Δικαιωμα στην "αρνηση"

μα, οταν εχεις ικανη αποψη για το εργο του καλλιτεχνη, βρε Δημητρη! Ειδικα για αυτους που εχουν μεγαλη καριερα. Σκεψου τον Prince, τους Stones, τον Dylan κ.α. Πρεπει να γνωριζεις καλα το εργο τους, εκτος και οτι εχεις ακουσει αρκετα ειναι μαπα ή τελεια. Γι'αυτο καλυτερα να λεμε "δε μου αρεσει αυτο το αλμπουμ" παρα "δε μου αρεσει ο Prince" εχοντας ακουσει 1-2 αλμπουμ του.

...που με φέρνει στο δεύτερο ερώτημα μου . Ως πότε πρέπει να αγοράζεις δίσκους και cd για να πειστείς επιτέλους ότι δεν σου αρέσει ο Prince ή ο Χατζηδάκις ή ο .... ;

Απορία .
Πότε επιτρέπεται να έχουμε άποψη για έναν καλλιτέχνη ; Στον έναν δίσκο , στους τρείς , στο σύνολο της δισκογραφίας του ;

Να το επεκτείνω λιγο ακομα???

Ποτε μπορουμε να εχουμε αποψη γενικη για την μουσικη???
Οταν εχουμε 100, 200, 10000 δισκους ????
Και ποιος δικαιουτε δια να ομιλει περισσοτερο απο τον αλλο????
Ο κατοσταρης ή ο δεκαχιλιαρος???

(δηλαδη οταν μιλαει ο Πετριδης εμεις πρεπει να ακουμε ευλαβικα???)

Τα προβλήματα δεν δημιουργούνται πάντως από τα γούστα , τις προσωπικές επιλογές , τα προσωπικά ακούσματα . Τα προβλήματα δημιουργούνται όταν μπαίνει στην μέση ο υποτιθέμενος αντικειμενικός παράγων της αξιολογήσεως του καλλιτεχνικού έργου . Π.χ. βάζω άνετα 4-5 του Χατζιδάκι στα καλύτερα έργα του 20ου αιώνα , σε παγκόσμιο επίπεδο ;) , ο καλύτερος δίσκος του rock είναι το Sgt Peppers με δεύτερο το Pet Sounds , o Oλυμπιακός είναι η καλύτερη ποδοσφαιρική ομάδα στην Ελλάδα , το Bluesky είναι ο καλύτερος αναπαραγωγέας μουσικής - οσοι δεν το καταλαβαίνετε , τότε , κατά σειράν α) και β) δεν ξέρετε από μουσική , γ) δεν ξέρετε από ποδόσφαιρο δ) είστε κουφοί .

...που με φέρνει στο δεύτερο ερώτημα μου . Ως πότε πρέπει να αγοράζεις δίσκους και cd για να πειστείς επιτέλους ότι δεν σου αρέσει ο Prince ή ο Χατζηδάκις ή ο .... ;

Ελα ντε???/
Επρεπε ηλιθιοδως να ξοδεψω 80 ευρω για να πειστω οτι δεν μου αρεσει τελικα ο Prince παρα μονο ορισμενα κομματια του???

Δημήτρη για μένα η άποψη του τύπου είναι θεμιτή. Και καλά κάνει και την εκφράζει.
Αυτό που δεν δέχομαι είναι να μου κάνει ο ίδιος κριτική για δύο μπαλέτα και να μου πει πιο είναι το καλύτερο.
Ή ότι τα Μπολσόϊ έχουν ρίξει το επιπεδό τους.
Θα προτιμήσω κάποιον πιο ειδικό.

αν πρεπει ντε και καλα να πειστεις οτι σου αρεσει ή δε σου αρεσει ο Χατζηδακης, πρεπει να ακουσεις 2-3 φορες τα 4-5 κατα τεκτηριο καλυτερα εργα του. Αν η αποψη σου μετα απο αυτες τις ακροασεις ειναι ακραια θετικη ή αρνητικη, δε χρειαζεται να πας παρακατω. Παντως εγω αν ελεγα πως δε μου αρεσει ο Amon Tobin, εχοντας ακουσει μονο 1μιση αλμπουμ του, θα ελεγα μια μπουρδα γαιτι τελικα, μου αρεσει!

Συγνώμη! μπορώ να πώ εδώ πως θεωρώ τους Floyd χαϊφιντελάδικο τριπάκι και νυσταλέο kitsch του κερατά; Το αντίστοιχο του Αγγελόπουλου στη μουσική: οι τύποι θα έπρεπε να έχουν βγάλει 2 δίσκους και έβγαλαν συνολικά 12 (!!).

Συγνώμη! μπορώ να πώ εδώ πως θεωρώ τους Floyd χαϊφιντελάδικο τριπάκι και νυσταλέο kitsch του κερατά; Το αντίστοιχο του Αγγελόπουλου στη μουσική: οι τύποι θα έπρεπε να έχουν βγάλει 2 δίσκους και έβγαλαν συνολικά 12 (!!).

εσύ μπορείς να πείς την άποψη σου . Εμείς όχι .;)

Και βεβαια μπορεις να το πεις και μαλιστα νομιζω οτι οφειλεις να το πεις αφου ετσι το αισθανεσαι.
Το θεμα ειναι οτι εγω μπορω να σου πω οτι εν μερη εχεις δικιο (εγω πιστευω οτι επρεπε να σταματησουν στους 6!! μετα αρχισαν να φλυαρουν)
και συ να το δεχτεις αγογγυστα γιατι αυτη ειναι η γνωμη μου????

ερωτησουλα: οι υπολοιποι δισκοι των Floyd ειναι μαπα-για πεταμα-μπουρδες ή απλως δεν ειναι τοσο καλοι οσο οι 2 ή οι 6 καλύτεροί τους?

Εγώ κρατώ 2. Το "Wish..." και το 1ο με τον μακαρίτη.
Ειλικρινά δεν νομίζω ότι κάποιος χρειάζετααι περισσότερα.
Αλλά ποιός είμαι εγώ; Εγώ, που τα λέω αυτά, έχω 12 (!) Stones.:blink: :speechless-smiley-0
Οπότε...:D

ερωτησουλα: οι υπολοιποι δισκοι των Floyd ειναι μαπα-για πεταμα-μπουρδες ή απλως δεν ειναι τοσο καλοι οσο οι 2 ή οι 6 καλύτεροί τους?

Πετρο κατα την γνωμη μου μετα το wall τελειωσε η μαγεια που ενιωθα για αυτους.
Αλλα ποιος ειμαι εγω που θα μπορεσω να απαξιωσω το υπολοιπο εργο τους???
Και το λεω αυτο με την εξης εννοια:
Αν δεχτουμε οτι οι Floyd ειναι ενα συγκροτημα που δεν εβγαζε δισκους ετσι για να τους βγαλει,αυτο σημαινει οτι για να ριξουν στην αγορα ενα νεο αλμπουμ εγραψαν σε αυτο τα τραγουδια που τους αρεσαν.
Δεν πιστευω να νομιζει κανεις οτι εβαλαν τραγουδι που το εγραψαν και δεν τους αρεσε.
Αρα στην συγκεκριμενη στιγμη αυτο ειχαν οτι καλυτερο κατα νου ,αυτο κυκλοφορησαν.
Απλα δεν συνεπεσαν οι αποψεις μας (με τους floyd εννοω) για το τι ειναι ωραιο και τι οχι .
Ενω πριν υπηρχε απολυτη ταυτιση!!!!

Το δικαίωμα στην άρνηση το έχουμε όλοι μας.

Η άρνηση είναι βασικό συστατικό του διαλόγου.
Τι να το κάνω άμα είναι να γράψω ένα κείμενο (πχ αφιέρωμα στους Ινκας κλπ) και να το διαβάσουν 20 και να μην απαντήσει κανείς και να πει: "τι τουτ είναι αυτά ρε φίλε?"
Η αντίρρηση είναι αυτή που θα δώσει σε μένα την ευκαιρία να υπερασπιστώ τις θέσεις μου, να κάνω πιό λιανά αυτά που περιέγραψα (πιθανότατα άστοχα και δεν πέρασα την άποψή μου και δεν έπεισα) αλλά και ενδεχομένως να πάρω ένα μήνυμα που να λέει "μήπως κάνω λάθος και έχω 40 αλμπουμ Santana ?"

Προτιμώ λοιπόν να ακούσω από τον Λύμπε να λέει "ELP = what a waste of talent" παρά να μην ακούσω τίποτα.
Αλλιώς ο καθένας αραδιάζει τα κατεβατά του και όλα καλά.

Εγώ δεν έχω κανένα πρόβλημα και μπορώ να το πω ξεκάθαρα:
Δεν μου αρέσει ο Mahler, δεν την βρίσκω με τον Scriabin, δεν μου λέει τίποτα ο Nick Cave, o Scot Walker, o John Cale, οι Swans οι Vaya Con Dios και μπορώ να συνεχίσω επ άπειρον.
Αφ ενός μη σπεύσει κανείς να κάνει προεκτάσεις λέγοντας ότι βάζω στην ίδια μοίρα τους con Dios με τον Mahler και τον cave.....
Δεν μου πάνε, σημαίνει δεν ακούω, δεν αγοράζω.

Από την άλλη θεωρώ άσχετο με τη μουσική όποιον δεν μπορεί να καταλάβει τους Beatles αν και έζησε στην εποχή τους, τον Django, τον James Taylor και ΝΑΙ μου αρέσει το Pet sounds, ο Macca περισσότερο απο τον μακαρίτη, οι Floyd (σε σαφώς περισσότερους από 2 δίσκους).
Επίσης στεναχωριέμαι αφάνταστα που κάποιος δεν μπορεί να μπεί μέσα στη νότα που παίζει ο Carlos και εισπράττει μόνο ένα ντουπου ντούπου γιά να κουνάει τη μέση του...

Φυσικά το ίδιο μπορεί να ισχυριστεί γιά μένα, σχετικά με τον Mahler, ο μισός μουσικόφιλος πλανήτης.
Αλλά τι να κάνουμε.
Είπαμε de gustibus.....

Εγώ αυτά
σε γενικές γραμμές.

Δεν φοβάμαι την άρνηση είτε την εκφράζω είτε την δέχομαι.
Χωρίς αυτήν ....τσουκου.

Είστε όλοι καλοί και άξιοι συνομιλητές.
Δεν σας θέλω σαν ακροατές.

Σε ορισμένες περιπτώσεις, δεν είναι απαραίτητο να κατέχουμε όλη τη δισκογραφία ενός καλλιτέχνη για να είμαστε σίγουροι ότι δε μας αρέσει. Κυρίως αν το είδος μουσικής του δε μας "πάει".

Φυσικά, υπάρχει περίπτωση ο καλλιτέχνης να κάνει κάποια στροφή και να αλλάξει είδος (πράγμα σπάνιο), οπότε σ' αυτή την περίπτωση ασχολούμαστε ξανά μαζί του.

Δεν ξέρω παίδες...εμένα το The Wall μου θυμίζει το ...Θεσσαλικό Κύκλο.
Πως λέμε απορία ψάλτου ίσον βήχας, ένα πράγμα. Εχει 2 (!) καλά τραγούδια πλαισιωμένα με παρλάτες και hi-tech ήχους, Minimal Μaximalism το είπαν και κρατάει πάρα πολύ :sleepey: , ήταν διπλό LP, για όνομα. :speechless-smiley-0
Μουσική για τα think tanks του Πασοκ και της Νουόβα Ντεμοκράτσια. Είναι το είδος του μελό που με αφήνει ολότελα ψυχρό: χίλιες φορές καλύτεροι οι Blondie.

