Δημόσιος Τομέας - Υπάλληλοι

Προσωπικα, δεν ειμαι κατα του θεσμου των δημοσιων υπαλληλων αλλά εχω θεμα με τους ανθρωπους που ειναι δημοσιοι υπαλληλοι(ειτε και αν ειναι ιδιωτικοι).
Επειδη, η δουλεια μου ειναι σε πολυκατοικια οπου απο 48 γραφεια της πολυκατοικιας περιπου 20-25 ειναι μιας δημοσιας υπηρεσιας, και επειδη τους ζω καθημερινα βλεπω οτι υπαρχουν υπαλληλοι που πραγματικα δουλευουν και υπαλληλοι που περιφερονται ασκοπα και αδιαφορα στους διαδρομους με τυροπιτες το πρωι και πιτσα νωρις το μεσημερι και ουζακια αργα το μεσημερι. Απο τους 40 υπαλληλους περιπου, ειναι λιγοι αυτοι που πραγματικα δουλευουν. Η τουαλετες ειναι κοινες σε καθε οροφο και βλεπω πολλους να μην τραβουν καζανακι, να αφηνουν τις βρυσες ανοιχτες, να μην σβηνουν τα φωτα και αρκετοι να καπνιζουν και να πετανε τα τσιγαρα στους διαδρομους ενω εχουν τασακια στα γραφεια τους (ασχετα εαν απαγορευεται). Μου ειπαν ανθρωποι που καθαριζουν τα γραφεια τους οτι οι υπαλληλοι, οταν φευγουν το μεσημερι δεν κλεινουν τα κλιματιστικα για να ειναι την επομενη το πρωι δροσερα ή ζεστα (αναλογα με την εποχη). Και οταν ενας υπαλληλος της καθαριοτητας εκλεισε ενα μεσημερι τα κλιματιστικα, του την ειπαν ασχημα την επομενη ημερα γιατι οταν πηγαν στο γραφειο κρυωναν. Και φυσικα εν ωρα εργασιας, οι διαδρομοι των οροφων ειναι ζεστοι ή δροσεροι λογω των ανοιχτων πορτων στα γραφεια τους.
συνεχιζεται...

Αντιθετα υπαρχουν και δημοσιοι υπαλληλοι που σεβονται τον χωρο που εργαζονται και γυρω απο αυτον. Επειδη τυγχανει να εχω καθημερινα συνεργασια με περιπου 40 υπαλληλους μιας υπηρεσιας και τους ζω καθημερινα, εργαζονται και με το παραπανω. Φυσικα και θα φανε, θα παρουν τον καφε τους το πρωι και θα μαζευτουν σε ενα γραφειο πριν ξεκινησουν την εργασια τους (παρολο που ειναι εν ωρα εργασιας). Τους σεβεσαι, γιατι ξερεις οτι θα εχουν μια ακομη δυσκολη ημερα. Ναι, και οι γυναικες θα πεταχτουνε στο SM να ψωνισουν και ξερεις οτι οταν θα γυρισουν θα σε εξυπηρετησουν. Εχουν προισταμενο, ο οποιος ειναι ενας παλιος συναδελφος τους αλλά ολοι οι υπαλληλοι εχουν ενα "ξενο" προισταμενο που κανει σωστη διοικηση.

Τα παραπανω δυο παραδειγματα υπαρχουν και στον ιδιωτικο τομεα. Και εχω προσωπικη εμπειρια οπου δουλεψα για ενα χρονικο διαστημα ως εργατης σε ενα εργοστασιο, και ενω συμφωνα με το πλαφον επρεπε τουλαχιστον να βγαζω πχ 4000 κομματια/ημερα, εγω εβγαλα 4300. Εγινε μια δυο τρεις φορες, με πλησιασε ενα παλιος και μου ειπε "μεγαλε, 3500 θα βγαζεις την ημερα". Σαν νουφρης κι εγω, τον ακουσα και εβγαζα 3500 και κυριολεκτικα καθομουν 1 1/2 ωρα. Σημερα αυτο το εργοστασιο διωχνει κοσμο. Το ιδιο γινεται και σε γραφεια διαφορων εταιριων που παρεχουν υπηρεσιες. Πραγματι, οταν λειπει ο εργοδοτης, πολλοι, καλως ή κακως, λουφαρουν, το a/c στο φουλ, σερφαρισμα στο ιντερνετ, κοπανες, κλπ.

