Διπλοκαλωδίωση Ηχείων. Ναι ή Ου;

Απάντηση: ΔΙΠΛΟΚΑΛΩΔΙΩΣΗ ΗΧΕΙΩΝ.ΝΑΙ Ή ΟΥ;

υπαρχουν ηχεια που οι κατασκευαστες βαζουν μονο ενα ζευγαρι μπορνες και παιζουν τα μεγιστα οπως λενε
αρα πιστευω οτι ο κατασκευαστης που εχει 3 ζευγη...βλεπε audiovector...
το εχει υπολογισει αλλιως το θεμα

Re: ΔΙΠΛΟΚΑΛΩΔΙΩΣΗ ΗΧΕΙΩΝ.ΝΑΙ Ή ΟΥ;

>>>>>>φαντασου λοιπον, να ειναι και εντελως διαφορετικοι.<<<<<<<<<<

μπορη να ειναι και καλυτερα.

αντι να αλλαζης καλωδια αλλαζης τελικους που λεει και ο γιαννης.

Απάντηση: Re: ΔΙΠΛΟΚΑΛΩΔΙΩΣΗ ΗΧΕΙΩΝ.ΝΑΙ Ή ΟΥ;

Εκτός από τη διπλοκαλωδίωση θα ήθελα να ρωτήσω αν είναι καλύτερα να είναι τερματισμένα ή όχι τα καλώδια. Πολλοί ειδικοί λένε ότι οι μπανάνες ή τα δίχαλα ή ότι άλλο το μόνο που κάνουν είναι να μειώνουν το DF με αρνητικά αποτελέσματα για την απόδοση των ενισχυτών. Προτείνουν λοιπόν γυμνές επαφές για πιο φυσικότητα και άμεση απόκριση.
Γύμνια ή όχι στις επαφές;

Re: Απάντηση: Re: ΔΙΠΛΟΚΑΛΩΔΙΩΣΗ ΗΧΕΙΩΝ.ΝΑΙ Ή ΟΥ;

Γύμνια ή όχι στις επαφές;

Αυτό τώρα σηκώνει μεγάλη συζήτηση... :p
Πιστεύω ότι είναι ανάλογα με το καλώδιο. Τα δικά μου (AudioQuest Indigo) αν τα συνδέσω όπως έχουν θα πεταχτούν από τις μπόρνες για τον λόγο ότι είναι
1) πρακτικά πολλά μονόκλονα καλώδια διαφορετικής διατομής
2) άκαμπτα

Δεν υπάρχει περίπτωση να μου κάτσουν σωστά για πολύ ώρα στη θέση τους.

Τώρα για απλό πολύκλωνο καλώδιο, ίσως να είναι και σωστό να μην βάλεις μπανάνες, με τη φιλοσοφία ότι κάθε φορά που θα οξυδώνεται το καλώδιο θα το κόβεις και θα φτιάχνεις τις επαφές από την αρχή.

Απάντηση: Re: Απάντηση: Re: ΔΙΠΛΟΚΑΛΩΔΙΩΣΗ ΗΧΕΙΩΝ.ΝΑΙ Ή ΟΥ;

Αυτό τώρα σηκώνει μεγάλη συζήτηση... :p
Πιστεύω ότι είναι ανάλογα με το καλώδιο. Τα δικά μου (AudioQuest Indigo) αν τα συνδέσω όπως έχουν θα πεταχτούν από τις μπόρνες για τον λόγο ότι είναι
1) πρακτικά πολλά μονόκλονα καλώδια διαφορετικής διατομής
2) άκαμπτα

Δεν υπάρχει περίπτωση να μου κάτσουν σωστά για πολύ ώρα στη θέση τους.

Τώρα για απλό πολύκλωνο καλώδιο, ίσως να είναι και σωστό να μην βάλεις μπανάνες, με τη φιλοσοφία ότι κάθε φορά που θα οξυδώνεται το καλώδιο θα το κόβεις και θα φτιάχνεις τις επαφές από την αρχή.

Αμα τα κολλησεις ?

πιστευω πως περι μπανανων δυχαλων κολλημενων η οχι στρωτηρια και αλλα τετοια μονο αν βρεθουμε καπου και τα δοκιμασουμε θα μπορεσουμε να εχουμε κατι χειροπιαστα απδεκτο αλλιως ολα αμφισβητουνται
η δικη μου εμπειρια λεει πως καθε υλικο αντιδρα διαφορετικα - οχι απαραιτητα κακα στον ηχο
μεγαλυτερη σημασια εχει και η αντοχη στον χρονο-φθορα
καλο θα ηταν καποια στιγμη να καναμε καποιες δοκιμες για να δουμε καποια πραγματα λιγο διαφορετικα απο οτι τα βλεπουμε

Re: Απάντηση: Re: Απάντηση: Re: ΔΙΠΛΟΚΑΛΩΔΙΩΣΗ ΗΧΕΙΩΝ.ΝΑΙ Ή ΟΥ;

Αμα τα κολλησεις ?

