DIY. Φτιαξ'το μονος σου! Ιδεες, projects και λυσεις.

Λοιπόν, χθες και σήμερα ασχολήθηκα με μια κατασκευή που ήθελα να κάνω καιρό τώρα.
Μία ξύλινη βαριοπούλα, μου είχε χρειαστεί σε διάφορες περιπτώσεις αλλά ήθελα να την φτιάξω ο ίδιος και όχι να πάρω έτοιμη.
Χρησιμοποίησα οξιά για το χερούλι και δρυ και ιρόκο για την κεφαλή. Η δρυς κόπηκε με φάλτσα στις 5° ώστε να σχηματιστεί τραπέζιο μόρσο και το ιρόκο μπήκε στα πλάγια της κεφαλής. Στο χερούλι μπήκαν δύο σφήνες από την πάνω μεριά, αφού πρώτα μπήκε από κάτω από την κεφαλή. Έτσι κλείδωσε μια και καλή και έχει γίνει όλο ένα πολύ ισχυρά δεμένο σύνολο. Πιστεύω ότι θα κρατήσει για πολλά χρόνια.
Δεν έχω αποφασίσει ακόμα αν θα κάνω κάποιο φινίρισμα.

IMG_20170725_223958354.jpg

IMG_20170725_224025410.jpg

IMG_20170725_224052732.jpg

Για την κατασκευή χρησιμοποίησα την κορδέλα, το ρουτερ σε βάση και πλάνη χειρός.

Στάλθηκε από το MotoG3 μου χρησιμοποιώντας Tapatalk
 
Πανεμορφο και χρησιμοτατο το ξυλοσφυρο Κωστα!! Nα το περασεις λαδι.

Ξεχασες να πεις τι χρησιμοποιησες για την κατασκευη της τρυπας στην κεφαλη του σφυριου :))
 
Πολυ ομορφο και χρηστικοτατο εργαλειο.
Χιωτη, εκοψε σε 2 κομματια το δρυς που τα συγκρατει το ιροκο στα πλαγια.
 
Σας ευχαριστώ.
Μιχαλη μάλλον κάπως έτσι θα το κάνω, αύριο αν έχω όρεξη θα το τριψω καλά και θα περάσω κάνα χέρι λάδι να δείξουν τα ξύλα καλύτερα.
Όσον αφορά την κατασκευή του μόρσου, είναι δύο κομμάτια δρυός κομμένα με 5° φαλτσα, και κολλημένα σάντουιτς ανάμεσα στα δύο φύλλα ιρόκο. Έτσι με τις λοξές πλευρές αντικρυστά, σχηματίζουν ένα κενό τραπέζιο. Είναι πάρα πολύ απλό, δυστυχώς όμως ξεχάστηκα και δεν έβγαλα κάποια φωτογραφία στα ενδιάμεσα στάδια για να είναι άμεσα κατανοητό. Αν βρω κάποιο βίντεο που ακολουθεί την ίδια μέθοδο θα το βάλω να δείτε.

Στάλθηκε από το MotoG3 μου χρησιμοποιώντας Tapatalk
 
IMG_20170726_242756129.jpg

Πως δεν το είχα σκεφτεί και παιδευόμουν... Τώρα δε θα χρειαστεί να ξαναψαρεύω τα κλειδιά μέσα από την τσάντα. :-P


Ευχαριστώ για τα καλά σας λόγια. ;-)

Στάλθηκε από το MotoG3 μου χρησιμοποιώντας Tapatalk
 
Πολύ ωραία η ματσόλα! Έβαλες κάποιο βάρος μέσα;

Στάλθηκε από το HTC One_M8 μου χρησιμοποιώντας Tapatalk
 
Re: Τι μαστορέψαμε σήμερα;

Nα κανεις και μια ξυλινη λαμπα, να τους τρελανεις ολους!!!
il_340x270.742435537_1ma8.jpg
 
Σήμερα τρίφτηκε μέχρι 400άρι grit και περάστηκε με λινέλαιο. Μένει να στεγνώσει η λαδίλα και είναι έτοιμη για να βγει στη μάχη.

https://photos.app.goo.gl/mMMacWGqYtawigLv2

https://photos.app.goo.gl/xawAnfYd7THr5x2i2

https://photos.app.goo.gl/E2eA36ydYwxcuS9Q2

(ελπίζω να μπορείτε να δείτε τις φωτογραφίες, για κάποιο λόγο αποφάσισε το tapatalk σήμερα να μην τις ανεβάζει)
 
Ειδες πως εδειξε με το λαδακι? Αλλο πραμα!

Eπειδη βλεπω πως εχεις ωμο λινελαιο, θα ελεγα να δοκιμασεις να το αραιωσεις 50-50 με νεφτι. Κανε μια δοκιμη με μια μικρη ποσοτητα.
Ουτως η αλλως η χρηση που το θες ειναι να τονιζει τα νερα του ξυλου. Με μια λεπτη στρωση θα εισαι οκ.
 
πανέμορφο! στα γούστα μου, είναι το ωραιότερο που έχεις φτιάξει.

Αν έχεις το χρόνο και φυσικά θέλεις, γράψε μας τα υλικά που χρησιμοποίησες, θα ήθελα να κάνω ένα το ίδιο!

Πάρε χαρτί & μολύβι ......................!!!


ΗΛΕΚΤΡΟΛΟΓΙΚΆ:
1 ντουί με ροδέλα Ε27 για το κεφάλι.
1 ντουί με διακόπτη Ε27 για το φωτόσπαθο.
2 μ. καλώδιο (3 * 0,75).
1 διακόπτης ενδιάμεσος (γραμμής - πορτατίφ).
1 φις σούκο.
1 ροοστάτης (dimmer).
1 σωληνομαστός 10 x 1 (μήκος ~ 15 mm).
1 μονωτική ταινία & μερικά θερμοσυστελλόμενα για τις ενώσεις των καλωδίων.
1 στρογγυλή λάμπα τύπου Edison για το κεφάλι, από Καυκά ή από Κινέζο ή από τοπικό μαγαζί.
1 μακρόστενη λάμπα τύπου Edison για το φωτόσπαθο, από Καυκά ή από Κινέζο ή από τοπικό μαγαζί.


ΔΙΆΦΟΡΑ:
1 κολλά στιγμής (εγώ χρησιμοποιώ της Bison) για γρήγορη ακινητοποίηση των μεταλλικών στοιχείων εκεί που εγώ θέλω.
2 νοβοπανόβιδες 4 x 70 για στερέωμα του "Μαχητή" στην ξύλινη βάση του (βλ. λεπτομέρεια στην φωτο).

Tip: Οι τρύπες να είναι με φρέζα στο πίσω μέρος των "πελμάτων" ώστε να μην φαίνονται από μπροστά.


ΞΥΛΕΊΑ:
1 Κομμάτι σύνθετη ξυλεία Οξυάς μήκος 260 mm & πλάτος 240 mm με πάχος 40 mm.
Κόπηκε στην πριονοκορδέλα, μετά λίγο στον ταινιολειαντήρα, μετά στο ρούτερ τραπεζιού για στρογγυλέματα των ακμών & τέλος τρίψιμο με γυαλόχαρτο μέχρι 400 grid.

Πέρασμα 2 χέρια βρασμένο λινέλαιο της AURO με ενδιάμεσα σκουπίσματα & ένα χέρι διάφανο ακρυλικό βερνίκι γυαλιστερό την επόμενη ημέρα.

Tip: Όλα τα μεταλλικά μέρη του "Μαχητή" για να μην αλλοιωθούν τα υδραυλικά τους, τα είχα περάσει χτες δύο χέρια με το ίδιο διάφανο ακρυλικό βερνίκι έτσι ώστε να εγκλωβιστεί η όμορφη "γυαλάδα" των μεταλλικών στοιχείων όσο περισσότερο καιρό είναι αυτό δυνατόν.

