Δημιουργική Φωτογραφία

Ο δρομέας ειναι? ο φωτισμός φυσικός ή post?
"Long you live and high you fly
Smiles you'll give and tears you'll cry
And all you touch and all you see
Is all your life will ever be"

View attachment 260499

(Canon EOS M6 Mark II & Sigma 56mm f/1.4 DC DN Contemporary: 1/125 sec, f/1.40, ISO400; originally 6960 x 4640, cropped, dublicated, edited & resized)

"Και ψυχή
ει μέλλει γνώσεσθαι αυτήν
εις ψυχήν
αυτή βλεπτέον:
τον ξένο και τον εχθρό τον είδαμε στον καθρέφτη."

2025-09-11_IMG_9855_edit_resize2000.jpg

(Canon EOS M50 & Sigma 105mm F2.8 DG OS HSM Macro: 1/200 sec, f/8, ISO160; Originally 6000 x 4000, edited & resized)

Πολύ καλές !

Με ποιο fisheye ? Laowa, Meike, 7artisan ?
Ευχαριστώ.

Με 4mmf2.8 Laowa για Μ43.
Πάρα πολύ καλός φακουδάκος για 150€ (μεταχειρισμένος).
Μικροσκοπικός, καλοφτιαγμένος και με πολύ ωραία sunstar σε >f8.
Λίγο μπελαλίδικος βέβαια στη χρήση (βλέπεις καθαρά τη χειρολαβή της κάμερας και ενίοτε το χέρι, αλλά εσύ έχεις ΟΜ3 και δεν θα τα έχεις αυτά). Βέβαια αυτό θα το έχεις με όλους τους 4mm κινέζικους φακούς (δηλαδή πάνω από 200μοίρες γωνία θέασης).

Τον προτείνω γιατί είναι πολύ καλό VfM (μεταχειρισμένος πάντα).

Ευχαριστώ.

Με 4mmf2.8 Laowa για Μ43.
Πάρα πολύ καλός φακουδάκος για 150€ (μεταχειρισμένος).
Μικροσκοπικός, καλοφτιαγμένος και με πολύ ωραία sunstar σε >f8.
Λίγο μπελαλίδικος βέβαια στη χρήση (βλέπεις καθαρά τη χειρολαβή της κάμερας και ενίοτε το χέρι, αλλά εσύ έχεις ΟΜ3 και δεν θα τα έχεις αυτά). Βέβαια αυτό θα το έχεις με όλους τους 4mm κινέζικους φακούς (δηλαδή πάνω από 200μοίρες γωνία θέασης).

Τον προτείνω γιατί είναι πολύ καλό VfM (μεταχειρισμένος πάντα).
Σε ρώτησα γιατί εχτές συμπτωματικά είδα μερικά ενδιαφέροντα δείγματα από τον 7Artisan που δίνει πλήρες κύκλο και έψαξα τα review

κοίταζα λοιπόν το συγκριτικό του Richard Wong μεταξύ Laowa και 7Artishan fisheye και έλεγε αυτό ακριβώς ότι o 7Artisan είναι λίγο πιο μακρύς και έτσι γλιτώνεις τα δάχτυλα - γκριπ από το ευρύ κάδρο που δίνει σε αντίθεση με τον κοντό Laowa 4mm/2.8 όπου δεν χαρίζει κάστανα ,

το μειονέκτημα είναι ότι ο 7Artisan 4mm/2.8 είναι λίγο πιο βαρύς και δεν έχει κλικ το δαχτυλίδι διαφράγματος αλλά είναι φθηνότερος από τον Laowa και τον χειρίζεσαι λίγο πιο εύκολα λόγω ότι τα χειριστήρια διαφράγματος - εστίασης απέχουν. Τον έχω στα υπόψην γιατί ο Laowa είναι ακριβότερος και δεν είναι και φακός που τον βρίσκεις εύκολα στα μτχ.

Last edited:
  • Like
Reactions: LongTom
Σε ρώτησα γιατί εχτές συμπτωματικά είδα μερικά ενδιαφέροντα δείγματα από τον 7Artisan που δίνει πλήρες κύκλο και έψαξα τα review

κοίταζα λοιπόν το συγκριτικό του Richard Wong μεταξύ Laowa και 7Artishan fisheye και έλεγε αυτό ακριβώς ότι o 7Artisan είναι λίγο πιο μακρύς και έτσι γλιτώνεις τα δάχτυλα - γκριπ από το ευρύ κάδρο που δίνει σε αντίθεση με τον κοντό Laowa 4mm/2.8 όπου δεν χαρίζει κάστανα ,

το μειονέκτημα είναι ότι ο 7Artisan 4mm/2.8 είναι λίγο πιο βαρύς και δεν έχει κλικ το δαχτυλίδι διαφράγματος αλλά είναι φθηνότερος από τον Laowa και τον χειρίζεσαι λίγο πιο εύκολα λόγω ότι τα χειριστήρια διαφράγματος - εστίασης απέχουν. Τον έχω στα υπόψην γιατί ο Laowa είναι ακριβότερος και δεν είναι και φακός που τον βρίσκεις εύκολα στα μτχ.
Ναι, το έχω ψάξει και έχω δει ότι έχουν λύσει κάποια θέματα με τον Laowa (και υπάρχει και ως Meice 4mmf2.8 με ίδια σχεδίαση).
Θεωρητικά είναι κατά τι καλύτερος από Laowa σε χαμηλότερη τιμή (καινούργιοι).

Από την άλλη, ο 7artisan είναι γενικά σπάνιος, είτε είναι εξαντλημένος, είτε τον βρίσκω από μαγαζιά που δεν θέλω να αγοράσω (κακές κριτικές).
Από μεταχειρισμένα, πάλι μηδέν στους τελευταίους 4-5 μήνες που ψαχνόμουν (δεν βλέπω ebay γενικά λόγω πρότερης κακής εμπειρίας και έλλειψης εγγύησης).
Όπου υπάρχει είναι από μαγαζί εκτός ΕΕ και τα 160-170 ντάλαρς "τυπική τιμή", αλλά φυσικά λόγω δασμών πάει αρκετά παραπάνω.
Βέβαια αυτά μέχρι Νοέμβρη που πήρα τον Laowa, ίσως έχεις καλύτερη τύχη τώρα.

Για αυτό άρπαξα τον Laowa όταν βγήκε μεταχειρισμένος από μαγαζί που έχω ξαναπάρει πολλές φορές, επειδή είναι πολύ δύσκολο να βρεις τέτοιους φακούς σε λογική τιμή.
Προσωπικά είπα ότι τα 150€ μεταχειρισμένος (με 6μηνη εγγύηση και 14 μέρες επιστροφή) είναι το όριο για τέτοιο "περίεργο" και δύσχρηστο niche φακό (με 210 μοίρες το 99% των θεμάτων θα βγει χάλι).

Εάν βρεις τον 7artisan σε τέτοια τιμή, φαίνεται καλή επιλογή.

• Like
Reactions: kbouk
Εδώ o 7Artisan έχει γύρω στα 170 ευρώ καινούργιος αλλά δεν είναι ετοιμοπαραδοτος. Αποφορολγημενος είναι Οκ τιμή για κάτι τόσο εξειδικευμένο . Θα δω αν μπορώ να τον παραγγείλω

Ο Meike νομίζω είναι 3.5mm/2.8

• Like
Reactions: LongTom