Διόδια STOP! Δεν πληρώνουμε σε όλη την Ελλάδα!

Re: Απάντηση: Διόδια STOP! Δεν πληρώνουμε σε όλη την Ελλάδα!

Τι ακριβώς να κυνηγήσει ο νομικός σύμβουλος? Ότι δεν του επέβαλαν τίποτα σχετικό με τηνάρνηση καταβολής διοδίων αλλά μόνο αντίμετρα άσχετα με το "αδίκημα"? Τη διέγερση σε απείθεια με φυλάκιση μέχρι τριών ετών δεν την είδα πάντως (όχι ότι αυτό σημαίνει ότι δεν μπορεί να υπάρχει βέβαια). Αλλά θα ήταν προτιμητέο, αφού τουλάχιστον δεν κάνουμε τίποτα οι υπόλοιποι ενεργά, τουλάχιστον να μην σπέρνουμε τον τρόμο και τον πανικό. Λέγεται και "τρομολαγνεία" το παραπάνω. Επίσης δεν καταλαβαίνω για ποίο λόγο κάποιος μπορεί να "γουργουρίζει από ευχαρίστηση" όταν κάτι που αναγνωρίζει και ο ίδιος ως άδικο, βλέπει ότι μπορεί να επιβάλλει την ισχύ του έστω και με παράπλευρα μέσα. Συνήθως αυτό τους ανθρώπους τους πεισμώνει, δεν τους ικανοποιεί.

Φίλε μου ούτε γουργουρίζω από ευχαρίστηση, ούτε θέλω να το παίξω Κασσάνδρα και να βγω να πω "σας τα 'λεγα, δεν σας τα 'λεγα;". Φυσικά και δεν θεωρώ δίκαιο αυτό που γίνεται, όμως και τα διαγγέλματα προς όλους "μην πληρώνετε διόδια" και μάλιστα με νομική επιχειρηματολογία που εν τέλει φαίνεται να πείθει τον μη ειδικό, τα θεωρώ, ξεκάθαρα, εντελώς ανεύθυνα.
Γιατί τι είναι όταν παραλείπεις να αναφέρεις στον πολίτη ότι μια ευρωπαϊκή οδηγία ΔΕΝ είναι (όχι αυτόματα, τουλάχιστον) εσωτερικό δίκαιο της χώρας μας, τι είναι όταν του λες παραπλανητικά ότι η μη πληρωμή διοδίων δεν είναι παράβαση προβλεπόμενη στον ΚΟΚ; Φυσικά και δεν είναι παράβαση του ΚΟΚ, είναι παράβαση προβλεπόμενη σε ειδικό νόμο. Όπως και το υπέρβαρο των φορτητών δεν είναι παράβαση του ΚΟΚ, μια και επίσης ρυθμίζεται με ειδικό νόμο, τον 3446/2006.

Είδες τι έπαθε ο άνθρωπος παραπάνω. Στην καλύτερη περίπτωση (το ότι είχε υπέρβαρο -ΕΑΝ είχε, γιατί μου φαίνεται πολύ ύποπτο όλο αυτό- ήταν συμπτωματικό) θα είχε φάει 1-2 ώρες από τη δουλειά του, λόγω της απαράδεκτης αυτής πρακτικής της τροχαίας. Δεν είναι ανεύθυνο το να καλείται ο καθένας να γίνει Δον Κιχώτης; Τέτοιες κινήσεις μόνο εάν γίνονται μαζικώς μπορούν να πιάσουν τόπο.

Νομίζω -ο Τάσος ως νομικός ξέρει καλύτερα από εμένα- ότι το να καλείς τον κόσμο να παρανομήσει είναι επίσης παράνομη πράξη. Αν δεν απατώμαι εκεί πάτησαν και όσοι κινήθηκαν νομικά εναντίον του site του indimedia. Συνεπώς συμφωνώ με την στάση που κράτησε εξαρχής ο Τάσος σε αυτό το thread. Τώρα αυτό που δεν γνωρίζω είναι η υφιστάμενη νομοθεσία για τις προδιαγραφές που πρέπει να έχει ένας αυτοκινητόδρομος ώστε να πληροί τις προϋποθέσεις για επιβολή τέλους διέλευσης. Αν για παράδειγμα, ο δρόμος Κορίνθου Πατρών δεν πληροί τις προϋποθέσεις, πως επιβάλλεται εκεί δίοδιο; Ακόμα και αν υπάρχει λόγος γι αυτό (κατασκευή νέου δρόμου), δεν θα έπρεπε να επιβληθεί αλλού του διόδιο;

Να συμπληρώσω κάτι, για τη λογική που προαναφέρθηκε, πώς δηλαδή είναι δυνατόν να πληρώνουμε διόδια για τμήμα οδού (ενδεχομένως και άσχετο) που πρόκειται να κατασκευαστεί. Αρκεί να διαβάσει κανείς το ΝΔ 3905/1958 (Επιβολή πόρων υπέρ Τ.Ε.Ο.-Βελτίωση οδικ.δικτύου). Προσέξτε διατύπωση : "Διά την βελτίωσιν των συνθηκών κυκλοφορίας, διάνοιξιν νέων οδών, κατασκευήν αυτών, ως και διά την αρτιωτέραν συντήρησιν και ανακαίνησιν των Εθνικών οδών επιβάλλεται πρόσθετον ειδικόν τέλος κυκλοφορίας οχημάτων (διόδια) επί των πάσης φύσεως οχημάτων, πλην των ποδηλάτων, των κυκλοφορούντων επί της Εθνικής οδού Λαρίσης - Κατερίνης δια Τεμπών."

Αυτή είναι η λογική του Έλληνα νομοθέτη. Τώρα για το εάν είναι συνταγματικό ή όχι, σκεφτείτε πόσο συνταγματικό είναι το νέο μέτρο με τα τέλη κυκλοφορίας αναλόγως του έτους κατασκευής.

Για όσους πάντως σκοπεύουν να πράξουν σύμφωνα με τις υποδείξεις στην αρχή του νήματος -με γεια τους με χαρά τους, ενήλικες είμαστε, και μπράβο τους θα τους πω γιατί το σύστημα είναι κατ' ουσίαν άδικο- πιστεύω πως θα πρέπει να ξέρουν τι προβλέπεται για την αποφυγή πληρωμής διοδίων:
Κατ' αρχήν πρόστιμο το 20πλάσιο του διοδίου, που εάν δεν πληρωθεί εντός 20ημερών αναπροσαρμόζεται στο 50πλάσιο του διοδίου, που εισπράττεται κατά τον κώδικα εισπράξεως δημοσίων εσόδων, και σε περίπτωση υποτροπής (εδώ είναι που καίει), επιβάλλεται (με απόφαση του υπουργείου μεταφορών) αφαίρεση διπλώματος για τον οδηγό και άδειας οχήματος για τον ιδιοκτήτη, από έναν έως έξι μήνες.
Το λέω με κάθε επιφύλαξη, καθώς δεν γνωρίζω το σύνολο της σχετικής με το αντικείμενο νομοθεσίας. Πιστεύω ωστόσο πως θα έπρεπε να το γνωρίζουμε.

Ή θα μπορούσε κάποιος να καταφύγει στην Δικαιοσύνη, (Ελληνική ή Ευρωπαική)ουτως ώστε να έχουμε
δεδικασμένο εάν δικαιωθεί! αυτό προυποθέτει χρήμα και χρόνο, εάν είχα χρήματα, για το γαμώτο μπορεί να το έκανα!

Στη δικαιοσύνη εναντίον του νόμου μάλλον εννοείς έτσι δεν είναι? Γιατί με τον υπάρχοντα νόμο, ο δικαστής απλώς πρέπει να επιβάλλει τα προβλεπόμενα.
Δεν είμαι και ειδικός, αλλά αυτού του είδους οι προσφυγές κατά νόμων, πράξεων του κράτους κ.τ.λ δεν είναι κάπως χρονοβόρες?

Πάντως, στο μόνους δρόμους που έχω εμπειρία (Αθήνα-Κόρινθος, Κόρινθος - Τρίπολη) η αύξηση των διοδίων συνοδεύτηκε από έργα πολύ επιτυχημένα.

Δεν ξέρω τώρα αν τα ποσά είναι δικαιολογημένα, ή αν τα έχουμε ήδη πληρώσει και δεν θα έπρεπε να τα ξαναπληρώσουμε κλπ, αλλά οι βελτιώσεις είναι πολύ μεγάλες την τελευταία 5ετία (Στον Κορίνθου - Τρίπολης τα έργα συνεχίζονται εδώ και 2 χρόνια)

Το θέμα με τα διόδια, όπως και με όλους τους κρατικούς πόρους, είναι τι είδους διαχείριση γίνεται. Θεωρητικά το βρίσκω απολύτως θεμιτό να προεισπράξει π.χ. το κράτος τα έξοδα για τη μελλοντική συντήρηση ενός δρόμου. Αρκεί τα χρήματα να πάνε όντως εκεί.

Μιλάς για τον δρόμο - ορισμό της λαμογιάς και του φαγοποτιού.
1.Ήταν να παραδοθεί με 3 λωρίδες και 1 βοηθητική ανά κατεύθυνση, τελικά παραδόθηκε μόνο με 2 λωρίδες.
2.Ήταν να γίνουν άλλα 2 τούνελ, τελικά και το 1 που παραδόθηκε για 15 χρόνια δούλευε το μισό.
3.Πριν κάποια χρόνια έφυγε ένα ολόκληρο κομμάτι μετά την Νεμέα (ευτυχώς ήταν βράδυ και δεν θρηνήσαμε θύματα) και για πολύ καιρό έπρεπε να πας από την ΠΕΟ (παλιά εθνική οδό :D)
4.Το κομμάτι που πιάνει ομίχλη, είναι ένα ακόμα δείγμα του πόσο σκ@τά μπορούμε να τα κάνουμε σε έναν σύγχρονο αυτοκινητόδρομο. (Θα μου πεις και το αεροδρόμιο της Θεσ/νίκης, τα ίδια σκ@τά είναι)

Δημήτρη τα ξέρω αυτά, όπως τα λες είναι (εκτός του 3: έγινε παράκαμψη επιτόπου σχετικά σύντομα). Εγώ όμως μιλάω για τα έργα των τελευταίων χρόνων.
Ο αρχικός δρόμος δεν μπορούσε καν να θεωρηθεί αυτοκινητόδρομος με αυστηρά (βλέπε ιταλικά-γερμανικά) κριτήρια.

1.Ήταν να παραδοθεί με 3 λωρίδες και 1 βοηθητική ανά κατεύθυνση, τελικά παραδόθηκε μόνο με 2 λωρίδες.
2.Ήταν να γίνουν άλλα 2 τούνελ, τελικά και το 1 που παραδόθηκε για 15 χρόνια δούλευε το μισό.
3.Πριν κάποια χρόνια έφυγε ένα ολόκληρο κομμάτι μετά την Νεμέα (ευτυχώς ήταν βράδυ και δεν θρηνήσαμε θύματα) και για πολύ καιρό έπρεπε να πας από την ΠΕΟ (παλιά εθνική οδό :D)
4.Το κομμάτι που πιάνει ομίχλη, είναι ένα ακόμα δείγμα του πόσο σκ@τά μπορούμε να τα κάνουμε σε έναν σύγχρονο αυτοκινητόδρομο. (Θα μου πεις και το αεροδρόμιο της Θεσ/νίκης, τα ίδια σκ@τά είναι)

5. η γέφυρα στο πέταλο του μαλιακού που θα γλύτωνες 40+ χμ
(αλλά,ποιος ξέρει τι διόδια θα είχε... :BDGBGDB55:)

Ξεχασες την παγκοσμια πρωτοτυπια, που υπαρχει στο τελος της οδου εξω απο την Κορινθο.

Εκει, στην εξοδο απο Τριπολη προς Αθηνα, υπαρχει κανονικος κομβος συνδεσης με την Πατρων-Αθηνων.

Αν ομως θελεις να βγεις για Κορινθο, η να κινηθεις προς Πατρα, δεν υπαρχει κομβος. Υπαρχει εξοδος μιας λωριδας, απο το αριστερο ρευμα, που βγαζει σε παραδρομο της Πατρων - Αθηνων. Απο εκει αν δεν χαθεις, κινεισαι προς τον κομβο της Αρχαιας Κορινθου και μπαινεις στην Κορινθου - Πατρων.

Αμ το άλλο; μετά τα διόδια Μαλγάρων προς Θεσσαλονίκη μπαίνεις στη γέφυρα Αξιού και άν κάνεις το λάθος και είσαι στην αριστερή λωρίδα μπορείς πολύ εύκολα να βγεις προς Ευζώνους, ενώ μετά τον κόμβο οι ερχόμενοι από Ευζώνους προς Θεσσαλονίκη εισέρχονται από αριστερά.

Αμ το άλλο; μετά τα διόδια Μαλγάρων προς Θεσσαλονίκη μπαίνεις στη γέφυρα Αξιού και άν κάνεις το λάθος και είσαι στην αριστερή λωρίδα μπορείς πολύ εύκολα να βγεις προς Ευζώνους, ενώ μετά τον κόμβο οι ερχόμενοι από Ευζώνους προς Θεσσαλονίκη εισέρχονται από αριστερά.

Αυτό πίστευα κι εγώ, αλλά έκανα λάθος. Ο σημαντικός δρόμος δεν είναι η κατεύθυνση προς Θεσσαλονίκη, αλλά προς Σκόπια, καθότι διευρωπαικό δίκτυο. Επομένως σωστά δίνονται οι κατευθύνσεις. Εκείνο για το οποίο μπορέι να έχει κάποιος ένσταση είναι ότι ο κύριος δρόμος ανυψώνεται και ο δευτερεύων δρόμος πηγαίνει ίσια, αλλά το είδα και σε άλλες χώρες. Σπάνιο μεν, αλλά υπάρχει.

Απάντηση: Re: Απάντηση: Διόδια STOP! Δεν πληρώνουμε σε όλη την Ελλάδα!

Αυτό πίστευα κι εγώ, αλλά έκανα λάθος. Ο σημαντικός δρόμος δεν είναι η κατεύθυνση προς Θεσσαλονίκη, αλλά προς Σκόπια, καθότι διευρωπαικό δίκτυο. Επομένως σωστά δίνονται οι κατευθύνσεις. Εκείνο για το οποίο μπορέι να έχει κάποιος ένσταση είναι ότι ο κύριος δρόμος ανυψώνεται και ο δευτερεύων δρόμος πηγαίνει ίσια, αλλά το είδα και σε άλλες χώρες. Σπάνιο μεν, αλλά υπάρχει.

Απλώς δημιουργείται η εντύπωση ότι ο κύριος είναι προς Θεσσαλονίκη, καθώς οι δύο λωρίδες συνεχίζουν προς Θεσ/νίκη ενώ η μία προς Ευζώνους, και δεν υπάρχει ένδειξη ότι αν πας προς Θεσσαλονίκη βγαίνεις από την οδό. Επικίνδυνη, κατ' εμέ η είσοδος από Ευζώνους όπου δύο λωρίδες κυκλοφορίας από Ευζώνους καταλήγουν σε μια και μαλιστα την αριστερή προς Θεσ/νίκη.

Επικίνδυνη, κατ' εμέ η είσοδος από Ευζώνους όπου δύο λωρίδες κυκλοφορίας από Ευζώνους καταλήγουν σε μια και μαλιστα την αριστερή προς Θεσ/νίκη.

Αυτό είναι πραγματικά επικίνδυνο. Η διπλή γραμμή φυσικά δε σώνει την κατάσταση.

Όσο για την έξοδο προς Ευζώνους (γιατί περί εξόδου πρόκειται έτσι όπως είναι κατασκευασμένη), πόσοι δε χρησιμοποιούν τη λωρίδα εξόδου και την τελευταία στιγμή (λίγο πριν πέσουν πάνω στην τρίγωνη σφήνα) δεν κάνουν το τιμόνι δεξιά προσπερνώντας έτσι τους νόμιμους; Η χρήση νησίδας θα μπορούσε να δώσει λύση;

Αυτό είναι πραγματικά επικίνδυνο. Η διπλή γραμμή φυσικά δε σώνει την κατάσταση.

Όσο για την έξοδο προς Ευζώνους (γιατί περί εξόδου πρόκειται έτσι όπως είναι κατασκευασμένη), πόσοι δε χρησιμοποιούν τη λωρίδα εξόδου και την τελευταία στιγμή (λίγο πριν πέσουν πάνω στην τρίγωνη σφήνα) δεν κάνουν το τιμόνι δεξιά προσπερνώντας έτσι τους νόμιμους; Η χρήση νησίδας θα μπορούσε να δώσει λύση;

Ίσως, αλλά το κακό είναι ότι ο κόμβος είναι αμέσως μετά την γέφυρα και τα διόδια, όπου πολλοί μετά τα διόδια επιταχύνουν στην αριστερή λωρίδα και μετά συμβαίνει αυτό που περιέγραψες. Νομίζω ότι πρέπει να επανασχεδιαστεί ο κόμβος. (όχι και το πιο απλό πράγμα βέβαια)

Και μια παραλληλη πληροφορια.Οσοι εχουν επαγγελματικο διπλωμα,αλλα δεν ασκουν το επαγγελμα ,δεν υποχρεουνται στην 5ετη αναθεωρηση.Υπαρχουν σχετικες αποφασεις του αναθεωρητικου στρατοδικειου Θεσσαλονικης ,που προφανως εχουν ισχυ και σε εμας τους απλους πολιτες

Καλησπέρα και καλή χρονιά!! Αυτό που μπορούμε να το δούμε πιό αναλυτικά αν ισχύει;

Αδελφικος φιλος διετελεσε προεδρος του αναθεωρητικου Στρατοδικειου Θεσσαλονικης και υπαρχουν οι σχετικες αποφασεις.Μολις βρεθω μαζι του ,θα εχω περισσοτερες πληροφοριες,ειναι εκτος Ελλαδος.
Μην ξεχναμε οτι αυτο γινεται μονο,αν δεν το χρησιμοποιεις σαν επαγγελματικο,οποιασδηποτε κατηγοριας
Πριν ενα μηνα περιπου σε μπλοκο για ταχυτητα σε χωριο της Ημαθιας ,κοιτουσαν το καινουργιο διπλωμα ,και προσπαθουσαν να καταλαβουν τι εγραφε ,βεβαια με εγραψαν για 63 χλμ,που περασα μεσα απο το χωριο.

Last edited:

Αδελφικος φιλος διετελεσε προεδρος του αναθεωρητικου Στρατοδικειου Θεσσαλονικης και υπαρχουν οι σχετικες αποφασεις.Μολις βρεθω μαζι του ,θα εχω περισσοτερες πληροφοριες,ειναι εκτος Ελλαδος.
Μην ξεχναμε οτι αυτο γινεται μονο,αν δεν το χρησιμοποιεις σαν επαγγελματικο,οποιασδηποτε κατηγοριας
Πριν ενα μηνα περιπου σε μπλοκο για ταχυτητα σε χωριο της Ημαθιας ,κοιτουσαν το καινουργιο διπλωμα ,και προσπαθουσαν να καταλαβουν τι εγραφε ,βεβαια με εγραψαν για 63 χλμ,που περασα μεσα απο το χωριο.

Ευχαριστώ πολύ.

Πιστεύω ότι θα ήταν πολύ χρήσιμεs αυτέs οι πληροφορίεs,γιατί εγώ προσωπικά έχω επαγγελματικό,αλλά πρόs το παρόν δεν το χρησιμοποιώ,οπότε και θα είναι κρίμα να δίνω τζάμπα τουλάχιστον 150 ευρώ.

Αν δεν προκειται να το χρησιμοποησεις ποτε ξανα δεν υπαρχει προβλημα.Εαν ομως για οποιδηποτε λογο,υπαρχει περιπτωση χρησις του,τοτε καλλιτερα τα 150+30 για να βγει το καινουργιο.Υπαρχει και μια οδηγια τηςΕ.Ε για τα επαγγελματικα τους ορους κλπ,που ακομη δεν εχει εφαρμοσθει.Αν αυτα που ειχα διαβασει ,πριν αρκετο καιρο,ισχυσουν,θα κλαψουν μανουλες