DIY. Φτιαξ'το μονος σου! Ιδεες, projects και λυσεις.

Μου φαίνεται ότι πρέπει να περάσουμε από ένα σεμινάριο ραπτομηχανής και μιά συνεδρεία ψυχολόγου για απεμπλοκή από την μανούλα μας.

Εμένα όταν μου λέει η μανούλα μου "κάνε μια πλακοραφή και το έφτιαξες" .. κοιτώ να μην ακούει η γυναίκα μου ! Κατα τα άλλα, η μητέρα μου στα 85 της συνεχίζει να χρησιμοποιεί την ποδοκίνητη Singer της που την έχει από τα νιάτα της και εγώ την επαγγελματική brother μου

Last edited:
Σοβαρή ανακαίνιση νομίζω ότι δεν μπορεί να κάνει ιδιώτης. Η βαφή, τα χρυσά διακομητικά, τα υπέροχα ξύλα και τα απίστευτα μέταλλα που έχουν αυτές οι ραπτομηχανές νομίζω ότι αξίζουν να 'μακιγαριστούν' από τεχίντες που κατέχουν την δουλειά αυτή. Εγώ μια φορά προσπάθησα να σκαλίσω και να την ρυθμίσω .. μέχρι που φώναξα τον επισκευαστή, ήλθε στο σπίτι και της έκανε ένα service της προκοπής ( δεν κατάλαβα τίποτα από το τι έκανε )

• Like
Reactions: KOSSTV
Τα ξύλινα μέρη και τον μαντεμένιο σκελετό τα φρεσκάρισα. Ένα κομματάκι ξύλο που μου έλειπε από το ένα συρτάρι βρήκα μετά από ψάξιμο σε ξυλουργούς ρεταλάκι από τριανταφυλλιά που μου είπε ότι είναι το υπόλοιπο.
Τα μηχανικά μέρη αν έχουν βλάβη θέλουν ειδικό μάστορα.

Πέρα από την Singer της μαμάς, ακόμα και η δική μου επαγγελματική bother που είναι 'Made in Japan' .. φωνάζει από μακριά "μην με σκαλίζεις" !

βαζω αυτο το βιντεο για να μενει...
κοψιμο γωνιας για κορνιζες με διαφορετικο παχος πλευρων

To view this content we will need your consent to set third party cookies.
For more detailed information, see our cookies page.

κοιτα ειναι απλη γεωμετρια...πιο απλα χρησιμοποιεις το καθε κομματι για να μαρκαρεις το επομενο, και μετα κοβεις στην διαγωνιο απο το καθε νοητο τερτραγωνο

Attachments

• web mitter.jpg
    web mitter.jpg
    211.9 KB · Views: 30
Θέλω να φτιάξω μια βιβλιοθήκη στον διάδρομο. Υπάρχει περιορισμός από την πόρτα της κρεβατοκάμαρας, οπότε το βάθος της βιβλιοθήκης δεν μπορεί να είναι μεγαλύτερο από 25cm.
Παρακάτω ένα σχέδιο που έχω φτιάξει, με γαλβανιζέ σωλήνες και ξύλινα ράφια.
Η σκέψη είναι τα ράφια να στηριχτούν στις σωλήνες με συνδέσμους σαν αυτούς

View attachment 217724 View attachment 217725

Στο πάτωμα και τον τοίχο θα μπούν τέτοιες βάσεις

View attachment 217726

Αυτό είναι ένα πρόχειρο render της βιβλιοθηκης (μήκος 2,40 / υψος 2,25 / πλάτος ραφιού 20)

View attachment 217727

Τι λέτε; Θα αντέξει; Τι φ σωλήνα θα ήταν το μινιμουμ;
Επίσης, επειδή με σιδεράδες δεν είχα ποτέ... πάρε δώσε, μπορώ να πάω σε έναν και να μου κόψει στο μηκος που θέλω τις σωλήνες και να μου φτιάξει και βόλτες στα άκρα τους;
Εδώ το πρότζεκτ δεν εχει προχωρήσει. Σκέφτομαι ένα νέο σχέδιο, πολύ πιο απλό (που πάντα είναι το ζητούμενο) στην κατασκευή, αποκλειστικά με ξύλο.

Να αναφέρω λίγο πιο αναλυτικά τους περιορισμούς που υπάρχουν:
α) Οι τοίχοι είναι γυψοσανίδα.
β) Ο πίσω τοίχος είναι στραβός, ελέω του... καλλιτέχνη γυψοσανιδά μας. Για την ακρίβεια, στο κέντρο του κάνει κούρμπα προς τα έξω. Άρα δεν μπορεί να φτιαχτεί βιβλιοθήκη που η πλάτη της θα ακουμπάει στον τοίχο.
γ) Όπως έγραψα και στο αρχικό ποστ, το πλάτος του ραφιού δεν μπορεί να είναι μεγαλύτερο από 20εκ γιατί υπάρχει στον κάθετο τοίχο πόρτα, όπως φαίνεται στο σχέδιο.

