Δισκάκια BluRay 4K. Ιστορικές στιγμές...

Re: Απάντηση: Δισκάκια BluRay 4K. Ιστορικές στιγμές...

ακολουθει καταιγιδα διαφημιστικών σποτ...

Και σε 4κ οσονουπω
To view this content we will need your consent to set third party cookies.
For more detailed information, see our cookies page.

Δεν ξέρω για εσάς, εγώ πάντως κατεβάζω τα στρουμφάκια "σπασμένα" σε 4Κ μια φορά τη βδομάδα για ψυχολογικούς και μόνο λόγους... :Banane0:

Υπαρχει και μετρηση οπτικης οξυτητας νομιζω.
Το 20/20 μπορει να μην σημαινει και τελεια οραση.

Οπως και να εχει....περισσοτερα πιξελς = πιο συμπαγης εικονα και τιποτε αλλο στις υπολοιπες παραμετρους ποιοτητας εικονας.

Εξ'αλλου με πιο πολυ ποιοτητα ή "ανωτεροτητα" καποιος μπορει να χαρακτηρισει εκεινη την εικονα που ειδε να εχει περισσοτερο contrast, φωτεινοτητα, sharpness, vivid χρωματα κοκ.

Εκτος κι αν δεν εχω καταλαβει σωστα και ο φιλος tiniakos δεν αναφερεται σε ολα αυτα και απλα δηλωνει οτι απλως μπορει να αντιληφθει τα περισσοτερα pixels στην επιφανεια που κοιταζει, ακομη και απο την αποσταση θεασης που αναφερει.
Αν ομως εννοει οτι βλεπει με μεγαλυτερη ευκρινεια, ισως για να βεβαιωθει οτι οφειλεται στα πιχελς που μπορει να τα διακρινει, θα πρεπει να κανει αντιπαραθεση με ενα δευτερο πανελ με το ιδιο υλικο στα 1080 και τα δυο πανελ να εχουν ρυθμιστει να παιζουν εντελως ιδια εαν αυτο ειναι εφικτο.
Μονο τοτε μπορει να αποκλεισει οτι ειδε την μεγαλυτερη ευκρινεια απο την συγκεκριμενη αποσταση θεασης.
(Και δεν οφειλεται σε διαφορετικη συμπεριφορα του πανελ απο το παλιο. π.χ. μεγαλυτερη φωτεινοτητα, οξυτητα κλπ)

Last edited:
O όρος "Οξύτητα" (Sharpness) αναφέρεται στην δυνατότητα μας να χειριστούμε τις λεπτομέρειες ενός σύνθετου ηλεκτρομαγνητικού κύματος στην περιοχή του ορατού φάσματος. Η οξύτητα της όρασης, εκφράζει την ικανότητά μας να δούμε λεπτομέρειες μέσα στο οπτικό μας πεδίο, η οξύτητα μιας εικόνας βίντεο σχετίζεται με την δυνατότητα της κάμερας να συλλάβει τις λεπτομέρειες αυτές και η οξύτητα σε ένα σύστημα προβολής αναφέρεται στην δυνατότητά του να αναπαράγει λεπτομέρειες που (ελπίζουμε) περιλαμβάνονται στο πρόγραμμα.

Η οξύτητα είναι ένα χαρακτηριστικό που είναι συνάρτηση της φωτεινότητας μιας λεπτομέρειας και στο πώς αυτή μεταβάλεται στον χώρο: "Βλέπω μικρές λεπτομέρειες" σημαίνει ότι "μπορώ να ξεχωρίζω μεταβολές φωτεινότητας που συμβαίνουν σε πολύ μικρό χώρο".

Μπορείτε να αντικαταστήσετε την οξύτητα με την λεπτομέρεια (Detail) αλλά όχι με την ανάλυση (Resolution): Η ανάλυση είναι μια σταθερή τεχνική παράμετρος ενός συστήματος που -ιδανικά- μας επιτρέπει να έχουμε μεγάλη οξύτητα η οποία είναι χαρακτηριστικό της εικόνας!

Γύρω από το θέμα της οξύτητας και δείκτη αντίθεσης υπάρχουν δύο ενδιαφέρουσες λεπτομέρειες: Πρώτον, η οξύτητα εξαρτάται σε κάποιο βαθμό από τον δείκτη αντίθεσης: Αν τον αυξήσουμε με κάποιο τρόπο (μεγάλώνοντας το εύρος μεταξύ της μέγιστης και της ελάχιστης φωτεινότητας) τότε στο μάτι η εικόνα εμφανίζεται με μεγαλύτερη οξύτητα, μπορούμε δηλαδή να διακρίνουμε περισσότερες λεπτομέρειες. Δεύτερον, σε ένα σύστημα προβολής ο πραγματικός δείκτης αντίθεσης εξαρτάται από τον φωτισμό του περιβάλλοντος, ένα φαινόμενο το οποίο ονομάζουμε Surround Effect.

http://www.avmentor.gr/tech/video_basics_2.htm

Μα αυτα και με αυτα, θελω να πω, πως ειστε σιγουροι οσοι βλεπετε πιο ευκρινη εικονα στο 4Κ απο αρκετη αποσταση, οτι οφειλεται στα περισσοτερα πιξελς και οχι στο οτι η νεα σας Tv, αποδιδει περισοτερο contrast, εχει τσιμπημενο sharpness ακομη και στη θεση 0 και ετσι φωτιζει περισσοτερο τις ακμες των αντικειμενων, αλλα και γενικοτερα ειναι καλυτερη και σε αλλους τομεις που συνεισφερουν (π.χ. motion resolution) και ενα διαφορετικο και καλυτερο τιουναρισμα, με αποτελεσμα η συνολικη εικονα ως αισθηση, μεταξυ αλλων να σας φαινεται και πιο ευκρινης. ?

