Re: Όχι άλλα Διόδια....στον δρόμο για ΔΕΘ.
Ιασωνα, τα πρόστιμα στις τραπεζες για παρανομες χρεωσεις.... Ο ορισμος του προστιμου που συμφερει περισσοτερο να πληρωθει αυτο, παρα να σταματησουν οι χρεωσεις. Το πρωτο παραλογο προστιμο που μου ερχεται στο νου.
Καλά αυτό που λες είναι τελείως άλλη συζήτηση, δεν έπρεπε καν να υπάρχει ως πρόστιμο, έπρεπε να είναι εξαρχής ποινικό αδίκημα και να στέλνει όλο το ΔΣ στη φυλακή και την Τράπεζα να...ψάχνει εναλλακτική καριέρα.
Όμως φαντάζομαι πως συμφωνούμε ότι δε θα'πρεπε να ισχύει το ίδιο σε ατομικές παραβάσεις, διόδια, εισιτήρια, τέλη κυκλφορίας, κλπ.: Σε κάτι τέτοια, το πρόστιμο δε γίνεται να είναι απλά ίσο με ό,τι δεν πλήρωσες εξαρχής. Τότε θα ήταν πραγματικά ηλίθιος όποιος πλήρωνε. Καλές οι μαγκιές, αλλά δεν είναι ποτέ τσάμπα, πως το λένε στο χωριό μου, "αγαπάει ο θεός τον κλέφτη, αγαπάει και τον νοικοκύρη", δε γίνεται να τα ισοπεδώνουμε όλα...
Δηλαδή, άλλο παράδειγμα, αν εγώ βγάζω ετήσιο εισόδημα 50 φορές πάνω απ'αυτό που δηλώνω, και έχω τα τελευταία 10 χρόνια κλέψει από την εφορία ποσό ύψους ας πούμε 5 εκατομμυρίων, αν με πιάσουν θα πρέπει απλά να πληρώσω 5 εκατομμύρια και όλα καλά; Ε δεν πάει έτσι...
--- Αυτόματη συγχώνευση μηνύματος ---
Παντως τα διοδια στην Ελλαδα ειναι παραλογα. Δεν ειναι δυνατον να πληρωνεις διοδια για δρομο που ΘΑ γινει, οταν ο (εθνικος) εργολαβος ΘΑ βρει τη χρηματοδοτηση που θα μεγιστοποιει τα κερδη του, και χωρις καμια επιπτωση για την καθυστερηση ή τη χαμηλη ποιοτητα του εργου. Κανονικα θα επρεπε να φαει ενα προστιμο που θα ακυρωνε οποιαδηποτε οφειλη του δημοσιου, ως αποζημιωση του Δημοσιου για μη παραδοση του εργου στο χρονοδιαγραμμα. Δηαλδη, μονο το Δημοσιο εχει υποχρεωση να τηρει 100% τις συμβασεις? Οι Μπομπολακηδες οχι?
Αυτά τα έχουμε συζητήσει πολλές φορές, και καλώς ή κακώς δεν είναι τα ίδια από έργο σε έργο. Το θέμα είναι ότι επειδή οι Μπομπολάκηδες είναι πάντοτε αγκαλίτσα με την εκάστοτε κυβέρνηση, ελάχιστα μαθαίνουμε εμείς οι πληβείοι περί του τι πραγματικά γράφει η κάθε σύμβαση και περί του αν παρανομούν ή αν απλά η κυβέρνηση τους έδωσε το δικαίωμα να κάνουν ό,τι κάνουν.
Γενικότερα πάντως, δυο σχόλια:
1. Σαν πολίτης, η γνώμη μου είναι ότι όσο σκοτώνεται κόσμος και κοσμάκης καθημερινά στις εθνικές οδούς, τα έργα πρέπει να προχωρήσουν με οποιοδήποτε τρόπο. Εφόσον το κράτος δεν μπορεί να τα φτιάξει, ας τα φτιάξει ο Μπόμπολας. Ας πληρώσει το κράτος το κομμάτι του, ας πληρώσει ο Μπόμπολας το δικό του, ας πληρώσω κι εγώ ως χρήστης το δικό μου, το μόνο που με νοιάζει είναι να υπάρχει πρόοδος και να μειώνεται κάθε χρόνο το άδικο σακάτεμα του κόσμου.
2. Σαν μηχανικός (ειδικευμένος μάλιστα σε τέτοια έργα υποδομής, αν έχει κάποια σημασία αυτό), μπορώ να πω ότι κατά κανόνα τα έργα που φτιάχνονται τα τελευταία 20 χρόνια είναι από πολύ καλής μέχρι εξαιρετικής ποιότητας, πολύ πάνω από τον ευρωπαϊκό (και αμερικανικό) μέσο όρο. Άρα τουλάχιστον "the job gets done", παρά τις καθυστερήσεις και τις υπερκοστολογήσεις.
Σίγουρα το 2. δε σημαίνει ότι πρέπει να δίνουμε λευκή επιταγή στους εργολάβους, όμως ας το έχουμε υπόψιν (επειδή γράφονται συχνά τερατολογίες επ'αυτού). Από κει και πέρα, φυσικά πρέπει να υπάρχει διαφάνεια. Και το ότι δεν υπάρχει δεν είναι πρόβλημα του εργολάβου, αλλά αυτού που τον ελέγχει. Οπότε πάλι ερχόμαστε στο ότι έχουμε τις κυβερνήσεις που διαλέξαμε να έχουμε.