Προσωπικα δεν ανεφερα οτι οι δημοσιοι υπαλληλοι ειναι βρωμιαρηδες. Στην συγκεκριμενη πολυκατοικια, δυστυχως οσοι δεν πληρωνουν κοινοχρηστα ειναι στα #$%^& τους. Ειτε αυτοι που διατηρουν γραφειο ως μισθωτες ειτε ως ιδιοκτητες. Ο αλλος ειναι γιατρος και μπαινει στο ασανσερ με το τσιγαρο. Ο αλλος ειναι οικονομικα ανετος δικηγορος και δεν πληρωνει κοινοχρηστα. Η αλλη γεμισε με την αδιαθεσια της την τουαλετα και δεν μπηκε στον κοπο καν καπως να την καθαρισει.
Ωστοσο DIM_Z εμεινες μονο στο θεμα της βρωμας και οχι της σπαταλης....

Απάντηση: Re: Δημόσιος Τομέας - Υπάλληλοι

Δηλαδη η γενικη εικονα που αποκομιζει ενας επισκεπτης σε μια δημοσια υπηρεσια εδω στην Ελλαδα ειναι αναλογη με αυτη σε μια ιδιωτικη ?
Απ την εμπειρία μου, αν τα βάλω κάτω, οι δημόσιες είναι λιγάκι καλύτερες. Αναφέρω παραδείγματα ιδιωτικών: Μαγαζιά με ρούχα, ηλεκτρονικά, πληρωμές, ασφάλειες, αντιπροσωπείες παντός είδους, λαϊκές, μανάβηδες, σούπερ μάρκετ, υδραυλικοί, κλπ κλπ (δεν μπορώ άλλο).
Αν τώρα θεωρείς εσύ επειδή στη γαμωτράπεζα ο υπάλληλος για να σου "πουλήσει" το δάνειο είναι ευγενικός και φοράει γραβάτα, δες τι έχει να γίνει αν αργήσεις να πληρώσεις.
Μπορώ να γράφω ώρες, η παραμύθια για το δημόσιο τελείωσε και δεν έχει δράκο.

Προσωπικα δεν ανεφερα οτι οι δημοσιοι υπαλληλοι ειναι βρωμιαρηδες. Στην συγκεκριμενη πολυκατοικια, δυστυχως οσοι δεν πληρωνουν κοινοχρηστα ειναι στα #$%^& τους. Ειτε αυτοι που διατηρουν γραφειο ως μισθωτες ειτε ως ιδιοκτητες. Ο αλλος ειναι γιατρος και μπαινει στο ασανσερ με το τσιγαρο. Ο αλλος ειναι οικονομικα ανετος δικηγορος και δεν πληρωνει κοινοχρηστα. Η αλλη γεμισε με την αδιαθεσια της την τουαλετα και δεν μπηκε στον κοπο καν καπως να την καθαρισει.
Ωστοσο DIM_Z εμεινες μονο στο θεμα της βρωμας και οχι της σπαταλης....

φυσικά δεν ανέφερες οτι είναι βρωμιάρηδες αυτολεξεί, απλά είπες οτι δεν τραβάνε καζανάκι, αφήνουν τις βρύσες ανοιχτές, πετάνε τα αποτσίγαρα στο πάτωμα, γυναίκες που "γεμίζουν με την αδιαθεσία τους την τουαλέτα" κλπ κλπ ...

για σπατάλη και τα υπόλοιπα τα έχω ξανακούσει χιλιάδες φορές τα τελευταία χρόνια .....
οτι δεν τραβάνε το καζανάκι το άκουσα πρώτη φορά όμως .....

συγκλονίστηκα ....

Απάντηση: Re: Δημόσιος Τομέας - Υπάλληλοι

φυσικά δεν ανέφερες οτι είναι βρωμιάρηδες αυτολεξεί, απλά είπες οτι δεν τραβάνε καζανάκι, αφήνουν τις βρύσες ανοιχτές, πετάνε τα αποτσίγαρα στο πάτωμα, γυναίκες που "γεμίζουν με την αδιαθεσία τους την τουαλέτα" κλπ κλπ ...

για σπατάλη και τα υπόλοιπα τα έχω ξανακούσει χιλιάδες φορές τα τελευταία χρόνια .....
οτι δεν τραβάνε το καζανάκι το άκουσα πρώτη φορά όμως .....

συγκλονίστηκα ....

Μεσα δηλαδη στη σπαταλη τους, κανουν τουλαχιστον οικονομια στο νερο ε?

Μητσο Θ. καλα τα λες κι εσυ αλλα ποιος τα ακουει...

Το θέμα είναι πως και ιδιωτικοι και δημόσιοι θα φτάσουν στα 300-400 ευρώ μισθούς και οι Μπόμπολες τρίβουν τα χερια τους..