ΥΔΡΑΥΛΙΚΆ:
3 συστολές 2'' x 3/4'' (δύο για τα πέλματα & μια για το κεφάλι)
10 μαστοί 3/4''
2 ταφ 3/4''
4 καμπύλες ανοιχτές 3/4'' (45 μοίρες, θηλυκό - θηλυκό σπείρωμα)
5 καμπύλες κλειστές 3/4'' (90 μοίρες, αρσενικό - θηλυκό σπείρωμα)
1 σταυρός 3/4'' (το μόνο ορειχάλκινο εξάρτημα που έβαλα για αισθητικούς λόγους)
1 τάπα 3/4'' θηλυκή
2 τάπες αρσενικές 3/4'' (στην μία άνοιξα σπείρωμα για να στερεώσω το ντουί της μακρόστενης λάμπας, βλέπε & προηγούμενα post λίγο πιο πάνω σε αυτό το νήμα).

Όλα τα υδραυλικά που χρησιμοποιώ εγώ στα Industrial Lamp είναι 3/4'' γαλβανιζέ & όχι 1/2''.
Θέλω να γίνονται τα έργα μου πιο "μπουγιόζικα" !!! (βγαίνουν όμως λίγο πιο ακριβά τα υλικά τους, αλλά για αξίζει τον κόπο).


Καλή Επιτυχία σου εύχομαι & ελπίζω να μην ξέχασα κάτι ! ! !

Α! Ξέχασα στο κάτω μέρος έχουν μπει & 6 μεγάλα τσόχινα πελματάκια αγορασμένα πρόσφατα από το Lidl.
 
Last edited by a moderator:
Re: Απάντηση: Τι μαστορέψαμε σήμερα;

Α! Ξέχασα στο κάτω μέρος έχουν μπει & 6 μεγάλα τσόχινα πελματάκια αγορασμένα πρόσφατα από το Lidl.

Είσαι φοβερός...

Καλά....τι να πω τώρα! Το ευχαριστώ είναι λίγο!

Τώρα θα είναι ντροπή, που τα έχω όλα "έτοιμα" να μην κάτσω να το φτιάξω!
 
Απάντηση: Re: Απάντηση: Τι μαστορέψαμε σήμερα;

Είσαι φοβερός...

Καλά....τι να πω τώρα! Το ευχαριστώ είναι λίγο!

Τώρα θα είναι ντροπή, που τα έχω όλα "έτοιμα" να μην κάτσω να το φτιάξω!

Να σαι πάντα καλά. Ότι άλλο θελήσεις (που να ξέρω κ να μπορώ) μην διστάσεις.
 
Ειδες πως εδειξε με το λαδακι? Αλλο πραμα!

Eπειδη βλεπω πως εχεις ωμο λινελαιο, θα ελεγα να δοκιμασεις να το αραιωσεις 50-50 με νεφτι. Κανε μια δοκιμη με μια μικρη ποσοτητα.
Ουτως η αλλως η χρηση που το θες ειναι να τονιζει τα νερα του ξυλου. Με μια λεπτη στρωση θα εισαι οκ.
Τι θα κερδίσει μ ' αυτό?
 
Λιγοτερη λαδιλα, λιγοτερη μυρωδια λινελαιου, ευκολοτερο απλωμα στο ξυλο, καλυτερη διεισδυση στο ξυλο, γρηγοροτερο στεγνωμα και ιδιο αποτελεσμα.
 
, καλυτερη διεισδυση στο ξυλο, .
Αυτό μάλλον είναι το σημαντικότερο.Πάντα σε πορώδεις απορροφητικές επιφάνειες το αρύ χρώμα (ή λάδι ή ό,τι) το προτιμάς στα πρώτα χέρια.
Βέβαια θα χρειαστούν πιο πολλά περάσματα αλλά το αποτέλεσμα θα είναι καλύτερο,κυρίως ως προς τη συντήρηση του ξύλου.
 
Λιγοτερη λαδιλα, λιγοτερη μυρωδια λινελαιου, ευκολοτερο απλωμα στο ξυλο, καλυτερη διεισδυση στο ξυλο, γρηγοροτερο στεγνωμα και ιδιο αποτελεσμα.

Εγώ όταν πήγα και αγόρασα λινέλαιο και τους είπα γιατί το θέλω, μου είπαν και μου δώσανε να βάλω κι ένα μαύρο υγρό λεγοντάς μου ότι είναι σταθεροποιητικό. Έχεις ιδέα?