Δημοτικές Εκλογές

Πάντως κάπως έτσι, με τη μη συμμετοχή των πολλών, απολαμβάνουμε στη χώρα μας το "θαύμα" της αυτοδυναμίας... Καλά να πάθουμε... ναι, για το συγκεκριμένο όχι και εμείς, αλλά ΜΟΝΟ εμείς φταίμε.

Ο καθένας έχει δικαίωμα να αυταπατάται ότι ψηφίζοντας "συμμετέχει", αλλά ας μην κατηγορεί για την κατάντια αυτής της κοινωνίας αυτούς που είναι υπέρ της πραγματικής και ουσιαστικής συμμετοχής και όχι της virtual. Διότι η ανάθεση των προβλημάτων σε άλλους είναι εικονική συμμετοχή, όχι πραγματική.

Επί του πρακτέου, πολύ θα ήθελα να έχω μια απάντηση στα προηγούμενα ερωτήματά μου. Συγκεκριμένα γιατί θα πρέπει να είμαι υπερήφανος ψηφίζοντας μια παράταξη που δεν με εκπροσωπεί ιδεολογικά, δεν θα έχει παρά μια μικρή επιρροή σε κάποιο δημοτικό συμβούλιο και θα ζητά τη δικιά μου συνδρομή (οικονομική και φυσική) για να επιβιώσει και να δραστηριοποιηθεί. Και μιλάω φυσικά κυρίως για τους μεγάλους δήμους οι οποίοι λειτουργούν καθαρά και ξάστερα ως προέκταση της κεντρικής εξουσίας.

Ελπίζω να καταφέρεις αύριο να έρθεις στο... τσιμπούσιον, γιατί είναι τεράστια κουβέντα αυτή...

Συνοπτικά, θεωρώ ότι "επί του πρακτέου" όπως λες υπάρχουν δύο οδοί: Αυτή των εκλογών, και αυτή της δικτατορίας...

Το ότι η οδός των εκλογών είναι για σένα (και για μένα, για τους λόγους που είπες) ανεπαρκής δε σημαίνει ότι πρέπει να κάνουμε ότι δεν υπάρχει. Καλώς ή κακώς αυτός είναι ο τρόπος αυτή τη στιγμή, οπότε όσο πιο εκτός της κεντρικής εξουσίας είναι αυτοί που θα βγουν τόσο καλύτερα. Εκτός αυτού, το πολιτικό μήνυμα που θα περάσει με τους υποψηφίους πασοκ-νδ να μαυρίζονται όσο ποτέ άλλοτε, είναι μια σημαντική (αν και απλά ηθική) νίκη..

Η τρίτη οδός που απ'ότι έχω καταλάβει προτείνεις εσύ, της απόλυτα συμμετοχικής δημοκρατίας, θεωρώ ότι είναι μεν η καλύτερη λύση, αλλά σαν κοινωνία είμαστε ακόμα σε βρεφική ηλικία για κάτι τέτοιο.

ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΠΟΛΥ ΚΑΙΡΟ ΑΜΦΙΣΒΗΤΗΣΕΩΝ -ΙΣΩΣ ΟΤΑΝ ΦΤΑΝΗΣ ΤΑ ΗΝΤΑ- ΚΑΤΕΛΗΞΑ ΟΤΙ ΟΥΤΕ ΕΜΕΝΑ Μ ΑΡΕΣΕΙ ΑΠΛΑ ΤΟ ΕΧΩ ΑΠΟΔΕΧΤΕΙ ΓΙΑΤΙ ΠΡΟΣ ΤΟ ΠΑΡΟΝ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΑΤΙ ΑΛΛΟ ΕΦΙΚΤΟ. ΟΤΑΝ ΒΡΕΘΕΙ ΚΑΙ ΓΙΝΗ ΦΥΣΙΚΑ ΑΠΟΔΕΚΤΟ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΤΟ ΞΑΝΑΣΥΖΗΤΑΜΕ. ΤΩΡΑ ΓΙΑ ΚΑΠΟΙΟΥΣ ΘΙΑΣΙΩΤΕΣ ΑΠΟΛΥΤΑΡΧΙΚΩΝ ΚΑΘΕΣΤΩΤΩΝ ΑΠΛΑ ΔΕΝ ΕΧΩ ΛΟΓΙΑ.....

