Δικτυακή εγκατάσταση στο σπίτι

Ωραία πάμε τώρα στην χομπύστικη διάσταση για να το κάνω μόνος μου. Έκανα ένα πρώτο search για τα υλικά και έμεινα με ανοικτό στόμα ότι σε skroutz/bestprice είναι ελάχιστα keystones και ακροδέκτες Cat 7 και πάνω, ενώ μερικές φορές οι τιμές είναι στο θεό. Επίσης θα πρέπει να αγοράσω νέα πρέσα ακροδεκτών γιατί αυτή που έχω είναι από το 2005. Για να βρεις νορμάλ τιμή Cat7 (κάτω από 1 ευρώ ο κάθε ακροδέκτης και κάτω από 10 ευρώ το κάθε Keystone) είναι τρομερά δύσκολο (μόνο σε 2 ελληνικά καταστήματα μέσω google βρήκα). Μετά το επόμενο θέμα είναι ότι δεν γράφουν οι ακροδέκτες ξεκάθαρα τι πρέσα θέλουν γιατί από όσο ξέρω πια δεν είναι "βάλε ότι γουστάρεις με όποια πρέσα γουστάρεις". Όσο για κουτί, μόνο 1 μεταλλικό βρήκα το ακόλουθο με ένα 20ευρω:
View attachment 235108

Για τα υπόλοιπα δικτυακά έχετε να προτείνετε κανένα κατάστημα να τα πάρω; Υπάρχει κανένας λόγος να απευθυνθώ σε επαγγελματία και να μην το κάνω μόνος μου;

Στη θέση σου δεν θα κυνήγαγα το CAT7 στα patch panel. Στο κάτω κάτω, αφήνεις λίγο καλώδιο παραπάνω και αν στο μέλλον χρειαστεί πραγματικά το CAT7 απλά αλλάζεις το patch panel.

Εγώ θα έπαιρνα ένα τέτοιο και θα τελείωνα: https://www.skroutz.gr/s/31034289/L...8B.html?product_id=90594843&sponsored=listing

Όσο αφορά την πρέσα ακροδεκτών, τι να την κάνεις; Γιαυτό παίρνεις patch panel, για να μην χρειάζεται να πρεσάρεις ακροδέκτες.

Αυτό που θα χρειαστείς είναι το εργαλείο τερματισμού στο patch panel. Δεν είναι κάτι ακριβό: https://www.skroutz.gr/search?keyphrase=εργαλειο+τερματισμου

Δεν βλέπω λόγο να απευθυνθείς σε επαγγελματία, τη στιγμή που πιάνουν τα χέρια σου.

Όσο αφορά την πρέσα ακροδεκτών, τι να την κάνεις; Γιαυτό παίρνεις patch panel, για να μην χρειάζεται να πρεσάρεις ακροδέκτες.

Υποθέτω για να φτιάξει και τα καλώδια με τους ακροδέκτες.
Αλλά μπορείς απλά να τα πάρεις τερματισμένα και να μην παιδεύεσαι.
Το "πάρε 10 μέτρα παραπάνω μην γίνει στραβή", "πάρε μωρέ 50 ακροδέκτες να έχουμε", "βάλε και μία πιο καλή πρέσα" τελικά κοστίζει περισσότερο από το να τα πάρεις έτοιμα τερματισμένα.
Και έχεις και μία πρέσα που δεν ξέρεις τι να την κάνεις. Όπως εγώ π.χ. που και πρέσα έχω και εργαλείο τερματισμού αλλά αν χρειαστώ παίζει να μην τα βρω ποτέ. :D

Κατά τα άλλα, σαφώς είναι overkill αυτό που σκέφτηκε ο Γιώργος και δεν μπορώ να καταλάβω τι θέλει να στήσει για να έχει τέτοια χρήση. :D
Κάτι τέτοιο λέγαμε βέβαια όταν σαν κιμπάρηδες αγοράζαμε 40MB σκληρό όταν οι υπόλοιποι είχαν 20MB...

Θεωρώ ως δεδομένο ότι δεν θα πρεσάρει ο ίδιος τα καλώδιά του, τι είναι, μεσαίωνας; :P

Δεν έχει κανένα νόημα αυτό για patch cords.

Έχει νόημα μόνο αν θέλεις να κάνεις κάτι πολύ custom σε μήκος ή να περάσεις καλώδιο από μικρή τρύπα που δεν θα χώραγε το βύσμα.

