DIY. Φτιαξ'το μονος σου! Ιδεες, projects και λυσεις.

εγώ συναρμολογώ ενα μικρό πάγκο με έτοιμα - άχρηστα υλικά που βρίσκονται στην αποθήκη..
ενα τετράγωνο ντουλαπάκι διαλυμένο , 2 ραφάκια τοίχου για πέταμα και ενα μεγάλο κομμάτι κόντρα πλακέ που θα χρησιμοποιηθεί για την πλάτη.
Οχι τίποτα σπουδαίο απλά πραγματάκια . παραθέτω κάποια απο τα κομμάτια.
Εχω κι άλλα κόντρα πλακέ θα τα φτιάξω ραφάκια στο ντουλαπάκι απο κάτω και θα κόψω και κομμάτια για να φτιάξω θήκες για τα εργαλεία στην πλάτη.

1)Αυτό που σκεφτόμουν ειναι οτι θα ήθελα το ένα ξύλο που θα χρησιμοποιηθεί για την επιφάνεια να το βιδώσω μόνιμα πάνω .
Το δεύτερο όμως να ανοίγει με κάποιον τρόπο για να μπορώ να έχω κενό απο κάτω για κόψιμο με σέγα.
Μετα να κουμπώνει στη θέση του όποτε θέλω σταθερά. πως μπορώ να το πετύχω με απλό τρόπο;

2) η επιφάνεια για πλάτη που ειναι το κόντρα πλακέ θα κοπεί στο μήκος της επιφάνεις εργασίας και θα τοποθετηθεί η μεγάλη της πλευρα παράλληλα με τις επιφάνειας εργασίας.
Εδώ θα ήθελα μερικές πρακτικές ιδέες για στερέωση εργαλείων στην πλάτη του πάγκου .

Attachments

• screwdriver_holder.jpg
    screwdriver_holder.jpg
    18.1 KB · Views: 347
  • pliers_holder.jpg
    pliers_holder.jpg
    29.4 KB · Views: 347
  • Γβ€¦ΓŽΒ»ΓŽΒΉΓŽΒΊΓŽΒ¬.jpg
    Γβ€¦ΓŽΒ»ΓŽΒΉΓŽΒΊΓŽΒ¬.jpg
    54.3 KB · Views: 346
Last edited:
Re: Απάντηση: DIY. Φτιαξ'το μονος σου! Ιδεες, projects και λυσεις.

Επειδή δεν έχω κάνει τέτοια κόλληση σε εξωτερικό χώρο καλό θα ήταν να προτείνει κάποιος φίλος που έχει κάνει κάτι αντίστοιχο και έχει δει από πρώτο χέρι ότι αντέχει...

ok φίλε, ευχαριστώ. Αν κάποιο παιδί επίσης ξέρει κάποιο κατάστημα εξειδικευμένο στις κόλλες ας το πει έτσι ώστε να τους ρωτήσω.

Ερώτηση...το μπάνιο στο σπίτι μου είναι 35 ετών (όσο και η οικοδομή). Σίγουρα κάποια στιγμή θα χρειαστεί ολοκληρωτική ανακαίνιση, απλά την προσδιορίζω χρονικά μετά από 2-3 χρόνια. Βασικά αν εξαιρέσουμε το παλιομοδίτικο στυλ δεν έχει κάποιο λειτουργικό θέμα ή ζημιά...
Εκτός από την μπανιέρα...η οποία είναι από πορσελάνη και με τα χρόνια έχει φύγει το σμάλτο. Αποτέλεσμα να λερώνει πιο εύκολα, το νερό να μην κυλάει και να μένουν μετά στίγματα αλάτων στα σημεία που έμειναν σταγόνες κλπ. Από όσο ξέρω υπάρχει διαδικασία επισμάλτωσης, που την κάνει σαν καινούργια, αλλά δεν θέλω να μπω σε διαδικασίες ξηλώματος και επανατοποθέτησης, μιας και σχετικα σύντομα να είμαστε καλά θα γίνει καινούργιο το μπάνιο. Υπάρχει κάτι που μπορώ να της κάνω, χωρίς να απαιτεί ξήλωμα και μεταφορά σε κάποιο εργαστήριο, για να επαναφέρω κάπως το σμάλτο ή έστω να βελτιωθεί η τωρινή κατάσταση; (Φυσικά χωρίς να γίνει καθρέπτης και να γλυστράω όταν μπαίνω μέσα...)

https://www.youtube.com/watch?v=nfhsbIlm8G8

http://www.trakadas.gr/sites/default/files/smyr_smalto.pdf

http://www.e-xromata.gr/el/eidika-p...mpanieras-xroma-gia-mpanieres-plakakia-detail

Γιώργο, η επισμάλτωση μπορεί να γίνει και επιτόπου χωρίς αφαίρεση της μπανιέρας. Το έχουμε ήδη κάνει μια φορά.

edit: too late.