Κάπου σας διαφεύγει,ότι κι οι εκλογές,είναι μια κατάκτηση των λαών.Με αγώνες έχει κερδηθεί το δικάιωμα της ψήφου,δεν παραχωρήθηκε.

Οπότε μην θεωρείτε δεδομένο ότι θα συνεχίσουν στο μέλλον να υφίστανται,με την μορφή που τις ξέρουμε,έτσι όπως εξελίσσονται τα πράγματα...

Last edited:
Πώς το έλεγε εκείνη η αμερικανίδα συγγραφέας της οποίας μου διαφεύγει το όνομα; Αν οι εκλογές μπορούσαν να αλλάξουν τα πράγματα, θα τις είχαν κηρύξει παράνομες!

Εγώ απ την άλλη, άλλοθι δεν δίνω σε κανέναν.
Στάχτη και μπούλμπερη

Πάντως καμιά φορά αναγεννώνται ''Φοινικες'' απ´τήν στάχτη..:D:D

Οι Κοινωνίες ακόμα και οι αυτοδιοικούμενες (ως ουτοπία έστω)χρειάζονται δομές..

Πέθανε ο Νίκος Λεγάκης, υποψήφιος δήμαρχος Πειραιά!
http://e-aftodioikisi.gr/default.aspx?pageid=3621
Τα συλλυπητήρια μου στον θανόντα, αλλά θέλω να ρωτήσω....τι γίνεται σε τέτοια περίπτωση, αφού έχουν κλείσει οι προθεσμίες για υποψηφιότητες; Κατεβαίνει ο συνδυασμός με άλλο αρχηγό;

singular.png

SingularLogic moRE... Τα αποτελέσματα των Δημοτικών και Περιφερειακών εκλογών 2010 στο SmartPhone σας!

Τεχνολογικές λύσεις καθώς και νέες ενέργειες/ καινοτομίες που υποστηρίζουν την εκλογική διαδικασία και ειδικά τη συγκέντρωση
και μετάδοση των αποτελεσμάτων των Δημοτικών και Περιφερειακών εκλογών 2010 παρουσίασαν σήμερα το Υπουργείο Εσωτερικών,
Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης και η εταιρία SingularLogic σε κοινή Συνέντευξη Τύπου που πραγματοποιήθηκε στο
Ζάππειο Μέγαρο.

Μια από αυτές τις καινοτομίες που ενισχύουν την ποιότητα και την ταχύτητα της ενημέρωσης των πολιτών είναι η εφαρμογή moRE
(mobile optimized RESULTS for ELECTIONS) για έξυπνα κινητά (iPhone, Android, BlackBerry, Windows Mobile 6.5) όπου οι
πολίτες για πρώτη φορά θα έχουν στη διάθεσή τους τη λίστα των υποψηφίων 10 ημέρες πριν τις εκλογές, καθώς και πρόσβαση στα
εκλογικά αποτελέσματα κατά τη διάρκεια της μετάδοσης με εύχρηστο και γρήγορο τρόπο.

Ο επισκέπτης της ιστοσελίδας ekloges.ypes.gr μέσα από το έξυπνο κινητό του (smartphone) θα έχει πρόσβαση σε ένα περιβάλλον
χρήσης ειδικά προσαρμοσμένο για την οθόνη του κινητού του.

Techblog

singularlogicmoreapp.jpg

Κάπου σας διαφεύγει,ότι κι οι εκλογές,είναι μια κατάκτηση των λαών.Με αγώνες έχει κερδηθεί το δικάιωμα της ψήφου,δεν παραχωρήθηκε.

Οπότε μην θεωρείτε δεδομένο ότι θα συνεχίσουν στο μέλλον να υφίστανται,με την μορφή που τις ξέρουμε,έτσι όπως εξελίσσονται τα πράγματα...

Έτσι ακριβώς. Γιατί όμως θα? Ήδη η τρόικα έχει ξεκαθαρίσει ότι σε περίπτωσηπρόωρων εκλογών θα σταματήσει αυτόματα την εκταμίευση των δόσεων. Απαγορεύει δηλαδή τις εκλογές!

