Δίσκος της χρονιάς

Haagenti

AVClub Fanatic
18 November 2006
17,345
Ministry Of Silly Walks
Η επιλογη μου δεν θα μπορουσε να ειναι αλλη απο το lo-fi μανιφεστο των Cindy Lee.
Ενα αριστουργημα που ξεπερναει σε διαρκεια τις δυο ωρες και κατα τη προσωπικη μου μυρωδιαδικη αποψη βγαινει μια φορα στα δεκα χρονια.
Η κιθαριστικη δουλεια που εχει πεσει εδω ειναι εξωπραγματικη και συνδυαζει με μοναδικο τροπο την απλοτητα με τη φαντασια.
Η παραγωγη κινειται συνειδητα σε lo-fi επιπεδα χωρις να στερει στο παραμικρο το μεγαλειο των συνθεσεων που στεκονται αυτοφωτα σαν ευτυχισμενοι νεανιες που βγηκαν για πρωτη φορα ποδηλατοτσαρκα στην καταπρασινη υπαιθρο.
Οι φωνητικες γραμμες ειναι τοσο εμπνευσμενες που ζωγραφιζουν ενα πλατυ χαμογελο στο προσωπο του ακροατη.
Ολα ειναι μπολιασμενα με μια διαχρονικη οσο και vintage διαθεση και σε βαζουν σε μια χρονομηχανη που σε πεταει στην κυριολεξια σε μια εποχη που ειναι απαλλαγμενη απ' ολη αυτη τη δυσωδια που εκπεμπει ο συγχρονος τροπος ζωης.
Το αστικο περιβαλλον εξαφανιζεται απο τον οριζοντα και τη θεση του παιρνουν οι ξεθωριασμενες αλλα ανεμελες στιγμες,οι οποιες ξεπεταγονται σταδιακα καθε φορα με το τιναγμα μιας παλιας Polaroid.
Ειλικρινα θα ηθελα να ηταν το σαουντρακ της ζωης μου αλλα δυστuχως δεν ειναι.
Με επεισαν και μενα οτι πρεπει να ζησω καπως αλλιως.
Και εγω ο βλακας τους πιστεψα.
Anyway ,εχω την εντυπωση πως οι Beatles θα ηθελαν πολυ να εχουν γραψει εναν τετοιο δισκο.
Ειναι τοσο καλος.

Αυτα τα ολιγα γι' αυτον τον σπουδαιο δισκο..
Ακουστε τον.

a1091823768_10.jpg

Είναι ένα υπέροχο, χειροποίητο δημιούργημα ... έχει κάποια μαλακά κλειδιά που παραβιάζουν κάποια δωμάτια μέσα μας, που έχουμε ξεχάσει ότι υπάρχουν ...

Μπράβο ρε καυλιάρη Α ... πάντα θα σε αγαπώ.

Συνεχιζουμε με τα καλυτερα δισκακια της πλεμπας για τη χρονια που μας περασε.

Οι Avalanche Kaito ειναι ενα φοβερο και τρομερο τριο απο τις Βρυξελλες που αναθεμα και αν ξερουν και οι ιδιοι σε ποια μουσικη κατηγορια ανηκουν.
Αν τους ακουσει κανεις προσεκτικα, θα δει οτι στεκονται σε πολλα και διαφορετικα μεταξυ τους ιδιωματα , σαν την αραχνη που καιροφυλακτει για το επομενο της θυμα.
Με post punk καταβολες και αφροκουβανεζικους ρυθμους ,καταφερνουν να ακουγονται ενδιαφεροντες μεσα απο την ιδιαιτεροτητα των συνθεσεων τους οι οποιες πολλες φορες μακρυγορουν μεσα απο krautrock μοτιβα και σταθερες που ειναι δυσκολο να συναντησει κανεις στις μερες μας.
Συχνα πυκνα οι αφρικανοθρεμμενες φωνητικες γραμμες πατουν πανω σε math rock σκαλοπατια που αναδεικνυουν τη μουσικη παιδεια των μουσικων αλλα δεν εχει να κανει αποκλειστικα με αυτη , οσο με την ευφυΐα που τους διακρινει.
Ειναι εμφανες οτι πολλες απο τις συνθεσεις τους προκυπτουν μεσα απο ενα ατελειωτο τζαμαρισμα στο προβαδικο.
Στο Τalitakum, δεν υπαρχει ουτε μιση στιγμη που να μην ειναι ενδιαφερουσα για καποιον που θελει να ξεφυγει απο τις νορμες που κατακλυζουν τα οραματα του μεσου ακροατη.
Κατα τα αλλα ,επικη ειναι επισης και η παραγωγη του δισκου που τονιζει την τριαδικη υποσταση της μπαντας.
Δεν ξερω αλλα ακουγοντας το ενιωσα σαν να ελαμψε μπρος μου ενας φαρος ενω βολοδερνα μεσοπελαγα σε καταιγιδα.

