DIY. Φτιαξ'το μονος σου! Ιδεες, projects και λυσεις.

και ποιος ειναι ο ρολος των τζαμιων?
ΟΚ με τα νεα κουφωτα μηδενιζεις τις απωλειες απο τον μπασιμο του αερα στα σκευρωμενα ξυλινα...
Αλλα δεν ειναι αυτο ο μονος τροπος απωλειας θερμοτητας...ειναι η αγωγικοτητα που συμμαζευεται με το διπλο τζαμι με σημαντικη αποσταση μεταξυ τους,
αλλα ειναι και οι απωλειες απο την ακτινοβολια, που συμμαζευονται εμ αντιστοιχες μεμβρανες στην εσωτερικη επιφανεια του υαλοπινακα.
μηπως αυτο ειναι το πρωτο που πρεπει να κοιταμαι, μια που το τζαμι ειναι κατα πολυ περισσοτερο σε επιφανεια?

Ariskouts, γεια σου συντοπιτη.....

Καλό είναι να μή γράφουμε τί "νιώσαμε" γιατί αυτό είναι ένα αυθαίρετο συμπέρασμα.

Πάντως για να βοηθήσω όσους ψάχνονται, το θέμα δεν είναι τοσο κούφωμα όσο το τζάμι.
Μετρήστε πόσα τετραγωνικά τζάμι θέλετε και πόσα κούφωμα.
Απλά καλό είναι να είναι και το κούφωμα καλό ώστε να μήν έχουμε θερμογέφυρες-υγροποιήσεις και μούχλες.

Η τεχνολογία επίσης προχωράει και υπάρχουν κουφώματα pvc που εσωτερικά δεν έχουν μέταλλο αλλά νέα υλικά που αυξάνουν την ακαμψία και μειώνουν το βάρος.

Kommerling έχω στο πατρικό πάνω απο 15 χρόνια και είναι σαν καινούργια.
Οι GU μηχανισμοί έχουν γρασσαριστεί 2 φορές στα τόσα χρόνια και τίποτα δεν έχει χαλάσει.
Με 3 λάστιχα στεγάνωσης και δεν περνάει ποτέ τίποτα.

--- Αυτόματη συγχώνευση μηνύματος ---

Για το τζάμι, η απόσταση πάνω απο τα 16 χιλιοστά που είναι περίπου στανταρ δεν επηρεάζει τη θερμοπερατότητα αλλά την ηχοπερατότητα.

Εκτός απο τις μεμβράνες "4 εποχών" το επόμενο βήμα είναι το 3πλό τζάμι.
Αυτά ισχύουν είτε βάλει κάποιος αλουμίνιο είτε pvc είτε ξύλο φυσικά.

Μακριά απο το αργκον. Πεταμένα λεφτά. ΟΚ δουλεύει για όσο μείνει μέσα στο τζάμι. Μετά?
Θα βάλετε βαλβίδα και θα έρθουν να δημιουργήσουν κενό και μετά να τα ξαναγεμίσουν? :)

Πήγα...είναι λίγο περίεργη η αντιμετώπιση .... κλειστά στόματα & οι περισσότεροι ξέρουν μόνο αυτά που βάζουν και αυτά τα παίρνουν έτοιμα.

Καλό είναι να μή γράφουμε τί "νιώσαμε" γιατί αυτό είναι ένα αυθαίρετο συμπέρασμα.

Πάντως για να βοηθήσω όσους ψάχνονται, το θέμα δεν είναι τοσο κούφωμα όσο το τζάμι.
Μετρήστε πόσα τετραγωνικά τζάμι θέλετε και πόσα κούφωμα.
Απλά καλό είναι να είναι και το κούφωμα καλό ώστε να μήν έχουμε θερμογέφυρες-υγροποιήσεις και μούχλες.

Η τεχνολογία επίσης προχωράει και υπάρχουν κουφώματα pvc που εσωτερικά δεν έχουν μέταλλο αλλά νέα υλικά που αυξάνουν την ακαμψία και μειώνουν το βάρος.