Σαφώς και το σύστημα επηρεάζεται άνισα πολύ από τους έχοντες, αλλά προσφέρει και κάποιες δικλείδες ασφαλείας.
Καλή ώρα το fast track: Επιχειρείται να ξεπεραστεί ο σκόπελος του κοινοβουλίου όταν πρόκειται για "σημαντικές επενδύσεις".
Ναι ακόμα κι αυτού του στημένου κοινοβουλίου, όπου κυριαρχεί η κομματική πειθαρχία. Φοβούνται μην προκύψουν μερικές Σακοράφα ακόμα, και τότε πάπαλα η "επένδυση"

Απο αρθρο σε τοπικη ηλεκτρονικη εφημεριδα. Συντακτης υποψηφιος σε συνδυασμο που δεν χρησιμοποιει τις γνωστες τακτικες.....

Θέλω από καιρό να σε ρωτήσω: Ποιός είσαι;
Ποιος είσαι εσύ που γλυστράς κάτω από την πόρτα μου, χωρίς να χτυπήσεις το κουδούνι να σου ανοίξω;
Μένεις εκεί ξερό χαρτί με λέξεις, άλλοτε σε παράταξη εντυπωσιασμού, άλλοτε σε πλήρη ασυναρτησία και κάτι θέλεις να μου πεις. Πριν σε πατήσω με το πόδι μου στο κατώφλι μου, κάτι θέλεις να μου πεις.
Θέλεις να μου πεις να σε ψηφίσω, αυτό θέλεις;
Γιατί δεν μου το λες με τη φωνή σου και με το πρόσωπό σου;
Και δεν μου λες, που ήσουνα τόσο καιρό;
Που είχες χαθεί και ξαφνικά με θυμήθηκες;
Που ήσουνα όταν εγώ μαζί με άλλους ενεργούς πολίτες ζητούσαμε βοήθεια για το υπόγειο γκαράζ, για τη μόλυνση του Κορινθιακού, για τις νταλίκες που ξέρναγε το λιμάνι, για να σωθεί η δημοτική αγορά, για να μη γίνει το εργαστάσιο κάυσης στο Γκά, για τα παιδιά της Αϊτής και τα παιδιά της Γάζας;Που είναι οι κοινωνικοί σου αγώνες και η συμμετοχή σου;
Που ήσουνα όταν συζητούσαμε για την πόλη σε αυτό που τότε λέγαμε διαβούλευση;
Που έγραψες δυο γραμμές να σε διαβάσω να δω πως σκέφτεσαι;
Δεν σε γνωρίζω, δεν αναγνωρίζω το πρόσωπό σου, δεν ξέρω αν αγωνιάς για κάτι, αν θέλεις να μοιράζεσαι αγωνίες, αν θέλεις συμμετοχικές διαδικασίες, έκφραση, ελευθερία, ορίζοντες.
Ξέρω όμως να διαβάζω τις δανεικές γραμμές του φυλλαδίου σου .
Κούφιες αράδες για να με εντυπωσιάσεις.Δεν είναι δικές σου, δανεικές είναι.
Τα έχεις όλα φροντίσει.
Φτιασίδια photoshop στολίδια, προτερήματα, ήθος, εντιμότητα, όρεξη για δουλειά, εσωτερική ανάγκη για προσφορά.
Μας τά’ παν και άλλοι ,φίλε.
Και φτάσαμε έως εδώ, στο χείλος της αβύσσου.
Μας τα έχουν ξαναπεί πολλές φορές.
Και τώρα χανόμαστε.
Θα συγχωρούσα την αγένειά σου να μπαίνεις στο σπίτι μου απρόσκλητος ,σαν χαρτί, αν ήσουν πολύ νέος.
Δεν είσαι όμως.
Γιατί ο νέος είναι αυθόρμητος και σε αντιμετωπίζει κατά πρόσωπο με τα νιάτα του.
Ούτε με πείθεις, ούτε με εντυπωσιάζεις.
Απλά με κουράζεις με τις υποσχέσεις σου και τη φλυαρία σου.
Εγώ θέλω να διαβάσω κάτι να βγαίνει από την ψυχή σου.
Και αν θέλεις να με διαψεύσεις - θα το ήθελα ευχαρίστως- έλα να κουβεντιάσουμε για να με πείσεις ότι νοιάζεσαι γι αυτά που νοιάζονται όσοι περιμένουν κάτι διαφορετικό, όσοι ελπίζουν ακόμα να αλλάξει κάτι στον έρημο τούτο τόπο.