Κατόπιν ώριμης σκέψης λοιπόν :p και για να αποφύγω τον άγνωστο σε μένα κόσμο των σιδεροκατασκευών, προσανατολίζομαι στη χρήση δοκαριών 9.5χ4.5εκ και ραφιών 18μμ. Θα μπορούσαν να μπουν σιδερένιες γωνίες για τη στήριξη των ραφιών, αλλά μου φαίνεται πολύ πιο ενδιαφέρουσα επιλογή το βίδωμα σε λοξές τρύπες (pocket holes) από την κάτω πλευρά. Ο πεθερός διαθέτει το σχετικό jig, δεν το έχω χρησιμοποιήσει όμως ποτέ.

Τα δοκάρια θα στερεωθούν τόσο στο πάτωμα όσο και στο ταβάνι (ύψος 2,5μ) και τα ράφια θα έχουν μία απόσταση από τον πίσω τοίχο, τέτοια ώστε να "κρύβεται" η ατέλεια στη γυψοσανίδα, χωρίς να ακουμπούν σε αυτή.

1692009431299.png

1692009833024.png

Νομιζω πως στην προκειμενη περιπτωση τα pocket hole (πλαγιες τρυπες) θα ειναι μια ομορφη λυση.
Προυποθεση βεβαια ειναι, οι τρυπες να ειναι απο την κατω πλευρα των ραφιων,
Εστι ωστε το βαρος να πεφτει επανω στις βιδες και στην μεγαλη πλευρα της τρυπας
Και ετσι να μην ζοριζεται η αδυναμη πλευρα των pocket hole.
Ωραιο σχεδιο!

• Like
Reactions: NassosT
συγχαρητηρια...μονο που θα μπορουσες να βαλεςι τις γωνιες απο την αλλη πλευρα...ετσι θα τις κρυβουν τα περιεχομενα

• Like
Reactions: NassosT
Εδώ το πρότζεκτ δεν εχει προχωρήσει. Σκέφτομαι ένα νέο σχέδιο, πολύ πιο απλό (που πάντα είναι το ζητούμενο) στην κατασκευή, αποκλειστικά με ξύλο.

Να αναφέρω λίγο πιο αναλυτικά τους περιορισμούς που υπάρχουν:
α) Οι τοίχοι είναι γυψοσανίδα.
β) Ο πίσω τοίχος είναι στραβός, ελέω του... καλλιτέχνη γυψοσανιδά μας. Για την ακρίβεια, στο κέντρο του κάνει κούρμπα προς τα έξω. Άρα δεν μπορεί να φτιαχτεί βιβλιοθήκη που η πλάτη της θα ακουμπάει στον τοίχο.
γ) Όπως έγραψα και στο αρχικό ποστ, το πλάτος του ραφιού δεν μπορεί να είναι μεγαλύτερο από 20εκ γιατί υπάρχει στον κάθετο τοίχο πόρτα, όπως φαίνεται στο σχέδιο.

Κατόπιν ώριμης σκέψης λοιπόν :p και για να αποφύγω τον άγνωστο σε μένα κόσμο των σιδεροκατασκευών, προσανατολίζομαι στη χρήση δοκαριών 9.5χ4.5εκ και ραφιών 18μμ. Θα μπορούσαν να μπουν σιδερένιες γωνίες για τη στήριξη των ραφιών, αλλά μου φαίνεται πολύ πιο ενδιαφέρουσα επιλογή το βίδωμα σε λοξές τρύπες (pocket holes) από την κάτω πλευρά. Ο πεθερός διαθέτει το σχετικό jig, δεν το έχω χρησιμοποιήσει όμως ποτέ.

Τα δοκάρια θα στερεωθούν τόσο στο πάτωμα όσο και στο ταβάνι (ύψος 2,5μ) και τα ράφια θα έχουν μία απόσταση από τον πίσω τοίχο, τέτοια ώστε να "κρύβεται" η ατέλεια στη γυψοσανίδα, χωρίς να ακουμπούν σε αυτή.

View attachment 218562

View attachment 218563
Ερώτηση ?
Το σχέδιο με ποιο πρόγραμμα το έκανες;

Ωραίο και λειτουργικό το επιπλό!
Μπράβο σου για την ιδέα και την υλοποίηση.
Το ξύλο το έχεις περάσει κάποιο βερνικι και τι ;

Ευχαριστώ! Τα σχέδια έγιναν στο Fusion360.
Τα ξύλα τριφτηκαν, περάστηκε με πιστόλι σιλερ 2 συστατικών , ξανατριφτηκαν και μετά λούστρο 2 συστατικών, όλα της Vernilac. Μη ρωτάτε πως και γιατί, από βαψιματα είμαι άσχετος, ακολουθώ τυφλά τις οδηγίες του πεθερού :P

Ορίστε και μια φωτό με τη βιβλιοθήκη φορτωμένη.

IMG_20230822_142823.jpg