Kommerling έχω στο πατρικό πάνω απο 15 χρόνια και είναι σαν καινούργια.
Οι GU μηχανισμοί έχουν γρασσαριστεί 2 φορές στα τόσα χρόνια και τίποτα δεν έχει χαλάσει.
Με 3 λάστιχα στεγάνωσης και δεν περνάει ποτέ τίποτα.

Για το τζάμι, η απόσταση πάνω απο τα 16 χιλιοστά που είναι περίπου στανταρ δεν επηρεάζει τη θερμοπερατότητα αλλά την ηχοπερατότητα.

Εκτός απο τις μεμβράνες "4 εποχών" το επόμενο βήμα είναι το 3πλό τζάμι.
Αυτά ισχύουν είτε βάλει κάποιος αλουμίνιο είτε pvc είτε ξύλο φυσικά.

Μακριά απο το αργκον. Πεταμένα λεφτά. ΟΚ δουλεύει για όσο μείνει μέσα στο τζάμι. Μετά?
Θα βάλετε βαλβίδα και θα έρθουν να δημιουργήσουν κενό και μετά να τα ξαναγεμίσουν? :)

Που γρασαρουμε τους μηχανισμους των κουφωματων? τι "γρασσο" χρηιμοποιουμε?

Οσο για τις υγροποιησεις, πραγματι χρειαζεται τεχνητος αερισμος συχνα για μειωση της εσωτερικης υγρασιας, ειδικα αν οι τοιχοι ειναι αμονωτοι δημιουργουνταινπολυ ευκολα συμπηκνωσεις και μουχλες η συνεπεια.

Στο εξωτερικο, υπαρχει τεχνιτος εξαερισμος σε ολα σχεδον τα σπιτια και στα συγχρονα με ανακτηση θερμοτητας. Δηλαδη ανανεωση του αερα του σπιτιου χωρις να μπαινει κρυος αερας.

Οσο για τις υγροποιησεις, πραγματι χρειαζεται τεχνητος αερισμος συχνα για μειωση της εσωτερικης υγρασιας, ειδικα αν οι τοιχοι ειναι αμονωτοι δημιουργουνταινπολυ ευκολα συμπηκνωσεις και μουχλες η συνεπεια.

Στο εξωτερικο, υπαρχει τεχνιτος εξαερισμος σε ολα σχεδον τα σπιτια και στα συγχρονα με ανακτηση θερμοτητας. Δηλαδη ανανεωση του αερα του σπιτιου χωρις να μπαινει κρυος αερας.

Εσύ βάλε μουρονόλαδο καλύτερα!!!

Πάρε ένα γενικής χρήσης βάσεως λιθίου και θα είσαι άρχοντας. Αν θες ξέρω ένα πολύ καλό που το δουλεύω και εγώ και είμαι πολύ ικανοποιημένος.
Είναι της Texaco και αν θυμάμαι καλά το πήρα 7-8 ευρώ τα 850 gr.

Απάντηση: Re: Απάντηση: Re: DIY. Φτιαξ'το μονος σου! Ιδεες, projects και λυσεις.

Και εγώ έκανα έρευνα αγοράς, και πήγα σε πιστοποιημένο της europa (που βρήκα μέσα από το site της europa). Δεν έμεινα ευχαριστημένος, έκανε τσαπατσούλικη δουλειά. Αυτό πώς το αποφεύγεις;

Επίσης από θέμα ασφάλειας, τι γίνεται;

Τα κριτήρια που θα βοηθήσουν να πάρεις την τελική απόφαση, είναι, εκτός από την οικονομικότερη προσφορά, για τα ίδια προιόντα, μηχανισμούς κλπ, η εικόνα που θα αποκομίσεις από τις εγκαταστάσεις του κατασκευαστή και η ποιότητα της δουλειάς του. Υπάρχουν πιστοποιημένοι κατασκευαστές που διατηρούν δικές τους εγκαταστάσεις συναρμολόγησης (όλο και λιγότεροι από την περίοδο της κτίσης) και άλλοι που συνεργάζονται με εγκαταστάσεις συναρμολόγησης όχι μόνο μιας αλλά και όλων των εταιρειών.