Και κλαμα οι εταιρειες δημοσκοπησεων ?

Επιτελους -αν ειναι αληθες -μπορει και να γινουμε πιο ανθρωποι στις εκλογες....

Παντως την τελευταια εβδομαδα στον δημο μου -Παπαγου Χολαργου -το σκουπιδομανι παει συννεφο....

Μας εχουν μουρλανει στα παλιοχαρτα . Οχι οπως παλια αλλα δεν λενε να ξεκολλησουν....

Το πιο κραυγαλεο βεβαια το εκανε ο νυν δημαρχος που επειδη δεν προλαβαινε να φτιαξει τα πεζοδρομια παλι προεκλογικα (παγια τακτικη του τα τελευταια χρονια παντα 1-2 μηνες πριν τις εκλογες) εστειλε επιστολη προς τους δημοτες και ενημερωνει οτι εχει εγκριθει και ανατεθει κατασκευη πεζοδρομιων αξιας 140000 ευρω !!! .

Για οσους ξερουν τον δημο αυτο ισοδυναμει με ανεκδοτο γιατι τα πεζοδρομια στου Παπαγου ειναι αχρηστα λογω της υπαρξης πολλων δεντρων καταμεσης τους. Αρα απλα ξοδευουν το εξωφρενικο αυτο ποσο απλα για να φτιαξουν τις πλακες γυρω απο τα δεντρα οι οποιες ειναι αχρηστες τους δημοτες.

Και ο δημος εδω και χρονια δεν εχει ουτε ΕΝΑΝ βρεφονηπιακο σταθμο. Σε ερωτηση μου σε εναν υποψηφιο δημοτικο συμβουλο της παραταξης του νυν δημαρχου μου ειπε απεξω απεξω οτι τα ξοδευουν τα λεφτα (εχει αποθεμα μαλλον ο δημος Παπαγου) για να μην τα φαει ο νυν δημαρχος χολαργου που ειναι αντιπαλος του. (οι δημοι Παπαγου Χολαργου ενωθηκαν προσφατα με τον Καλλικρατη).

Καλυτερα δηλαδη να βρει ο νεος δημος κενα ταμεια στο ταμειο του παλαιου δημου Παπαγου (και ας πανε σε αχρηστες πλακες) παρα να τα αξιοποιησει με το καλυτερο δυνατο τροπο το νεο ΔΣ.

ΜΙλαμε για σχιζοφρενεια....

Και καθόμαστε και τους κοιτάμε να ξεφτυλίζουν ολόκληρη χώρα..απαθείς!

051110-simpel.jpg

Σε καταγγελία κατά της επικεφαλής του «ανεξάρτητου» και αμιγώς μειονοτικού συνδυασμού «Πρώτο βήμα για την Ισότητα», Σιμπέλ Μουσταφάογλου, προχώρησε ο υποψήφιος Περιφερειακός Σύμβουλος Έβρου του Ανεξάρτητου Συνδυασμού «Περιφερειακή Αναγέννηση», Κωνσταντίνος Γκαμπαερίδης.

Σύμφωνα με τα λεγόμενά του, η Σιμπέλ έκανε πρωτοφανείς όσο και ανθελληνικές δηλώσεις στη διάρκεια επίσκεψής της στο συνοικισμό Καλκάντζα της Κομοτηνής. Αφού ξεκίνησε λέγοντας ότι πρέπει «η ψήφος του Τούρκου να πάει στον τουρκικό συνδυασμό», συνέχισε λέγοντας ότι «η Ελλάδα είναι μια χώρα σε πτώχευση.
Δεν μπορεί να μας προσφέρει πια κανένα όφελος ... Πρέπει να ανοίξουμε δουλειές για τα παιδιά μας, για τους νέους μας. Αυτό το κράτος, αυτή η κυβέρνηση, αυτό το έθνος δεν μπορεί να το κάνει αυτό. Διότι αυτή η χώρα είναι μια μπατιρισμένη χώρα.
Εμείς θα σας φέρουμε βοήθεια από την Τουρκία. Θα ανοίξουν βιομηχανίες εδώ. Θα ανοίξουν δουλειές για όλους τους νέους μας».
Και συνέχισε, βάλλοντας κατά των Πόντιων συμπολιτών μας, σε μια προσπάθεια δημιουργίας εντάσεων, καθώς όπως όλα δείχνουν, το τουρκικό προξενείο έχει αποφασίσει να παίξει με τη φωτιά: «Δείτε, ποια η κατάσταση στους ρωσικούς συνοικισμούς.
Κάθε μέρα περνάτε από εκεί. Όλοι κάθονται σε βίλλες. Πάρκα για τα παιδιά, σχολεία, όλα τα έχουν. Εσείς από την εποχή των Οθωμανών βρίσκεστε εδώ. Σε εσάς γιατί δεν έγιναν αυτά ;
Αυτοί έχουν δέκα χρόνια που ήρθαν». Είναι πλέον σαφές ότι η κυρία αυτή, πάλαι ποτέ εκλεκτή του ΠΑΣΟΚ (και πρώην ευρωβουλευτές) παίζει το προξενικό χαρτί, σε μια προσπάθειά της να οικειοποιηθεί την προξενική ψήφο και να δημιουργήσει «ρήγματα» μεταξύ Ελλήνων χριστιανών και Ελλήνων μουσουλμάνων.

