Δισκάκια BluRay 4K. Ιστορικές στιγμές...

το μονο θετικο στις πολυ μεγαλες αναλυσεις ειναι,οτι δεν φαινονται ευκολα τα καμμενα πιξελ.
Οσο πιο μικρο ενα πιξελ,τοσο πιο δυσκολο να το δεις.
Οριστε που χρειαζεται το 8Κ!

Υπερμετρωπικος αστιγματισμός και στα δύο μάτια κάτω από 1.
Απόσταση θέασης 3 μέτρα.
Ξεκίνησα από 42 ίντσες με plasma το 2008 συνέχισα με plasma στις 50 ίντσες, ξαναπήρα plasma στις 50 ίντσες και εδώ και σχεδόν ένα χρόνο είμαι με 4Κ Led στις 55 ίντσες.
Όλες Panasonic.
Αυτή τη στιγμή βλέπω διαφορά άνετα και με γυαλιά και χωρίς στο 4Κ υλικό από το 1080p και δεν αφορά μόνο την ανάλυση αλλά τη συνολική εμπειρία της εικόνας.
Του κουμπάρου μου η Fullhd Oled LG του μου φαίνεται πια ξεπερασμένη.
Όταν ξαναπάρω θα είναι 4Κ μεγαλύτερη ίσως και από τις 55 ίντσες.
Αυτό βλέπω, αυτό γράφω.

Εισαι ομως σιγουρος οτι η διαφορα οφειλεται στα περισσοτερα πιξελ και οχι σε αλλους παραγοντες. ?
(peak φωτεινοτητας, sharpness, motion resolution, γενικες ρυθμισεις εικονας σε φως, κοντραστ, χρωματα κλπ κλπ) ?

Το ίδιο παρατηρώ όταν τραβάω και 4Κ με τις φωτογραφικές μου.
Δεν είναι μόνο η ανάλυση, είναι και το βάθος χρώματος και το αυξημένο bitrate.
Εννοείται ότι δεν είναι τόσο συνταρακτική η διαφορά όπως μεταξύ sd και HD υλικού αλλά και πάλι υπάρχει.

Απάντηση: Re: Δισκάκια BluRay 4K. Ιστορικές στιγμές...

Μα αυτο λεει ο ανθρωπος .... "συνολικη εμπειρια της εικονας".
Εσυ το κατακερματισες εις τα εξ ων συνετεθη :laugh: ....

Ως συνολικη εμπειρια εικονας παιζουν πολλα ρολο Μανο. Εγω εστιασα αν το διαφορετικο ως καλυτερο, ηταν αποτελεσμα τως περισσοτερων πιξελς και μονο. Το οτι ειδα π.χ. εγω "καλυτερη" εικονα, θα μπορουσε να οφειλεται απλα στο οτι μου εβαλες να δω απο μια Tv οπου η φωτεινοτητα, χρωματα, οξυτητα, ηταν πιο κοντα στα γουστα μου (ή στα προτυπα αν μου αρεσουν αυτα)

Προσφατως πηρα μια oled 1080 και τη σκαλιζα, βαζοντας και καποια βιντεακια demo απο το youtube (αυτα που παιζουν στα καταστηματα)
Ελεγα οκ, μεχρι που πατησα το mode "ζωηρη εικονα" και τουμπανιασε η φωτεινοτητα, τα χρωματα, το sharpness και η δυναμικη αντιθεση.

Εκει ξερεις τι ειπα. ? Ουαου, ακριβως οπως οι 4Κ που βλεπω στα καταστηματα να παιζουν τα 4Κ demo.
Oποτε υποθετω πως αυτο που βλεπει το ματι ενος θεατη σε ενα καταστημα οταν βλεπει 4Κ demo σε 4Κ tv και λεει ουαου, δεν ειναι τα περισσοτερα πιξελς, αλλα το Mode "δυναμικο" που εχουν βαλει τις Tv να παιζουν παραλληλα με τα ειδικα διαμορφωμενα demo για αυτη τη δουλεια.
Εκανα και πειραμα σπιτι μου σε καποιον που ηρθε να δει την oled. Του επαιξα ενα demo στο φουλ τουμπανιασμενη η Tv και ορκιζοταν οτι ειναι το πανελ 4Κ, νομιζε πως τον κοροιδευα οταν ελεγα πως βλεπει 1080. Βεβαια μετα που γυρισα σε normal mode, μου λεει, ενταξει τωρα μοιαζει με 1080.

