεια μου σ'αυτην)

Last edited:
Επειδη ισως καποιοι να μην ξερουν τι ειναι αυτα τα αλαπουρνεζικα (MIPS)
Ειναι το ακρωνυμιο του ορου ... Eκατομμυρια Εντολες Ανα Δευτερολεπτο !
Δειχνει την ΩΜΗ ισχυ ενος επεξεργαστη σε πραξεις (βασικες αριθμητικες πραξεις και ΟΧΙ συνολα εντολων για παιχνιδια)
που ειναι το ζητουμενο για την αποκριση του βραχιονα ενος ρομποτ, η την σβελταδα υπολογισμων στην αναλυση ενος
πετρωματος.

Ο Intel Core i7 Εxtreme Edition στα 3.33 Mhz (o κορυφαιος σημερα) εχει αποδοση ... 177.730 MIPS.
ΞΕΧΑΣΤΕ ΤΟΝ ΑΥΤΟΝ ... ! Για ολους τους προφανεις λογους ..... (απαιτησεις ψυξης, πολυπλοκοτητα,
αστεια ΗΜ θωρακιση, πολλα watt για το τιποτα, κλπ, κλπ ...)

Ο συγκερκιμένος επεξεργαστής Intel Core i7 είναι στα 3,33 Mhz ή Ghz;
Αν δεν μπορούμε να τον χρησιμοποιήσουμε για τους λόγους που προείπες, τότε γιατί
μπορεί να χρησιμοποιηθεί;
Άλλες ενέργειες ή ασχολίες;

Γεια σου βρε Αλφυ

Ο Core i7 ειναι βεβαιως χρονισμενος στα 3.33 GigaHertz.
Δεν απαγορευει κανεις να χρησιμοποιηθουν μοντερνοι επεξεργαστες σε NON-CRITICAL applications
(οπως, καποια στατιστικη μελετη για το ποσες αστραπες φαινονται απο το διαστημα μεσα σε 45 λεπτα)
αλλα το βρισκω εξαιρετικα απιθανο να χρησιμοποιηθουν εκει που ο υπολογισμος ωφειλει να ειναι ....
ΠΕΝΤΑΚΑΘΑΡΟΣ σφαλματων !

Ό,τι καλύτερο διάβασα ποτέ στο Ελληνικό διαδίκτυο είναι αυτό το νήμα.
Και το διάβασα μονορούφι...
Sr71B με έκανες να αλλάξω άποψη για τη γενιά μας (γενν. 1966).

Υ.Γ Και εύσημα σε όλους τους συμμετέχοντες.

Απάντηση: Re: Διαστημικά Ταξίδια: Μύθοι και Πραγματικότητα

Γεια σου βρε Αλφυ

Ο Core i7 ειναι βεβαιως χρονισμενος στα 3.33 GigaHertz.
Δεν απαγορευει κανεις να χρησιμοποιηθουν μοντερνοι επεξεργαστες σε NON-CRITICAL applications
(οπως, καποια στατιστικη μελετη για το ποσες αστραπες φαινονται απο το διαστημα μεσα σε 45 λεπτα)
αλλα το βρισκω εξαιρετικα απιθανο να χρησιμοποιηθουν εκει που ο υπολογισμος ωφειλει να ειναι ....
ΠΕΝΤΑΚΑΘΑΡΟΣ σφαλματων !

Καλά σίγουρα εάν χρειαστεί να κάνουμε μετρήσεις που δεν πρέπει να γίνονται σφάλματα ή δεν μας ενδιαφέρουν
(που πάντα σχεδόν αυτό θέλουμε να κάνουμε), τότε δεν θα μπορούσαμε να χρησιμοποιήσουμε τον συγκεκριμένο
επεξεργαστή... Αν θέλαμε να το κάνουμε αυτό, τότε ποιός θα ήταν ο πιό κατάλληλος επεξεργαστής που θα μπορούσαμε
να χρησιμοποιήσουμε; Σίγουρα βέβαια θα πρέπει να κατανοήσουμε τις προυποθέσεις και τις ανάγκες που θα χρειαστούμε
να χρησιμοποιήσουμε τον εκάστοτε επεξεργαστή αλλά γενικά ποιόν θα μπορούσαμε να χρησιμοποιήσουμε;

Σε ευχαριστω Artman.
Τελικα το διαδικτυο αποζημιωνει και τον αναγνωστη αλλα ΚΑΙ τον συγγραφεα.
Που να διαννοηθω πριν ενα χρονο (στο avclub ειμαι απο το 2010) οτι θα ειχαν τοση απηχηση, τοσο φευγατα θεματα.
Εφοσον με διαβαζετε, μου δινεται κουραγιο να ΞΑΜΟΛΗΣΩ πιο φευγατο νημα ... ειναι ΠΙΑ ιερη μου υποχρεωση :laugh:
Πιστευα (μεχρι χθες) οτι Ελλαδα ειναι Γιαπια, Μνημεια και Μπουρδελα. Αν ηταν ... ΔΕΝ συνεχιζουν να ειναι για ολους !!

Alfie

Δεν το χω ψαξει. Αλλωστε, στις διαστημικες αποστολες επικρατει η πιο ΣΠΑΡΤΙΑΤΙΚΗ χρηση (και σε πορους και σε
μηχανηματα). Εαν, ντε και καλα, θες να ανεβασεις σε τροχια ενα σουπερ-ντουπερ PC ... να σαι προετοιμασμενος
για ΣΥΝΕΧΗ ΚΟΛΛΗΜΑΤΑ και resets. Καποια στιγμη (εξαρταται την χρηση) ο πισακος θα παραδωσει πνευμα .......
(που καταδεικνυει ποσο ανθεκτικοτερη και προσαρμοστικοτερη "μηχανη" ειναι το ανθρωπινο σωμα !!!!)

Σε λαπτοπ (ΑΝΕΥ σκληρου δισκου, γιατι δεν ξερω αν θα αντεξει τα τρανταγματα της εκτοξευσης)
μπορεις να βγαλεις ΟΤΙ ΘΕΣ σε τροχια ................... και να περιμενεις ποτε θα πλακωσουν τα resets.
Θα ναι λιγα, θα ναι πολλα ... σημασια εχει οτι θα ειναι πολλαπλασια απο αυτα που βιωνεις κατω στην Γη.
Και οσα πιο πολλα, τοσο γρηγοροτερα θα "καει" καποιος ημιαγωγος ... !

Βγαλε Core i7 στον ISS ... αν δεν τον θωρακισεις, πας για ΤΣΑΦ.
Και ειπαμε ΠΟΣΟ στοιχιζει η θωρακιση !!!!!!!!!!

Last edited:
Σε ευχαριστω Artman.
Που να διαννοηθω πριν ενα χρονο (στο avclub ειμαι απο το 2010) οτι θα ειχαν τοση απηχηση, τοσο φευγατα θεματα.
Εφοσον με διαβαζετε, μου δινεται κουραγιο να ΞΑΜΟΛΗΣΩ πιο φευγατο νημα ... ειναι ΠΙΑ ιερη μου υποχρεωση :laugh:

Συγνώμη για το οφφ τόπικ, αλλά...ξαμόλα το.
Οι δρόμοι της σκέψης (αποφεύγω να πω φιλοσοφίας, αλλά περί αυτής πρόκειται) είναι συνήθως μοναχικοί. Και όσο πιο μοναχικοί , τόσο πιο βαθιά η συμπαντική μοναξιά.
Ευκαιρία συνάντησης (σκέψεων).

Όλη η παρέα μου φέρνει στο μυαλό την ατάκα από την ταινία Limitless στο διάλογο δύο χρηστών του μαγικού χαπιού που χάριζε στον εγκέφαλό τους υπερφυσική δυνατότητα αντίληψης:

" διάβασα το Elegant Universe του Brian Greene σε 45 λεπτά και ΤΟ ΚΑΤΑΛΑΒΑ ΟΛΟ ! "

Σ' αυτό το δρόμο είμαστε και μεις χάρη στην εισήγηση του SR71B ;)

Ο μήνας τέλειωσε, περιμένω να δω τι δώρο θα μας κάνεις για τη γιορτή μου. Μη νομίζεις ξεχαστηκαμε και λουφάρεις.

Andre74

ΕΔΩ ΚΑΙ 4 ΜΕΡΕΣ .... εχω ποσταρει το "δωρο σου" .... εδω, στο Καφενειο.
Kαι ειναι και χορταστικοτατο ...

"Διαστημικά ταξίδια : Ενα πιθανό μέλλον"

(και λεω και γω ... γιατι λειπει ο Μαρτης απο την Σαρακοστη :laugh: )

Αντε να ποσταρω κατι ακομα στο ποστακι (το λυπαμαι το κακομοιρο, ηταν καλο σκαρι).

ΙSV Venture Star (Avatar)

Venture Star.jpg

Α : Καταρτι στερεωσης(-αποθηκευσης) ιστιου Laser
Β : Ψυκτρες Υλης-ΑντιΥλης
C : Δεξαμενες Υλης-Αντιυλης
D : Ακροφυσια εξαυλωσης Υλης-Αντιυλης
Ε : Σκελετος σκαφους
F : 4 αποθηκες υλικων + 2 ακατοι προσγειωσης
G : 3 αμπαρια χειμαριας ναρκης + 2 (περιστρεφομενοι) χωροι πληρωματος
H : Προστατευτικη ασπιδα-καθρεφτης των χωρων επιβατων
(κατα την φαση πυρπολησης του laser-sail απο επιγειο σταθμο)

Oποιος το σκεφτηκε ... το παιδεψε το concept.
Τουλαχιστον, το παιδεψε καλυτερα απο concepts τυπου Star Wars και Buck Rogers.

Για να μην υπαρχει παρεξηγηση,
οι κατακοκκινες ψυκτρες Υλης-Αντιυλης ειναι η ΠΛΩΡΗ του σκαφους (στην φαση επιταχυνσης)
και η προστατευτικη ασπιδα-καθρεφτης ... η ΠΡΥΜΝΗ. Τα ακροφυσια εκτονωσης ωθουν ΥΠΟ ΓΩΝΙΑ
τα φωτονια (-μυονια) ωστε να μην εξαυλωσουν τους χωρους διαμονης επιβατων.
Να και μια deleted scene που το επαληθευει :

http://www.youtube.com/watch?v=f8Cqc1vdhKU

Αυτο που ΔΕΝ φαινεται στην ταινια ειναι ... τα 16 ολοκληρα χιλιομετρα διαμετρου του laser sail
και η στιγμη που βομβαρδιζεται με δεσμη laser απο τον επιγειο σταθμο, καθως το σκαφος αναχωρει
για την Pandora (θα πρεπει να γελαει ο καθε πικραμενος). Εκει ομως που πραγματικα γελαει καθε
πικραμενος ειναι οταν ακουει το μηκος και βαρος αυτου του θηριου που λεγεται ISV Venture Star :
1646 μετρα (πανω απο εναμισυ χιλιομετρο) και περιπου 500.000 τοννους βαρος (κατι παραπανω
απο 4 αεροπλανοφορα !!!). Ειμαι πολυ περιεργος αν μπορει μια εξαυλωση Υλης-Αντιυλης να σπρωξει
αυτον το Λεβιαθαν στο 0.7 του C. ΠΑΡΑ ΠΟΛΥ ΠΕΡΙΕΡΓΟΣ ... :laugh:

Α ναι,
πως διατηρειται σε αποσταση η Υλη απο την Αντιυλη, μεσα στις δεξαμενες αλλα και μεσα στις ψυκτρες ?
Με την βοηθεια αυτου του Unobtanium (????) που βγαινει μονο στην Pandora και πουθενα αλλου (αυτο
που σηκωνει τα βουνα Αλληλουια στον αερα !!!). Δεν μας εξηγει ομως κανεις, ΠΩΣ φτασανε ΑΡΧΙΚΑ
στην Pandora χωρις αυτο ! Μαλλον καποιο αλλο πληρωμα γερασε ΜΟΝΟ και ΜΟΝΟ για να παει και να
φερει αυτο το υλικο στην Γη. Τοτε, ομως ... ΠΩΣ ηξερε οτι θα το βρει εκει (και τι ιδιοτητες εχει) ??

ΕΛΑ ΜΟΥ ΝΤΕ :laugh:

Last edited:
Πολλά αναπάντητα ερωτήματα που δεν μας απαντάει η συγκεκριμένη ταινία...
Και πιστευώ κανένας δεν είχε μπεί στον κόπο να τα σκεφτεί...

Για ταινια, και μαλιστα David Cameron, δεν τα πηγαν ασχημα !
Τουλαχιστον σε οτι αφορα το αστροπλοιο (ISV Venture Star).
Πηγαν και συμβουλευτηκαν εναν ανθρωπο σχετικο ... (οχι σκεπαρνι αγυρτικο).
ΣΧΕΤΙΚΟΤΑΤΟ θα ελεγα, αφου δειχνει να ειναι Senior Research Scientist στην JPL ...
Ο κ. Sergio Pellegrino.

http://eas.caltech.edu/people/3289/profile

Να μην εξετασουμε ΠΙΟ badgetαδικα εργακια (StarWars) οπου ΟΤΙ ηθελε ο καθεις ζωγραφιζε :laugh:

(μην τα θελουμε και ολα ... οι επιστημονες ειναι ερευνητες ... ΟΧΙ conceptual artists :hippy:
ειναι δουλεια του conceptual artist να ψαξει στο νετ η να συμβουλευτει καποιον ειδικο .....
ΟΧΙ ΤΟ ΑΝΤΙΣΤΡΟΦΟ !)

Last edited: