DIY. Φτιαξ'το μονος σου! Ιδεες, projects και λυσεις.

Μια χαρά έγινε Μιχάλη....
Όπως λέει ο Γιάννης εάν κάνει την δουλειά του η εμφάνιση είναι το τελευταίο..
Για μέταλλο τα τρυπανακια μετάλλου καρβιδιου είναι μακράν τα καλύτερα..

Ναι Κωστη, η διαφορα στην ικανοτητα διατρησης με τα κοινα 'μαυρα' τρυπανια μεταλλου ειναι τεραστια. Οποιος τα δοκιμασει, δεν θα ξανα αγορασει κοινα τρυπανακια μεταλλου.

Koβαλτιου για τρυπανια μεταλλου, εχεις δικιο.

Υπαρχουν και καρβιδιου (συνηθως μονο οι μυτες) αλλα ειναι πιο ακριβα καθως ειναι τα σκληροτερα, αντεχουν πολλες φορες περισσοτερο αλλα και σπανε και πιο ευκολα αν δεν προσεξεις.

Και τα κοβαλτίου έχουν διαβαθμίσεις...
Υπάρχουν τα πάρα πολύ σκληρά με 12% κοβάλτιο αλλά τα αποφεύγουν ακόμα και οι επαγγελματίες γιατί είναι πανάκριβα και σπάνε εύκολα.
Συνήθως προτιμούν τα μεσαία, 7-8% κοβάλτιο.
Φίλος μηχανουργός μου έχει πεί οτι όταν τρυπάω σίδερο καλό είναι να βάζω από κάτω κάποιο άλλο σίδερο, όπως κάνουμε στα ξύλα για πιο καθαρή έξοδο.
Τα τρυπάνια σπάνε ή άν τα λυγίσουμε ή στην έξοδο, την ώρα που ξετρυπάνε το σίδερο.

Ναι, συνηθως το κραμα ειναι 5%, ενω η Dewalt βγαζει κραμα με 8% κοβαλτιο τα οποια παρεμπιπτοντως τα εχω παραγγειλει απο το eshop για να τα δοκιμασω.
https://www.e-shop.gr/set-6-tem-dewalt-trypania-kobaltioy-extreme-hss-co-f2-8mm-dt4956-p-TLS.011250

Για το σπασιμο ειναι ακριβως ετσι. Τα περισσοτερα τρυπανια μεταλλου τα εχω σπασει στην εξοδο, στο ξετρυπημα.

Θέλω ιδέες... Για ρίξτε καμία...
Επειδή πρόσφατα χρειάζτηκα ξεχονδριστήτα κι έτρεχα μια στο Νέο Κόσμο και μια στο Περιστέρι αποφάσισα να φτιάξω έναν σε συνδυασμό με τον τόρνο.
Το τύμπανο είναι το εύκολο κομμάτι, το έφτιαξα με ερταλόν, διαμέτρου 7 cm, αλουμινένιο άξονα 2,5 cm.
Αυτό που με προβληματίζει είναι ο πάγκος και ο τρόπος στήρηξης.
Έκανα μια δοκιμή να τον ανεβοκατεβάζω με ατέρμονα και περιστροφή από μπροστά αλλά το αποτέλεσμα δεν με ικανοποίησε. Δεν μου εμπνέει εμπιστοσύνη αυτός ο τρόπος στήριξεις, φοβάμαι τον τζόγο.
Αυτό που σκέφτομαι, σαν δεύτερη προσπάθεια, είναι να τοποθετήσω δύο ντίζες, δεξιά κι αριστερά, αλλά θέλω να μην γυρίζουν ξεχωριστά αλλά ταυτόχρονα, με ένα τιμόνι, για να έχω απόλυτο συγχρονισμό ανόδου-καθόδου, να μην χάνω δηλαδή στην οριζοντίωση ούτε χιλιοστό από άκρη σε άκρη.
Αυτό που σκέφτηκα είναι να ενώσω τις δύο ντίζες με δύο γρανάζια και αλυσσίδα ποδηλάτου. Μπορώ να το κάνω και με ιμάντα και ξ'υλινα ράουλα φτιαγμένα στον τόρνο αλλά δεν είμαι και πολύ σίγουρος αν θα χάνω κάτι από γλύστριμα στου ιμάντα σε κάποιο ζόρι.
Υπάρχει και η τρίτη λύση, με αυτιά και πεταλούδες δεξιά κι αριστερά αλλά εκεί δεν έχω τρόπο να ελέγχω την οριζοντίωση, αν είναι απόλυτα παράλληλο δυλαδή το τραπέζι με το τύμπανο. Αυτή η λύση βέβαια μου φαίνεται πιο σωστή μακροπρόθεσμα αφού στο ίδιο σύστημα θα γίνει κατασκευή και για πλάνη.
Ούφφφ....
Καμιά ιδέα;