www.elkosmos.gr

Σήμερα έστειλαν sms σε συνάδελφο εκλογικό μήνυμα - προτροπή για προτίμηση συγκεκριμένου ψηφοδελτίου του Δήμου που ανήκει...

Το θέωρησα παραβίαση προσωπικών δεδομένων... να γνωρίζει δλδ κάποιος άγνωστος που μένεις, που ψηφίζεις αλλά και το κινητό σου.

Αν έχετε το ίδιο θέμα μπορείτε να κάνετε καταγγελία στην αρχή προστασίας προσωπικών δεδομένων

Re: Απάντηση: Δημοτικές Εκλογές

Και καθόμαστε και τους κοιτάμε να ξεφτυλίζουν ολόκληρη χώρα..απαθείς!

«Η Ελλάδα δεν μπορεί, θα φέρουμε βοήθεια από την Τουρκία»

Δεν φταινε αυτοι οι ανθρωποι που ειναι αβουλα πιονια. Εμεις φταιμε που οταν οι καιροι ηταν πιο αγριοι δεν φερθηκαμε οπως μας φερθηκαν....

Μα φυσικά και δεν φταίνε αυτοί.
Και δεν βλέπω τόσο άδικο σ' αυτά που αναφέρονται στο άρθρο.
Και μπατίρηδες είμαστε και γενικώς για γέλια.
Όταν κάποτε -για λόγους ψηφοθηρίας και μόνο- τους βάζαμε στα ψηφοδέλτιά μας έπρεπε να περιμένουμε οτι κάποια στιγμή όλο αυτό θα γυρνούσε μπούμερανγκ.

Και ναι, οι περισσότεροι είναι άβουλα πιόνια, είναι όμως μερικοί οι οποίοι έχουν συγκεκριμένο σκοπό ύπαρξης και ακολουθούν συγκεκριμένες εντολές απο την δίπλα γειτονιά.

Αν τους βάζαμε στα ψηφοδέλτια μας γιατί είχαν κάτι να προσφέρουν θα το δεχόμουν.
Εμείς όμως, πιάσαμε τους πιο δημοφιλείς ανα περιοχή με μεγάλο γκελ στους δικούς τους ανθρώπους μόνο και μόνο για πάρουμε μερικά ψηφαλάκια παραπάνω για να μην βγούν στην τοπική εξουσία οι μπλε ή οι πράσινοι αντιστοίχως.

Ας προσέχαμε!

Eξαιρετικό άρθρο τού αντι-συστημικού Γιώργου Σταματόπουλου γιά τίς δημοτικές εκλογές.

Του ΓΙΩΡΓΟΥ ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΥ
Οι λοξίες των εκλογών
Αργεί ο καιρός για την όντως Τοπική Αυτοδιοίκηση.

Συντείνουν σ' αυτό η κομματική χειραγώγηση-ποδηγέτηση αλλά και ο κινδυνολογών (απειλών; Για φαντάσου!) πρωθυπουργός της χώρας. Ηταν μια ευκαιρία τούτες οι εκλογές να αναδείξουν την αποστροφή των πολιτών στο κακόγουστο αστείο Δημοκρατίας που μας τυραννά. Να ακουστεί η φωνή των «κάτω», της κοινωνίας, του δήμου. Πού να βρεθεί, όμως, η πολιτική συνείδηση· έχει προ πολλού συντριβεί από την κομματική, θυμική πειθαρχία.