Δεν θα σταθω στο ΤΙ δινει γενικα καλυτερα το 4Κ (βαθος χρωματος κλπ) ως εξελιξη, αναφερομαι μονο στην μεγαλυτερη ευκρινεια/καθαροτητα/detail που λετε οτι αντιλαμβανεστε λογω του 4κ πανελ απο μια αποσταση π.χ. 3 μετρων.

Αν η οθονη εχει μικρο contrast ratio και σαν μεσο δεν μπορει να δωσει μεγαλη οξυτητα (να δυναμωσει αρκετα το φως σε ενα γειτονικο πιξελ απο ενα σκοτεινο) τοτε δεν εχει σημασια αν κοιταζουμε 2κ 4κ ή 8Κ αναλυση.
Αν ομως (ιδανικα) το μεσο μπορει να δωσει μεγαλες τιμες φωτεινοτητας σε καποιο γειτονικο pixel απο το διπλανο του, τοτε ναι θεωρητικα αναλογως και την υγεια των ματιων μας, με τα περισσοτερα pixels θα μπορουν να αποδοθουν και περισσοτερες διαβαθμισεις φωτεινοτητας στα τριγυρω pixels και να αντιλαμβανομαστε και τις οποιες μικροδιαφορες υπαρχουν σε ενα πολυ μικρο σημειο επιφανειας ενος αντικειμενου.

Καπως ετσι τα εχω καταλαβει τα πραγματα εγω. Καποιος πιο σχετικος απο μενα, ας προσθεσει ή διορθωσει αν εγραψα καμια μπαρουφα.

Εγω παντως οση ωρα εγραφα τα παραπανω σεντονια, εβλεπα και ενα μισολιτρο παγωτο διπλα μου, τωρα δεν το βλεπω πουθενα. :silly:

Γερουλανια .... :proud:

vr_headset_thumb.jpg

... τι οξυτητες και λεπτομερειακοτητες ! Μπαρμπουτσαλα ... :smash:

Ολα ειναι θεμα ... ΣΒΕΡΚΟΥ :proud:

Re: Απάντηση: Re: Απάντηση: Re: Δισκάκια BluRay 4K. Ιστορικές στιγμές...

Είδες ότι έγραψα τη λέξη ουσιαστικά. Οφθαλμίατρος είσαι, και μάλιστα εξαιρετικός. Πιστεύεις ότι μπορεί να υπάρξει άνθρωπος με όραση 20/20 που θα μπορούσε να διακρίνει οποιαδήποτε διαφορά στην αναλυτικότητα/ευκρίνεια ανάμεσα σε ένα μόνιτορ 4Κ και ένα άλλο με 8Κ ανάλυση; Από οποιαδήποτε απόσταση θέασης. Ας υποθέσουμε ότι καταβάλει τη μέγιστη προσπάθεια να νετάρει την όρασή του, ας πούμε στα 20-25 εκατοστά. Θα έλεγες ότι θα μπορούσε να διακρίνει έστω και την παραμικρή διαφορά υπέρ του 8Κ;

Μα, οι μηχανικοί του NHK, οφθαλμίατρους συμβουλεύτηκαν για να καταλήξουν στο 8Κ και όχι στο 6Κ ή 10Κ, ως τελειωτικό φορμά 2D εικόνας...

Τυπικά, η ευκρίνεια που εμπεριέχεται σε ένα σήμα 1080p, αυστηρά σε οριζόντιες και κάθετες ασπρόμαυρες γραμμές και στις κατά SMPTE ενδεδειγμένες αποστάσεις θέασης, υπερκαλύπτει την αναλυτικότητα ενός 10/10 ανθρώπινου ματιού. Αν θέλουμε όμως να εξαφανίσουμε εντελώς το σκαλοπάτι στις διαγώνιες ή κυκλικές γραμμές και το moire όταν απεικονίζεται πολύπλοκο υλικό χωρίς low pass filtering, αυτό συμβαίνει στα 8Κ. Στα 4Κ έχουμε ακόμα μια υποψία σκαλοπατιού στις THX αποστάσεις, ενώ το moire μπορεί να κάνει την εμφάνισή του και στις SMPTE...

Προσωπικά πάντως, στον 1080p προβολέα μου, που το μαύρο του μετράει όπως ενός VA πάνελ και η απόσταση θέασης είναι μικρότερη από την κατά THX προτεινόμενη (:p), δεν μου λείπει ούτε ανάλυση, ούτε φως. Αντίθεση υψηλότερη θέλω...

Ερχεται το HFR στις live μεταδοσεις.

Link

Το πού θα παίξει το υλικό HFR είναι ένα ερώτημα...

Απ' όσο γνωρίζω, μεταξύ των μοντέλων UHD τηλεοράσεων του 2017, μόνο Sony και LG υποστηρίζουν HFR και αυτό μόνο σε ανάλυση 1080p...

Παντως ....

60 fps σε 4Κ πανελ .... μαλλον απαιτουν 4 i7700 (η 2 Ryzen) να δουλευουν παραλληλα.
Στα 120 fps (αν και οποτε ερθουν) θα χρειαζομαστε τσιπς .... που θα εξεφτελιζουν
χωρις δισταγμο .... ολους τους σημερινους κορυφαιους Intel η AMD.
Και .... ΕΝΑ τετοιο τσιπ σημερα ... κοστιζει οσο μια entry level TV.