O όρος "Οξύτητα" (Sharpness) αναφέρεται στην δυνατότητα μας να χειριστούμε τις λεπτομέρειες ενός σύνθετου ηλεκτρομαγνητικού κύματος στην περιοχή του ορατού φάσματος. Η οξύτητα της όρασης, εκφράζει την ικανότητά μας να δούμε λεπτομέρειες μέσα στο οπτικό μας πεδίο, η οξύτητα μιας εικόνας βίντεο σχετίζεται με την δυνατότητα της κάμερας να συλλάβει τις λεπτομέρειες αυτές και η οξύτητα σε ένα σύστημα προβολής αναφέρεται στην δυνατότητά του να αναπαράγει λεπτομέρειες που (ελπίζουμε) περιλαμβάνονται στο πρόγραμμα.
Η οξύτητα είναι ένα χαρακτηριστικό που είναι συνάρτηση της φωτεινότητας μιας λεπτομέρειας και στο πώς αυτή μεταβάλεται στον χώρο:
"Βλέπω μικρές λεπτομέρειες" σημαίνει ότι "μπορώ να ξεχωρίζω μεταβολές φωτεινότητας που συμβαίνουν σε πολύ μικρό χώρο".
Μπορείτε να αντικαταστήσετε την οξύτητα με την λεπτομέρεια (Detail) αλλά όχι με την ανάλυση (Resolution): Η ανάλυση είναι μια σταθερή τεχνική παράμετρος ενός συστήματος που -ιδανικά- μας επιτρέπει να έχουμε μεγάλη οξύτητα η οποία είναι χαρακτηριστικό της εικόνας!
Γύρω από το θέμα της οξύτητας και δείκτη αντίθεσης υπάρχουν δύο ενδιαφέρουσες λεπτομέρειες: Πρώτον, η οξύτητα εξαρτάται σε κάποιο βαθμό από τον δείκτη αντίθεσης: Αν τον αυξήσουμε με κάποιο τρόπο (μεγάλώνοντας το εύρος μεταξύ της μέγιστης και της ελάχιστης φωτεινότητας) τότε στο μάτι η εικόνα εμφανίζεται με μεγαλύτερη οξύτητα, μπορούμε δηλαδή να διακρίνουμε περισσότερες λεπτομέρειες. Δεύτερον, σε ένα σύστημα προβολής ο πραγματικός δείκτης αντίθεσης εξαρτάται από τον φωτισμό του περιβάλλοντος, ένα φαινόμενο το οποίο ονομάζουμε Surround Effect.
http://www.avmentor.gr/tech/video_basics_2.htm
Μα αυτα και με αυτα, θελω να πω, πως ειστε σιγουροι οσοι βλεπετε πιο ευκρινη εικονα στο 4Κ απο αρκετη αποσταση, οτι οφειλεται στα περισσοτερα πιξελς και οχι στο οτι η νεα σας Tv, αποδιδει περισοτερο contrast, εχει τσιμπημενο sharpness ακομη και στη θεση 0 και ετσι φωτιζει περισσοτερο τις ακμες των αντικειμενων, αλλα και γενικοτερα ειναι καλυτερη και σε αλλους τομεις που συνεισφερουν (π.χ. motion resolution) και ενα διαφορετικο και καλυτερο τιουναρισμα, με αποτελεσμα η συνολικη εικονα ως αισθηση, μεταξυ αλλων να σας φαινεται και πιο ευκρινης. ?
Δεν θα σταθω στο ΤΙ δινει γενικα καλυτερα το 4Κ (βαθος χρωματος κλπ) ως εξελιξη, αναφερομαι μονο στην μεγαλυτερη ευκρινεια/καθαροτητα/detail που λετε οτι αντιλαμβανεστε λογω του 4κ πανελ απο μια αποσταση π.χ. 3 μετρων.
Αν η οθονη εχει μικρο contrast ratio και σαν μεσο δεν μπορει να δωσει μεγαλη οξυτητα (να δυναμωσει αρκετα το φως σε ενα γειτονικο πιξελ απο ενα σκοτεινο) τοτε δεν εχει σημασια αν κοιταζουμε 2κ 4κ ή 8Κ αναλυση.
Αν ομως (ιδανικα) το μεσο μπορει να δωσει μεγαλες τιμες φωτεινοτητας σε καποιο γειτονικο pixel απο το διπλανο του, τοτε ναι θεωρητικα αναλογως και την υγεια των ματιων μας, με τα περισσοτερα pixels θα μπορουν να αποδοθουν και περισσοτερες διαβαθμισεις φωτεινοτητας στα τριγυρω pixels και να αντιλαμβανομαστε και τις οποιες μικροδιαφορες υπαρχουν σε ενα πολυ μικρο σημειο επιφανειας ενος αντικειμενου.
Καπως ετσι τα εχω καταλαβει τα πραγματα εγω. Καποιος πιο σχετικος απο μενα, ας προσθεσει ή διορθωσει αν εγραψα καμια μπαρουφα.