DIY. Φτιαξ'το μονος σου! Ιδεες, projects και λυσεις.

δεν ξερω που να το βαλω αυτο και δεν ειναι καποια τεχνικη, ειναι ομως χρησιμο κολπακι για οσους εχουν σπιτια με τα παλαιου τυπου αλουμινενια παραθυρα οπως αυτα στη φωτο που εχω κι εγω στο χωριο.
αυτο που ο κοσμος δεν ξερει, ειναι οτι ακομα και κλειδωμενα ειναι πανευκολο να τα ανοιξεις! ιδιαιτερα τα πατζουρια που ειναι και παναλαφρα. το ιδιο και τα τζαμια αλλα εκει θελει δυναμη.
και παρα πολλες διαρηξεις εχουν γινει με αυτο το τροπο.
τι γινεται?

πανω απο τα πατζουρια υπαρχει ενα μεγαλο διακενο περιπου 12 mm. αυτο χρειαζεται για να βγαινουν και να πλενονται.
ελαχιστοι ομως εχουν σκεφτει οτι ακομα και κλειδωμενα μεταξυ τους, σηκωνονται και βγαινουν με τον ιδιο τροπο απο ενα διαρηκτη.
και τα δυο φυλλα μαζι, σαν ενα σωμα.
οσοι εχετε τετοια, κλειδωστε τα και απο την εξωτερικη πλευρα δοκιμαστε να τα σηκωσετε και να τα τραβηξετε εξω. θα εκπλαγειτε ;)

η λυση ειναι απλη
κοβεις μια ροδελα παχους λιγο μικροτερου απο το διακενο, ειτε απο καποιο πλαστικο, ειτε ακομα και απο ξυλο απο ενα κονταρι σκουπας για παραδειγμα.
και το κολλας διπλα απο το μεσο του παραθυρου που υπαρχει το "στοπ" αναμεσα στα δυο φυλλα.
ετσι οταν τα πατζουρια ειναι κλειστα, το ενα σωμα που εχουν γινει, βρισκει σε αυτη τη ροδελα αν προσπαθησεις να το σηκωσεις και το παραθυρο ειναι ασφαλες
οταν θες να τα βγαλεις για να τα πλυνεις ας πουμε, τοτε τραβας το ενα φυλλο που εχει απο πανω του τη ροδελα λιγο πιο περα και το ανασηκωνεις οπως εκανες παλια

να δωσετε λιγο "αερα" στη ροδελα για να μην ερχεται εφαρμοστα το παχος της με το πατζουρι γιατι το καλοκαιρι με την διαστολη του μεταλλου, θα βρισκει πανω της και δεν θα ανοιγει ευκολα και θα την ξηλωσει.
στη φωτο ειχα βαλει απο παλια ροδελες απο ενα σωληνα ακυλον και το ειχα κολλησει με μια απλη κολλα που δεν θυμαμαι. θα μπορουσε να ειναι ομως και απο ξυλο απο καποιο κονταρι.
θα μπορουσα να το βιδωσω κιολας να ειναι ομορφο αλλά τοτε δεν ειχα κανενα εργαλειο στο χωριο, ετσι ειχα φτιαξει αυτη τη γελοιοτητα που βλεπετε στη φωτο για ευκολια.
η συγκεκριμενη ροδελα ειχε ξεκολησει απο τη μια πλευρα για αυτο φαινεται η ξεραμενη κολλα και την τουμπαρα για να κολλησει καλυτερα απο την αλλη πλευρα.

δεν χρειαζεται να κανετε το ιδιο και στα τζαμια αφου συνηθως και βαρια ειναι αλλά και κλεινουμε τα πατζουρια και αφηνουμε ανοιχτα τα εσωτερικα τζαμια για να παιρνουμε αερα το καλοκαιρι.
ελαχιστοι το εχουν σκεφτει αυτο, ουτε καν οι αλουμιναδες που τα βαζουν :flipout:

τελευταια εχω βαλει τετοιες ροδελες σε πολλες θειες και γειτονισσες στο χωριο οι οποιες παθαινουν πλακα οταν συνειδητοποιουν το ποσο ευκολα θα μπορουσαν να τους ανοιξουν το σπιτι τοσα χρονια!
και μερικες την εχουν πατησει καθως καποια καλοπαιδα τους ανοιγαν τα σπιτια, τους ξαφριζαν κανα χαρτζηλικι για την δοση τους περισσοτερο και ξαναεβαζαν τα πατζουρια στη θεση τους οσο οι γιαγιαδες ησαν εκκλησια ;)

Attachments

• DSC_0732.jpg
    DSC_0732.jpg
    43.9 KB · Views: 274
  • DSC_0734.jpg
    DSC_0734.jpg
    53.7 KB · Views: 269
ουουου... στα χωρια παρα πολλα!

φυσικα, ακομα καλυτερα να βαλετε δυο ροδελες, μια σε καθε φυλλο, ετσι θα πατανε καλυτερα οταν θα προσπαθησει καποιος να τα ανασηκωσει, αλλά να προσεξτε να ειναι κοντα στο στοπ για να εχουν περιθωρειο τα φυλλα οταν ανοιξουν και τραβηχτουν λιγο προς τα εξω, να μπορουν να ανασηκωθουν και να βγουν. αλλά και με τη μια μονο για οικονομια, γινεται η δουλεια.

στο τυφωνα που περασε απο το χωριο πριν λιγα χρονια, ενα πατζουρι που ηταν ανοιχτο και δεν προλαβα να το κλεισω καθως η βαβουρα εγινε σε δευτερολεπτα, το πηρε ο αερας , το περασε απο τυχη αναμεσα σε δυο αυτοκινητα και το βρηκα στραπατσαρισμενο στην ακρη του, στο τοιχο ενος γειτονα!
τα αλλα ομως πατζουρια που ηταν κλειστα, δεν εκαναν "κιχ"

Σε τέτοιες περιπτώσεις,το έχω εφαρμόσει και στο σπίτι μου,βάζω πυρο από την εσωτερικη πλευρα..εκει δηλαδή που συρταρωνουν μέσα τα παντζούρια..τρύπας μέχρι την εσωτερική πλευρά του παντζουριου στο νεύρο και βάζεις τον πυρο.. .Έτσι πιάνω και τζαμί και σιτα αλλά και παντζουρι..Είναι αδύνατον μετά να ανοίξει με οποιοδήποτε τρόπο....

η δικη σου λυση ειναι καλυτερη, αλλα ειναι πιο ακριβη, πιο περιπλοκη και θελει περισσοτερες κινησεις για να ασφαλισει.
και περισσοτερη ωρα να το φτιαξεις.
οι ροδελες ομως με κολλα, ειναι πανευκολο και παμφθηνο να τις βαλεις, και η γιαγια κανει τις ιδιες κινησεις που εκανε και πριν.
εχω γεμησει ευχες απο τις θειαδες :firstprize:

οπως και να εχει, τα συγκεκριμενα παραθυρα ειναι τελειως ανασφαλιστα για οποιον δεν το ξερει.
και καλο ειναι οποιος εχει, να κανει κατι για αυτο.
μερικες γιαγιαδες νομιζαν οτι εχουν αλτσχαιμερ αφου καθε μια δυο βδομαδες τους ελλειπαν και μερικα δεκαευρα και δεν ηξεραν που τα εχουν δωσει...
και τελικα ηταν ας πουμε ο πιτσιρικας του γειτονα που εμπαινε οταν η γιαγια πηγαινε λαικη ή εκκλησια ή νεκροταφειο, εμπαινε στο σπιτι, βουταγε 20-30 απο τα 50-100-200 ευρω της γιαγιας στο συρταρι και ξαναεβαζε τα πατζουρια στη θεση τους.

Νομιζω με 1.20 το κομματι μια χαρα ειναι.κατι τετοιους εχω και εγω...το δυσκολο ειναι που θα τρυπησεις καθως θελει μετρημα και ξαναμετρημα για να το συγουρεψεις..

https://www.tomara.gr/index/products/hardware_tools?row=15045

...μιλωντας για ακριβο μαλλον μιλας σαν αυτον...ενταξυ εκει ξεφευγεις...
https://www.skroutz.gr/s/5761917/Σύ...ιγόμενες-πόρτες-παράθυρα-DOUBLEX-CLASSIC.html

Χαζεύοντας στο διαδίκτυο επεσα πανω σε αυτή την ενδιαφέρουσα κατασκευη και θυμήθηκα ότι ο Χιώτης πρόσφατα παρέλαβε ένα παρόμοιο εργαλείο

Χαζεύοντας στο διαδίκτυο επεσα πανω σε αυτή την ενδιαφέρουσα κατασκευη και θυμήθηκα ότι ο Χιώτης πρόσφατα παρέλαβε ένα παρόμοιο εργαλείο

Ναι παρελαβα μια μικρο μεταλλικο σφιγκτηρακι και ηδη ετοιμαζομαι να φτιαξω ενα αντιστοιχο απο αλουμινιο, βρηκα ρεταλι αλουμινιο 1χ1εκ., και ενα μεγαλυτερο ξυλινο απο δρυ :)

50379231236_6271bb5507_b.jpg

Αν βάψω MDF με σπρέι και μετά το περάσω με ένα βερνίκι σπρέι, πιστεύεται θα έχει καλο αποτέλεσμα;

Ποια είναι η διαδικασία του όσο αφορά τα χέρια που πρέπει να περαστούν και να τριφτουν;

Δεν έχω ξαναβαψει MDF με σπρέι παρά μόνο με ρολο και δεν γνωρίζω τη διαδικασία.

Ευχαριστώ εκ των προτέρων.

Δεν θα εχει καλο αποτελεσμα εαν δεν περασεις το MDF πρωτα με καποιο sanding sealer, η γεμιστικο (ασταρι) οπως νομιζω οτι λεγεται στα Ελληνικα.
Υπαρχει και σε σπρευ. Το sanding sealer γεμιζει τους απειρους πορους του MDF και ετσι η μπογια σπρευ δεν απορροφαται αλλα απλωνεται ομορφα και ομοιομορφα.

Εγω εχω αυτο απο το αμαζον οταν τα εστελνε Ελλαδα https://www.amazon.co.uk/Rustins-MD...F7TG98JMV6C&psc=1&refRID=PR8JZYHFFF7TG98JMV6C

Μετα απο 2 χερια sealer το οποιο στεγνωνει πολυ γρηγορα, μπορεις να το περασεις με σπρευ χρωματατος και μετα με σπρευ βερνικι ματ η γυαλιστερο, αν αυτο ρωτουσες.

Απάντηση: Re: DIY. Φτιαξ'το μονος σου! Ιδεες, projects και λυσεις.

Δεν θα εχει καλο αποτελεσμα εαν δεν περασεις το MDF πρωτα με καποιο sanding sealer, η γεμιστικο (ασταρι) οπως νομιζω οτι λεγεται στα Ελληνικα.
Υπαρχει και σε σπρευ. Το sanding sealer γεμιζει τους απειρους πορους του MDF και ετσι η μπογια σπρευ δεν απορροφαται αλλα απλωνεται ομορφα και ομοιομορφα.

Εγω εχω αυτο απο το αμαζον οταν τα εστελνε Ελλαδα https://www.amazon.co.uk/Rustins-MD...F7TG98JMV6C&psc=1&refRID=PR8JZYHFFF7TG98JMV6C

Μετα απο 2 χερια sealer το οποιο στεγνωνει πολυ γρηγορα, μπορεις να το περασεις με σπρευ χρωματατος και μετα με σπρευ βερνικι ματ η γυαλιστερο, αν αυτο ρωτουσες.

Ναι ναι, ωραία, οπότε μάλλον θα το περασω δυο χεράκια ασταρι μιας και έχω, το οποίο το περνάω με ρολο και έπειτα το βάφω με σπρέι.

Τώρα όσο αφορά το σπρέι να το περάσω ένα χέρι χρώμα η δύο, κι αν χρειαστεί δεύτερο θα πρέπει να το τρίψω πιο πριν η όχι και αν ναι με τι νούμερο;

Και μετά λογικά ένα χέρι με σπρέι βερνίκι.

Πιστεύω να μην σε μπέρδεψα πολύ!!

EDIT:

Βρήκα αυτό το ασταρι σε σπρέι με μια πρόχειρη ματιά οπότε ίσως αγοράσω και κάτι αντίστοιχο!!

View attachment 174073

Ποιος ειναι λογος που πρεπει να γινει με σπρευ...;...να γινει λεια η επιφανεια...;
Εγω βαφω MDF με βερνικι νερου και δεν υπαρχει προβλημα...βαζοντας το αναλογο ασταρι πρωτα....αλλα MDF βερνικι..;...για ποιο λογο...;

Last edited by a moderator:
Πιστεύω πως θα έχει καλύτερο φινίρισμα. Μόνο και μόνο για αυτό το λόγο το ανέφερα....

Αν θέλετε πείτε μου και εσείς τις ιδέες σας για το πώς να το βάψω ωστε να φαίνεται πιο όμορφο. (Ακόμη ο σχεδιασμός δεν εχει τελειώσει)

Θα προτιμούσα σε σπρέι (ίσως σατινε) μιας και πιστεύω πως από θέμα χρόνου θα τελειωσει πιο γρήγορα έτσι ώστε να μην εμπλακώ με πινέλα και ρολά.

IMG_20201001_143131.jpg

Θα χρειαστει δυο χερια για να δειξει καλο. Το γυαλοχαρτο (600αρι και απαλα) θα χρειαστει μετα το sealer. Δεν ξερω αν θα χρειαστει μετα το πρωτο χερι σπρευ, δεν νομιζω ομως.
Το θεμα ομως με τα σπρευ ειναι οτι πρεπει να εχεις λιγη εμπειρια, χρειαζεται καποια εξασκηση, για να μη σου τρεχει η μπογια.

Ειναι πειρασμος να θελεις να βαψεις με τη μια την επιφανεια, αλλα δεν χρειαζεται βιασυνη, δεν χρειαζεται να καλυψεις 100% ολη την επιφανεια απο την πρωτη φορα αν κανεις 2-3 χερια.

Στο τελος μπορεις να το περασεις ενα η δυο χερια βερνικι σατινε που θελεις. Και εκει θελει ιδιαιτερη προσοχη, οπως σου ειπα παραπανω, για να μην τρεξει το βερνικι. Καλυτερα να το περασεις 3 χερια παρα να προσπαθησεις να το τελειωσεις σε ενα χερι. Και εκει μπορεις να χρησιμοποιησεις ψιλο γυαλοχαρτο 600αρι, εαν δεις οτι η επιφανεια δεν ειναι οσο λεια θελεις, και απαλα παντα.

Με απαλο χερακι και καλο πινελο, και με πινελο πετυχαινεις καλο αποτελεσμα.
Οσον αφορα στο σπρει, απο τις λιγες προσπαθειες που εχω κανει, αυτο που εχω δει ειναι οτι το πιο σημαντικο ειναι αυτο που λεει ο Χιωτης: Ειναι πειρασμος να το παρακανεις, νιωθωντας οτι δεν "γεμιζεις" και να σου τρεξει. Εμενα με βοηθαει να το κανω απο λιγο πιο μακρυα, λιγο μακρυτερα απο οσο λενε οι οδηγιες. Μπορει να σπαταλας λιγο παραπανω ετσι, αλλα μειωνεις τις πιθανοτητες σταγονας-πιτσιλιας.
Γενικα, αν κανει σταγονα, το καλυτερο ειναι να σκουπισεις καλα και να το πιασεις απο την αρχη.

Η βαση, η πλάτη και τα γράμματα θα βαφτούν όλα ξεχωριστά.

Οπότε για να συνοψίσω:

Τρίβω με 600αρι απαλά......

Περνάω 2 χέρια σπρέι ασταρι......

Τρίβω πάλι απαλά.......

Περνάω σίγουρα 2 η 3 χέρια σπρέι χρώμα και καλό θα ήταν να είναι λίγο πιο μακρυα η απόσταση...

Τέλος.... Περνάω και δύο χέρια βερνίκι σατινε.

Και μετά αφού όλα πανε καλά θα το ενώσω πάλι...

Πόση ώρα διαφορά να έχει το κάθε χέρι από το ασταρι και το χρώμα;