Σημαντικό στοιχείο στη συμφωνία που θα κάνεις είναι και το συμφωνητικό που θα υπογράψεις. Οι περισσότεροι κατασκευαστές έχουν τυποποιημένα συμφωνητικά με όρους που καλύπτουν τους ίδιους. Έχω μαζέψει συμφωνητικά από αρκετούς και έφτιαξα ένα που περιλαμβάνει και όρους που καλύπτουν και τον πελάτη και ένας από αυτούς είναι και η εγγύηση που πρέπει να παρέχουν στον πελάτη για τη δουλειά που κάνουν.

Το θέμα της ασφάλειας είναι μεγάλο και εξαρτάται, κυρίως, από τη θέση της οικοδομής (περιοχή, όροφος κλπ) και το βαθμό ασφάλειας που θέλεις να έχεις. Βασική αρχή είναι ότι τα κουφώματα, από μόνα τους, δεν μπορούν να σου εξασφαλίσουν τη μη διάρρηξη, με όποιο τρόπο και αν κατασκευαστούν (ξύλο, αλουμίνιο, pvc). Χρειάζεσαι πρόσθετη ασφάλεια (κάγκελα, συναγερμός κ.α.) Σε ότι αφορά μόνο στα κουφώματα, μεγαλύτερη ασφάλεια παρέχουν τα ρολά με μοτέρ και τα ρολά βαρέως τύπου. Όλα αυτοί οι παράγοντες, όμως, επηρεάζουν το συνολικό κόστος, το οποίο καθένας αξιολογεί διαφορετικά, ανάλογα με τις ανάγκες του και τις δυνατότητες που έχει.

Αν έχεις χρήματα και χώρο, προφανώς ενεργειακούς υαλοπίνακες διπλούς και θερμοδιακοπή στο αλουμίνιο. Και το PVC είναι ΟΚ, απλά λέγεται ότι στα 15-20 χρόνια παίρνει την κάτω βόλτα και ότι το αλουμίνιο μπορεί άνετα να βγάλει άνω των 30 ετών.
Στην περίπτωση την δική μου για παράδειγμα, έχω χωνευτές μπαλκονόπορτες με μονά τζάμια από το 1980. Ευτυχώς ήταν αρκετό το κενό για τις τότε συνθήκες. Τώρα που ψάχνω να τα αλλάξω έχω το δίλλημα είτε να βάλω με θερμοδιακοπή, είτε να βάλω απλά και να προσθέσω σήτα. Δυστυχώς θερμοδιακοπή και σίτα δεν τα παίρνει, ενώ χωρίς θερμοδιακοπή με σήτα το άνοιγμα τα παίρνει οριακά. Αν και δεν έχω καταλήξει, με βλέπω προς σήτα και ας είναι χειρότερη η συνολική θερμική απόδοση, για λόγους πρακτικότητας.
Πάντα να βλέπετε κάποια προηγούμενη δουλειά του εγκαταστάτη, γιατί υπάρχουν διαφορές στην τοποθέτηση, ακόμη και με τα ίδια υλικά. Υπάρχουν τσαπατσούληδες μαστόροι, ψείρες μαστόροι και αρκετοί στο ενδιάμεσο. Κρίνετε ανάλογα...
Επίσης το θέμα των μηχανισμών στα παράθυρα είναι επίσης σοβαρό και άλλη ποιότητα αλλάζει σημαντικά την τελική τιμή. Πχ άλλαξα ένα παράθυρο στο μπάνιο και ενώ ο μηχανισμός είναι στιβαρός και σου δίνει αίσθηση ποιότητας αν θέλεις από ανάκλιση να πας σε άνοιγμα απαιτεί να κλείσεις το παράθυρο και μετά να το ανοίξεις κανονικά αρχίζοντας από ανάκλιση...δεν πάει δηλαδή απευθείας από την ανάκλιση σε άνοιγμα (δεν είναι κάτι σοβαρό, αλλά κάποιον αυτό μπορεί να τον ενοχλεί...).

