DIY. Φτιαξ'το μονος σου! Ιδεες, projects και λυσεις.

Καλημέρα,
Είχαμε κρούσμα διάρρηξης στην πολυκατοικία που μένω οπότε λέω να ασχοληθώ λίγο με τα αλουμινένια κουφώματα του σπιτιού.
Υπάρχουν οι κλασικοί πύροι καθώς και δαγκάνες ελατηρίου για να μαγκώνει το συρόμενο τζάμι/πατζούρι πάνω στην ράγα. Η ερώτηση μου σχετικά με την δαγκάνα, είναι πως αυτή θα κολλήσει πάνω στο τζάμι/πατζούρι?
Εχει 2 τρύπες η δαγκάνα οπότε κάποια τρύπα θα πρέπει να κάνω στο αλουμίνιο. Πες ότι την έκανα, μετά τι? Το μόνο που μπορώ να υποθέσω είναι ότι βγάζω το τζάμι/μπατζούρι ώστε να έχω πρόσβαση από το κάτω μέρος και περνάω κάποια βίδα με παξιμάδι για να σφίξω την δαγκάνα στο τζάμι/μπατζούρι. Υπάρχει κάποιος άλλος τρόπος?

Για πύρους πάντως μπορείς να ανοίξεις τρύπα και να βάλεις χοντρή μακριά βίδα μέσα...
Οι δαγκάνες συνήθως βιδώνονται πάνω στο κούφωμα.

Αν ειναι συρόμενο ενός φύλου...τοτε κόβεις ενα σκουποξυλο στο μήκος του παραθύρου όταν ειναι κλειστό και το βάζεις κόντρα στην διαδρομή του...δεν εντοπίζεται μιας και συνήθως κρύβεται απο το προφίλ της πόρτας το ίδιο τα σκουπόξυλο μπαίνει μέσα στην αργά...και κυρίως σχεδόν οτι και να κάνει δεν ¨δίνει ¨ για κανένα λόγο...

Αλλιώς θα πρότεινα δαγκανες κάπου στην μέση του μήκους της πόρτας...μιας και αν τρυπησουν για να το αφαιρέσουν θα περιμένουν να ειναι στην αρχή της πόρτας...
Οι δαγκανες μπαίνουν πολύ εύκολα...σημαδευεις στην θέση που θέλεις...με μολύβι και απλα τρύπας όσο η βίδα...που έρχονται στην συσκευασία...

Καλη τύχη και μακάρι να μην σε βάλουν στο μάτι...όπως και κανέναν απο εμάς...

Δεν κατάλαβα, πιάνει η βίδα απευθείας πάνω στο αλουμίνιο; Σαν να βάζω βίδα σε ξύλο δηλαδή?
Να κάνω καμία μικρότερη πρώτα με κάνα τρυπάνι? Από ταχύτητα τι επιλέγω; αργή, γρήγορη?

Αν είναι λαμαρινόβιδα (που προτείνω τέτοια να βάλεις) τοτε τρυπάει η ίδια η βίδα το αλουμίνιο..

Αυτή
stainless-steel-self-drilling-screw_360x360.jpg

Αν δεν έχεις τέτοιες βίδες και έχεις κανονικές πρώτα τρυπας με ενα τρυπανάκι με ένα νούμερο μικρότερη διάμετρο

Δεν κατάλαβα, πιάνει η βίδα απευθείας πάνω στο αλουμίνιο; Σαν να βάζω βίδα σε ξύλο δηλαδή?
Να κάνω καμία μικρότερη πρώτα με κάνα τρυπάνι? Από ταχύτητα τι επιλέγω; αργή, γρήγορη?

Η βιδα πιανει πανω στο αλουμινιο, ναι. Η βιδα περναει απο την τρυπα της δαγκανας και βιδωνει στο αλουμινιο.
Το παχος του αλουμινιου ειναι μικρο. Βαλτο στη γρηγορη ταχυτητα με τρυπανακι 1 νουμερο μικροτερο απ'οτι η βιδα. Ετσι εξασφαλιζεις γερο κρατημα της δαγκανας στο αλουμινιο.
Προσεξε να την βαλεις απο την σωστη πλευρα ωστε να ερχεται κοντρα (να φρεναρει) οταν ανοιγεις το παραθυρο/πορτα. Η ουριτσα της δαγκανας οταν ειναι οπλισμενη πρεπει να δειχνει προς το μερος που ανοιγει το πορτοπαραθυρο. Δες σε τι υψος θα βαλεις τις δαγκανες ωστε να ειναι γερο το κρατημα. Κανε δοκιμη τοποθετοντας την δαγκανα στο παραθυρο ασφαλιζοντας την. Μην ειναι πολυ ψηλα ουτε χαμηλα και δεν πιανει.