Υπεραξία το λενε you know ,αλλά βλέπετε ο Marx θεωρείται ξεπερασμένος,ενώ οι θεωρίες του νεοφιλελευθερισμού ειναι ολόφρεσκες..:ADFADF1::ADFADF1::ADFADF1:

Απ την εμπειρία μου, αν τα βάλω κάτω, οι δημόσιες είναι λιγάκι καλύτερες. Αναφέρω παραδείγματα ιδιωτικών: Μαγαζιά με ρούχα, ηλεκτρονικά, πληρωμές, ασφάλειες, αντιπροσωπείες παντός είδους, λαϊκές, μανάβηδες, σούπερ μάρκετ, υδραυλικοί, κλπ κλπ (δεν μπορώ άλλο).
Αν τώρα θεωρείς εσύ επειδή στη γαμωτράπεζα ο υπάλληλος για να σου "πουλήσει" το δάνειο είναι ευγενικός και φοράει γραβάτα, δες τι έχει να γίνει αν αργήσεις να πληρώσεις.
Μπορώ να γράφω ώρες, η παραμύθια για το δημόσιο τελείωσε και δεν έχει δράκο.

Δεν ήξερα οτι υπάρχουν μαγαζιά με ρούχα, ηλεκτρονικά, αντιπροσωπείες, λαϊκές, μαναβηδες, σούπερ μάρκετ, και τα λοιπά που να ανήκουν στο δημόσιο, οπότε για να το λες κάτι θα ξέρεις παραπάνω. Σε καμία εφορία έχεις παει;

Δεν ήξερα οτι υπάρχουν μαγαζιά με ρούχα, ηλεκτρονικά, αντιπροσωπείες, λαϊκές, μαναβηδες, σούπερ μάρκετ, και τα λοιπά που να ανήκουν στο δημόσιο, οπότε για να το λες κάτι θα ξέρεις παραπάνω. Σε καμία εφορία έχεις παει;
Έχω πάει, όπως έχω κάτσει και ώρες στην ουρά. BTW κάποιοι σαν του λόγου τύποι, βρίζουν επειδή δεν υπάρχουν κι άλλοι υπάλληλοι να εξυπηρετήσουν τον κόσμο. Το ίδιο και σε νοσοκομείο, που ένας γιατρός τρέχει σαν τον Βέγγο.

ΥΓ Δεν θα σου απαντήσω με το ύφος σου, απλά σ αυτό που είπες, βάλε τα παραδείγματα σου, δημόσια με ιδιωτική υπηρεσία.

Αράξτε μάγκες, έχουμε να φτάσουμε στον 1 γιατρό ανά 160.000 ανθρώπους...

Εδω ειναι ξεπερασμενος ο....Λινκλολν...

Ε ναί...Και βέβαια το ζήτημα ειναι αν υπάρχει καλαθάκι για τα σκουπίδια...Μονον που αυτό με οργάνωση γίνεται εύκολα..

Αλλά στο τέλος θα μείνει σκέτο το καλαθάκι...χωρίς ανθρώπους..Και θα πανηγυρίζουν που έμεινε το δημόσιο χωρίς ανθρώπους ,οι ιδιωτικές θα δημιουργήσουν μεσαίωνα και η ανεργία θα πιασει 35 % με τους περισσότερους απο τους υπόλοιπους να παίρνουν 350 ευρώ.

Η ανεργία στους νέους ηδη είναι στο 55 %..Κατά τα άλλα μακριά απο τον κώλο μας.............

Last edited:
Όταν κάποιος υποδεικνύει κάποιο λάθος, ας πούμε να αφήνουν στο Δημόσιο τα κλιματιστικά ανοικτά και το Σαββατοκύριακο, το πιο απλό πράγμα που μπορεί να απαντήσει κανείς είναι ότι αυτό είναι λάθος και πρέπει να σταματήσει να γίνεται κάτω από οποιαδήποτε κυβέρνηση και κάτω από οποιεσδήποτε συνθήκες. Είναι μια ανόητη, άχρηστη σπατάλη. Τέλος.

Τόσο απλό είναι!

Σε τι βοηθάει να μπλέκουμε τον ιδιωτικό τομέα, τους μισθούς 300 ευρώ, το ζοφερό μας μέλλον, τους ανέργους, την καταστροφή του ΕΣΥ, τα σκοτεινά σχέδια της εργοδοσίας, τους Ναζί ή οτιδήποτε άλλο; Το μόνο μου δείχνουμε είναι ότι δεν θέλουμε να αλλάξει τίποτα, όσο στραβό και αν είναι! Το ότι "υπάρχουν και χειρότερα", δεν σημαίνει ότι όλες οι ανοησίες που συμβαίνουν πρέπει να συνεχίσουν να συμβαίνουν.

Δηλαδη η γενικη εικονα που αποκομιζει ενας επισκεπτης σε μια δημοσια υπηρεσια εδω στην Ελλαδα ειναι αναλογη με αυτη σε μια ιδιωτικη ?

Να σου αντιστρέψω την ερώτηση. Ποια είναι η γενική εικόνα που αποκομίζει ο εργαζόμενος στην ιδιωτική και στην δημόσια υπηρεσία???Σε ποια δέχεται πιο πολύ πίεση για να δουλέψει για 2 και 3 άτομα??