Ερώτηση...το μπάνιο στο σπίτι μου είναι 35 ετών (όσο και η οικοδομή). Σίγουρα κάποια στιγμή θα χρειαστεί ολοκληρωτική ανακαίνιση, απλά την προσδιορίζω χρονικά μετά από 2-3 χρόνια. Βασικά αν εξαιρέσουμε το παλιομοδίτικο στυλ δεν έχει κάποιο λειτουργικό θέμα ή ζημιά...
Εκτός από την μπανιέρα...η οποία είναι από πορσελάνη και με τα χρόνια έχει φύγει το σμάλτο. Αποτέλεσμα να λερώνει πιο εύκολα, το νερό να μην κυλάει και να μένουν μετά στίγματα αλάτων στα σημεία που έμειναν σταγόνες κλπ. Από όσο ξέρω υπάρχει διαδικασία επισμάλτωσης, που την κάνει σαν καινούργια, αλλά δεν θέλω να μπω σε διαδικασίες ξηλώματος και επανατοποθέτησης, μιας και σχετικα σύντομα να είμαστε καλά θα γίνει καινούργιο το μπάνιο. Υπάρχει κάτι που μπορώ να της κάνω, χωρίς να απαιτεί ξήλωμα και μεταφορά σε κάποιο εργαστήριο, για να επαναφέρω κάπως το σμάλτο ή έστω να βελτιωθεί η τωρινή κατάσταση; (Φυσικά χωρίς να γίνει καθρέπτης και να γλυστράω όταν μπαίνω μέσα...)

Ναι την εχω κανει εγω. περνας νεο (πολυμερικο) σμαλτο με πινελο.
Στην αρχη σου δινουν ενα μπουκαλι που ειναι μαλλον οξυ για να βγαλεις τα αλατα απο την επιφανεια.
μετα εχεις το σμαλτο των 2 συστατικων. το υλικο φτανει για 2 χερια σε λογικη ποσσοτητα, Οχι μπαμπατζανικα αλλα ουτε και τσιγκουνικα.
ειναι πολυ πηχτο, την εφαρμογη υθα την καταλαβεις με την ποση ποσοτητα αφηνεις πισω σου.
Παντως εδω που δεν τα παω καλα με τις λαδομπογιες δεν ζοριστηκα και πολυ.
Κολλα δαιμονισμενα, κανε καλη προετοιμασια με ταινιες μασκαρισματος και μπατονετες κτλ για οτι τρεξει προς την ταπα.
Διαλυεται μονο με νιτρο, και πραγματικα το πρωτο που θα κανεις ειναι να εχεις το μπουκαλι ετοιμο, πανια κτλ και μετα να προχωρησεις στην μιξη του υλικο.
Ειπα πως κολλα δαιμονισμενα?

Στην εφαρμογη νομιζω πως εκανα λαθος. Ξεκινησα απο τον πατο και ανεβαινα, αλλα εκει που δακρυζε και ξαναπερνουσα με το πινελο εκανα γραμμες και χαλουσε η στιλπναδα. Επισης μου μαζευτηκε και λιγο παραπανω υλικο στον πατο, και με τον φοβο να μην κανει παχια κρουστα το περιμενα να κυλησει και να το μαζεψω απο την μερια της ταπας.
Αν το ξανακανα θα ξεκινουσα απο το γεισο της μπανιερας και θα κατεβαινα (προσοχη μην ακουμπησεις βεβαια)

εκανα μονο ενα χερι και 3 χρονια μετα δεν εχει παθει σχεδον τιποτα, μονο που ψιλοραγισε εκει που ειχε ραγισει και το αρχικο σμαλτο.
αυτα...

Re: Απάντηση: Re: Απάντηση: DIY. Φτιαξ'το μονος σου! Ιδεες, projects και λυσεις.

