DIY. Φτιαξ'το μονος σου! Ιδεες, projects και λυσεις.

Πολυ καλο !!!!τα σχοινια πως τα εδεσες στο δεντρο για να αποφυγεις τριβες και πιθανω κοψιμο ?? Εβαλες τιποτα ραουλακια ?

Το οποίο εσύ έφερες!Συγχαρητήρια,γειά στα χέρια σου!

:-)

--- Αυτόματη συγχώνευση μηνύματος ---

Πολυ καλο !!!!τα σχοινια πως τα εδεσες στο δεντρο για να αποφυγεις τριβες και πιθανω κοψιμο ?? Εβαλες τιποτα ραουλακια ?
Όχι Βασίλη , εδεσα ανεξαρτητα σταθερό σχοινί στα κλαδιά και εκει κρέμασα γατζους για τα σχοινιά της κουνιας . :-)

Σας ευχαριστω παίδες !

Να μοιραστώ και κάτι άλλο μαζι σας . Οταν κρεματε κούνια τα σχοινιά να τα κρεματε σε ΊΔΙΟ ύψος κλαδιά αλλιώς η κίνηση της ειναι παραταιρη-ατσαλη .

Εχω φτιαξει εδω ενα υποβαθρο για να σηκωσω ενα αυθαιρετο κτισμα...
Θελω να φτιαξω ενα μινι υποστεγο, περιπου 3χ3 για να βαλω απο κατω διαφορα τσιμπραγκαλιδια που ειναι εκτεθειμενα μεχρι στιγμης, στις καιρικες συνθηκες.
Σκεφτομαι να το κανω με ξυλα, καδρονια και απο πανω να βαλω μια λαμαρινα που εχω.
Ερωτηση πρωτη. Εχω δει καποιες μεταλλικες βασεις που βαζουν στα ξυλινα καγκελα για να βιδωνουν στο τσιμεντο. Εγω δεν εχω σκοπο να βαλω τοσο χονδρα ξυλα. Υπαρχει καποια αλλη λυση για στερεωση καδρονιων που θα εχουν το ρολο κολωνας χωρις να πατανε αμεσα στο εδαφος?
Τοιχο δεν εχω σκοπο να χτιςω.
Ερωτηςη δευτερη. Απο εμπρος θα ειναι ανοιχτο, στα πλαγια θα ειναι η κυρια ατηριξη, πιθανων τρεις κολωνς ανα πλευρα. Απο πανω πως να φτιαξω το καναβο για τη τοποθετηση της λαμαρινας? με οσο το δυνατο καλυτερη στηριξη αλλα χωρις υπερβολες σε χρηση ξυλειας.
image.jpg

Νεκταριε της μεταλικες αυτές βάσεις τις βάζουν για το δέσιμο και για προστασία όσο γίνεται απο τα νερά . Να βάλεις και εσυ , υπάρχουν σε διαφορα μεγέθη, διαιρουμενες, ρυθμιζομενες για διαφορα παχη . Η σκεπή καλο ειναι να γίνει σε δυο κομμάτια με κλήση . Στις 50 με 65 μοίρες ειναι καλα. Ενα κεντρικό δοκάρι για κορφιατη και κάθετα δοκάρια ως τις άκρες . Αν μπορέσω θα σου φτιάξω ενα σχέδιο να στο στείλω γιατι απο εδω τι να σου εξηγήσω..

Η κλιση εχει να κανει με την πιθανοτητα για χιονι η ειναι ασχετη; Πως την καθοριζουμε; Μου φαινετε μεγαλη κλιση 50°.

Χιόνι , νερά και αερηδες Παναγιώτη . Η 50 μοίρες ειναι η μικρότερη εσωτερική γωνία που μπορείς να βάλεις . Η ιδανική για τέτοιες κατασκευές ειναι η 55-60 .

Νεκταριε κάτι τέτοιο εννοω .
http://www.poulos.com.gr/resized/gp-204-600.jpg

Βασικα για κατι ποιο απλος κεφτομουν...να εχει κλιση προς τα εμπρος για τα νερα. Το υποστεγο θα ειναι πολυ δευτερης χρησης,αν και θα το προσεξω λιγακι. Αυτο πουμου δειχνεις ειναι κανονικη σκεπη, ωραια μεν αλλα υπερβολη νομιζω

Δεν χρειάζεται να βάλεις τόσους πολλούς ριχτες εσυ , ούτε τέτοιο πάχος ξυλων . Με 4 ριχτες απο καθε πλευρά θα είσαι οκ πιστεύω .

Νομιζω πως αυτο θα κανω...μου αρεσε εν τελη και ειναι λιγο διαφορετικο. Απλα δεν ξερω αν θα μπορεσω να εφαρμοσω τηνυ υπαρχουσα λαμαρινα που εχω.

Αυθαίρετο ε?

Λοιπόν ξες τι μπορείς να κάνεις Νεκτάριε και να σου βγει φτηνά?

Να βάλεις τέσσερα στηρίγματα μεταλλικά και σχετικά χοντρό δοκάρι κάτω (π.χ τα 2 κομμένα στα 2.5 μέτρα και τα άλλα 2 σε λίγο μικρότερο μήκος για να πετύχεις την επιθυμητή κλίση). Μετά θα ενώσεις τα δοκάρια μεταξύ τους και θα σχηματιστεί η "κλίση". Μετά από πάνω ανάλογα τις διαστάσεις που θα το κάνεις θα βάλεις πήχεις και αντί να σχηματίσεις σκεπή με ξύλα (θα σου βγει και ο κούκος αηδόνι με τα πολλά ξύλα) μπορείς να βάλεις λαμαρίνα με όψη κεραμιδιού).
Και θα αντέξει και θα σου βγει σχετικά οικονομικά ενώ το αποτέλεσμα θα είναι πολύ όμορφο (υποκειμενικό αυτό). Ρώτα τον Τσίπουρο ή τον Νικόλα.
Απλά φρόντισε να βάλεις χοντρή κολώνα για να αντέξει.
Μετά γύρω γύρω μπορείς να βάλεις Ναύλον Θερμοκηπίου σε καλή ποιότητα (μπορείς να το καρφώσεις πάνω στις κολώνες).

Χιόνι , νερά και αερηδες Παναγιώτη . Η 50 μοίρες ειναι η μικρότερη εσωτερική γωνία που μπορείς να βάλεις . Η ιδανική για τέτοιες κατασκευές ειναι η 55-60 .

Νεκταριε κάτι τέτοιο εννοω .
http://www.poulos.com.gr/resized/gp-204-600.jpg

Ή κλίση που λες είναι πολύ μεγάλη.
Ή κλίση που συνηθως κατασκευάζονται οι στέγες είναι 35%. Άντε 40% στα πολύ ορεινά.
Αυτή ή κλίση ειναι για κατασκευή σοφιτας!

Απάντηση: Re: DIY. Φτιαξ'το μονος σου! Ιδεες, projects και λυσεις.

Ή κλίση που λες είναι πολύ μεγάλη.
Ή κλίση που συνηθως κατασκευάζονται οι στέγες είναι 35%. Άντε 40% στα πολύ ορεινά.
Αυτή ή κλίση ειναι για κατασκευή σοφιτας!

Νομίζω ότι τα μπερδέψατε με την κλίση ... ό ένας μιλάει για μοίρες και ο άλλος για επί τοις εκατό ....

100% κλίση = 45°

Last edited:
Re: Απάντηση: Re: DIY. Φτιαξ'το μονος σου! Ιδεες, projects και λυσεις.

Νομίζω ότι τα μπερδέψατε με την κλίση ... ό ένας μιλάει για μοίρες και ο άλλος για επί τοις εκατό ....

Ναι έχεις δίκιο φιλέ μου. Μιλούσε για μοίρες.. Δικό μου λάθος.
Απλά στην κατασκευη στεγων δεν μιλαμε για μοιρες στην κλίση! Πάντα %.

Ναι έχεις δίκιο φιλέ μου. Μιλούσε για μοίρες.. Δικό μου λάθος.
Απλά στην κατασκευη στεγων δεν μιλαμε για μοιρες στην κλίση! Πάντα %.

Φίλε Παναγιώτη μιλαγα για εσωτερικές γωνίες των 2 τμημάτων της σκεπης . Θεώρησα πιο ευκολοκατανοητο απο το να μιλάω για ποσοστά κλίσης κλπ .
Γενικα προσπαθώ να ειναι απλές οι περιγραφές μου (οσο γινεται στον γραπτο λογο) χωρίς ορολογιες και πολύπλοκες τεχνικές που μπορεί να γεννούν καινούργιες απορίες εκτός θέματος και να γίνομαι κατανοητός ακομα και στις μικρές ανηψιες μου . :-)

Καλορίζικη η κούνια φίλε Ηλία,αψογος.
Να ´σαι καλα Δημήτρη . :-)

Last edited:
Δεν σε κατηγορώ για κάτι φιλέ μου.
Και εννοειται οτι καλά κανείς και εξηγεις τόσο αναλυτικά.
Αλλά ούτε που πρόσεξα ότι μιλας για μοίρες. Όταν διάβασα για στέγη το μυαλό... διάβαζε % από συνήθεια.