Last edited:
Απάντηση: Re: Δικαιωμα στην "αρνηση"

1)Από την άλλη θεωρώ άσχετο με τη μουσική όποιον δεν μπορεί να καταλάβει τους Beatles αν και έζησε στην εποχή τους, τον Django, τον James Taylor και ΝΑΙ μου αρέσει το Pet sounds, ο Macca περισσότερο απο τον μακαρίτη, οι Floyd (σε σαφώς περισσότερους από 2 δίσκους).

2)Δεν σας θέλω σαν ακροατές.

1)Με αυτο ομως δεν αναιρεις το δικαιωμα του αλλου στην αρνηση.???
Αποκαλεις ασχετο αυτον που δεν του αρεσουν οι Beatles ,δεχομενος βεβαια και τα αντιστοιχα στολισματα απο την αλλη μερια.
Αρα δεν βγαζουμε ακρη ετσι!!!!

2)τουλαχιστον σημερα καταβαλω φιλοτιμες προσπαθειες να ειμαι και ...συγγραφεας:ernaehrung004:

1. όχι. Αρκεί να την δημοσιοποιήσει.
Βγάζουμε μιά πολύ καλή άκρη.
Βασικά τρώγονται οι άκρες...

Δεν το έχω γράψει, αλλά οι από κοινού ακροάσεις με τον Ντοκ (ιδίως, αλλά και άλλους φίλους και γνωστούς), διανθίζονται όλη την ώρα από κοσμητικά επίθετα, ύβρεις και επαίνους ένθεν κακείθεν και, τολμώ να πώ ότι, σε πολλές περιπτώσεις, πέραν της εμφανούς διάθεσης ειρωνίας και περιφρόνησης γιά το που ο καθένας ακούμπησε τον οβολό του ή αναλίσκει τις πολύτιμες ώρες των ακροάσεων, τελικά και οι δυό μας έχουμε αναθεωρήσει αρκετά αξιώματα....

Αυτό πάντως που λέει ο Λύμπε για το The Wall και τον Θεσσαλικό Κύκλο , είναι απολύτως εύστοχο μέσα στην παραδοξολογία του καίτοι εκκεντρικό , σύνηθες στον τρόπο γραφής του και πικρόχολο.

Το The Wall δεν παρουσίαζε το ίδιο ενδιαφέρον με τους προηγούμενους δίσκους του , διότι έπρεπε να υποταχθεί η μουσική του σε μιά θεματολογία κοινωνικού και πολιτικού περιεχομένου , αποπειρώμενο ταυτόχρονα να διηγηθεί μιά μεγάλων διαστάσεων και πολλαπλών νοημάτων ιστορία διαδραματιζόμενη σε ένα ευρύτατο χρονικό / ιστορικό πλαίσιο .

Ως εκ τούτου ο Waters έπρεπε να συνδυάζει το ταλέντο και την γλαφυρότητα ενός χρονογράφου - ιστορικού περιωπής , με την πυκνότητα της γραφής ,το ειδικό βάρος των σκέψεων και το καινοτόμο των ιδεών ενός φιλόσοφου επαναστάτη και συγχρόνως να αντλεί μουσική έμπνευση από ένα ευρύτατο φάσμα τόσον της avant garde όσο και του σύγχρονου λαίκού , όπως το ροκ.

Τελικά επειδή ο Waters δεν ήταν όλα αυτά - και ίσως δεν το ήξερε - το The Wall έδωσε μεγάλο βάρος στο περιεχόμενο και άφησε την φόρμα ντυμένη με συντηρητικό ένδυμα .

( Παρόλα αυτά χίλιες φορές καλύτερο από τους Blondie ) :flipout: [το de gustibus που λέμε ....