Εμφανίζονται εντούτοις ανά την επικράτεια ψηφοδέλτια που ψιθυρίζουν τη δυσαρέσκειά τους για τα έως τώρα πραχθέντα και προτάσσουν την πολιτειότητα και όχι την υπηκοότητα. Δεν είναι τίποτε σαλοί, αιθεροβάμονες, ρομαντικοί της παράδοσης (παλιές κοινότητες κ.λπ.). Ολίγον λοξίες ναι, αλλά πώς αλλιώς θα ανατραπούν καθεστηκυίες τάξεις και δομές;

Είναι κάποιοι περίεργοι που πιστεύουν στην τοπική οικονομία και ανάπτυξη, στην αυτοδιαχείριση, στην αυτάρκεια.

Το καλό είναι ότι δεν είναι κρυμμένοι πίσω απ' αυτές τις έννοιες, αλλά τις βιώνουν.

Και τούτο γιατί έχουν βιώσει πρωτύτερα την ερημία, την εγκατάλειψη, την περιφρόνηση εκ μέρους της κεντρικής εξουσίας. Ουδέποτε συναποφάσισαν με την τοπική αρχή για τα έργα και τις ανάγκες τους, ουδέποτε ήσαν σε θέση να ελέγξουν τις ατασθαλίες και τη διαπλοκή των τοπικών αρχόντων. Ετσι, αποφάσισαν να διαχειριστούν μόνοι τους τα του δήμου τους ή της περιφέρειάς τους. Είναι, ναι, δακτυλοδεικτούμενοι, λοιδορούμενοι· επιμένουν εν τούτοις. Και καλά πράττουν. Επιτέλους, να εμφανιστεί ο δήμος, να ακουστεί η φωνή όσων την έχουν χάσει από την περιθωριοποίησή τους, από την ασθένειά τους, την οικονομική και την πολιτισμική.

Ολοι αυτοί, λίγοι αλλά πείσμονες, διασώζουν τούτο το πανηγύρι των (αγρίως κομματικών) εκλογών. Αρνούνται να ακούσουν τις κινδυνολογικές πομφόλυγες του πρωθυπουργού, αρνούνται την προβατοποίησή τους, την αλαζονεία των «κομματαρχών» και των τοπικών αρχόντων. Επιστρέφουν στα αυτονόητα· στη συμμετοχή τους ως δήμου στα κοινά. Ος βούλεται αγορεύει. Αυτή δεν είναι η αρχή της κοινωνικής και πολιτικής συνύπαρξης;

Διεκδικούν τον τόπο τους, τον χρόνο τους, την αξιοπρέπειά τους, το παρόν και το μέλλον. Υπάρχει η ένσταση των ρεαλιστών που αφορά την ανεύρευση των κονδυλίων, απαραίτητων για την κατασκευή έργων και λοιπών αναγκών. Θα εκπλαγεί όμως κάποιος, εάν διαχειριστεί σωστά τον δήμο, πόσο αρκετά είναι τα κονδύλια όταν εκλείπουν οι μίζες και τα συναφή, όταν ο βραχυπρόθεσμος πλουτισμός δεν είναι στις προτεραιότητες όσων εκλεγούν. Αυτό δεν σημαίνει ότι οι αυτοδιαχειριζόμενοι είναι άνθρωποι υψηλής ηθικής. Σημαίνει ότι πράττουν πολιτικά. Στη Δημοκρατία η πολιτική (το σύστημα) φτιάχνει την ηθική. (Ποια ηθική, τέλος πάντων...)

Το ψευτο-δημοψήφισμα για τον «μονόδρομο»

ΠΗΓΗ: Ελευθεροτυπία
Του ΤΑΚΗ ΦΩΤΟΠΟΥΛΟΥ

Είναι βέβαια κοινός τόπος ο καθ' υπερβολήν λόγος για τη δήθεν κρισιμότητα των επικείμενων (συνήθως εθνικών) εκλογών.