Ο συνδυασμος δαγκανων και πυρου στο ιδιο πορτο/παραθυρο μπορει να ακουγεται πλεονασμος αλλα ειναι ιδανικος. Ιδιαιτερα αν για καποιο λογο δεν μπορεις να βαλεις δαγκανα και πανω και κατω.

Επειδη μια φωτο αξιζει οσο χιλιες λεξεις...

Εδω βλεπεις δαγκανες στα εξωτερικα παντζουρια και στο εσωτερικο παραθυρο.
14320192250_cb1ba517d8_b.jpg

Εδω βλεπεις την δαγκανα οπλισμενη. Το παραθυρο (επαλληλο) ανοιγει προς τα αριστερα (τωρα δεν ανοιγει:))
14320239238_9a77e30eee_c.jpg

Εδω ισως ειναι καπως δυσκολο να συλλαβεις τι γινεται με πρωτη ματια. Τοποθετηση πυρου.
Εχω ανοιξει τρυπα η οποια πιανει το τζαμοπαραθυρο και το εξωτερικο παντζουρι. Το παραθυρο ειναι ανοιχτο για να φαινεται η τρυπα στο παντζουρι. Τον πυρο τον εχω δεσει με μια αλυσιδιτσα για να μη χανεται.

14320395817_4073655f67_c.jpg

Για να μην λένε οι γυναίκες μας οτι δεν βοηθάμε...ιδού ένας τρόπος να καθαρίσεις πατάτες μεν...με τον τροπο που σου αρέσει δε...

http://youtu.be/z7w9pycCSd0

Μπορούμε να γράψουμε και κρητικές για το ποιο εργαλείο μπαταρίας κάνει την καλύτερη δουλειά...!!! :)

Ειναι απλο...
προσαρτας ενα πιγκαλ, βουρτσακι τουαλετας... (κατα προτιμησh καθαρο... :) )
και κανεις την δουλεια σου...

Καλημέρα κύριοι και καλό μήνα

ερώτηση για βάψιμο ξύλου:
έχω δει κάποια ξύλινα έπιπλα τα οποία είναι βαμμένα άσπρα αλλά φαίνονται τα νερά του ξύλου από μέσα.
Πως το κάνουν αυτό? Υπάρχει λευκό βερνίκι?

Η ρεπουλίνη (ή ρεπολίνη) που έχω ακούσει τι είναι?

έχω δει κάποια ξύλινα έπιπλα τα οποία είναι βαμμένα άσπρα αλλά φαίνονται τα νερά του ξύλου από μέσα.

Τι εγινε τελικα με τα αλουμινια, εκανες τιποτα η τσαμπα φωτογραφιζα και ανεβαζα φωτογραφιες? :)))

φυσικά και κάτι έκανα

εβαλα πύρους στα πατζούρια/τζαμαρίες και φυσικά μαζί με την αλυσιδίτσα τους για να μην τα ψάχνω. Το μειονέκτημα με τους πύρους ειναι ότι για να έχουν μια χρησιμότητα πρέπει να είναι κλειστά και τζαμαρίες και τα μπατζούρια.

Οπότε έβαλα επιπρόσθετα μόνο στα μπατζούρια ένα εναλλακτικό της δαγκάνας, σαν αυτο http://gaveraslocks.gr/portfolio/κλειδαριές-αλουμινίων/

Τέλος σε μια πόρτα της κουζίνας έβαλα και έναν βαρβάτο σύρτη και έχω σκοπό να αλλάξω τον αφαλό της πόρτας της κουζίνας με εναν καλύτερο (ακουσα για κάποιον που αν προσπαθήσει κάποιος να τον σπάσει από έξω, του μένει στο χέρι ο μισός, δεν κατάλαβα καλά τι είναι θα το ψάξω περισσότερο)

Φυσικά άλλαξα και κλειδαριά στην κύρια πόρτα του σπιτιου αλλα την δουλειά την έκανε κλειδαράς (βλεποντας τον ομως θεωρώ ότι θα μπορούσα να το κάνω τελικά και εγώ, δεν ήταν τόσο δύσκολο. Δεν πειράζει, μου δώθηκε η ευκαιρία να πιάσω στο χέρι μου ένα δραπανοκατσάβιδο μπαταρίες makita που είχε :) )

Όσο αφορά τις αυτοδιάτρητες βίδες έπαθα πλάκα, τρομερή ανακάλυψη και τρομερά εύκολο να τις βάλεις σωστά. Για κάποιο λόγο ήθελαν τετράγωνο bit αλλά είχα και από αυτό.

Τώρα ασχολούμε περιστασιακά με ένα μπαλκονάκι που έχω. Εχω φτιάξει 1-2 πράγματα αλλά εκκρεμούν και άλλα να γίνουν. Οταν τελειώσει για τα καλά (για Σεπτέμβρη το κόβω) θα ποστάρω μερικές φωτο με το αποτέλεσμα.

Κώστα,τη βαφή "εμποτισμού" λες;Καμμία σχέση με εμποτισμό βέβαια,συνήθως είναι απλό,πασάλλειμμα με χρώμα,νομίζω πως γίνεται με σφουγγάρι,ούτε καν πινέλο.Συνήθως εφαρμόζεται σε καρέκλες απο οξυά (δεν εμποτίζεται),καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος.

Η ρηπολινη ειναι χρωμα για ξυλο, συνηθως βαζουμε πρωτα ενα χερι βελατουρα σαν ασταρι για να πιασει καλα το χρωμα. Ολες οι εσωτερικες mdf συνηθως λευκες πορτες ειναι βαμενες με αυτον τον τροπο. Απο οσο ξερω ολα αυτα εχουν σαν βαση το νερο οποτε δεν μυριζουν πολυ.

Μπορεις να κανεις τα παρακατω.
Α) βαφεις το χρωμα που θες, αφου στεγνωσει περνας με μια συρματοβουρτσα η ενα χοντρο γυαλοχαρτο ελαφρα το ξυλο, με αυτον τον τροπο ξυνεις κομκατια χρωματος, με την συρματοβουρτα εχεις εμφανιση ταλαιπωρημενου ξυλου συχνα αναγλυφου, με το γυαλοχαρτο ειναι σαν φθορες στις ακμες του ξυλου.

Β) βαφεις ενα χρωμα, ας πουμε λευκο, στεγνωνει και μετα απο πανω βαφεις αλλο χρωμα, μετα παλι συρματοβουρτα η γυαλοχαρτο. Εδω βγαζοντας κομματια χρωματος δεν εχεις απο κατω το ξυλο αλλα το πρωτο χρωμα οποτε εχει πιο περιπλοκη εμφανιση

Last edited:
θα σου προτεινα να δεις στα βερνικια (εξωτερικου χωρου) με χρωμα πχ ασπρο τα οποια καλυπτουν αλλα οχι τελειος σαν μπογια κανονικη...
ειχα κανει μια περγολα ετσι...νομιζω οτι ειχε και ποσοστα καλυπτοτητας δλδ ελεφρυ μεσαιο και 100%...αν θυμαμαι καλα μιας και παει πανω απο 5ετια πλεον...τα ειχα παρει απο Leroy...ισως αξιζει τον κοπο να ρωτησεις...

Κυριοι σας ευχαριστώ για τις απαντήσεις σας

κατάλαβα καταρχήν ότι δεν μου κάνει η ρηπολινη

Η τεχνική παλαίωσης είναι κάτι που με ενδιαφέρει να ασχοληθώ κάποια στιγμή, αλλά εσκεμένα την έχω αφήσει για το μέλλον ώστε να αποκτήσω λίγη εμπειρία πρώτα στα βασικά.

Νομίζω ότι το λευκό βερνίκη εξωτερικού με ποσοστό καλυπτότητας φαντάζει να είναι αυτό που έψαχνα μιας και το θέλω για παγκάκι σε μπακόνι εξωτερικού χώρου.

Καλημερα κύριοι και καλό DYI να έχουμε

Αμήν.