Αν τα κολήσεις θα βγεί αναγκαστικά ένας κύλινδρος. Αυτός ο κύλινδρος αν μπεί στη θέση που είναι να μπεί κανονικά ένα γυμνό καλώδιο, δεν κάνει σωστή επαφή. Οπότε τα χώνεις όπως είναι σε μία μπανάνα και τελειώνεις. :)
Το να το κάνεις αυτό βέβαια με κολητήρι δεν είναι ότι πιό εύκολο. Ο πιό σωστός τρόπος και ο πιό γρήγορος είναι να γίνει με εργαλεία χρυσοχοϊας. Αυτοί έχουν ένα ψιλό καμινέτο το οποίο κάνει απλά φανταστική δουλειά!
Το έκανα πρόσφατα με ένα φιλαράκι και η δουλειά έγινε τζετ.

Καλημέρα σας παιδιά.
Όλα αυτά που αναφέρετε είναι απλώς διαφορετική εκδοχή της ίδιας πλευράς του νομίσματος. Αφού ως γνωστόν ο ήχος είναι απλά πολύ υποκειμενικός το καλύτερο θα ήταν πρώτα δοκιμές με διαφορετικά καλώδια (μάρκες) και μετά να προβληματιστείς με τη διπλοκαλωδίωση. Εγώ με τα Signature της Chord Co. είδα (..άκουσα) τεράστιες διαφορές από τα Pioneer S1ex μου. Δοκίμασα Supra, Audioquest, VDH, Monster, Kimber αλλά ακόμα και της πλάκας για να δώ διαφορές που όντως άκουσα. Σαφώς θα πρέπει η δοκιμή να γίνει σε ένα δίσκο (ή cd) πάντα με διαφορετικά καλώδια. Άλλωστε ο ίδιος ο VDH όταν σχεδιάζει μία κεφαλή εδώ και χρόνια χρησιμοποιεί τον ίδιο δίσκο βυνιλίου. Για να ξεχωρίσεις το δέντρο πρέπει να ξέρεις όλο το δάσος.

Επειδη ακομα προσπαθω να καταλαβω τι κερδιζεις απο την διπλοκαλωδιωση και τι απτην διπλοενισχυση,μπορει καποιος να εξηγησει οσο γινεται απλα αν αξιζουν και τι προϋποθεσεις πρεπει να τηρουν οι ενισχυτες (π.χ. διαβασα οτι ο onkyo 605 εχει καποιο switch που του επιτρεπει να λειτουργει ως προ- για τον δευτερο ενισχυτη,επισης θα πρεπει να ειναι της ιδιας εταιριας ο πολυκαναλος με τον δικαναλο και τι θα οδηγει ο ενας και τι ο αλλος?)
Αξιζει εν τελει να ψαξεις για ενισχυτη και ηχεια που δινουν τις δυνατοτητες αυτες ή οχι?

Re: Απάντηση: ΔΙΠΛΟΚΑΛΩΔΙΩΣΗ ΗΧΕΙΩΝ.ΝΑΙ Ή ΟΥ;

Επειδη ακομα προσπαθω να καταλαβω τι κερδιζεις απο την διπλοκαλωδιωση

Εσύ τίποτα. Αυτός που σου πουλάει καλώδια όμως... Πρόκειται για καθαρή απάτη.

και τι απτην διπλοενισχυση,
Αν έχεις και line crossover μετά τον προενισχυτή σου ξεφορτώνεσαι τις ατσαλιές και τις απώλειες αυτών του ηχείου. Αν δεν έχεις, πάλι σχεδόν τίποτα. Αν παρ'ολα αυτά με διπλοενίσχυση σκέτη ακούς διαφορές, τότε ο ενισχυτής σου ζοριζόταν και με τους 2-3 κλάδους του cross των ηχείων, άρα δεν θα είναι και κανένα θηρίο.

μπορει καποιος να εξηγησει οσο γινεται απλα αν αξιζουν και τι προϋποθεσεις πρεπει να τηρουν οι ενισχυτες (π.χ. διαβασα οτι ο onkyo 605 εχει καποιο switch που του επιτρεπει να λειτουργει ως προ- για τον δευτερο ενισχυτη,επισης θα πρεπει να ειναι της ιδιας εταιριας ο πολυκαναλος με τον δικαναλο και τι θα οδηγει ο ενας και τι ο αλλος?)
Αξιζει εν τελει να ψαξεις για ενισχυτη και ηχεια που δινουν τις δυνατοτητες αυτες ή οχι?

Κάντο όπως οι επαγγελματίες (ΡΑ-τζηδες): Προενισχυτής-> line cross (150-300 Eυρώ)
->ισάριθμοι τελικοί με τους δρόμους του ηχείου σου. Προηγουμένως έχεις ανοίξει το ηχείο και αποσυνδέσει τα υπάρχοντα cross. Από τον κατ/τή του μαθαίνεις σε τι συχνότητες είναι τα φίλτρα και ρυθμίζεις ανάλογα το line cross. Μπελάς και κόστος, αλλά κατ εμέ αξίζει.