Υ.Γ Διότι το να βλέπουμε πάντα τον εαυτό μας ως πελάτη είναι λάθος ή εκ του πονηρού. Οι περισσότεροι είναι πρώτα εργαζόμενοι και μετά πελάτες σε οποιαδήποτε υπηρεσία....

Last edited:
Στο σχολείο που υπηρετώ πράγματι υπάρχουν μερικοί συνάδελφοι που:

Αφήνουν αναμμένο τον υπολογιστή στο γραφείο πριν φύγουν

Αφήνουν αναμμένο το a/c

Δεν φέρνουν τις βαθμολογίες στην ώρα τους ενώ έχουν από τα παιδιά την απαίτηση να παπαγαλίσουν τα ονόματα από τα 20 κρουστά των ορχηστρών γκαμελάν της Ινδονησίας

Αν το φωτοτυπικό μασήσει σελίδα πάνε στο διπλανό φωτοτυπικό χωρίς να ασχοληθούν περισσότερο

Συνήθως για κάθε έναν τέτοιο συνάδελφο υπάρχουν 2-3 άλλοι που αποκαθιστούν την κατάσταση όταν αυτός φύγει (για να μην το δει και παρεξηγηθεί)

Συνήθως τέτοιοι συνάδελφοι (όπως ο πρώτος) είναι οι επόμενοι διευθυντές...

Παρόμοια πράγματα συμβαινουν και στην αποθήκη "φάρμας" αλλαντικών της Μεγαλονήσου στη Β Ελλάδα. Και εκεί ο τομέας δεν είναι δημόσιος.

Re: Απάντηση: Δημόσιος Τομέας - Υπάλληλοι

Α τα 300 ευρά που ψοφάει ο κόσμος δεν θα τα βλέπουμε για το καλαθακι των σκουπιδιών..Πάσο..

Πάντως εγώ είμαι σίγουρος ότι ειδικά εσύ, αν είχες υπάλληλο που δεν ήταν ικανός ούτε για τα βασικά (καλαθάκι σκουπιδιών) θα τον έδιωχνες κακήν κακώς!!! Είτε ήσουν στον ιδιωτικό τομέα είτε στο δημόσιο. Είτε ο υπάλληλος έπαιρνε 300 είτε 3000 το μήνα.

Απάντηση: Re: Απάντηση: Δημόσιος Τομέας - Υπάλληλοι

Πάντως εγώ είμαι σίγουρος ότι ειδικά εσύ, αν είχες υπάλληλο που δεν ήταν ικανός ούτε για τα βασικά (καλαθάκι σκουπιδιών) θα τον έδιωχνες κακήν κακώς!!! Είτε ήσουν στον ιδιωτικό τομέα είτε στο δημόσιο. Είτε ο υπάλληλος έπαιρνε 300 είτε 3000 το μήνα.

Ξέρεις η οργάνωση μιας δομής,δεν έχει καμιά σχέση με τις απολύσεις ή με τη συκοφάντηση ενός κλάδου..(π.χ.Δ.Υ.)

Οι δομές μπορούν να οργανωθούν αξιοκρατικά και δημοκρατικά(και με ύπαρξη ιεραρχίας οπου χρειάζεται) και να αποδίδουν κιόλας και για το προσωπικό και για τους πολίτες..

Επομένως το να μπερδεύουμε τα καλαθάκια με την φτώχεια είναι επιεικώς αποπροσανατολιστικό..

Αλλως τε απο παλιά λέγαμε πως η επίθεση και οι περικοπές στον δημοσιο τομέα ,είχαν σαν απώτερο στόχο τον ιδιωτικό..Αυτό και έγινε..

Αν ´τωρα υπάρχουν ακόμα άνθρωποι που πιστεύουν πως περαιτέρω απολύσεις ,θα φέρουν την άνθηση στον ιδιωτικο τομέα,δεν εχω να προσθέσω κάτι περισσότερο.

Λούφα και παραλλαγή
Ενας στους δύο καθηγητές μέσης εκπαίδευσης παρέχει μειωμένο διδακτικό έργο στο σχολείο που διδάσκει παρ' ότι είναι υποχρεωμένος να εφαρμόζει στο ακέραιο το πλήρες διδακτικό εβδομαδιαίο ωράριο που του αναλογεί και το οποίο κυμαίνεται με βάση τα χρόνια προϋπηρεσίας σε 16 έως 21 ώρες την εβδομάδα, εκτός ειδικών περιπτώσεων όπως μητέρες για τα δύο πρώτα χρόνια του παιδιού, διευθυντές, υποδιευθυντές κ.λπ.

Η συνέχεια στην Ελευθεροτυπία