Τελειωμενος όλος ο σκελετός της περγολας και συνεχίζουμε..

9x4.5m η μια πλευρά και 10x3,5m η αλλη . :-)

Last edited:
Re: Απάντηση: DIY. Φτιαξ'το μονος σου! Ιδεες, projects και λυσεις.

Και το PVC είναι ΟΚ, απλά λέγεται ότι στα 15-20 χρόνια παίρνει την κάτω βόλτα και ότι το αλουμίνιο μπορεί άνετα να βγάλει άνω των 30 ετών.

Λέγεται Γιώργο... αλήθεια δεν ξέρω αν είναι. Εγώ πάντως κοντεύω τα τριάντα με τα PVC !!!!
Εξαρτάται πιστεύω και από την ποιότητα του PVC. Και να φανταστείς όταν μου τα βάλανε έκανα μια τρύπα στο προφίλ (δεν θυμάμαι γιατί) και ανακάλυψα ότι δεν είχε βάλει μέταλλο μέσα.Ευτυχώς δεν τους είχα ξεπληρώσει... και τα πήρανε πίσω και τα ξανά φτιάξανε. Τα κασώματα όμως ήταν ήδη μέσα στο σοβά και δεν ήθελα να τα ξηλώσω.
Φαντάσου λοιπόν.... κοντά 30 χρόνια και χωρίς μεταλλική ενίσχυση στα κασώματα με πλάτος στις μπαλκονόπορτες 1,80m.

Στην περίπτωση την δική μου για παράδειγμα, έχω χωνευτές μπαλκονόπορτες με μονά τζάμια από το 1980. Ευτυχώς ήταν αρκετό το κενό για τις τότε συνθήκες. Τώρα που ψάχνω να τα αλλάξω έχω το δίλλημα είτε να βάλω με θερμοδιακοπή, είτε να βάλω απλά και να προσθέσω σήτα. Δυστυχώς θερμοδιακοπή και σίτα δεν τα παίρνει, ενώ χωρίς θερμοδιακοπή με σήτα το άνοιγμα τα παίρνει οριακά. Αν και δεν έχω καταλήξει, με βλέπω προς σήτα και ας είναι χειρότερη η συνολική θερμική απόδοση, για λόγους πρακτικότητας.

Προσωπικά, δεν θα θυσίαζα τη θερμοδιακοπή για μια σίτα που στο κάτω-κάτω μπαίνει και εξωτερική σαν κουρτίνα.
Είναι προτιμότερο να εξασφαλίζουμε τη μόνωση για όλο το χρόνο (κρύο-ζέστη) αντί μιας σίτας που, ενδεχομένως, να χρησιμοποιηθεί μόνο το καλοκαίρι.

Προσωπικά, δεν θα θυσίαζα τη θερμοδιακοπή για μια σίτα που στο κάτω-κάτω μπαίνει και εξωτερική σαν κουρτίνα.
Είναι προτιμότερο να εξασφαλίζουμε τη μόνωση για όλο το χρόνο (κρύο-ζέστη) αντί μιας σίτας που, ενδεχομένως, να χρησιμοποιηθεί μόνο το καλοκαίρι.

Μια ερωτηση...τι ειναι η θερμοδιακοπή ??

Είναι μία πατέντα για να κάνουμε το αλουμινένιο κούφωμα λίγο κατάλληλο για κούφωμα!
Τα Pvc έχουν διπλάσιες επιδόσεις και δε μιλάω για τα ακριβότερα.
(συγκρινόμενα με τα ακριβά αλουμινένια (θερμοδιακοπή και μεταξωτές κορδέλες)

Αν έχεις λεφτά και ψάχνεις το πιο όμορφο-καλύτερο βάζεις ξύλο.
Αν θές vfm βάζεις pvc.
Αν θές αλουμίνιο βάζεις αλουμίνιο.
:ernaehrung004:

Απάντηση: Re: Απάντηση: DIY. Φτιαξ'το μονος σου! Ιδεες, projects και λυσεις.