Χαιρετισμούς
Κωνσταντίνος

Υ.Γ Δεν ξέρω τις δυνατότητες του ΟΝΚΥΟ, μπορεί κάποια από αυτά που έγραψα να τα ενσωματώνει ήδη.

:grandpa: Να κάνω ρε παλουκάρια μία χαζή ερώτηξη;
Από τη στιγμή που το σήμα ξεκινάει από δύο μπανάνες (το μονοφωνικό) και καταλήγει σε τέσσερις (για biwiring), άρα πρακτικά στην μία άκρη του είναι βραχυκυκλωμένο και ενωμένο το ένα + με το άλλο + και το ένα - με το άλλο -...
Γιατί αφαιρούμε το λαμάκι που ενώνει τις μπόρνες από τα ηχεία; Πάλι την ίδια διατομή δεν έχει το καλώδιο που μεταφέρει το σήμα; Πάλι βραχυκυκλωμένο δεν είναι από τη μεριά του ενισχυτή; (έχει σημασία σε πόσα σημεία; O.o )

Γιατί αλλιώς τα ηλεκτρικά χαρακτηριστικά των καλωδίων δεν θα έχουν διαφορετική επίδραση στους δύο δρόμους των ηχείων.

Mα είναι το ίδιο καλώδιο. Για παράδειγμα πήρα το Heimdal τερματισμένο σαν διπλοκαλωδίωση από την ίδια την εταιρία... Τι το διαφορετικό θα έχει το μισό heimdal από το άλλο μισό heimdal? :p

Mα είναι το ίδιο καλώδιο. Για παράδειγμα πήρα το Heimdal τερματισμένο σαν διπλοκαλωδίωση από την ίδια την εταιρία... Τι το διαφορετικό θα έχει το μισό heimdal από το άλλο μισό heimdal? :p

μονο του καμια αλλα σε συνδυασμο με το κρος εχει.

για μενα παντως δεν αξιζη.

καλυτερα να παρης καλωδιο διπλασιας αξιας.

Re: Απάντηση: ΔΙΠΛΟΚΑΛΩΔΙΩΣΗ ΗΧΕΙΩΝ.ΝΑΙ Ή ΟΥ;

Κάντο όπως οι επαγγελματίες (ΡΑ-τζηδες): Προενισχυτής-> line cross (150-300 Eυρώ)
->ισάριθμοι τελικοί με τους δρόμους του ηχείου σου. Προηγουμένως έχεις ανοίξει το ηχείο και αποσυνδέσει τα υπάρχοντα cross. Από τον κατ/τή του μαθαίνεις σε τι συχνότητες είναι τα φίλτρα και ρυθμίζεις ανάλογα το line cross. Μπελάς και κόστος, αλλά κατ εμέ αξίζει.

Όταν τα cross είναι τυπικά π.χ. 12 db/oct τα πράγματα είναι μάλλον απλά.
Όταν όμως ενσωματώνουν διορθώσεις στις καμπύλες των μεγαφώνων, τότε τι γίνεται; Πως συνυπολογίζεται κάτι τέτοιο σε ενεργό cross;

μονο του καμια αλλα σε συνδυασμο με το κρος εχει.

για μενα παντως δεν αξιζη.

καλυτερα να παρης καλωδιο διπλασιας αξιας.

Τελικά στο συγκεκριμένο καλώδιο το μόνο που αλλάζει είναι οι μπανάνες που υπάρχουν στη μία άκρη (των ηχείων). Είτε μονοκαλωδίωση πάρεις είναι διπλοκαλωδίωση το ίδιο καλώδιο σου δίνουν και μάλιστα και στην ίδια τιμή.
Κάτι έχω ακούσει βέβαια για τις επιστροφές των μεγαφώνων χωρίς να είμαι σίγουρος ούτε καν αν λέγεται έτσι (ράδιο αρβύλα με πολλά παράσιτα).

Εσύ τι απαντάς με βάση την εμπειρία σου;-bye-

Δυστυχως δεν μπορω να παρω θεση γιατι λογω των ηχειων που ειχα, B&W 801FS , δεν μπορεσα να πειραματιστω και αγορασα καλωδιο ηχειων μονοκαλωδιωσης (υψηλης τιμης) . Τωρα τα CHARIO ACADEMY 3 που δεχονται διπλοκαλωδιωση τα λειτουργω με το καλωδιο που ηδη εχω . Ετσι λοιπον δεν θα αποκτησω αμεσα γνωμη .

Εχω την αισθηση οτι ενα καλωδιο διπλασιας τιμης, θα ειναι τοσο καλυτερα κατασκευασμενο ωστε θα ξεπεπερνα τα τυχον πλεονεκτηματα της διπλοκαλωδιωσης .

DYI Αλλωστε μ ενα καλο κολλητηρι ενωνεις εσωτερικα τους δυο κλαδους του crossover μεταξυ τους και δεν ψαχνεσαι με εξωτερικους βραχυκυκλωτηρες .