Με αυτα και με αυτα θελω να πω πως αρκουν μερικα πειραγματα φωτεινοτητας, οξυτητας, χρωματων, για να δει καποιος αυτο το "διαφορετικο" ακομη και στο ιδιο πανελ.
Αν παρουμε μια 4Κ και μια 1080 ιδιας μαρκας κατα προτιμηση, τις καλιμπραρουμε και τις 2 σε ολες τις ρυθμισεις να παιζουν ιδια και υστερα τους βαλουμε να παιξουν 4Κ και 1080 υλικο αντιστοιχα απο μια τυπικη αποσταση π.χ. 3 μετρων....δεν ξερω πόσο το ματι μας θα καταλαβει την ανωτεροτητα εικονας σε αναλυση και μεγαλυτερο χρωματικο ευρος.

Σαφως και υπαρχει ναι, αλλα κατι η αποσταση, κατι το οτι δεν πιανουν ολο το χρωματικο ευρος ακομη, δεν ξερω αν αυτο που βλεπει το ματι του θεατη, ειναι αυτα τα δυο ή οι υπολοιπες ρυθμισεις που ανεφερα και νομιζει πως ολες αυτες οι διαφορες οφειλονται στη μεγαλυτερη αναλυση.
Φωτεινοτητα, χρωματα, οξυτητα, αντιθεση, μαυρο, bitrate υλικου, δεν εχουν να κανουν με την πιο συμπαγη εικονα που πιθανως να προσλαβει το ματι στην μεγαλυτερη αναλυση. Τωρα αν καποιος αναφερεται στο μεγαλυτερο χρωματικο ευρος κατα χ% και καταφερει να το αντιληφθει, πασο.

Σαφως και σε μεγαλες ιντσες οπου το 4Κ θα ειναι περισσοτερο εμφανες απο την τυπικη θεαση αποστασης, το χρωματικο ευρος που καποια στιγμη θα πιανεται 100%, το HDR (δηλωνω fan του οταν εξελιχθει κι αλλο) σε μια tv/προβολεα που θα βγαζει πολλα Nit και καλο μαυρο ωστε να μην επεμβαινει τοσο πολυ το tone mapping της καθε συσκευης, ειναι το μελλον. Η εικονα εξελισσεται.
ΤΩΡΑ ομως να παρω μια 4Κ στις 55" με 4κ+hdr, ετσι οπως παιζουν ΤΩΡΑ, εγω προσωπικα προτιμω να περιμενω να εξελιχθουν μερικα χρονακια ακομη τα μεσα προβολης. Λογικα σε 2-4 χρονακια, θα ειναι αρκετα καλυτερα, οι μεγαλες ιντσες θα ειναι και πιο φθηνες , περισσοτερο υλικο και αυτο που θα εισπραττεις θα ειναι ακομη καλυτερο.
Σαφως ΚΑΙ τωρα υπαρχει μια καποια διαφορα στην εικονα, αλλα κατα ενα Χ%. Δεν θα αναβαθμιζομουν μονο για αυτο το Χ% σημερα, θα εκανα λιγακι υπομονη.

Last edited:
Re: Απάντηση: Re: Απάντηση: Δισκάκια BluRay 4K. Ιστορικές στιγμές...

Έχεις δει κανά μηχάνημα να πιάνει το 2020?

Δεν ξερω καταρχήν τι εννοείς με το "πιάνει"

Έχω την αίσθηση παντως οτι γενικά το 2020 προσφέρει, στην πράξη, σε υφιστάμενα μηχανάκια, βελτίωση

Απο την μικρή εμπειρία μου (5-10 δισκάκια 4K στον JVC 7000) έχω την αίσθηση οτι τα χρώματα (και γενικά η εικόνα) ειναι πιο "συμπαγή" (και δεν αναφέρομαι στην ανάλυση / ευκρινεία - όπου η διαφορα ειναι μαλλον οριακή)

Ανεξαρτητως παντως του τι "έχουμε δει", το 2020 ειναι μια, ουσιαστική νομίζω, αναβάθμιση των προδιαγραφών.

Το κατα ποσό φυσικα αυτο το έχουν ή θα το εκμεταλλευτούν οι κατασκευαστές (software και hardware) ειναι άλλη ιστορία

Και το HDR ακόμα, στις τηλεοράσεις, δεν ειναι καθόλου του πεταματού

Φωτεινοτητα, χρωματα, οξυτητα, αντιθεση, μαυρο, bitrate υλικου, δεν εχουν να κανουν με την πιο συμπαγη εικονα που πιθανως να προσλαβει το ματι στην μεγαλυτερη αναλυση. Τωρα αν καποιος αναφερεται στο μεγαλυτερο χρωματικο ευρος κατα χ% και καταφερει να το αντιληφθει, πασο.