Ομως οι αυριανές, και μάλιστα τοπικές, εκλογές ίσως είναι οι κρισιμότερες της μεταπολίτευσης, αν όχι ολόκληρης της μεταπολεμικής περιόδου, εφόσον το αποτέλεσμά τους μπορεί να παίξει καθοριστικό ρόλο στη διαδικασία που οδηγεί στη μετατροπή της χώρας σε προτεκτοράτο της υπερεθνικής ελίτ, όπως αυτή εκπροσωπείται σήμερα από την τρόικα. Η διαδικασία αυτή θεμελιώθηκε σε μια σειρά από απάτες της πολιτικής ελίτ.

Με την πρώτη απάτη έγινε υφαρπαγή της λαϊκής ψήφου όταν το «σοσιαλιστικό» ΠΑΣΟΚ πήρε την εξουσία για λογαριασμό της υπερεθνικής και της ντόπιας ελίτ, με την ηγεσία του ασύστολα ψευδόμενη ότι δεν ήξερε τη χρόνια κρίση που συνεχώς χειροτέρευε και οδηγούσε στο αναπόφευκτο «σκάσιμο της μεταπολεμικής φούσκας», αλλά και ότι ήταν ανίδεη για το μέγεθος του χρέους και την άμεσα επικείμενη κρίση. Και αυτό ενώ, όπως πρόσφατα κατήγγειλε ο Γερμανός τότε υπ. Οικονομικών Πέτερ Στάινμπρουκ, είχε πλήρως ενημερώσει σχετικά τον «Γιωργάκη» από τον Γενάρη!

Με τη δεύτερη απάτη του δήθεν «μονόδρομου» επιχειρήθηκε η τρομοκράτηση των λαϊκών στρωμάτων ότι, αν δεν δανειζόμασταν από το ΔΝΤ και την Ε.Ε., η κυβέρνηση δεν θα μπορούσε να πληρώσει ούτε τους μισθούς και τις συντάξεις. Ομως, χρήματα βέβαια υπήρχαν για την πληρωμή μισθών και συντάξεων, αν μια πραγματικά σοσιαλιστική κυβέρνηση προχωρούσε σε άμεση προσωρινή παύση πληρωμών και απαγόρευση της κίνησης κεφαλαίου μέχρις ότου συντελεστούν η επανεισαγωγή του εθνικού μας νομίσματος στη θέση του ευρώ και η δραχμοποίηση του χρέους -μέτρα που προϋπέθεταν την έξοδο από την Ε.Ε. και την ΟΝΕ, ώστε να αποκατασταθεί η ελάχιστη απαιτούμενη γι' αυτά εθνική κυριαρχία στο οικονομικό επίπεδο.

Τότε, θα μπορούσε, από θέσεως ισχύος, να κάνει επαναδιαπραγμάτευση του χρέους και να εξαναγκάσει τις ντόπιες και ξένες ελίτ (που κυρίως ωφελήθηκαν από αυτό) να το πληρώσουν, αντί να το μετακυλήσει στα λαϊκά στρώματα που τα σπρώχνει στην ανεργία και τη φτώχεια, όπως κάνουν οι σημερινοί σοσιαλιστές-μαϊμούδες που επικαλούνται τη σωτηρία της «Πατρίδος» (διάβαζε «των ελίτ και των προνομιούχων κοινωνικών στρωμάτων»)!

Η νέα και ακόμη μεγαλύτερη απάτη είναι η σημερινή απόπειρα «νομιμοποίησης» των ληστρικών μέτρων και του Μνημονίου, αλλά και των «τομών» που καταργούν κοινωνικές κατακτήσεις δεκαετιών (εργασιακό, ασφαλιστικό, Παιδεία κ.λπ.), μέσα από το ψευτο-δημοψήφισμα των δημοτικών εκλογών. Και είναι ψευτο-δημοψήφισμα γιατί ένα πραγματικό δημοψήφισμα προϋποθέτει δημόσια συζήτηση των εναλλακτικών προτάσεων για την αντιμετώπιση της κρίσης, εφόσον βέβαια εξασφαλιστούν οι όροι απόλυτης ισηγορίας στα ΜΜΕ. Ομως, παρόμοιο δημοψήφισμα δεν έγινε ποτέ, παρ'όλο που προκλήθηκε επανειλημμένα γι' αυτό η κυβέρνηση.

