Δίλημα soundbar ή ενισχυτής με ηχεία 5.1

tarantules

Senior Member
15 August 2007
325
Θέλω να βάλω σε υπνοδωμάτιο ένα ηχοσύστημα για ταινίες και η πρώτη σκέψη ήταν να πάρω μια ηχομπάρα για να αποφύγω και τα πολλά ηχεία λόγω μικρού χώρου , και τα καλώδια.
Είχα παλιά βάλει ένα Logitech Z5400 5.1 το οποίο το έδωσα εδώ και κάτι χρόνια.Όλες οι ταινίες που έχω παίζουν από ένα NAS και έχουν ήχο είτε Dolby TrueHD Atmos είτε DTS-HD Master Audio οπότε απαραίτητα θέλω οτι πάρω να υποστηρίζει αυτά τα πρότυπα ήχου.Προς το παρόν ήχο έχω μόνο στερεοφωνικό από την 50άρα τηλεόραση.
Αρχικά σκέφτηκα να πάω στην ηχομπάρα Samsung HW-Q800B η οποία δεν έχει surround πίσω ηχεία.Μετά σκέφτηκα να πάω στην αρκετά ακριβότερη λύση της Samsung HW-Q990B με τα 2 πίσω surround αλλά είδα οτι θέλουν καλώδιο τροφοδοσίας και έκανα πίσω γιατί ούτε πρίζα έχω σε όλη την πλευρά του τοίχου προς το παράθυρο , ούτε θέλω να τραβάω καλώδιο μπαλαντέζα στους τοίχους και να φαίνεται άσχημο.Αν ήταν μόνο με καλώδια ήχου που είναι λεπτά δεν θα είχα θέμα.Έτσι είχα βάλει και τα surround από τα Z5400.
Η 2η λύση που σκεφτόμουν είναι αντί για τη Samsung HW-Q990B να πήγαινα σε ένα κανονικό σετ 5.1 με ενισχυτή σε μινιμαλ διαστάσεις όπως το Onkyo HT-S3910.
Και τώρα η ερώτησή μου : Έχοντας ως δεδομένο οτι θα προτιμούσα πολύ περισσότερο μια ηχομπάρα , μεταξύ της Samsung HW-Q800B και του Onkyo HT-S3910 , αλλάζει δραματικά η εμπειρία ήχου μεταξύ των 2 ή δεν αξίζει και θα μείνω ευχαριστημένος με μια τέτοια ηχομπάρα δεδομένου και του μικρού χώρου ;
Παραθέτω και μια πρόχειρη κάτοψη του χώρου.
Draw.png

Σε τόσο μικρό χώρο (και ειδικά σε υπνοδωμάτιο), βάλε ηχομπαρα.

Αυτό σκεφτόμουν μήπως επειδή είναι μικρός ο χώρος είναι too much ο ενισχυτής με ξεχωριστά ηχεία.

Δεν είναι πρόβλημα ο μικρός χώρος. Πλεονέκτημα είναι. Έχω στημένο 5.1 σε μικρό χώρο και με το boost που δίνει σε μικρά ηχεία, το αποτέλεσμα είναι καθηλωτικό.

Το πρόβλημα στη συγκεκριμένη περίπτωση τη δική σου είναι ότι δεν έχεις χώρο για να μπουν τα surround ηχεία στις σωστές θέσεις και επιπλέον δεν μπορείς να μετακινήσεις τη θέση ακρόασης γιατί πρόκειται για κρεβάτι.

Ένα σύστημα 3.1.2 με ξεχωριστό ενισχυτή και ηχεία με τα δύο να είναι overhead είναι το μάξιμουμ που μπορείς να έχεις με αυτή τη διαρρύθμιση όπως είναι τώρα.

Παρεμπιπτόντως, το σύστημα με τον Onkyo που κοιτάς, την έχει τη δυνατότητα αυτή. 😎
Just sayin'...

Τα surround του Ζ5400 θυμάμαι τα είχα βάλει ψηλά δεξιά και αριστερά του παραθύρου και τα είχα στρέψει να κοιτάνε προς τα κάτω στο προσκέφαλο του κρεβατιού.
Υπάρχουν ακόμα οι τρύπες στον τοίχο και θυμάμαι οτι ήμουν πολύ ευχαριστημένος με τον ήχο από τις ταινίες και γέμιζαν το δωμάτιο.
Soundbar δεν έχω ακούσει ποτέ μου (είτε ακριβή υλοποίηση είτε φτηνή) και δεν έχω καθόλου άποψη αλλά υπέθεσα οτι εφόσον δίνει κάποιος πχ 800-900 ευρώ για μια ακριβή soundbar θα είχε τουλάχιστον ισάξιο ήχο με ένα 5.1 σύστημα.Με βάση τα λεγόμενά σας δεν ισχύει κάτι τέτοιο.
Οπότε μάλον θα προσανατολιστώ σε λύση ενισχυτή με ξεχωριστά ηχεία όπως πχ το Onkyo να ξεμπερδεύω.

Παρεμπιπτόντως, το σύστημα με τον Onkyo που κοιτάς, την έχει τη δυνατότητα αυτή. 😎
Just sayin'...
Τι ακριβώς είναι η δυνατότητα αυτή; Δεν βρήκα κάτι σχετικό για overhead να γράφει στο site τους.Το να τα βάλω στο ταβάνι εννοείς;

Τι ακριβώς είναι η δυνατότητα αυτή; Δεν βρήκα κάτι σχετικό για overhead να γράφει στο site τους.Το να τα βάλω στο ταβάνι εννοείς;

Βασικά ο ενισχυτής του συστήματος έχει αυτή τη δυνατότητα. Όπως γράφει και στο site.

HT-R398 5.1-Channel Home Theater Receiver
Dolby Atmos® and DTS:X® audio format playback through 3.1.2 channels

Είναι μια ευκολία που βρίσκεις συνήθως στα εισαγωγικά μοντέλα τα πεντακάναλα της pioneer και onkyo (ο ίδιος όμιλος είναι).

Εννοείται ότι το εκμεταλλεύεσαι με ηχεία στο ταβάνι αυτό.

• Like
Reactions: tarantules
Είδα οτι το subwoofer του Onkyo δεν είναι ενεργό.Θα με καλύψει σαν απόδοση το passive που έχει ή θα χρειαστεί να το αλλάξω στο μέλλον; Έχει υποδοχές active.

Θα σε καλύψει μια χαρά για τον χώρο σου και επιπλέον θα έχεις την ευελιξία στο μέλλον αν θελήσεις να αλλάξεις και ηχεία ή και να βάλεις ενεργό sub με αυτό το σύστημα, αφού έχει και τέτοια έξοδο ο ενισχυτής και φυσικά και τις κατάλληλες ρυθμίσεις για να το ενσωματώσεις.

Βλέπεις, άπαξ και πας σε κανονικό σύστημα με διακριτά κομμάτια, αυτά τα πλεονεκτήματα έρχονται αυτόματα.

• Like
Reactions: tarantules
Τα σέβη μου στα μέλη του κλάμπ!
Νομίζω ότι σε αυτό το νήμα ταιριάζει να σας θέσω τον προβληματισμό μου και να ζητήσω την άποψή σας.
Από τον ερχόμενο Μάρτιο (πασών των θεοτήτων θελοντων) θα μένουμε σε καινούριο σπίτι, όπου φιλοδοξώ να πάρω μεγαλύτερη τηλεόραση (κάποια OLED 65in. - πχ LG c3 ή g2 ή Philips 818 ή 718) και έχω σχεδόν αποφασίσει να τη συνοδεύσω και με μια καλή ηχομπάρα (περί τα 800 ευρώ). Ή μπορεί και να μην τη συνοδεύσω...
Τα δεδομένα είναι τα εξής:
Εδώ και 10 χρόνια χρησιμοποιώ στο σαλόνι μας (περίπου 12τ.μ.) μία Plasma Panasonic TX-P50ST60. Παρακολούθώ ταινίες 1080p από media player (mede8er MED600X3D) ή από NF, Disney, Cinobo μέσω PS5 και στέλνω τον ήχο με καλώδια οπτικής ίνας στον ενισχυτή Yamaha RX-v365. Εκεί έχω 5.1 ηχεία (Roister κεντρικό, Wharfedale diamond 9.1 τα δύο μπροστινά και τα αντίστοιχα surround πίσω, καθώς κι ένα subwoofer Yamaha YST-SW010) για ήχο DTS ή DD.

Στο καινούριο σπίτι είναι ήδη απαγορευμένη από τη σύζυγο η διέλευση καλωδίων επομένως το 5.1, το πολύ πολύ να γίνει 2.1 και να αποχαιρετήσω τον πολυκάναλο ήχο. Γι' αυτό σκέφτηκα να φύγουν εντελώς από τον χώρο της τηλεόρασης όλα αυτά τα μηχανήματα (θα μεταφερθούν αλλού με αποκλειστικό σκοπό την μουσική ακρόαση με πικάπ) και να βάλω μία από τις ηχομπάρες που έχω προκρίνει μέχρι τώρα (δεκτές αντιπροτάσεις):

Χωρίς πίσω ηχεία:
Samsung HW-Q800C
Polk Audio Magnifi Max AX
LG SC9S
Με πίσω ηχεία (δευτερεύουσα επιλογή):
Polk Audio Magnifi Max AX SR
Samsung HW-Q990B
Samsung HW-Q930C,
με σκοπό να εκμεταλλευτώ και τις τεχνολογίες του Dolby Atmos/DTS:X

Έχω την εντύπωση, όμως, ότι ο χώρος του νέου σαλονιού/τραπεζαρίας θα απαξιώνει σε κάποιον βαθμό την όποια επένδυση γίνει σε ηχομπάρα.
Σας επισυνάπτω μια εικόνα της κάτοψης ώστε να καταλάβετε τη χωροταξία. Η τηλεόραση και το όποιο σύστημα ήχου επιλεγεί, θα μπει εκεί όπου φαίνεται στην κάτοψη (δίπλα στο γωνιακό τζάκι).

Κάτοψη.jpg

Έχει εν τέλει νόημα να ξοδέψω από 600 ως 800+ ευρώ για μια ηχομπάρα, από την άποψη της αξιοποίησης αυτού του ποσού, δεδομένου του χώρου;
Αυτό που θα εισπράξω ηχητικά με μία υπό-premium ηχομπάρα (στο σύνολό του ως εμπειρία) μπορεί να είναι απογοητευτικό, σε σχέση με το τι έχω συνηθίσει με τον παλιό ενισχυτή, έστω κι αν απομείνω με τα δύο μπροστινά ηχεία (ή και το κεντρικό) και το sub; Δεν γνωρίζω στην πράξη πόσο έχει εξελιχθεί η τεχνολογία σε αυτό το κομμάτι αλλά μία οικονομική soundbase (όχι bar) που είχα στο παρελθόν (Maxell SB3000) δεν αποτέλεσε κι ιδιαίτερη βελτίωση σε σχέση με τα ηχεία της Panasonic τηλεόρασης, πολλώ δε μάλλον με τον ενισχυτή.

Υπάρχει κάποια άλλα επιλογή που έχω, ξοδεύοντας 600-700, και την οποία δεν έχω σκεφτεί;

Ας αναφέρω επίσης ότι η χρήση της τηλεόρασης θα είναι πρωτίστως για ταινίες, κατά δεύτερο λόγο για ps5 και λίγες ώρες την εβδομάδα αθλητικό περιεχόμενο. Η μπάρα θα παίζει ήχο για τα παραπάνω και περιστασιακά jazz/rock μουσική μέσω streaming.

Τέλος, ένας λόγος που σας πρήζω με τους προβληματισμούς μου είναι ότι εδώ, στην Κέρκυρα όπου μένω, δεν έχω καμία δυνατότητα να ακούσω από κοντά ουδεμία αξιοπρεπή ηχομπάρα, επομένως ό,τι κρίση έχω κάνει είναι μέσω αναγνώσεων εδώ αλλά και σε ξενόγλωσσα φόρουμ.

Αν έχω παραλείψει να αναφέρω κάποιον σημαντικό παράγοντα-κριτήριο, με ενημερώνετε να επικαιροποιήσω!

Ευχαριστώ εκ των προτέρων

βρες τρόπο να περάσεις τα καλώδια ώστε να μην φαίνονται πολύ.. καμία ηχομπάρα δεν μπορεί να σταθεί δίπλα σε ενισχυτή και ηχεία, μην κοροϊδεύετε τον εαυτό σας
-το λέω για όλους όσους κατά καιρούς "προβάλλουν" την παντόφλα της συζύγου στο θέμα των καλωδίων-
έχεις ήδη ενισχυτή με ηχεία, σήκωσε ανάστημα , ρίξε και καμιά ανάποδη στην τελική και αν γλιτώσεις μας λες τα νεότερα..
θα είσαι ο πρωτοπόρος και το φωτεινό παράδειγμα για τους υπόλοιπους που θέλουν αλλά δεν μπορούν να έχουν 5.1 της προκοπής.....

βρες τρόπο να περάσεις τα καλώδια ώστε να μην φαίνονται πολύ.. καμία ηχομπάρα δεν μπορεί να σταθεί δίπλα σε ενισχυτή και ηχεία, μην κοροϊδεύετε τον εαυτό σας
-το λέω για όλους όσους κατά καιρούς "προβάλλουν" την παντόφλα της συζύγου στο θέμα των καλωδίων-
έχεις ήδη ενισχυτή με ηχεία, σήκωσε ανάστημα , ρίξε και καμιά ανάποδη στην τελική και αν γλιτώσεις μας λες τα νεότερα..
θα είσαι ο πρωτοπόρος και το φωτεινό παράδειγμα για τους υπόλοιπους που θέλουν αλλά δεν μπορούν να έχουν 5.1 της προκοπής.....

Στο λαιμό σου θα τον πάρεις τον άνθρωπο ...ήθελα να ξερά τύψεις δεν έχεις.

Μεγάλη απόσταση για ηχομπάρα.
Από 5.1 discrete σε ηχομπάρα... καλά θα πάει αυτό (εννοώ κατευθείαν στον μήνα στις αγγελίες πώλησεις στην κατηγορία ηχομπάρες)...

Αφού πας σε νέο σπίτι, κάνεις την μαγκιά και με τους κατάλληλους ανθρώπους περνάς καλώδια μέσα από τοίχο/ταβάνι/πάτωμα και στήνεις κανονικό 5.1 ή και παραπάνω (atmos) δίχως να φαίνονται καλώδια και δίχως θυσίες στον ήχο που κάνεις γυρνώντας σε ηχομπάρα.

• Like
Reactions: ln() and Panoramix
Θα είναι πραγματικά κρίμα να πας σε καινούργιο χώρο, να έχεις χώρο πίσω από τον καναπέ - που σημαίνει ότι αυτομάτως ο χώρος επιτρέπει όποιο setup ηχείων θέλεις από 5.1 έως 11.4.6 και να βάλεις ηχομπάρα. Επειδή βλέπω ότι ακόμα και στις επιλογές hxomp;araw έχεις κάποιες με ηχεία πίσω. Άρα τα πίσω ηχεία δεν είναι πρόβλημα, άρα γιατί να πας στις μονόδρομες πλαστικούες ηχεία που έχουν οι ηχομπάρες και να μην διαλέξεις ένα σωστό δίδρομο (τουλάχιστον) ανά κανάλι ηχείο με καμπίνα που θα έχει HI-Fi ήχο και το σύστημα να φτάνει στάθμες που ούτε καν ονειρεύεται οποιαδήποτε ηχομπάρα;

Αν παρ' όλα αυτά επιμένεις σε ηχομπάρα, χωρίς πίσω ηχεία θα κοιτούσα την MagniFi MAX AX και με πίσω ηχεία την Q990B.

Αυτά ως προς τις ηχομπάρες που «παντρεύεσαι» μιά κι έξω. Αν πρόκειται για ηχομπάρα που προσθέτεις κατ' επιλογή κομμάτια, θα σου πρότεινα να δεις αυτήν εδώ, την Βose Smart Ultra Soundbar. Το βιντεάκι είναι αποψινή από εκδήλωση. :cool:

To view this content we will need your consent to set third party cookies.
For more detailed information, see our cookies page.

...., σήκωσε ανάστημα , ρίξε και καμιά ανάποδη στην τελική και αν γλιτώσεις μας λες τα νεότερα..

«Ουρανέ ρίξε φωτιά, κι όσες ψυχές καούνε, να φέξουν στα περάσματα, οι άλλες να διαβούνε...»
Αυτό μου ζητάς, με λίγα λόγια! Χα, χα!
Οι διαπραγματεύσεις προκειμένου να περάσει το Νομοσχέδιο για μεγαλύτερη και ακριβότερη τηλεόραση ήταν εξαντλητικές και δεν ξέρω αν έχω άλλη αντοχή να παλέψω με την Κρητικοπούλα και για τα καλώδια!

Μεγάλη απόσταση για ηχομπάρα.
Από 5.1 discrete σε ηχομπάρα... καλά θα πάει αυτό (εννοώ κατευθείαν στον μήνα στις αγγελίες πώλησεις στην κατηγορία ηχομπάρες)...
Έτσι είχε πάει η Maxell soundbase που είχα πάρει κάποτε!

Αφού πας σε νέο σπίτι, κάνεις την μαγκιά και με τους κατάλληλους ανθρώπους περνάς καλώδια μέσα από τοίχο/ταβάνι/πάτωμα και στήνεις κανονικό 5.1 ή και παραπάνω (atmos) δίχως να φαίνονται καλώδια και δίχως θυσίες στον ήχο που κάνεις γυρνώντας σε ηχομπάρα.
&
Θα είναι πραγματικά κρίμα να πας σε καινούργιο χώρο, να έχεις χώρο πίσω από τον καναπέ - που σημαίνει ότι αυτομάτως ο χώρος επιτρέπει όποιο setup ηχείων θέλεις από 5.1 έως 11.4.6 και να βάλεις ηχομπάρα. Επειδή βλέπω ότι ακόμα και στις επιλογές hxomp;araw έχεις κάποιες με ηχεία πίσω. Άρα τα πίσω ηχεία δεν είναι πρόβλημα, άρα γιατί να πας στις μονόδρομες πλαστικούες ηχεία που έχουν οι ηχομπάρες και να μην διαλέξεις ένα σωστό δίδρομο (τουλάχιστον) ανά κανάλι ηχείο με καμπίνα που θα έχει HI-Fi ήχο και το σύστημα να φτάνει στάθμες που ούτε καν ονειρεύεται οποιαδήποτε ηχομπάρα;
Τα τωρινά surround (πάνω σε βάσεις-κολόνες) που έχω στο σαλονάκι μας είναι σε σχετικά μη προσβάσιμο σημείο για τα παιδιά, στριμωγμένα στις γωνίες, ανάμεσα σε έπιπλα. Συν τοις άλλοις, νομίζω ότι έχουν φάει τα ψωμιά τους και πρέπει να τα αλλάξω, γιατί κάθε φορά που πρέπει να παίξουν δυνατό ήχο, ακούγεται ένα άσχημο «τρίξιμο» (ή ίσως σαν 50 άτομα να σκίζουν ταυτόχρονα 3 φύλλα χαρτί ο καθένας!)
Αλλά ας υποθέσουμε ότι τα αλλάζω (με ένα κλάσμα του μπάτζετ που θα προοριζόταν για ηχομπάρα), και ας πούμε ότι βρίσκεται λύση για το αφανές πέρασμα των καλωδίων τους από τον ενισχυτή προς την όποια θέση τους (εμένα μου φαίνονται Κβαντική ΙΙ αυτά), σε αυτό το καινούριο σαλόνι πώς να τα βάλω κάπου ώστε να μην εμποδίζουν (ακόμα και αισθητικά, εδώ που τα λέμε/γράφουμε);
Ιδανικά πρέπει να μπουν παραπλεύρως και λίγο πίσω από τον καναπέ που είναι απέναντι από την τηλεόραση; Ή όχι; Με δεδομένο αυτόν τον χώρο και τη διάταξη, πού θα μπορούσα εν τέλει να βάλω πίσω ηχεία;

Όταν έβαλα στη σκέψη μου τις μπάρες με ξεχωριστά surround ηχεία (σαν δεύτερη επιλογή, λόγω του ίδιου θέματος χωροθέτησης), σκέφτηκα ότι στην έσχατη περίπτωση θα τα βάζω κοντά στην τηλεόραση, κι όταν θα θέλουμε να δούμε ταινία θα τα μεταφέρω σε δύο τραπεζάκια δίπλα/πίσω από τον καναπέ! Διαδικασία που ίσως να τη βαριόμουν με τον καιρό, βέβαια! Αν κι αυτά, μολονότι ασύρματα, έχουν τον μπελά των έξτρα καλωδίων για το ρεύμα τους, το οποίο δεν το είχα σκεφτεί αρχικά! Χα!

Επίσης, όταν κάνετε αναφορά σε δυνατότητα για ήχο ανώτερο του 5.1, μάλλον εννοείτε ότι πρέπει να αλλάξω κάποια στιγμή ενισχυτή, αφού ο RX-V365 δεν υποστηρίζει κάτι άλλο πάνω από DTS.

«Ουρανέ ρίξε φωτιά, κι όσες ψυχές καούνε, να φέξουν στα περάσματα, οι άλλες να διαβούνε...»
Αυτό μου ζητάς, με λίγα λόγια! Χα, χα!
Οι διαπραγματεύσεις προκειμένου να περάσει το Νομοσχέδιο για μεγαλύτερη και ακριβότερη τηλεόραση ήταν εξαντλητικές και δεν ξέρω αν έχω άλλη αντοχή να παλέψω με την Κρητικοπούλα και για τα καλώδια!
Κρητικοπούλα;;;
δεν το έλεγες από την αρχή να μην τρέφουμε ελπίδες;;;
στην Κέρκυρα έγραψες ότι είσαι , λέω νορμάλ άνθρωποι εκεί χωρίς σπαθιά στα ζωνάρια που κόβουν άκρα για πλάκα... :LOL:

• Like
Reactions: geoeco
Και κάτι ακόμα...
(τώρα έρχεται η ερώτηση του άσχετου...)
Αν υποθέσουμε ότι δεν παίρνω καμία ηχομπάρα (αρχίζει και χλωμιάζει το ενδεχόμενο ύστερα από την ομοφωνία των συμforumενων) και αν παραμείνω (τουλαχ για αρχή) με ό,τι χωράει τριγύρω από την τηλεόραση (δύο μπροστινά ηχεία, κεντρικό ηχείο, και sub), όταν θα βλέπω μέσω της νέας τηλεόρασης κάποιο περιεχόμενο που έχει υψηλής ποιότητας ήχο (π.χ. Dolby Atmos ή οτιδήποτε πιο σύγχρονο από το DTS), τι θα περνάει μέσα από το καλώδιο οπτικής ίνας με το οποίο θα έχω συνδεδεμένο την τιβί με τον ενισχυτή;
Υπάρχει περίπτωση να μη μπορεί ο ενισχυτής να μη μπορεί να το αποκωδικοποιήσει και να μην παίζει τίποτα;