Δεν αποκλειω ο Τηνιακος να χει υπερεκτιμησει καποια πραγματα ... λογω "τουμπανιασματος" εικονας.

Ομως αυτο ειδε.

Απάντηση: Re: Δισκάκια BluRay 4K. Ιστορικές στιγμές...

Δεν αποκλειω ο Τηνιακος να χει υπερεκτιμησει καποια πραγματα ... λογω "τουμπανιασματος" εικονας.

Ομως αυτο ειδε.

Μα δεν ειναι θεμα ΥΠΕΡεκτιμησης....ΟΛΑ εκτιμωνται στην εικονα και ολα παιζουν το ρολο τους. Ολα χρειαζονται. Ακομη και αν καποιος θελει να ανεβασει φωτεινοτητα χρωματα οξυτητα γιατι ΕΤΣΙ του αρεσει για να ευχαριστηθει, ας το κανει για να ευχαριστηθει. Στοχος ειναι η ευχαριστηση.
Απλα ηθελα να καταδειξω πως ορισμενες φορες ισως αυτο που μας εδωσε την οποια ευχαριστηση ηταν καποια αλλη παραμετρος και οχι αυτη που αρχικα νομιζαμε οτι ηταν υπαιτια.

Σκεψου τωρα να νομιζω οτι την αρεστη σε μενα εικονα την προκαλεσαν ΜΟΝΟ τα περισσοτερα πιξελς και να παω να αγορασω μια φθηνη (προσιτη) 4Κ που να εχει κακη αντιθεση, clouding, κακο επεξεργαστη εικονας, κινηση κλπ
Θα καταληξω να εχω χειροτερη εικονα απο μια πολυ καλη 1080 και θα ψαχνω τι φταιει και δεν βλεπω την ουαου 4Κ εικονα.
Αν παλι ΘΕΛΩ 4Κ +HDR+καλη εικονα, αναγκαστικα θα πρεπει να στραφω σε ενα μοντελο ναυαρχιδα οπου να εχει καλο πανελ καλη κινηση καλο επεξεργαστη, local dimming οπισθιο κλπ κλπ για να πω πως θα εισπραξω συνολικα καλη εικονα.
Το 4Κ απο μονο του δεν λεει τιποτε στο συνολο του θεματος.
Θα ερθει καποτε η εποχη οπου θα εχουμε oled (ή αλλες αυτοφωτες) που να εχουν λυσει τα προβληματα των αυτοφωτων, θα εχουν σουπερ μαυρο και παρα πολλα Nit, κορυφαιους επεξεργαστες, χρωματικο ευρος, τεραστιες ιντσες (απο 80") και θα κοστιζουν κατω απο 2-3 χιλιαρικα, να ευχαριστηθει η ψυχουλα μας και να φυγουν τα απωθημενα μας. :flipout:

Last edited:
Δεν ειναι καθολου βολικο ! Οι απειρες ιντσες.
Πως θα συσκευαζονται, πως θα μεταφερονται, που θα στριμωχνονται.
Κολαση !

Μαλλον θα μας προλαβει το VR.
Και οχι ως κρανος αλλα ως γυαλακια (ερμητικα κλειστα).
Οχι αυριο (βεβαια) αλλα θα φαει λαχανο τα τεραστια panels ...
... στην πρωτη αναποδια (πωλησεων).

ΦΟΡΗΤΟΤΗΤΑ .... wins the game !

Ομως αυτο ειδε.
Δεν βλέπω στο Dynamic αλλά στο normal ή στο cinema.
Πιθανόν να έχω λοιπόν Χ-ΜΕΝ δυνατότητες αντίληψης της υπερυψηλής ανάλυσης.

Το normal ειναι το standard, που δεν το λες και καλιμπραρισμενο.
Το cinema, ΝΑΙ, ειναι καπως πιο κοντα στο καλιμπραρισμενο. Καπως ...
Δεν ξερω τι ρυθμισεις εχεις. Απλα υπεθεσα οτι εισαι ικανοποιημενος απο αυτο που ειδες.
Εμενα, μου φτανει -bye-

Αν είναι να αλλάξουν κάτι, ας αλλάξουν κάτι που θα γίνεται αντιληπτό, όπως τα καρέ και το χρώμα.

Φίλτατε, το χρώμα φυσικά και άλλαξε στα δισκάκια Bluray 4K. Το ότι οι σημερινές τηλεοράσεις και προβολείς δεν μπορούν να αποδώσουν χρωματικό τρίγωνο REC2020, είναι άλλο θέμα. Για αυτόν ακριβώς τον λόγο, επειδή τα στούντιο γνωρίζουν πολύ καλά την αδυναμία των κατασκευαστών στη τρέχουσα συγκυρία, κάνουν mastering στα δισκάκια Bluray 4K με τις κορυφές του χρωματικού τριγώνου επανατοποθετημένες στο τρίγωνο DCI. Αυτή τη στιγμή οι κατασκευαστές δεν έχουν καταφέρει καν να καλύψουν 100% το τρίγωνο DCI. Αν δεις τα χαρακτηριστικά του ολόφρεσκου μόνιτορ της EIZO που προορίζεται για mastering, το μοναδικό στον κόσμο αυτή τη στιγμή που φοράει τα ολοκαίνουρια πάνελ-σάντουιτς της Panasonic, δεν καταφέρνει να υπερκαλύψει το DCI, περιορίζεται στο 98%, σύμφωνα με όσα δηλώνει ο κατασκευαστής.

Όταν όμως σε λίγα χρόνια οι κατασκευαστές υπερκαλύψουν σε πρώτη φάση (σε μεγάλη κλίμακα) το 100% του DCI και αρχίσουν πλέον να κυνηγάνε το 100% του 2020, τότε αυτομάτως θα ακούσεις ότι το mastering στα δισκάκια Bluray 4K θα γίνεται πλέον για το τρίγωνο 2020. Επιπλέον, παραγνωρίζεις το γεγονός ότι τα δισκάκια Bluray 4K έχουν χρώμα 10bit, όπως και όλες οι τηλεοράσεις/προβολείς 4Κ HDR. Αυτό σημαίνει απλά πάνω από ένα δισεκατομμύριο χρωματικές διαβαθμίσεις συνολικά. Το να συγκρίνεις αυτό το χρώμα με τα οχτώ bit του REC709, και τα δεκαέξι εκατομμύρια χρωματικές διαβαθμίσεις, δηλαδή εξήντα φορές λιγότερες διαβαθμίσεις, και να μας λες ότι δεν υπάρχει καμία αλλαγή στο χρώμα, είναι τελείως αντιφατικό.

Όσο για τα καρέ, ξεχνάς το "Billy Lynn's Long Halftime Walk", αλλά και τα επερχόμενα Avatar 2, 3 και 4. Να σε πάω μήπως κανένα στοιχηματάκι από τώρα, ότι όπως ακριβώς έγινε με το "Billy Lynn's Long Halftime Walk", θα γίνει το ίδιο και στα Avatar, και τα 60 καρέ θα τα δεις μόνο στα δισκάκια Bluray 4K; :flipout:

Το ότι οι σημερινές τηλεοράσεις και προβολείς δεν μπορούν να αποδώσουν χρωματικό τρίγωνο REC2020, είναι άλλο θέμα.

Δεν είναι άλλο θέμα. Είναι ακριβώς το θέμα που σχολίασα. Δεν μίλησα πουθενά για τα δισκάκια, μίλησα για τα μέσα. Αν διαβάζεις τα ποστ μου, εύκολα το διαπιστώνεις.

Δεν συγκρίνω τίποτα. Όλα αυτά τα έχουμε συζητήσει μυριάδες φορές. Όλα αυτά που γράφεις περί συγκρίσεων, διαβαθμίσεων και μπούρου μπούρου, είναι μόνον στο κεφάλι σου Παναγιώτη. Όταν και άμα γίνουν όλα αυτά, τότε τα συζητάμε....

ΥΓ

Δεν με νοιάζουν τα Άβαταρ 2,3,4...εγώ καίγομαι μόνον για το 5!!

Καλησπερα... μια ερωτηση για να μην ανοιγω νεο θέμα . Ποιο πρόγραμμα για htpc κατεβάζει tv series σε καλή ανάλυση, βρίσκει υποτιτλους κλπ ; Το έχω διαβάσει πολλές φορές εδώ μέσα να το προτεινουν κάποιοι , αλλά σήμερα που το ψάχνω δεν το βρίσκω!