Εγώ έχω πάρει αυτή την κόλλα για τέτοιες δουλειές στερέωσης απο το Leroy.

μια παρόμοια αν δεν κάνω λάθος έχει και στα lidl με 2.5 ευρώ της UHU.

Re: Απάντηση: Re: Απάντηση: DIY. Φτιαξ'το μονος σου! Ιδεες, projects και λυσεις.

Εγώ έχω πάρει αυτή την κόλλα για τέτοιες δουλειές στερέωσης απο το Leroy.

θα την δοκιμάσω, thanks . Χρησιμοποίησα μια εποξική της bison (την aqua) την προηγούμενη εβδομάδα και έπαθα πλάκα με την απόδοση της.
Θέλει αυτό το πιστόλι που βάζουν την σιλικόνη σωστά; Να πάρω το πιο φτηνό που κάνει γύρω στα 4 ευρώ ή να δώσω κανά δεκάρικο; Έχει διαφορά;

Απάντηση: Re: Απάντηση: Re: Απάντηση: DIY. Φτιαξ'το μονος σου! Ιδεες, projects και λυ

θα την δοκιμάσω, thanks . Χρησιμοποίησα μια εποξική της bison (την aqua) την προηγούμενη εβδομάδα και έπαθα πλάκα με την απόδοση της.
Θέλει αυτό το πιστόλι που βάζουν την σιλικόνη σωστά; Να πάρω το πιο φτηνό που κάνει γύρω στα 4 ευρώ ή να δώσω κανά δεκάρικο; Έχει διαφορά;
Ναι θέλει πιστόλι σιλικόνης. Έχω δύο απλά πιστόλια σιλικόνης και δεν έχω αντιμετωπίσει κάποιο πρόβλημα μέχρι σήμερα. Βάλε ικανοποιητική ποσότητα κόλλας στην πλάτη του καναλιού, συγκράτησε το και με ταινία στον τοίχο μέχρι να στεγνώσει και μετά δεν θα έχεις πρόβλημα. Καλό θα είναι στην πλάτη του καναλιού πρίν βάλεις την κόλλα να το χαράξει με ένα κοπίδι για να είναι πιό τραχιά η επιφάνεια.

Last edited:
Έχω χρησιμοποιήσει κι εγώ τέτοια κόλλα, μεταξύ πλαστικού καναλιού και βαμμένης γυψοσανίδας.

Όταν κάποια στιγμή έφαγε ζόρι το κανάλι (έπεσε επάνω με φόρα η μικρή βαπτιστήρα μου, ευτυχώς χωρίς τραυματισμό), ξυλώθηκε το κανάλι, η κόλλα, η μπογιά και μαζί η μισή γυψοσανίδα. :firstprize: :furious3:

Θα περάσω από κάποιο κατάστημα σύντομα να δω το κόστος σε υλικά μιας τέτοιας επέμβασης και ανάλογα θα προχωρήσω...

Nα ξερεις οτι υπαρχει και spray σμαλτου.
Επρεπε να κανω ενα βιαστικο μερεμετι σε μια μικρη μπανιερα πριν απο χρονια και δεν ηθελα πινελα ρολα, οποτε το spray μου ηρθε μια χαρα.
Πιστευω οτι με το πινελο και το ρολο θα γινει καλυτερη δουλεια, μιας και το spray πρεπει να το ριχνεις ομοιομορφα πραγμα οχι και τοσο ευκολο για ολα τα σημεια της μπανιερας, ολο και κατι θα σου φυγει. Παντως η δουλεια εγινε οκ.

Με το spray είχα δοκιμάσει να δουλέψω και εγω...δεν μπορω να πω οτι έμεινα ευχαριστημένος αλλα φταίει και οτι δεν εχω βάψει ποτε με σπρέι άρα δεν είμαι και εξοικειωμένος...