Attachments

• 1 (2).jpg
    1 (2).jpg
    291.1 KB · Views: 214
  • 2.jpg
    2.jpg
    241.7 KB · Views: 214
  • 3.jpg
    3.jpg
    184.7 KB · Views: 214
  • 4.jpg
    4.jpg
    216 KB · Views: 216
  • 5.jpg
    5.jpg
    234.8 KB · Views: 365
  • 6.jpg
    6.jpg
    168.2 KB · Views: 368
Μπαμπη νομίζω η τρίτη λύση ειναι η καλύτερη.
dca9da24e81af2f1ffd5cbb226179964.jpg

Στάλθηκε από το MYA-L41 μου χρησιμοποιώντας Tapatalk

Βαγγέλη προς τα εκεί με βλέπω... Απλά εγώ δεν θα κάνω κάλυμα για υποδοχή σκούπας αλλά το πάνω μέρος θα το κάνω πλάνη.
Περίπου σαν αυτό, αν μπορείς να καταλάβεις κάτι απ´αυτό που έχω κάνει.

Attachments

• IMG_1240.jpg
    IMG_1240.jpg
    246.6 KB · Views: 183
Απάντηση: Re: DIY. Φτιαξ'το μονος σου! Ιδεες, projects και λυσεις.

Να ερχεσαι νεο κοσμο οποτε θες.

Βρε το ξέρω, και σ´ευχαριστώ πολύ, αλλά εγώ θα το χρειάζομαι όταν εσύ δεν είσαι εκεί. Τί θα κάνω; Θα περιμένω πότε θα πάς;
"Μοναχός σου χόρευε κι όσο θέλεις πήδα" Κυρ... :ernaehrung004:

Το έχω δεί αυτό Κώστα αλλά δεν μ´αρέσει ο τρόπος στήρηξης...
Αδύνατον να μην παλατζάρει μόνο με μια κεντρική ντίζα.

Αν και τα εχουμε πει, σιγουρα πρεπει να γινει ακαμπτη η πανω επιφανεια και επιμενω για τουλαχιστον 2 ντιζες-πεταλουδες κλπ.. Θα χανεις λιγο χρονο στο μετρημα δεξια αριστερα αλλά θα ειναι σιγουρο. Με τα γραναζια θα πεδευτεις πολυ και παλι θα μετρας.
Εκτος κι αν φτιαξεις κατι με μηχανισμο ανακλησης κρεβατιου σε συνδυασμο με τα κουζινετα σου
%2015cm-640x640.jpg

Όχι Ατανάς, αυτό δεν κρατάει τίποτε αν δεν κουμπώσει.
Βοηθάει λίγο στην σωστή ανάκλιση αλλά πάλι θα χρειαστείς το σφίξιμο με τις πλαϊνές πεταλούδες.
Στο τελευταίο σκαρίφημα που έκανα που έχεις ενστάσεις;

Λογικο το σκαριφημα αλλά πως θα το σταθεροποιεις στο χιλιοστο?
Καταλαβα οτι θα εχεις οδηγους σε καθετο πλαισιο δεξια - αριστερα
Αν εχεις εξωτερικες πεταλουδες, που θα κοντραρουν στο καθετο πλαισιο, με τις καθετες δυναμεις (που θα ειναι μεγαλες), εισαι σιγουρος οτι θα σταθεροποιηθουν εκει που θελεις?

αυτο που εβαλε ο Βαγγελης, ο μαστορας περναει σανιδακι, εσυ εισαι πιο hard και θα περνας μασιφ επιφανειες ... σε φοβαμαι!

Όπως τα λές μόνο οι ντίζες κρατάνε σε όποιο σημείο θές. Αυτά που έβαλες είναι σα να μην υπάρχουν.
Είχα σκεφτεί και μια πιο προχωρημένη λύση αλλά δεν την προχώρησα. Μιά σφήνα φαρδιά όσο και το τραπέζι που θα μπαινοβγαίνει με τον ατέρμονα.
Εδώ όμως χρειάζεται χώρος γιατί θα πρέπει η σφήνα να έρθει τελείως ελξωόταν χρειαστεί να περάσεις χοντρό ξύλο. Ούτως ή άλλως το ύψος γεν μπιρεί να είναι μεγάλο, υπολογίζω τους 9,5 πόντους σαν μέγιστο ύψος ξύλου.

κ.babi τουμπανο το τύμπανο!! Για δώστε μερικές εξτρα πληροφοριες.. Λινκ/διευθυνση για ερταλον και άξονα καθώς και τιμες.. Επισης το γυαλοχαρτο εχει βελκρο απο μεσα ;