DIY. Φτιαξ'το μονος σου! Ιδεες, projects και λυσεις.

Google sketch up. Το εκοψα το φυλλο οπως τομπρωτοσχεδιασα. Μου εβγαλε τη ψυχη να πω την αληθεια. Το δισκοπριονο δεν βολευει ειδικα αν δεν εχεις καλο παγκο, καβαλετο για βοηθεια, οδηγο σωστο... Τα δυο χιλιοστΑ του τροχου τα υπολογισα, πολλες φορες μετρησα, αλλα ρε σεις, στα χιλιοστα παντα πρεπει να μετραμε. Μου βγηκαν τα ματια. Ουτε το ξυλινο μετρο βοηθαει καλα, ουτε η μετροταινια με το τζογο στην αρχη. Ενα λαθος εκανα, που εκοψα τη πλατη στη μεση , ενα λαθος που εκοψα κοντυτερα δυο κομματια οποτε αναγκαστικα να κοντυνω και τα εσωτερικα πορτακια καθως και μερικες αανακριβειες χιλιοστων. Διαπιστωσα οτι ενα δισκοπριονο παγκου ειναι μεγαλη βοηθεια, ειδικα σε επαναλαμβανομενα στοιχεια, και μικρα κοψιματα.

Τον ιζι τον εχω δει αρκετες φορες, δοκιμασα καινκαποιες ιδεες του, ειδικα με τον οδηγο, απλα χρησιμοποιοντας τη στενη πλευρα της βασης δεν υπαρχει καλη σταθεροτητα την ωρα που κοβει, τουλαχιστον απο ενα απειρο σαν εμενα.
Επισης, στην ορθοτητα τοποθετησης δεν εχω θεμα, αλλα στη σταθεροποιηση τους μεχρι να βιδωθουν. Ουτε καν σκεφτηκα να μην τα βιδωσω. Ορθες κοπες εκανα τελικα, 12mm το πλακαζ. Μαλλον επρεπε να παρω το αμεσως επομενο σε παχος. 29 για την ενημερωση.

Συνοψιζοντας,
Θελω να βελτιωσω το παγκο ή να φτιαξω ακομη ενα για ξυλουργικες και μονο εργασιες.
Χρειαζομαι, 1-2 καβαλετα.
Οδηγο κοπης, μακρυ και κοντο.
Σφικτηρες επιπλεον, με χαμηλο προφιλ και αρκετη δυναμη.
Τρυπανια ξυλου.
Κατι σαν πλανη χειρος για να "τρωω" τυχον πειρσευματα ξυλου ή ανωμαλιες που ειναι μεγαλες για το γυαλοχαρτο.
Μυτες για το βιδολογο, σωστες!

Οι βιδες τορξ του lidl, μετα βιας περνανε τη βαση.

Ακριβώς στην ίδια φάση ειμαι με σένα. Χθές μου βγήκε η ψυχή να κάνω μερικές κοπές της προκοπής.

1) δεν ειχα όσο σταθερό πάγκο εργασίας χρειάζεται . Και χρειάζεται σταθερότητα οταν κόβεις.

2) Σφιγκτήρες της προκοπής με δύναμη.

3) Κατι σαν πλάνη χειρός το σκεφτόμουν επίσης χθες. Το γυαλόχαρτο κάποιες φορές κουράζει. Επίσης ηλεκτρική πλάνη ειναι υπερβολή.Ροκάνι λογικά μικρό θέλει χειρός.
Εχεις στο skroutz.

Γενικά επειδή τον τελευταίο καιρό αρχισα τα κοψίματα με τα ξύλα διαπιστώνω οτι για μεγάλες σε μήκος κοπές θέλει τροχό.. Επειδή παίζουμε στα χιλιοστά δυστηχώς η λάμα της σέγας χάνει όσο ίσια και να κόψεις γιατι ταλαντεύεται. Μετα θέλει τρίψιμο τις περισσότερες φορές και ειδικά εαν εχεις ξύλο με 2+ εκατοστά πάχος.

Ετσι σκέφτομαι να πάρω και ενα μικρό δισκοπρίονο χειρός 40άρι δεν θέλω μεγαλύτερο βάθος. Νομίζω ενα skil ειναι οτι πρέπει.

Οδηγός κοπής αυτό που είχε το lidl με ενα σφιγκτήρα στην άκρη του ειναι οτι πρέπει. Απλά ειναι λίγο μεγάλος .

"Βρηκα" και μια βιδα με το δισκοπριονο, δεν δειχνει να εχει ζημια ο δισκος. Θα επρεπε?

ουτε η μετροταινια με το τζογο στην αρχη.

Το παιξιμο της γλωσσας ειναι σχεδιασμενο να υπαρχει εκει, εχει λογο και ειναι εξυπνο.
Προσεξε πως αυτη η γλωσσα τραβιεται εξω οταν μετρας μια εξωτερικη γωνια ωστε το 0 της μετροταινιας σου να ειναι ακριβως στην κοψη, χωρις να μετρας το παχος της γλωσσας. Προσεξε τωρα τι γινεται οταν θες να μετρησεις μια εσωτερικη γωνια, η γλωσσα μπαινει μεσα ωστε το 0 να βρισκεται ακριβως στην ακρη που θες και να μην μπαινει στην μετρηση το παχος της γλωσσας.
Ολα τα καλα μετρα εχουν αυτο το ελευθερο στην γλωσσα τους και ειναι για καλο μας.
Γλωσσα λεω το μεταλλικο ακρο σε σχημα Γ που δουλεια του ειναι να μαγκωνει στην ακρη του προς μετρηση αντικειμενου.

Καλα μετρηματα :)

Καταλαβα τι λες, εχω καλα μετρα κ νομιζα πως ειναι γενικο κακο. Αλλα εχω την εντυπωση, ισως λαθος μου οτι δεν ανταποκρινεται στη μετρηση με το ξυλινο. Αλλα ισως χανει αυτο. Θ το τσεκαρο αυριο.

Google sketch up. Το εκοψα το φυλλο οπως τομπρωτοσχεδιασα. Μου εβγαλε τη ψυχη να πω την αληθεια. Το δισκοπριονο δεν βολευει ειδικα αν δεν εχεις καλο παγκο, καβαλετο για βοηθεια, οδηγο σωστο... Τα δυο χιλιοστΑ του τροχου τα υπολογισα, πολλες φορες μετρησα, αλλα ρε σεις, στα χιλιοστα παντα πρεπει να μετραμε. Μου βγηκαν τα ματια. Ουτε το ξυλινο μετρο βοηθαει καλα, ουτε η μετροταινια με το τζογο στην αρχη. Ενα λαθος εκανα, που εκοψα τη πλατη στη μεση , ενα λαθος που εκοψα κοντυτερα δυο κομματια οποτε αναγκαστικα να κοντυνω και τα εσωτερικα πορτακια καθως και μερικες αανακριβειες χιλιοστων. Διαπιστωσα οτι ενα δισκοπριονο παγκου ειναι μεγαλη βοηθεια, ειδικα σε επαναλαμβανομενα στοιχεια, και μικρα κοψιματα.

Τον ιζι τον εχω δει αρκετες φορες, δοκιμασα καινκαποιες ιδεες του, ειδικα με τον οδηγο, απλα χρησιμοποιοντας τη στενη πλευρα της βασης δεν υπαρχει καλη σταθεροτητα την ωρα που κοβει, τουλαχιστον απο ενα απειρο σαν εμενα.
Επισης, στην ορθοτητα τοποθετησης δεν εχω θεμα, αλλα στη σταθεροποιηση τους μεχρι να βιδωθουν. Ουτε καν σκεφτηκα να μην τα βιδωσω. Ορθες κοπες εκανα τελικα, 12mm το πλακαζ. Μαλλον επρεπε να παρω το αμεσως επομενο σε παχος. 29 για την ενημερωση.

Συνοψιζοντας,
Θελω να βελτιωσω το παγκο ή να φτιαξω ακομη ενα για ξυλουργικες και μονο εργασιες.
Χρειαζομαι, 1-2 καβαλετα.
Οδηγο κοπης, μακρυ και κοντο.
Σφικτηρες επιπλεον, με χαμηλο προφιλ και αρκετη δυναμη.
Τρυπανια ξυλου.
Κατι σαν πλανη χειρος για να "τρωω" τυχον πειρσευματα ξυλου ή ανωμαλιες που ειναι μεγαλες για το γυαλοχαρτο.
Μυτες για το βιδολογο, σωστες!

