Όταν λες φίλτατε "προγράμματα αναπαραγωγής", εννοείς προγράμματα για pc ή κάτι άλλο; Αν μιλάμε για προγράμματα για pc, μόνο η Cyberlink με το
Powerdvd 17 έχει πάρει υποτίθεται επίσημη άδεια για αναπαραγωγή στα δισκάκια Bluray 4k. Νομίζω όμως ότι το πρόβλημα δημιουργείται νωρίτερα, από το πρόγραμμα που θα "δημιουργήσει" το αρχείο με τους ελληνικούς υπότιτλους που θα κληθεί να αναπαραγάγει το Powerdvd, το pot player κτλ., αλλά νομίζω ότι τους περισσότερους εδώ μέσα μας "καίει", σε αρχικό στάδιο τουλάχιστον, το πώς ακριβώς συμπεριφέρονται οι ενσωματωμένοι players που διαθέτουν όλες οι τηλεοράσεις 4Κ HDR.
Πώς αντιλαμβάνομαι εγώ το πρόβλημα: σε όσα δισκάκια Bluray 4K έχω δει, δεν υπάρχει απολύτως κανένα θέμα με τους υπότιτλους, που διατηρούν μια σταθερή φωτεινότητα από την αρχή μέχρι το τέλος, ανεξάρτητα αν οι σκηνές είναι φωτεινές, σκοτεινές κτλ. Τα αρχεία των υπότιτλων είναι pgs όπως ακριβώς και στα απλά Bluray. Με την έλευση αρχείων όπως είναι το The Smurfs 2 και το Patriots Day που υποτίθεται ότι είναι αντίγραφα 1:1 και είναι αρχεία m2ts, έχουμε προς το παρόν,
μάλλον, μόνο μία επιλογή όταν θέλουμε να τους βάλουμε ελληνικούς υπότιτλους: να πάρουμε ένα αρχείο srt, το αρχείο της εικόνας και το αρχείο του ήχου και να δημιουργήσουμε ένα καινούργιο αρχείο .mkv με ένα πρόγραμμα όπως το MKVToolNix. Νομίζω ότι το πρόβλημα έγκειται, όπως το περιγράφεις, στο πώς διαχειρίζεται το MKVToolNix ή άλλα αντίστοιχα τέτοια προγράμματα, τους υπότιτλους όταν δημιουργεί το αρχείο.
Έχουμε όμως εναλλακτική; Υπάρχει αυτή τη στιγμή κάποιο πρόγραμμα muxer, που να είναι συμβατό με HEVC και να μπορεί να δημιουργήσει μια νέα δομή αρχείων Bluray, στην οποία οι ελληνικοί υπότιτλοι θα είναι πλέον αρχείο pgs; Πιστεύω ότι εκεί μπορεί να βρίσκεται η λύση, για να διαχειριστούν σωστά τους υπότιτλους οι ενσωματωμένοι players των τηλεοράσεων 4Κ HDR ή τα 4Κ media players κτλ.
Πάντως, αν έβλεπες τη συγκεκριμένη σκοτεινή σκηνή των 6-7 λεπτών στο Patriots Day, κάπου στο 1:20 έως το 1:27, θα έχανες κάποια μαλλιά μάλλον!

Άλλες φορές οι ελληνικοί υπότιτλοι εμφανιζόντουσαν με φυσιολογική φωτεινότητα αφήνοντας ανεπηρέαστη τη φωτεινότητα στο υπόλοιπο κάδρο, και άλλες φορές εμφανιζόντουσαν υπέρλαμπροι, ανεβάζοντας τη φωτεινότητα σε ολόκληρο το κάδρο, παντού, από κάτω μέχρι πάνω!...