Στη θέση σου δεν θα κυνήγαγα το CAT7 στα patch panel. Στο κάτω κάτω, αφήνεις λίγο καλώδιο παραπάνω και αν στο μέλλον χρειαστεί πραγματικά το CAT7 απλά αλλάζεις το patch panel.
Κάπως έτσι ξεκινάς και λες άσε την κουλούρα όπως την έχει ο ηλεκτρολόγος, δεν φαίνεται κιόλας εκεί που είναι, πες στο παλικάρι που θα συνδέσει την οπτική να πατήσει 4 ακροδέκτες ότι έχει μαζί του, δώσε του ένα χαρτζιλίκι και όταν έρθει η ώρα να χρειαστείς CAT7 (που μπορεί να μην έρθει ποτέ) το κάνεις τότε... :P
Χαχαχα

2004 συγκεκριμένα.
Όταν πήγα για να παραδόσει και μου έδωσε δύο αντιστάσεις λέγοντας "μου είπαν ότι θα χρειαστείς και αυτά" ένα "ΌΧΙ ΡΕ Μ...." πήγε να βγει...

George, αν έχεις κουλούρες στο τελείωμα, δεν χρειάζεσαι καν patch panel.
Απευθείας στο router και γειά!

(ξέρω σου ξακρίζουμε το όνειρο σιγά σιγά αλλά έτσι που πας σε βλέπω και με rack σε λίγο)

Να κανω λιγο hi-jack στο θεμα και να ρωτησω...

Εχω στο σπιτι οπτικη 1.000ρα και το ρουτερ εχει 4 εθερνετ 1.000ρες και μια 2,5GHz.
H εσωτερικη καλωδιωση ειναι με cat5e και βγαζει 4 μπριζες στα δωματια. Τις εχω συνδεδεμενες στις 1.000ρες θυρες του ρουτερ. Την 2,5GHz την εχω κενη.
Εχω βαλει και ενα 4θυρο switch, επισης με 1.000ρες θυρες να βρισκεται στο ενα δωματιο/γραφειο.
Ασυρματα πιανω ταχυτητες απο 600-700 μεχρι 200 αναλογα το που βρισκομαι.

Ειμαι καλα η μπορω να βελτιωσω κατι στο δικτυο ?
Οι μπριζες στους τοιχους, εχουν και αυτες προδιαγραφες ? Δηλαδη μπορει το ρουτερ και τα καλωδια να στελνουν 1000 και η μπριζα να ειναι 10/100 ξερωγω ?
Την 2,5GHz τη χρησιμοποιω καπου η την αφηνω για το μακρυνο μελλον ?

Ναι, και οι μπρίζες έχουν προδιαγραφές... Αν και στα καταστήματα ηλεκτρολογικών έχω δει μόνο Cat5 και Cat6.

εγω παντως για τα 6 καλωδια εβαλα στον τοιχο μια 3πλη legrand mosaic me 6 rj45 και απο εκει 6 καλωδιακια 0,5m στο switch που ειναι μπροστα.

Αν κάνεις mesh με ethernet backhaul έχεις κάνει.. roaming πρακτικά.

Η όλη ιδέα του mesh είναι να γλιτώσεις τα πολλά καλώδια ethernet.

Αλλά στο τέλος, η ουσία είναι να έχεις ethernet από το κάθε AP για να μην χάνεις performance. Το αν θα κάνεις mesh με backhaul ή κλασσικό roaming είναι λεπτομέρεια.

Αν κάνεις mesh με ethernet backhaul έχεις κάνει.. roaming πρακτικά.

Η όλη ιδέα του mesh είναι να γλιτώσεις τα πολλά καλώδια ethernet.

Αλλά στο τέλος, η ουσία είναι να έχεις ethernet από το κάθε AP για να μην χάνεις performance. Το αν θα κάνεις mesh με backhaul ή κλασσικό roaming είναι λεπτομέρεια.

Έχει και τα πλεονεκτήματα του το Mesh. Ιδίως σε μεζονέτες.
Ασύρματο πάντως, αν θες τόσο πολύ να αποφύγεις το wired backhaul, με Wi-Fi 7 καλά Router/AP μια χαρά έχεις ταχύτητα που υπερκαλύπτει τους περισσότερους χρήστες.
Τώρα πόσες συσκευές με Wi-Fi 7 adapters ξέρουμε, αυτό είναι αλλουνού παπά ευαγγέλιο :D

Εγω έχω στήσει cat7 (καλωδίωση και switching) στο σπίτι, και το καλύπτω και με Wi-Fi 7 από άκρο σε άκρο με τέλεια κάλυψη. Το χρειάζομαι; Πιθανότατα όχι.
Βοηθάει κάπου; Maybe.
Καλύπτω ένα εννιαίο δίκτυο που απλώνεται σε 3 ορόφους, 3 οικογένειες, με αρκετές smart, φορητές και σταθερές συσκευές και αρκετό streaming (internet & local).
Πού βοηθάει περισσότερο; ίσως στα βλαμμένα copy-paste backup μου από τον NAS στον file server και όταν μεταφέρω υλικό lossless or near lossless compression μεταξύ μηχανημάτων.
Θα μπορούσα να κάνω την δουλειά μου αρκετά ικανοποιητικά και με απλό cat5e και 1000αρια switches ? Definitely.
Θα με πείραζε να μην πιάνει το speedtest 1.2Gbps ? probably! (επειδή είμαι βλαμμένος).
Τώρα δε, που έβαλα και 2η 1000αρα και κάνω aggregation σε κάποια DL γουστάρω την ταχύτητα, έστω και αν δεν είναι συνταρακτική διαφορά ή έχει ιδιαίτερο νόημα (τι και αν κατεβάσεις ένα ολόκληρο game στο steam σε 30 λεπτά, τι αν το κατεβάσεις σε 18 λεπτά).

Σε site που ασχολείται με ακριβά μηχανήματα ήχου και εικόνας είμαστε... εν δυνάμει βλαμμένοι όλοι μας :D

Απλή ιδέα και έξυπνη. Δεν έχω δει τετραπλές, αλλά δυο διπλές βρίσκεις πανεύκολα σε ό,τι σχέδιο θέλεις.
Βρήκα μία https://www.skroutz.gr/s/48755830/V...J45-choris-Plaisio-se-Leyko-CHroma-IFCW0.html
Τα keystone πριζάκια αγοράζονται ξεχωριστά (έχει CAT5, 6, ...)

Άλλη λύση είναι τα πλαίσια πρίζας με βουρτσάκι, ώστε να βγαίνουν τα καλώδια χύμα αλλά χωρίς να φαίνεται άσχημο.
Έχει και άσπρα βουρτσάκια:

Last edited:
Να κανω λιγο hi-jack στο θεμα και να ρωτησω...

Εχω στο σπιτι οπτικη 1.000ρα και το ρουτερ εχει 4 εθερνετ 1.000ρες και μια 2,5GHz.
H εσωτερικη καλωδιωση ειναι με cat5e και βγαζει 4 μπριζες στα δωματια. Τις εχω συνδεδεμενες στις 1.000ρες θυρες του ρουτερ. Την 2,5GHz την εχω κενη.
Εχω βαλει και ενα 4θυρο switch, επισης με 1.000ρες θυρες να βρισκεται στο ενα δωματιο/γραφειο.
Ασυρματα πιανω ταχυτητες απο 600-700 μεχρι 200 αναλογα το που βρισκομαι.

Ειμαι καλα η μπορω να βελτιωσω κατι στο δικτυο ?
Οι μπριζες στους τοιχους, εχουν και αυτες προδιαγραφες ? Δηλαδη μπορει το ρουτερ και τα καλωδια να στελνουν 1000 και η μπριζα να ειναι 10/100 ξερωγω ?
Την 2,5GHz τη χρησιμοποιω καπου η την αφηνω για το μακρυνο μελλον ?

Οι πρίζες στους τοίχους έχουν όντως προδιαγραφές, αλλά είναι απίθανο να είναι χειρότερες από CAT5e ώστε να έχουν θέμα με το χιλιάρι δίκτυο.
Γενικά, αν η συσκευή σου λέει ότι έχει κλειδώσει στα 1000, είσαι μια χαρά.

Η πόρτα των 2.5Gbps είναι χρήσιμη μόνο αν έχεις κάποια συσκευή η οποία έχει επίσης τέτοια πόρτα.

Σε εκείνη την περίπτωση θα δεις ταχύτητες με το Internet περίπου 20% μεγαλύτερες απ' ότι θα σου έδινε μια χιλιάρα πόρτα.

Αλλά στην πράξη, είτε 1000Mbps έχεις είτε 1200, δεν θα δεις διαφορά. Είναι ήδη υπέρ αρκετή η ταχύτητα.

• Like
Reactions: ilias
Έχει και τα πλεονεκτήματα του το Mesh. Ιδίως σε μεζονέτες.
Ασύρματο πάντως, αν θες τόσο πολύ να αποφύγεις το wired backhaul, με Wi-Fi 7 καλά Router/AP μια χαρά έχεις ταχύτητα που υπερκαλύπτει τους περισσότερους χρήστες.
Τώρα πόσες συσκευές με Wi-Fi 7 adapters ξέρουμε, αυτό είναι αλλουνού παπά ευαγγέλιο :D

Εγω έχω στήσει cat7 (καλωδίωση και switching) στο σπίτι, και το καλύπτω και με Wi-Fi 7 από άκρο σε άκρο με τέλεια κάλυψη. Το χρειάζομαι; Πιθανότατα όχι.
Βοηθάει κάπου; Maybe.
Καλύπτω ένα εννιαίο δίκτυο που απλώνεται σε 3 ορόφους, 3 οικογένειες, με αρκετές smart, φορητές και σταθερές συσκευές και αρκετό streaming (internet & local).
Πού βοηθάει περισσότερο; ίσως στα βλαμμένα copy-paste backup μου από τον NAS στον file server και όταν μεταφέρω υλικό lossless or near lossless compression μεταξύ μηχανημάτων.
Θα μπορούσα να κάνω την δουλειά μου αρκετά ικανοποιητικά και με απλό cat5e και 1000αρια switches ? Definitely.
Θα με πείραζε να μην πιάνει το speedtest 1.2Gbps ? probably! (επειδή είμαι βλαμμένος).
Τώρα δε, που έβαλα και 2η 1000αρα και κάνω aggregation σε κάποια DL γουστάρω την ταχύτητα, έστω και αν δεν είναι συνταρακτική διαφορά ή έχει ιδιαίτερο νόημα (τι και αν κατεβάσεις ένα ολόκληρο game στο steam σε 30 λεπτά, τι αν το κατεβάσεις σε 18 λεπτά).

Σε site που ασχολείται με ακριβά μηχανήματα ήχου και εικόνας είμαστε... εν δυνάμει βλαμμένοι όλοι μας :D
Το ότι είσαι βλαμμένος, είναι σίγουρο. 😁😆🥹😅 Μιλάμε για το απόλυτο overkill, με κόστος στον θεό.

Από την άλλη, είσαι ένας μικρός θεούλης για τις 3 οικογένειες και ειδικά ότι teenager υπάρχει στο σπίτι.

Η πόρτα των 2.5Gbps είναι χρήσιμη μόνο αν έχεις κάποια συσκευή η οποία έχει επίσης τέτοια πόρτα.
To MBP 14 M1 σηκωνει αυτην την ταχυτητα ? Ετσι για τη δοκιμη...

Και πως τραβας νεο καλωδιο μεσα απο την ηδη υπαρχουσα καλωδιωση στους τοιχους ? Ειναι εφικτο να το κανω μονος μου (με καμμια ατσαλινα ?). Εξωτερικα δεν υπαρχει περιπτωση.

Πρέπει να είσαι πολύ τυχερός και να έχεις πέσει σε νοικοκύρη ηλεκτρολόγο για να καταφέρεις να περάσεις ατσαλίνα.
Στις γωνίες παίζει να κολλήσεις.

Το MBP 14 M1 διαβάζω ότι έχει μια πόρτα ethernet πάνω στο τροφοδοτικό του, η οποία είναι GbE, οπότε μέχρι εκεί..

Αλλά αν θέλεις να κάνεις δοκιμή μπορείς να αγοράσεις κάποιο USB to Ethernet adapter που να πηγαίνει στα 2.5Gbps, π.χ. https://www.skroutz.gr/s/27804844/D...s-Diktyou-gia-Ensyrmati-syndesi-Ethernet.html (με την επιφύλαξη συμβατότητας με το Mac πάντα..)

Καλώδιο μέσα από τον τοίχο ίσως καταφέρεις να τραβήξεις με ατσαλίνα, δεν μπορείς να ξέρεις αν δεν προσπαθήσεις.
Αλλά τα 2.5G τα πιάνεις και με CAT5E.

• Like
Reactions: ilias