Οι DLP είναι μονόδρομος μέχρι τα 2.000 ευρώ. Ο λόγος είναι ότι και αξιοπρεπές μαύρο παίρνεις κατά κάποιο τρόπο (συνδυασμός υψηλού ansi μέτριο on/off) και ησυχάζεις για όλα τα υπόλοιπα μια και καλή (σύγκλιση, ανομοιομορφία, ευκρίνεια, αξιοπιστία σε βάθος χρόνου, κ.τ.λ).
Στα 2000 και πάνω δεν έχει νόημα να πάς σε DLP, διότι δεν υπάρχουν μοντέλα (βέβαια αν π.χ ο Runco LS5 ήταν στην κατηγορία των 2000 ευρώ πάλι σε DLP θα πήγαινες που λέει ο λόγος..) και η λύση είναι μονόδρομος, epson TW9200.
Οι παραπάνω προβολείς χάνουν κατά κράτος ακόμη και από μια καλή LCD τηλεόραση σε θέαση σκοτεινών σκηνών οπότε οποιαδήποτε σύγκριση είναι ανούσια.
Το άλμα στην ποιότητα εικόνας έρχεται μόνο από μια εταιρία στους προβολείς και αυτή είναι η JVC.
Eκεί έχουμε προβολείς που ξεφτυλίζουν κυριολεκτικά τις LCD τηλεοράσεις και κοντράρουν στα ίσια ακόμη και τις καλύτερες υλοποιήσεις PLASMA.
Tο νούμερο ansi contrast (που στις PLASMA είναι πολλαπλάσιο) δεν λέει όλη την αλήθεια για την αίσθηση μαύρου που παίρνουμε σε σκοτεινές σκηνές διότι σε αυτές δεν υπάρχει 100% λευκό στην μισή εικόνα, όπως στο πατερνάκι του ansi contrast.
Στις σκοτεινές σκηνές έχουμε απόλυτο μαύρο, διαβαθμίσεις του γκρί μέχρι 30-40% και ελάχιστα σημεία με πάνω από 40% (που σε καμία περίπτωση δεν καλύπτουν το 50% της επιφάνειας της εικόνας), άρα ρόλο παίζει ο συνδυασμός του on/off και του ansi contrast και όχι αποκλειστικά ένα από τα δύο.
Μόνο από νούμερα on/off και ansi contrast (όπως τα "γενικά" που αναφέρω από κάτω) μπορείς εύκολα να βγάλεις συμπέρασμα για το πως αποδίδουν οι προβολείς στις σκοτεινές σκηνές καθώς και το ποσοστό διαφοράς τους.
DLP 2.000:1 500:1
LCD/SXRD 5.000:1 300:1
LCOS 50:000:1 400:1
Προσωπικά αν επέλεγα προβολέα σήμερα και δεν διέθετα τα χρήματα για JVC θα πήγαινα σε DLP, πλήν των περιπτώσεων περιορισμού του χώρου μου (μεγάλο zoom, μεγάλη χρήση του lens shift) όπου θα επέλεγα τον epson 9200 και σε καμία περίπτωση ενδιάμεσα μοντέλα όπως ο 6600.
Το θέμα RBE για εμένα δεν υφίστατε κάν διότι στις δυο δεκαετίες που ασχολούμαι με βιντεοπροβολείς δεν έχω ακόμη γνωρίσει άνθρωπο που να μην μπορεί να δει DLP προβολέα εξαιτίας του RBE. To φαινόμενο μπορεί να είναι ορατό σε κάποιους άλλα μέχρι εκεί, αυτή είναι η άποψη μου.
Eπίσης...καλημέρα σε όλους