Επειδη δεν ειμαι και τοσο αυστηρος, λεω να του δωσω ενα δεκαρακι σαν το παραπανω. :)

Avalanche-Kaito-Talitakum-1000.jpg

Ας βάλω και γω το λιθαράκι μου στο νήμα, συστήνοντας κάποια πράγματα :

424595584_963458718475799_4137065905364286305_n.jpg

εξαιρετικός φετινός δίσκος από τον 66χρονο Πωλ, με τίτλο την ηλικία του... ίσως πιο κοντά, σε μας τους 60χρονους πιτσιρικάδες, με τουλάχιστον 5-6 διαμαντάκια μέσα ... αντί περαιτέρω σχολίων, αφήνω να τα πει ο Καμύ :

''... Η τραγωδία των γηρατειών δεν είναι ότι κάποιος είναι γέρος, αλλά ότι είναι νέος. Μέσα σε αυτό το γερασμένο σώμα είναι μια καρδιά ακόμα τόσο περίεργη, ακόμα τόσο πεινασμένη, ακόμα γεμάτη λαχτάρα όσο ήταν στη νιότη. Κάθομαι στο παράθυρο και παρακολουθώ τον κόσμο να περνάει, νιώθοντας σαν ξένος σε μια ξένη χώρα, ανίκανος να σχετιστώ με τον έξω κόσμο, κι όμως μέσα μου, καίει η ίδια φωτιά που κάποτε πίστευε ότι θα μπορούσε να κατακτήσει τον κόσμο. Και η πραγματική τραγωδία είναι ότι ο κόσμος παραμένει ακόμα, τόσο μακρινός και άπιαστος, ένα μέρος που δεν μπόρεσα ποτέ να καταλάβω... ''

Μωρό μου, λογικό ... εσύ τυρβάζεις περί των οικείων σου ακουσμάτων ... και μας ανοίγεις τα μάτια σε αυτά. ε, ας σου ανοίξουμε και μεις σε άλλα ...

• Love
Reactions: Haagenti
Doom δισκάρα ο ανθρωποβόρος,
οι Τέλμα με τον τελευταίο δίσκο τους μας ρίχνουν χωρίς έλεος σε ένα
Ελληνικό αγγείο, με μια τελετουργική Οδύσσεια στενοχώρια,
γεμάτη λόγια, που καίνε,
Γιος δεν είμαι κανενός. Κόρη δεν είμαι κανενός. Παιδί δεν είμαι κανενός και ο καθρέφτης είναι στο ίδιο μου το σπίτι. Κάθε νύχτα που δε μπορείς να κοιμηθείς, με το μέσα σου να καίει. Κι εσένα προσπαθείς να αρνηθείς, άκου τη φωνή να λέει: "Οι αλυσίδες που δεμένο σε κρατούν, αποκύημα δικό σου, κι ο τρομός ότι όλα θα χαθούν, είναι εκεί για το καλό σου". Η φωνή είμαι εσύ. Ξέχνα με, και τί θα 'σαι μετά; Άκου με, είναι πλέον αργά. Μπορεί να δυστυχήσεις μα θα σε αγαπούν. Τα θέλω σου αν πνίξεις, θα σε παραδεχτούν. Ένα σώμα. Ψυχή που αδημονεί. Πρώτα όμως, ας πάψει η φωνή. Θέλω το δίκο μου σώμα. Θέλω μια αέρινη ψυχή. Η ζωή δε θα 'ναι άθλος, τώρα που σωπαίνει η φωνή.
και ριφάρες μπολιασμένες από το
παλιό doom των Cathedral, Warning, και .αλλους σε τραγούδια που έχουν συνέχεια μεταξύ τους σαν εξέλιξη..
Τέλμα - Ανθρωποβόρος
To view this content we will need your consent to set third party cookies.
For more detailed information, see our cookies page.

Καλή Χρονιά να έχουμε..

Ας βαλω και το Song Dreaming του Βρετανου γυρολογου Sam Lee στα αγαπημενα της χρονιας, μιας χρονιας που φτανει κουτσα στραβα στο τελος της.
Ο Sam Lee αρεσκεται στο να συλλεγει εντος και εκτος εισαγωγικων ,αρχεγονες μουσικες απο την ιστορια της Μ. Βρετανιας και της Ιρλανδιας , καθως και απο νομαδικες φυλες που αφησαν το στιγμα τους στις περιοχες αυτες και να τις παραθετει μπροστα μας εξοστρακιζοντας τες μεσα απο το προσωπικο του καλλιτεχνικο πρισμα αγνοτητας.
Σαν ακουσμα δεν εντυπωσιαζει με τις πρωτες ακροασεις αλλα υπαρχει μια σπανια τρυφεροτητα η οποια παιρνει με εντεχνο τροπο απο το χερι τον ακροατη και τον οδηγει στα αδυτα μιας περασμενης εποχης ,μιας εποχης που η παρατηρηση ειχε κυριαρχο οσο και πρωταρχικο λογο στη διαμορφωση της προσωπικοτητας του καθενος.
Η φυση στο προσκηνιο λοιπον ,μεσα απο μελωδιες που αναπαραγουν εικονες χαοτικης ισορροπιας.

a2082395053_10.jpg

• Love
Reactions: Δημοκηδής
Παρακολουθώ και γω 5 Ευρωπαϊκά έντυπα, δυο Ελληνικά ,R.Stnes,Jazz και αρκετούς ραδιοφωνικούς σταθμούς, Ραδιοφωνικούς Παραγωγούς , Πετρίδη..κ.λ.π.
Οπότε ακούστε και αυτό που είναι ένα απ τα 10 καλύτερα Jazz Album

Rhodes TRIOLOGY Sessions: Amaro Freitas​

ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ από τη Διαχείριση
Αγαπητέ, το νήμα ανήκει στην ενότητα "Παρουσιάσεις δίσκων - Aφιερώματα", οπότε η σκέτη παράθεση βιντεοκλίπ αντενδείκνυται.

Last edited by a moderator:
Αγαπητοί φίλοι μια παράκληση..Ας μη γεμίσουμε το συγκεκριμένο νήμα με βιντεοκλίπ..Μια περιγραφή του δίσκου που προτείνουμε καθώς και μια φωτογραφία του εξωφύλλου θα βοηθήσει περισσότερο πιστεύω τους υποψήφιους ακροατές.

Ένα Group,ένα Άλμπουμ που παίζει παντού δεν περνάει απαρατήρητο.

Πιστεύω να ενδείκνυται η παρουσία ενός απ τα πιο fresh group με ήχο που είναι χαρακτηριστικός άλλοτε με instrumental και άλλοτε με female vocals διάθεση.
Εzra collective.
Προσωπικά το ακούω κάθε μέρα.

• Like
Reactions: anmark88
Παρακολουθώ και γω 5 Ευρωπαϊκά έντυπα, δυο Ελληνικά ,R.Stnes,Jazz και αρκετούς ραδιοφωνικούς σταθμούς, Ραδιοφωνικούς Παραγωγούς , Πετρίδη..κ.λ.π.
Οπότε ακούστε και αυτό που είναι ένα απ τα 10 καλύτερα Jazz Album

Rhodes TRIOLOGY Sessions: Amaro Freitas​

ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ από τη Διαχείριση
Αγαπητέ, το νήμα ανήκει στην ενότητα "Παρουσιάσεις δίσκων - Aφιερώματα", οπότε η σκέτη παράθεση βιντεοκλίπ αντενδείκνυται.
Πάντως σαν άλμπουμ βγήκε δίσκος του μήνα κυκλοφορίας του σε τρία μουσικά έντυπα του Εξωτερικού ,εννοείται ότι το τσίμπησα όχι από ένα έντυπο και δεν το λες και ξερό video clip αν το παρακολουθήσεις ολόκληρο κάτι που υποψιάζομαι .

Μια συνεργασία σε ένα απ τα καλύτερα άλμπουμ του είδους.

Kamasi Washington με τον George Clinton των Parliament Fankadelik και τον Rapper D.Smoke.

Ο τίτλος είναι Fearless Movement,τα πολλά 'σκέτα' λόγια ενός αφιερώματος σε τέτοιες παραγωγές με τέτοιας εμβέλειας συνεργασίες πιστεύω προσωπικά δεν μπορούν να 'καλύψουν΄ ή περιγράψουν ένα τρακ όπως το Get Lit.
Παλιά τα διαβάζαμε και τρέχαμε στο δισκάδικο να τ ακούσουμε.
Τώρα όλα είναι απλούστερα.
Ακούγοντας ένα τρακ ,ένα βίντεο κλιπ όπως το συγκεκριμένο αντιλαμβάνεσαι και το ειδικό βάρος των υπολοίπων. Κρίμα που δεν θα το δούμε live γιατί έρχεται στην χώρα μας.
Ένα και ένα όλα τα τρακ, είναι ένα άλμπουμ που δεν βαριέσαι .
Μια μουσική εικόνα (βίντεο κλιπ) = χίλιες λέξεις .

• Like
Το πόσταρα στις 31 Αυγούστου που κυκλοφόρησε ο δίσκος.
Nick Cave and the bad Seeds : Wild God

Σχόλιο απ τον ίδιο.
Nick Cave: “I hope the album has the effect on listeners that it’s had on me. It bursts out of the speaker, and I get swept up with it. It’s a complicated record, but it’s also deeply and joyously infectious. There is never a masterplan when we make a record. The records rather reflect back the emotional state of the writers and musicians who played them. Listening to this, I don’t know, it seems we’re happy.

Εγώ δεν θυμάμαι άλλη δουλειά του με τόση 'αισιοδοξία'..

Οι Nick Cave & The Bad Seeds κυκλοφόρησαν στις 30 Αυγούστου το νέο τους album “Wild God”, σε streaming, CD και έγχρωμο βινύλιο τυπικής και περιορισμένης έκδοσης. Το album έχει τιμηθεί από κριτικούς σε όλο τον κόσμο, με κριτικές 4 και 5 αστέρων σε όλους τους τομείς. Ο Cave λέει: “Ελπίζω το album να έχει την επίδραση στους ακροατές που είχε σε μένα. Ξεσπά από το ηχείο και με παρασύρει. Είναι ένας περίπλοκος δίσκος, αλλά είναι επίσης βαθιά και χαρούμενα μεταδοτικός.”
Εδώ το ' The song of the Lake' ...Never Mind..Never Mind...

Φοβερά σχόλια από περιοδικά της Βόρεια Ευρώπης που μεταφράζω τώρα..
Never Mind..never mind και να το αφαιρέσει η Διαχείριση.
Το παρήγγειλα σε έγχρωμο βινύλιο όπως και τα άλλα απ την λίστα μου.

• Like
Προτείνω ένα άλμπουμ στα 10 καλύτερα της χρονιάς για μένα και ακούστε το όλο και μετά..πυροβολείτε.
Αντιγράφω απ το θέμα που ονομάζω North Sea Mood .
From Gagarin's Point of View..μεγάλη επιτυχία των EST.

Απ την ACT ένα φοβερό άλμπουμ αφιερωμένο στους E.S.T με το άδοξο τέλος λόγω του γνωστού πνιγμού του ιδρυτικού πρώτου μέλους.
Ένα γκρουπ που επηρέασε όλα τα κατόπιν δεκάδες trio(ς).

Όλοι έχουν μεγάλη προσωπική μουσική καριέρα, ένας και ένας που θα μπορούσαν να αφήσουν στην ιστορία ένα άλμπουμ ανάλογο του 'Jazz at the Pawnshop'.
Ιερά τέρατα της Σκανδιναβικής Τζαζ μουσικής σκηνής.

Εδώ η παρουσίαση απ την ACT MUSIC.

Το άλμπουμ είναι αφιερωμένο στους πρωτοπόρους της ηλεκτρονικής Τζαζ που ήρθαν και στα μέρη μας και που άκουσα από κοντά live στα ξεκινήματα τους πριν 30 χρόνια.
Επηρέασαν όλα τα μετέπειτα trio(s),που έχουν πολύ καλό μουσικό φεγγάρι.
Παραθέτω ένα σχόλιο από συντελεστή μεγάλου Ξένου ραδιοφωνικού σταθμού που έχω επαφή, ότι πρόκειται για τους 'μουσικούς απογόνους' του Live at the Pawnshop και δεν είναι Ιεροσυλία.

Magnus Lindgren
Joel Lyssarides (Σουηδός Πιανίστας που το επίθετό του δηλώνει την Ελληνική καταγωγή)
Verneri Pohjola
Ulf Wakenius (Δανός στην καταγωγή )
Ο καθένας με εξαιρετική προσωπική μουσική πορεία, όπως και τα μουσικά μέλη του Pawnshop.

Όχι δεν είναι δικά μου λόγια...αλλά κάποιου πολύ κοντά.
Λίγο πριν την έναρξη της περσινής Χρονιάς. αλλά 'περιέχεται' στις φετινές παραγωγές.
Εγώ μπορεί να 'χω φύγει απ το φόρουμ ή όπως λέει ο φίλος μου Γιώργος Πολυχρονίου να (πάρω το ατμόπλοιο ο Χάρος για Σύρο-Πάρο-Νάξο-Άγιο Κήρυκο -Καρλόβασι) εννοώντας αυτούς που 'έφυγαν απ την ζωή' ,αλλά θυμηθείτε ώρα και ημέρα σε πόσες Εκθέσεις θα το ακούσετε.
Ένα δέσιμο, μια συμφωνία ..όπως και η διαφήμιση της Electrocompanien (North Landscape).
Ακούστε το μια φορά όλο...
Δεν βάζω video clip ,αλλά....

Προσωπική παράκληση μην βλέπετε ΜΟΝΟ τα views στο Utube κλπ, αλλά ακούστε, αφήστε την ψυχή σας ν ακούσει ....με τα δικά της ώτα.

Last edited by a moderator:
Ένα απ τα καλύτερα άλμπουμ σε σχεδόν όλα τα έντυπα μουσικά περιοδικά ,άυλα, Ραδιοφωνικούς σταθμούς, πλατφόρμες, λίστες. Dark Pop στα καλύτερα της.

Απ τους Madrugada και την εποχή που πήρα το πρώτο άμπλουμ του συγκροτήματος του γύρω στα τέλη των 90ς, (98) όταν άκουγα την φωνή του ήθελα 'ένταση' .
Οn an island είναι το τελευταίο προσωπικό άλμπουμ του Sivert Hoyem ( το πρώτο φωνήεν στην Βόρεια Διάλεκτο είναι oe ) ,με φοβερά τρακ ένα προς ένα, τον απολαύσαμε πολλοί σε live, καθότι έχει πολλούς φανατικούς στην χώρα μας.

Το κορυφαίο τρακ Aim for the Heart,προκαλεί ένα παράξενο μελαγχολικό συγκινησιακό 'φορτίο', έπαιξε όσο λίγα και το πόσταρα τέλη Γενάρη προβλέποντας ότι θ ακουστεί πολύ.
Ήρθε και φέτος στα μέρη μας.
Κυκλοφορεί και σε κόκκινο.

Δεν αγορασα κανενα δισκο αυτη την χρονια αλλα ενταξει, παντα υπαρχει ακομα καποια μικρη λαμψη, Λοιπον τα εργα που μου εκαναν λιγο εντυπωση την χρονια που περασε και ισως καποτε γινουν μερος της δισκοθηκης μου αλλα.... δεν ξερω με τις τιμες που χτυπουν πλεον τα βινυλια αν θα ξαναποτε κλπ...

Bref.... Ας ξεκινησουμε απο τα μνημεια. Αυτο του Nick Cave. Πολυ καλο αλλα μου θυμιζει ηδη αυτα που ξερω. Οποτε ξανακουω Σκελετον Τρη και Γκοστην που τα εχω και κραταω τα 40 ευρα.
Μετα αυτο των Cure. Kαλο, αλλα το βρισκω αρκετα ληθαργικο.

Kαι τα βαμπιρ του Σαβατοκυριακου επισης με κοιμιζουν και διαφδορα αλλα (black crows; black keys οι εξ των Ραντιοχεντ η οποιοι αλλοι εχ) δεν φερνουν για μενα τιποτα το συν για να ενδιαφερθω να ¨επενδυσω¨ειτε σε χρονο ειτε σε χρημα.

Και εχω αναγκη απο ενεσεις τονωσης οταν ακουω μουσικη, για πληρη ετοιμοτητα η για συγκινησιακο βαθος.

Αντιθετα τα τρια επομενα ισως καποτε να τα αποκτησω...

Idles _ Tangk
NjItMTM4My5qcGVn.jpeg

Fontaines D.C. _ Romance
NDUtNjAyMi5qcGVn.jpeg

Μα Θε' μου τι ασχημο εξωφυλλο ! Οσο ασχημο ηταν και το τελευταιο των Στοουνς, Λοιπον Ισως οχι να μην τον παρω τελικα με τετοιο εξωφυλλο.

Cage The Elephant _ Neon Pill
MzEtMzY2Ny5wbmc.jpeg

Αυτα τα 3 με κανουν καιν πεταγομαι απο τον καναπέ και ψιλοκανω cardio υπο προσχηματος χωρου. Και μονο γι αυτο αξιζουν.

Και αυτο που εβαλε ο νηματοθετης ειναι καλο. Μονο πολυ μακρυ για μενα. Δυο ωρες δεν... Ουτε το διπλο των Genesis πια. Καλα... αντε το διπλο των Genesis OK. Αλλα ως εκει,

Καλη χρονια σε ολους.