Οι βιδες τορξ του lidl, μετα βιας περνανε τη βαση.
Όταν κόβουμε στο σπίτι, είναι αναμενόμενο κ ανάλογο με την εμπειρία μας κάποιο λάθος. Το βασικό είναι να έχουμε συστηματική απόκλιση. Εννοω ότι όλα τα κομματια να είναι ίδια έστω κ λίγο διαφορετικά από ότι υπολογίσαμε. Μετά αν χρειαστεί τα διορθώνουμε. Αυτό πρακτικά το πετυχαίνεις με δισκοπριονο πάγκου κ φράχτη.
Τι σχέδιο για το κόψιμο φροντίζουμε να είναι τέτοιο ώστε τα ίδια κομμάτια να είναι μαζί κ να μην χρειάζεται να μετακινουμε το φράχτη. Αν μπορείς χρησημοποιησε autocad. Είναι πιο βολικό.

Για ευκολια χρησιμοποιησα το scketch up. Με το autocad τι θα κερδισω?
Μια χαρα ειναι το sketchup. Εχει και αρκετα plugin που σου κανουν ακομη πιο ευκολη τη ζωη. Αν το "βρεις" και pro εχει επιπλεον δυνατοτητες, ειδικα σε εξαγωγη αρχειου για συμβατοτητα με autocad.

image hosting site over 5mb

Να περασω ενα χερ με αυτο το βερνικι, τυπου τζελ, απο το lidl το κοντρα πλακε?

Σε αλλη περιπτωση, ξυλο βαμενο με αυτο το βερνικι, μπορει να βαφει?

Νεκταριε βαψε ενα ρεταλι πρωτα φιλε να δεις αν σου αρεσει!
Εγω εβαψα με αυτο σαν εξτρα χερι προστασιας πασαλακια εμποτισμενης ξυλιας στα παρτερια του κηπου στο εξοχικο και μεχρι τωρα 4 χρονια μετα ειναι σε καινουργη κατασταση.

Κατασκευάζω την τάβλα ενός τραπεζιού με σανίδες από το Leroy Merlin. Δυστυχώς τα ξύλα, τις ακμές των οποίων στρογγύλεψα ελαφρά, δεν ήταν απόλυτα ίσια με αποτέλεσμα να υπάρχουν σε μερικά κενά στην ένωση τους. Στις 2 μεγαλύτερες ενώσεις έβαλα μείγμα ατλακόλ-πριονιδιού αλλά οπτικά δεν με ικανοποίησε. Θα περιμένω όμως να στεγνώσει το μείγμα και να το γυαλοχαρτάρω, μήπως βελτιωθεί. Η τάβλα στο τέλος θα περαστεί με έγχρωμο βερνίκι ξύλου. Με τι πιστεύετε ότι μπορώ να γεμίσω τα μικρά κενά, όπου υπάρχουν; Π.χ. με αρμόστοκο που βάφεται;
Αν φαίνεται στη φωτό.
http://s18.postimg.org/f27aitcah/P_20150329_195442.jpg

Ακρυλικο ξυλοστοκο νερου, υπαρχει σε διαφορετικες αποχρωσεις, να λαβεις υποψην σου την αποχρωση που θα παρει το ξυλο αφου περαστει το βερνικι του. Πριν κανεις κατι τετοιο πρεπει να τα περασεις στην πλανη.

Ευχαριστώ. Τα ξύλα είναι ήδη τοποθετημένα σε πλάκα κόντρα-πλακέ. Η πάνω επιφάνεια τους είναι ίσια, στα πλαϊνά έχω το πρόβλημα. Είδα το χρωματολόγιο των ξυλόστοκων, θα διαλέξω πρώτα το χρώμα από αυτούς και με το ίδιο θα βάψω το υπόλοιπο.

Nα και ενα πινακακι οδηγος για το προ τρυπημα ξυλων αναλογα με το μεγεθος της βιδας και την σκληροτητα του ξυλου.

Νομιζω οτι εχει νοημα και ειναι καλο σαν βασικος μπουσουλας.

vorbohrenTabelle.gif

Nα και ενα πινακακι οδηγος για το προ τρυπημα ξυλων αναλογα με το μεγεθος της βιδας και την σκληροτητα του ξυλου.

Νομιζω οτι εχει νοημα και ειναι καλο σαν βασικος μπουσουλας.

vorbohrenTabelle.gif

Δηλαδή αν κατάλαβα, για βίδα πχ 4mm σε μαλακό ξύλο βάζουμε τρυπάνι 2,5mm;