Απάντηση: Re: Δισκάκια BluRay 4K. Ιστορικές στιγμές...
Μα αυτο λεει ο ανθρωπος .... "συνολικη εμπειρια της εικονας".
Εσυ το κατακερματισες εις τα εξ ων συνετεθη

....
Ως συνολικη εμπειρια εικονας παιζουν πολλα ρολο Μανο. Εγω εστιασα αν το διαφορετικο ως καλυτερο, ηταν αποτελεσμα τως περισσοτερων πιξελς και μονο. Το οτι ειδα π.χ. εγω "καλυτερη" εικονα, θα μπορουσε να οφειλεται απλα στο οτι μου εβαλες να δω απο μια Tv οπου η φωτεινοτητα, χρωματα, οξυτητα, ηταν πιο κοντα στα γουστα μου (ή στα προτυπα αν μου αρεσουν αυτα)
Προσφατως πηρα μια oled 1080 και τη σκαλιζα, βαζοντας και καποια βιντεακια demo απο το youtube (αυτα που παιζουν στα καταστηματα)
Ελεγα οκ, μεχρι που πατησα το mode "ζωηρη εικονα" και τουμπανιασε η φωτεινοτητα, τα χρωματα, το sharpness και η δυναμικη αντιθεση.
Εκει ξερεις τι ειπα. ? Ουαου, ακριβως οπως οι 4Κ που βλεπω στα καταστηματα να παιζουν τα 4Κ demo.
Oποτε υποθετω πως αυτο που βλεπει το ματι ενος θεατη σε ενα καταστημα οταν βλεπει 4Κ demo σε 4Κ tv και λεει ουαου, δεν ειναι τα περισσοτερα πιξελς, αλλα το Mode "δυναμικο" που εχουν βαλει τις Tv να παιζουν παραλληλα με τα ειδικα διαμορφωμενα demo για αυτη τη δουλεια.
Εκανα και πειραμα σπιτι μου σε καποιον που ηρθε να δει την oled. Του επαιξα ενα demo στο φουλ τουμπανιασμενη η Tv και ορκιζοταν οτι ειναι το πανελ 4Κ, νομιζε πως τον κοροιδευα οταν ελεγα πως βλεπει 1080. Βεβαια μετα που γυρισα σε normal mode, μου λεει, ενταξει τωρα μοιαζει με 1080.
Με αυτα και με αυτα θελω να πω πως αρκουν μερικα πειραγματα φωτεινοτητας, οξυτητας, χρωματων, για να δει καποιος αυτο το "διαφορετικο" ακομη και στο ιδιο πανελ.
Αν παρουμε μια 4Κ και μια 1080 ιδιας μαρκας κατα προτιμηση, τις καλιμπραρουμε και τις 2 σε ολες τις ρυθμισεις να παιζουν ιδια και υστερα τους βαλουμε να παιξουν 4Κ και 1080 υλικο αντιστοιχα απο μια τυπικη αποσταση π.χ. 3 μετρων....δεν ξερω
πόσο το ματι μας θα καταλαβει την ανωτεροτητα εικονας σε αναλυση και μεγαλυτερο χρωματικο ευρος.
Σαφως και υπαρχει ναι, αλλα κατι η αποσταση, κατι το οτι δεν πιανουν ολο το χρωματικο ευρος ακομη, δεν ξερω αν αυτο που βλεπει το ματι του θεατη, ειναι αυτα τα δυο ή οι υπολοιπες ρυθμισεις που ανεφερα και νομιζει πως ολες αυτες οι διαφορες οφειλονται στη μεγαλυτερη αναλυση.
Φωτεινοτητα, χρωματα, οξυτητα, αντιθεση, μαυρο, bitrate υλικου, δεν εχουν να κανουν με την πιο συμπαγη εικονα που πιθανως να προσλαβει το ματι στην μεγαλυτερη αναλυση. Τωρα αν καποιος αναφερεται στο μεγαλυτερο χρωματικο ευρος κατα χ% και καταφερει να το αντιληφθει, πασο.
Σαφως και σε μεγαλες ιντσες οπου το 4Κ θα ειναι περισσοτερο εμφανες απο την τυπικη θεαση αποστασης, το χρωματικο ευρος που καποια στιγμη θα πιανεται 100%, το HDR (δηλωνω fan του οταν εξελιχθει κι αλλο) σε μια tv/προβολεα που θα βγαζει πολλα Nit και καλο μαυρο ωστε να μην επεμβαινει τοσο πολυ το tone mapping της καθε συσκευης, ειναι το μελλον. Η εικονα εξελισσεται.
ΤΩΡΑ ομως να παρω μια 4Κ στις 55" με 4κ+hdr, ετσι οπως παιζουν ΤΩΡΑ, εγω προσωπικα προτιμω να περιμενω να εξελιχθουν μερικα χρονακια ακομη τα μεσα προβολης. Λογικα σε 2-4 χρονακια, θα ειναι αρκετα καλυτερα, οι μεγαλες ιντσες θα ειναι και πιο φθηνες , περισσοτερο υλικο και αυτο που θα εισπραττεις θα ειναι ακομη καλυτερο.
Σαφως ΚΑΙ τωρα υπαρχει μια καποια διαφορα στην εικονα, αλλα κατα ενα Χ%. Δεν θα αναβαθμιζομουν μονο για αυτο το Χ% σημερα, θα εκανα λιγακι υπομονη.