Μια βοήθεια παιδιά αν κάποιος ξέρει.
θέλω να περάσω ένα καλώδιο ethernet και το καλώδιο κεραίας σε ένα κανάλι στο μπαλκόνι στην γωνία οροφής και τοίχου. Πως θα το στερεώσω; Τα αυτοκόλλητα δεν νομίζω να αντέξουν και δεν θέλω να κάνω τρύπες στο μπετό και να βάλω στηρίγματα. Υπάρχει άλλος αξιόπιστος τρόπος που να αντέχει;

Πάντως εύκολες είναι και οι τρύπες , αφού θα μεταφέρεις σκάλες έτσι κι αλλιώς, μια βίδα ανά μετρό θές
Και φυσικά γίνεται και με πρόκες να τα καρφώσεις
Η κόλα πιο δύσκολη μπορεί να είναι, που να κόλας και να κρατάς εκεί πάνω μέχρι να κολλήσει.
Και έτσι κι αλλιώς , και η κόλα θα φαίνεται μετά εάν αφαιρέσεις το κανάλι, και μάλιστα πιο άσχημα

Να περασεις απο τα Lidl και να προμηθευτεις αυτη της UHU η οποια στα 2,5 ευρω ειναι εξαιρετικη και δεν χρειαζεται και πιστολι!!!

To προβλημα με τις κολλες/κολλες μονταρισματος/σιλικονες και λοιπα ειναι η περιοδος που πρεπει να μεινει σταθερο το καλωδιο/καναλι για να κολλησει.
Σε σταθεροποιησεις καλωδιων παντα καρφωνω καποια κομματια 'καρφι/ροκα' (οχι μεχρι τελους) μεχρι να πιασει η κολλα και μετα τα βγαζω. Καμμια φορα, αν κρινω οτι χρειαζεται σε καποιο σημειο, τα καρφωνω μεχρι τελους.

Ειναι χρησιμο η κολλα/σιλικονη να εχει την ιδιοτητα να βαφεται.

πήρα σήμερα "παραγγελία" απο τους γονείς μου να φτιάξουμε μια σκάλα 2.10m για σοφίτα . Η προσφορά που πήρε για μια απλή ξύλινη σκάλα με κουπαστή μόνο απο την μία πλευρά και με ξύλο οικονομικό οξιάς ηταν 1700 ευρώ . Θεωρώ οτι είναι πάρα πολλά ας μου επιτραπεί η έκφραση τον βρήκαν μεγάλο και άσχετο και πήγαν να τον ληστέψουν.

Τι γνώμη σας θέλω για ποιότητα ξύλου και πάχος για τα σκαλοπάτια . Ιδέες για το εγχείρημα γενικότερα ευπρόσδεκτες. Ισως και άλλα σχέδια σε γενικές γραμμές απλά.
Δεν το έχω ξανακάνει αλλά τα χέρια μου πιάνουν πάρα πολύ και ειμαι τελειομανής. Δεν θεωρώ οτι είναι εύκολο για πρωτη φορά αλλά σίγουρα όχι ακατόρθωτο.

Attachments

• Skala.jpg
    Skala.jpg
    49.6 KB · Views: 243
Αν προκειται για μεγαλους ανθρωπους, αυτο που βλεπω παραπανω ειναι κομματι επικινδυνο, ιδιαιτερα στην κατηφορα..
Αν υπαρχει ο χωρος, θα προτεινα κυκλικη σκαλα και επισης φτιαγμενη απο ειδικους διοτι η σκαλα ειναι σκαλα, που ενεχει κινδυνους αν ειναι ατελης, και οχι καποιο επιπλο που δεν σε πολυνοιαζει.

42_inoxskala.jpg

για σύνδεση των καλωδιών του θερμοσίφωνα (4μμ2) με τα καλώδια που έρχονται από τον πίνακα ποιος είναι ο πιο ασφαλής τρόπος, caps, κλέμα ή κάτι άλλο;

Σε ευχαριστώ για την πρόταση αλλα χωρος δεν υπάρχει μιας και είναι δωμάτιο. Κατα τα άλλα πολύ ωραία η σκάλα που παρέθεσες.
Θα κοιτάξω και σε έτοιμες λύσεις σε λερου και πρακτικερ να δώ πόσο βγαίνει το κόστος.

Η σκάλα που παρέθεσα πιο πάνω την πήρα απο επώνυμο site που ειδικεύεται σε σκάλες .
Σαν υλοποίηση φαίνεται εφικτό.

Οσον αφορά το θέμα ασφάλειας συμφωνώ οτι θέλει προσοχή αλλά αν γίνει σωστά και σε τέτοια σχετικά απλή υλοποίηση δεν βλέπω να συντρέχει λόγος ανησυχίας.