Η ένωση δύο τμημάτων αλουμινίου ( καλός αγωγός της θερμότητας ) με ένα τρίτο υλικό που είναι το υαλοενισχυμένο πολύαμίδιο (κακός αγωγός της θερμότητάς ) ώστε να διακοπή η μεταφορά της θερμικής ακτινοβολίας μέσω του προφίλ αλουμινίου .

Η ενωση του εξωτερικου πανελ με το εσωτερικο με πλαστικες επιφανειες ωστε να μην μεταφερεται η εξωτερικη θερμοκρασια απο την εξω στην μεσα πλευρα!

Να συμπληρώσω και από μέσα προς τα έξω .

Από την τεχνική περιγραφή ενός παραγωγούς συστήματος αναφέρεται :

17. Οδηγίες περιοδικής συντήρησης

Όπως συνηθίζεται στα περισσότερα προϊόντα, έτσι και στα κουφώματα......................... (αφαίρεσα το όνομα να μην θεωρηθεί διαφίμισή), για να διασφαλίσουμε την διαχρονική καλή ποιότητα τους, πρέπει να συντηρούμε σε τακτά χρονικά διαστήματα τα παρακάτω μέρη:
i. Τον μηχανισμό
ii. Τα ελαστικά
iii. Τα προφίλ

i. Ο μηχανισμός σε όλα τα κινητά σημεία του πρέπει να λιπαίνεται σε διαστήματα 6 μηνών με γράσο σιλικόνης σε Spray Loctite 8021.
ii. Τα ελαστικά, κεντρικό και περιμετρικό, πρέπει να ψεκάζονται με γράσο σιλικόνης σε Spray Loctite 8021και να σκουπίζονται με καθαρό πανί, μία φορά τον χρόνο.
Δεν επιτρέπεται ο καθαρισμός τους με ορυκτά προϊόντα, Λάδι, γράσος, βενζίνες.

iii. Τα προφίλ πρέπει να πλένονται με νερό μια φορά τον χρόνο. Τα κουφώματα που είναι τοποθετημένα σε παραθαλάσσιες θέσεις τουλάχιστον δύο φορές το χρόνο.

Η αναφερόμενη εταιρία Loctite είναι ενδεικτική ! Τα υλικά τις μπορούν να αντικατασταθούν από άλλα ίδιας ποιότητας πχ. της Wührt.

Έβαλα Aloumil, βρήκα από το site τους τον πιστοποιημένο συνεργάτη τους στη γειτονιά μου. Έκανε εξαιρετική δουλειά και το καλύτερο είναι ότι όσες φορές χρειάστηκε ήρθε αμέσως χωρίς μα και μου επειδή ήταν και γείτονας.
Αυτό μην το υποτιμήσεις. Με τον αλουμινά θα χρειαστείς για τον α ή β λόγο επιπλέον επισκέψεις.
Εμείς πχ είμαστε βάρβαροι με τα ρολά. Τα σφηνωσαμε 3 φορές, κόψαμε τη ταινία από χαζομάρα κοκ.
Η μητέρα μου έβαλε pvc. Όλα προβλήματα βγάζουν. Μια δεν πιάνουν οι βιδες, μια σπάνε τα χερούλια. Μάλλον ο μάστορας ήταν αρπακολλατζής.
Σε σχέση με σκεβρωμένα ξύλινα κουφώματα, ότι και να βαλεις με διπλά τζάμια αν σφραγίζουν καλά, θα είναι μέρα με τη νύχτα.

Ξερω οτι υπαρχουν ειδικα τριβεια για τριψιμο τοιχων. Για diy ομως και για περιορισμενη χρηση νομιζω πως μπορει και ενα εκκεντρο να βοηθησει στη κατασταση.
Τι γυαλοχαρτο πρεπει να παρω για να τριψω παλιους τοιχους περασμενους με πλαστικο αλλα και φρεσκο σοβα?

αν θυμάμαι καλά κάτι μαύρα είναι για τοίχους.
Ξεκίνα με 60άρι και προχώρα... Λογικά μέχρι 120-180 είσαι άρχοντας!