Επαξίως λοιπόν τα μέλη της «κυβέρνησης» και οι επαγγελματίες πολιτικάντηδες που τη στηρίζουν στη Βουλή για χάρη του «άρτου του επιούσιου», καθώς και οι κομματικοί της εγκάθετοι στα συνδικάτα και τα ελεγχόμενα από τις ελίτ ΜΜΕ, που πέρασαν και στήριξαν τα πιο κτηνώδη ίσως μέτρα στην Ελληνική Ιστορία σε βάρος των λαϊκών στρωμάτων, θα μείνουν στη λαϊκή μνήμη ως η «κοινοβουλευτική χούντα».

Τα μέλη και οι υποστηρικτές της χούντας αυτής πλανώνται, επομένως, οικτρά αν νομίζουν ότι με το αυριανό ψευτο-δημοψήφισμα θα «νομιμοποιηθούν». Ιδιαίτερα, μάλιστα, όταν φρόντισαν οι ίδιοι να του δώσουν χαρακτήρα χουντικού δημοψηφίσματος, με τον «Γιωργάκη» να παίζει το ρόλο του...
Παπαδόπουλου σε διακαναλική συνέντευξη, όπου συνομιλούσε... με τον εαυτό του, με βάση τις προφανώς στημένες ερωτήσεις των καναλιών, που έπαιρναν επίσης δεδομένο τον «μονόδρομο»! Συγχρόνως, τα δεξιά και «αριστερά» δεκανίκια της χούντας (ΛΑΟΣ, Ανανεωτική Αριστερά, Ευρωπαϊστές μέσα στον ΣΥΡΙΖΑ κ.λπ.) είτε δεν μιλούν καν για Ε.Ε. και ΟΝΕ, την πηγή του «μονόδρομου», είτε τονίζουν τον τοπικό χαρακτήρα των εκλογών, «ξεχνώντας» (ιδιαίτερα οι «μεταλλαγμένοι» Οικολόγοι Πράσινοι!) ότι το τερατούργημα «Καλλικράτης» ουσιαστικά καταργεί την ίδια την έννοια της Τοπικής Αυτοδιοίκησης με την υπερ-συγκέντρωση τοπικής εξουσίας που εισάγει, η οποία σπάζει κάθε δεσμό του πολίτη με την κοινότητά του.

Η απάντηση, επομένως, στο ψευτο-δημοψήφισμα είναι είτε η υπερψήφιση συνεπών αντι-χουντικών υποψηφίων και συνδυασμών που έχουν ταχθεί σαφώς όχι μόνο εναντίον των μέτρων, αλλά και της πηγής των μέτρων (δηλαδή της Ε.Ε. και της ΟΝΕ) είτε το άκυρο με πολιτικό μήνυμα (όπως αυτό των Αργεντίνων το 2000). Αντίθετα, η έκκληση για αποχή είναι εκ του πονηρού, αφού εύκολα θα ερμηνευθεί από τις ελίτ ως απάθεια ή ως οφειλόμενη στους... ηλικιωμένους και αρρώστους!

Βλ. για την ιστορική διαδικασία που οδήγησε στην κρίση, «Η Ελλάδα ως προτεκτοράτο της υπερεθνικής ελίτ» (Γόρδιος, Νοέμβρης 2010), Μέρος Α & Β στο ίδιο, κεφ. 10.

Ολοι αυτοί, λίγοι αλλά πείσμονες, διασώζουν τούτο το πανηγύρι των (αγρίως κομματικών) εκλογών. Αρνούνται να ακούσουν τις κινδυνολογικές πομφόλυγες του πρωθυπουργού, αρνούνται την προβατοποίησή τους, την αλαζονεία των «κομματαρχών» και των τοπικών αρχόντων. Επιστρέφουν στα αυτονόητα· στη συμμετοχή τους ως δήμου στα κοινά. Ος βούλεται αγορεύει. Αυτή δεν είναι η αρχή της κοινωνικής και πολιτικής συνύπαρξης;

Aυτή πρέπει να είναι η αρχή της κοινωνικής και πολιτικής συνύπαρξης.

....ΑΦΥΠΝΙΣΗ απαιτείται, να πάψει ο Λαός να βαυκαλίζεται με τα ψίχουλα που μας υπόσχονται...

Each of us must change the ''rules''...

Last edited: