Διενίσχυση με πολυκάναλο τελικό - Συνδεσμολογία

john6945

New member
15 April 2008
81
Χρόνια πολλά και καλές γιορτές σε όλους!

Όπως γράφω και στον τίτλο σκέφτομαι να χρησιμοποιήσω τα κανάλια που ... περισσεύουν από τον τελικό μου για να δοκιμάσω τη διενίσχυση των ηχείων μου. Το setup που χρησιμοποιώ αποτελείται από τα εξής:
Προενισχτής: Pro-ject Pre box
Τελικός: Rotel RB 985 (5 χ 100w)
Πηγή: Marantz 5000
Ηχεία: Acoustic Energy Aegis three
Interconnnet:Van Den Hul D - 102 III HYBRID
Καλώδιο ηχείων: Cambridge Audio Symphony 400

Εδώ που έχω μπερδευτεί λίγο και χρειάζομαι τη βοήθεια σας είναι στη συνδεσμολογία. Αν λοιπόν έχω καταλάβει καλά χρειάζομαι

Για τη σύνδεση μεταξύ προ και τελικού: δύο Y-rca (θηλυκο rca σε 2 αρσενικά rca) ώστε το κάθε ένα κανάλι από τον προενισχυτή να πηγαίνει σε δύο εισόδους του τελικού (δηλαδή το δεξί κανάλι του προ να καταλήγει στο front right και surround right του τελικού και ομοίως το αριστερό).

Για τη σύνδεση τελικού με τα ηχεία: +2χ 2 m καλώδιο για τα ηχεία. Εδώ απ'ότι έχω καταλάβει πρέπει να αφαιρέσω τις γέφυρες από τις μπόρνες των ηχείων μου και η συνδεσμολογία να έχει ως εξής: FR του τελικού στο LF του δεξιού ηχείου και SR του τελικού στο ΗF του δεξιού ηχείου και μία από τα ίδια για το αριστερό. Άρα ο διαχωρισμός γίνεται από το crossover των ηχείων αν έχω καταλάβει καλά...

Πάμε τώρα στις απορίες μου:
1) Περιγράφω καλά τη συδεσμολογία ή πρέπει να γίνει κάτι διαφορετικό;
2) Έχει νόημα η όλη διαδικασία; Κοινώς θα δω κάποια αναβάθμιση στην ποιότητα του ήχου ή θα τη χειροτερέψω; Κυρίως με αποσχολεί το θέμα των y-rca (τούλάχιστον αυτά που έχω βρει) φαίνεται να είναι πολύ κακής ποιότητας και φοβάμαι την επίδραση τους στο τελικό αποτέλεσμα...

Μια χαρά είναι η συνδεσμολογία,ναι.
Επίσης τις γέφυρες πρέπει να τις αφαιρέσεις,έχεις δίκιο.
Βελτίωση φυσικά και θα δεις,ανετότερη οδήγηση,αυξημένα δυναμικά,μεγαλύτερη εικόνα...
Φυσικά όλα εξαρτιούνται κι από το υπόλοιπο σύστημα σου.
Πάντως η δοκιμή κατ' εμε επιβάλλεται και κάτι μου λέει πως δεν θα γυρίσεις στο προηγούμενο setup μετά.

Τέλεια! Καμία ιδέα για τα Y-rca που πρέπει να χρησιμοποιήσω; Τα μόνα σχετικά αξιοπρεπή που βλέπω στο skroutz είναι της clicktronic και μετά το χάος... Φοβάμαι μήπως αυτά αποτελέσουν τον αδύναμο κρίκο.

Υπάρχουν και αρκετά επώνυμα και ποιοτικά αν ψάξεις,ακόμα κι έτοιμα καλώδια αν δεν θέλεις να βάλεις αντάπτορες.
Για την δοκιμή όμως εγώ θα χρησιμοποιούσα ότι έβρισκα πρόχειρο για αρχή και μετά θα το αντικαθιστούσα με κάτι πιο ποιοτικό εφ' όσον κατέληγα.

Παιδιά συγγνώμη που παρεμβαίνω αλλά το όλο εγχείρημα με έβαλε και μένα σε σκέψεις. Θα θελα λοιπόν να ρωτήσω αν μπορεί να γίνει και στη δική μου περίπτωση αυτό. Εχω σαν προενισχυτή τον denon 2313 και τελικό τον ίδιο με τον φίλο, τον Ρότελ 985 5Χ100. Εγώ λοιπόν στην παρούσα κατάσταση παίζω με τα 5 κανάλια του Ρότελ προενισχυμένα απ τον Denon, κι επειδή έχω 6κάναλο σετ ηχείων το πίσω κεντρικό παίζει απ ευθείας απ τον Denon. Mπορώ με την ίδια λογική, να παίξω και τα πίσω περιφερειακά απ τον Denon και τα δύο που θα περισσέψουν απ τον Ρότελ να διενισχύσω τα δύο μπροστινά B&W; Αν ναι αυτό τι σημαίνει; Ότι θα πάρουν 100 βατ οι υψηλές κι 100 οι χαμηλές; Επίσης θα ήθελα κανά λινκ με φωτό για το καλώδιο διασύνδεσης που καταλήγει σε 2. Απορία, μπορεί να μοιραστεί στα δύο το εξερχόμενο σήμα χωρίς απώλειες; Επίσης γιατί θέλει θηλυκό - αρσενικό; Αφού τώρα και της εισόδου και της εξόδου τα καλώδια διασύνδεσης είναι αρσενικό- αρσενικό. Aυτό κάνει; http://www.emimikos.gr/shop/product.php?productid=17741&cat=566&page=1 Ευχαριστώ εκ των προτέρων.

Last edited:
Για σένα είναι πιθανότατα ακόμη πιο εύκολο καθώς λογικά ο denon έχει πρόγραμμα διενίσχυσης των μπροστινών κλέβοντας από τα δύο σετάκια που έχει πίσω. Οπότε δε χρειάζεσαι και Y rca. Αν και δεν κατάλαβα τι σήμα στέλνεις στο πίσω κεντρικό.

Για σένα είναι πιθανότατα ακόμη πιο εύκολο καθώς λογικά ο denon έχει πρόγραμμα διενίσχυσης των μπροστινών κλέβοντας από τα δύο σετάκια που έχει πίσω. Οπότε δε χρειάζεσαι και Y rca. Αν και δεν κατάλαβα τι σήμα στέλνεις στο πίσω κεντρικό.

Δεν στέλνω καθόλου σήμα στο πίσω, το καλώδιο του ηχείου παίρνει απ ευθείας ρεύμα απ το τελικό στάδιο του Denon. Οσο για την κλοπή που λες, εννοείς ότι μπορώ να πάρω απ ευθείας ρεύμα για τις υψηλές για παράδειγμα απ τον denon κι οι χαμηλές να παίρνουν απ τον Ρότελ; Δεν θα υπάρχει κάποια ανομοιομορφία στον ήχο; Δεν πειράζει που το ηχείο θα δεχτεί διαφορετικά "ρεύματα"; Πρέπει να κοιτάξω στο μενού του ενισχυτή αν γίνεται αυτό;

Οχι ρευμα μονο απο το rotel και προρνισχυση μονο απο το denon απο τις αντιστοιχες εξοδους προενισχυσης αφου εχεις ορισει συμφωνα με το μανιουαλ τα σχετικα στον denon

Οχι ρευμα μονο απο το rotel και προρνισχυση μονο απο το denon απο τις αντιστοιχες εξοδους προενισχυσης αφου εχεις ορισει συμφωνα με το μανιουαλ τα σχετικα στον denon

Τώρα διάβαζα το εγχειρίδιο και δεν γίνεται για τον απλούστατο λόγο ότι χρησιμοποιώ πίσω κεντρικό ηχείο, όπως είπα έχω 6κάναλο σετ, το 7.1 είναι η αναβάθμιση του 6.1 "σπάζοντας" το πίσω κεντρικό σε δύο πίσω ηχεία. Αν δεν είχα πίσω κεντρικό ίσως να γινόταν αλλά το εγχειρίδιο δεν είναι σαφές ως προς αυτό, δηλαδή αν παίρνει το ίδιο σήμα αυτή η έξοδος. Εξάλλου πως θα γινόταν αφού ο Ρότελ είναι 5 κάναλος; Αρα πάμε στην αρχική σκέψη του φίλου και θα θελα μια απάντηση αν σας είναι εύκολο αν το βύσμα που έχω ποστάρει παραπάνω κάνει γι αυτή του δουλιά, αν δεν υπάρχει πρόβλημα με το σπάσιμο του σήματος σε δύο εισόδους και αν βάσει λογικής διπλασιάζω τα ρεύματα στα ηχεία αφού πλέον θα παίρνουν οι υψηλές 100 Βατ απ τη μία έξοδο του Ρότελ κι άλλα 100 οι χαμηλές απ την άλλη.

Τρία πράγματα να θυμάστε για τη διενίσχυση.

1. Γίνεται με ίδιους ενισχυτές, καθώς στο ίδιο ηχείο δύο ενισχυτές με διαφορετικά χαρακτηριστικά μπορούν να φέρουν το χάος!
2. 100+100 watt στη διενίσχυση δεν κάνουν 200watt. Εάν ένα ηχείο θέλει 20watt για το tweeter και 80 για το woofer, σημαίνει πως ο ενισχυτής που οδηγεί το γούφερ έχει λίγο περισσότερο απόθεμα ισχύος, άρα περισσότερο headroom.
3. Εάν υπάρχει τρόπος να γεφυρωθούν τα κανάλια ισχύος, είναι προτιμότερο από τη διενίσχυση.

Τρία πράγματα να θυμάστε για τη διενίσχυση.

1. Γίνεται με ίδιους ενισχυτές, καθώς στο ίδιο ηχείο δύο ενισχυτές με διαφορετικά χαρακτηριστικά μπορούν να φέρουν το χάος!
2. 100+100 watt στη διενίσχυση δεν κάνουν 200watt. Εάν ένα ηχείο θέλει 20watt για το tweeter και 80 για το woofer, σημαίνει πως ο ενισχυτής που οδηγεί το γούφερ έχει λίγο περισσότερο απόθεμα ισχύος, άρα περισσότερο headroom.
3. Εάν υπάρχει τρόπος να γεφυρωθούν τα κανάλια ισχύος, είναι προτιμότερο από τη διενίσχυση.

Μπορείς να μου εξηγήσεις το 3 γιατί δεν το κατάλαβα; Να συνδέσω εννοείς με μια γέφυρα το FL με το SL ώστε να πάνε κατά τρόπον τινά δύο ρεύματα στο ηχείο; Μπορείς να στείλεις εξερχόμενο σήμα από τελικό στάδιο σε άλλο τελικό στάδιο έτσι απλά; Μου φαίνεται θα την ακούσει ο ενισχυτής.

Last edited:
Μπορείς να μου εξηγήσεις το 3 γιατί δεν το κατάλαβα; Να συνδέσω εννοείς με μια γέφυρα το FL με το SL ώστε να πάνε κατά τρόπον τινά δύο ρεύματα στο ηχείο; Μπορείς να στείλεις εξερχόμενο σήμα από τελικό στάδιο σε άλλο τελικό στάδιο έτσι απλά; Μου φαίνεται θα την ακούσει ο ενισχυτής.

Γι' αυτό έγραψα "εάν υπάρχει τρόπος". Εννοείται ότι θα την ακούσει ο ενισχυτής εάν δεν είναι σχεδιασμένος για να γεφυρώνονται τα κανάλια. Να το έχει προβλέψει ο κατασκευαστής του τελικού δηλαδή.

Τελικά με έναν αντάπτορα αρσενικό rca σε δύο θηλυκά rca κι από κει "σπάσιμο" του σήματος σε δύο εισόδους του τελικού και ξεχωριστά καλώδια για τις υψηλές και χαμηλές των ηχείων βγάζοντας βέβαια και τις γέφυρες είναι εφικτό και στη δική μου περίπτωση; Αξίζει τον κόπο μια δοκιμή καθώς ποτέ δεν το είχα σκεφτεί; Θα οδηγηθούν καλύτερα τα ηχεία; Τα κέρδη μου θα είναι αυτά που περιγράφει ο φίλος παραπάνω; Εχω ακούσει και για χειροτέρευση του ήχου. Τι είναι πιο πιθανό;

Τα κέρδη ή όχι στη διενίσχυση έχουν να κάνουν με το crossover του ηχείου που δεν παρακάμπτεται εντελώς. Θεωρητικά έχει πλεονεκτήματα, όπως εξήγησα παραπάνω, στην πράξη κάθε ηχείο συμπεριφέρεται διαφορετικά.

Το "σπάσιμο" με Y-adaptor μπορεί να γίνει μεταξύ τελικού και προ.

Τα κέρδη ή όχι στη διενίσχυση έχουν να κάνουν με το crossover του ηχείου που δεν παρακάμπτεται εντελώς. Θεωρητικά έχει πλεονεκτήματα, όπως εξήγησα παραπάνω, στην πράξη κάθε ηχείο συμπεριφέρεται διαφορετικά.

Το "σπάσιμο" με Y-adaptor μπορεί να γίνει μεταξύ τελικού και προ.

Αν συνδέσω δηλαδή στην έξοδο του προ αυτό κι από κει φύγουν δύο interconnect στις δύο εισόδους του τελικού γίνεται έτσι; Δεν πιστεύω να κάνω καμία πατάτα και να πάρω κανά ενισχυτή στο χέρι;

Εξαρτάται. Πυροσβεστήρα έχεις στο σπίτι; :BDGBGDB55:

Δεν βλέπω κανένα πρόβλημα με τη συγκεκριμένη συνδεσμολογία.

Εξαρτάται. Πυροσβεστήρα έχεις στο σπίτι; :BDGBGDB55:

Δεν βλέπω κανένα πρόβλημα με τη συγκεκριμένη συνδεσμολογία.

:flipout::flipout: Το χα ξεχάσει, απαραίτητο εργαλείο για κάθε πειραματιζόμενο χομπίστα!!!!

Θα οδηγηθούν καλύτερα τα ηχεία;

Ναι θα οδηγηθούν καλύτερα γιατί το φορτίο μοιράζεται σε άλλα δύο κανάλια. Ακόμα καλύτερο είναι το αποτέλεσμα αν ο τελικός διαθέτει ξεχωριστό τροφοδοτικό για κάθε κανάλι. Επίσης μην ξεχνάς ότι με αυτόν τον τρόπο σύνδεσης αυξάνεις την διατομή του συνολικού αγωγού, αφου χρησιμοποιείς άλλα δύο καλώδια.

Απάντηση: Re: Διενίσχυση με πολυκάναλο τελικό - Συνδεσμολογία

Γράφω από το κινητό και δεν έχω τροπο να ψάξω.
Αν όμως ο τελικός,έχει δικό του κρος όπως κάποιοι AV Onkyo που έχω δει,τα οφέλη θα ειναι πολλαπλά με προϋπόθεση την παράκαμψη του παθητικού κρος βέβαια.

Re: Απάντηση: Re: Διενίσχυση με πολυκάναλο τελικό - Συνδεσμολογία

Γράφω από το κινητό και δεν έχω τροπο να ψάξω.
Αν όμως ο τελικός,έχει δικό του κρος όπως κάποιοι AV Onkyo που έχω δει,τα οφέλη θα ειναι πολλαπλά με προϋπόθεση την παράκαμψη του παθητικού κρος βέβαια.

Ο τελικός μου είναι ο Ρότελ ο 985 mkII κι απ ό,τι ξέρω δεν έχει κάτι τέτοιο. Δεν μου έχει απαντήσει κανείς και δεν το ξαναβάζω για 3η φορά, αν ο αντάπτορας που έχω ποστάρει πιο πριν κάνει γι αυτή τη δουλιά στον προενισχυτή κι αν όντως είναι αυτή σωστή η συνδεσμολογία και μπορεί όντως να σπάσει το σήμα σε δύο εξόδους.