DIY. Φτιαξ'το μονος σου! Ιδεες, projects και λυσεις.

Μηπως μπορειτε να που πειτε που μπορω να βρω αυτο το "πραμα" που ενα φωτιστικο οροφης εχει στο σημειο που ειναι στο ταβανι? (ροζετα να την πω??)

Εναλλακτικα, ενα τετοιο, πως το στερεωνω στο ταβανι ??? Το ξυλο εννοω
(χωρις να φαινεται κενο περιμετρικα ?)

στυπιοθλίπτες, υφασματινα καλωδια (κορδονια) και ντουι περιεργα που βρισκουμε ?

Edit: Βρηκα την μιση δουλεια :D
http://www.ebay.com/itm/Light-Fitti...11452?pt=AU_Lighting_Fans&hash=item1c48abee1c

Last edited:
για σύνδεση των καλωδιών του θερμοσίφωνα (4μμ2) με τα καλώδια που έρχονται από τον πίνακα ποιος είναι ο πιο ασφαλής τρόπος, caps, κλέμα ή κάτι άλλο;

Τα καπελακια ειναι η λιγοτερο ασφαλης/σταθερη μεθοδος. Η πιο συχνη ειναι οι κλεμμες αναλογης διατομης με τα καλωδια που θα συνδεσεις και αναλογης αντοχης στα πολλα αμπερ που τραβαει το θερμοσιφωνο.
Δεν συνηθιζεται η συνδεση με κολληση ουτε και με butt spices.

Πληροφοριακα, η συνδεση πινακα/θερμοσιφωνου δεν ειναι και τοσο απλη, εχει ρελε,ασφαλειες και (θεωρητικα και με το νομο) πρεπει να γινεται απο διπλωματουχο ηλεκτρολογο...:))

για σύνδεση των καλωδιών του θερμοσίφωνα (4μμ2) με τα καλώδια που έρχονται από τον πίνακα ποιος είναι ο πιο ασφαλής τρόπος, caps, κλέμα ή κάτι άλλο;

Ο συνήθης τρόπος είναι κλέμα ανάλογη του καλωδίου, μονωτική ταινία γύρο από αυτή και στερέωση του σημείου ένωσης σε κάποιο απομακρυσμένο και ψηλά σημείο από το θερμοσίφωνα προς αποφυγή βραχυκυκλώματος σε περίπτωση διαρροής νερού.

Απάντηση: Re: DIY. Φτιαξ'το μονος σου! Ιδεες, projects και λυσεις.

πήρα σήμερα "παραγγελία" απο τους γονείς μου να φτιάξουμε μια σκάλα 2.10m για σοφίτα . Η προσφορά που πήρε για μια απλή ξύλινη σκάλα με κουπαστή μόνο απο την μία πλευρά και με ξύλο οικονομικό οξιάς ηταν 1700 ευρώ . Θεωρώ οτι είναι πάρα πολλά ας μου επιτραπεί η έκφραση τον βρήκαν μεγάλο και άσχετο και πήγαν να τον ληστέψουν.

Τι γνώμη σας θέλω για ποιότητα ξύλου και πάχος για τα σκαλοπάτια . Ιδέες για το εγχείρημα γενικότερα ευπρόσδεκτες. Ισως και άλλα σχέδια σε γενικές γραμμές απλά.
Δεν το έχω ξανακάνει αλλά τα χέρια μου πιάνουν πάρα πολύ και ειμαι τελειομανής. Δεν θεωρώ οτι είναι εύκολο για πρωτη φορά αλλά σίγουρα όχι ακατόρθωτο.

Καλησπέρα.
Για οικονομία χώρου μπορείς να δεις και μερικές πτυσσόμενες που μαζεύουν όταν δεν χρησιμοποιούνται.
Υπάρχουν και κάποια μοντέλα με κουπαστή για υποστήριξη.
Η κλίση ίσως να είναι ένα πρόβλημα για ηλικιωμένα άτομα.

http://www.artion-home.gr/eksoplismoi-ktirion/skales-esoterikou-xorou/metallikes/sofitas
http://www.skales.gr/ptisomenes.htm
http://www.alpacodomica.com/el/προϊόντα-/πτυσσόμενες-σκάλες-σοφίτας/οροφής
http://www.monotex.gr/index.php?option=com_content&view=category&layout=blog&id=18&Itemid=87
http://www.tsialos.gr/el/σκάλες/πτυσσόμενες-σκάλες-οροφής-dimes
http://www.skales.gr/tipopiimenes.htm

Free energy, Εντυπωσιακο!!
Kατι παρομοιο ανεκαλυψε ο κ.Τεσλα αλλα δεν το εχουμε δει ακομα στην πραξη.. :)

απατη....

Κοιτα, οτι δεν μπορουμε να κατανοησουμε, δεν ειναι απαραιτητα απατη.
Και εγω δεν μπορω να κατανοησω πληρως την παραγωγη ενεργειας απο την αεναη κινηση των ηλεκτρονιων στο κυκλωμα που ειδαμε, αλλα πιστευω οτι γινεται. Το ειδαμε αλλωστε!

Μην την παθουμε σαν τους καθολικους που αποκαλουσανε τον Γαλιλαιο τσαρλατανο και αιρετικο επειδη ειπε οτι η γη κινειται γυρω απο τον ηλιο...:)))

Παντως το πειραμα θα το κανω και γω!!

Ο συνήθης τρόπος είναι κλέμα ανάλογη του καλωδίου, μονωτική ταινία γύρο από αυτή και στερέωση του σημείου ένωσης σε κάποιο απομακρυσμένο και ψηλά σημείο από το θερμοσίφωνα προς αποφυγή βραχυκυκλώματος σε περίπτωση διαρροής νερού.

Τα καπελακια ειναι η λιγοτερο ασφαλης/σταθερη μεθοδος. Η πιο συχνη ειναι οι κλεμμες αναλογης διατομης με τα καλωδια που θα συνδεσεις και αναλογης αντοχης στα πολλα αμπερ που τραβαει το θερμοσιφωνο.
Δεν συνηθιζεται η συνδεση με κολληση ουτε και με butt spices.

Πληροφοριακα, η συνδεση πινακα/θερμοσιφωνου δεν ειναι και τοσο απλη, εχει ρελε,ασφαλειες και (θεωρητικα και με το νομο) πρεπει να γινεται απο διπλωματουχο ηλεκτρολογο...:))

ευχαριστώ παιδιά και εγώ την κλέμα θεωρούσα πιο ασφαλή.
Η εγκατάσταση στον πίνακα υπάρχει (δδε -> διακόπτης -> ασφάλεια). Έκανα την ερώτηση γιατί σε αυτόν που αποσύνδεσα η σύνδεση είχε γίνει μόνο συστρέφοντας τα καλώδια και καλύπτοντας με μονωτική ταινία, κάτι που δεν μου φαίνεται ιδιαίτερα ασφαλές (είχε μπει πολλά χρόνια πριν).

ευχαριστώ παιδιά και εγώ την κλέμα θεωρούσα πιο ασφαλή.
Η εγκατάσταση στον πίνακα υπάρχει (δδε -> διακόπτης -> ασφάλεια). Έκανα την ερώτηση γιατί σε αυτόν που αποσύνδεσα η σύνδεση είχε γίνει μόνο συστρέφοντας τα καλώδια και καλύπτοντας με μονωτική ταινία, κάτι που δεν μου φαίνεται ιδιαίτερα ασφαλές (είχε μπει πολλά χρόνια πριν).

χαχα, οντως η συστροφη καλωδιων και μετα μονωτικη ειναι ο πεμπτος τροπος ενωσης καλωδιων...το ξεχασα :)))

Και εγω δεν μπορω να κατανοησω πληρως την παραγωγη ενεργειας απο την αεναη κινηση των ηλεκτρονιων στο κυκλωμα που ειδαμε, αλλα πιστευω οτι γινεται. Το ειδαμε αλλωστε!

Μην την παθουμε σαν τους καθολικους που αποκαλουσανε τον Γαλιλαιο τσαρλατανο και αιρετικο επειδη ειπε οτι η γη κινειται γυρω απο τον ηλιο...:)))

oχι εννοω ειναι απατη στη πραγματικοτητα....εχουν κρυφη παροχη,τσεκαρε το βιντεο και τα σχολια....

μη το πεις παραεξω αυτο και σε παρουν με τις λεμονοκουπες,απλα δεν υπαρχει ενεργεια απ'το πουθενα.:earmuffs:
Μονο η ενεργεια του ψευδοκενου υπαρχει,αλλα καμμια σχεση με το συγκεκριμενο.

πήρα σήμερα "παραγγελία" απο τους γονείς μου να φτιάξουμε μια σκάλα 2.10m για σοφίτα . Η προσφορά που πήρε για μια απλή ξύλινη σκάλα με κουπαστή μόνο απο την μία πλευρά και με ξύλο οικονομικό οξιάς ηταν 1700 ευρώ . Θεωρώ οτι είναι πάρα πολλά ας μου επιτραπεί η έκφραση τον βρήκαν μεγάλο και άσχετο και πήγαν να τον ληστέψουν.

Τι γνώμη σας θέλω για ποιότητα ξύλου και πάχος για τα σκαλοπάτια . Ιδέες για το εγχείρημα γενικότερα ευπρόσδεκτες. Ισως και άλλα σχέδια σε γενικές γραμμές απλά.
Δεν το έχω ξανακάνει αλλά τα χέρια μου πιάνουν πάρα πολύ και ειμαι τελειομανής. Δεν θεωρώ οτι είναι εύκολο για πρωτη φορά αλλά σίγουρα όχι ακατόρθωτο.

καλησπέρα

πρόσφατα έφτιαξα μια μικρή ξύλινη σκαλίτσα

θα χρειαστείς:
  • βασικές γνώσεις τριγωνομετρίας
  • ενα μοιρογνωμόνιο
  • ένα ρουτερ. Γίνεται και χωρίς αυτό αλλά θα βοηθήσει πάρα πολύ η υπαρξη του.
  • Δυο σφικτήρες μαραγκού.
  • Εναν οδηγό δράπανου
  • Ξυλόβιδες και ξυλόκολλα

το 1ο το χρειάζεσαι για να υπολογίσεις την γωνία που θα κάνεις την κοπή στις δύο διαμήκη ταύλες.Την ίδια γωνία θα χρησιμοποιήσεις και για τα σανίδια των σκαλοπατιών.

το 2ο είναι για να σημαδέψεις πάνω στις διαμήκη ταύλες τις ευθείες στις οποίες θα έρθει να κάτσει το κάθε σκαλοπάτι.

το 3ο είναι για να κάνεις εκέι που έχεις σημαδέχει την θέση του σκαλοπατιού, τομές ώστε να θα έρθει να πατήσει/χωνευτεί μέσα σε αυτές το σκαλοπάτι. Αν κάνεις σωστά τις τομές, μόνο και με ξυλόκολλα είσαι έτοιμος. Ουτε ξυλόβιδες, ούτε καν καρφια δεν χρειάζονται. Αν δεν έχεις ρουτερ, τότε θα πρέπει να ενώσεις τα σκαλοπάτια με ξυλοβιδες στις διαμήκη ταύλες. Φρόντισε το κεφάλι της βίδας να μπει λίγο μέσα στην διαμήκη ταύλα ώστε να την στοκάρεις και να μην φαίνεται τόσο όταν την βάψεις. Αν δεν έχεις ρουτερ, θα δυσκολευτείς λίγο να κρατήσεις σταθερό στην θέση του το σκαλοπάτι όταν θα το βιδώνεις. Εδώ θα σε βοηθήσουν οι σφικτήρες μαραγκού. Για κάθε σκαλοπάτι θα κάνεις το εξής: Αφού έχεις σημαδέψει στην μία διαμήκη ταυλα με 2 ευθείες που θες να κάτσει το σκαλοπάτι, θα βάλεις εκκατέρωθέν τον σημαδιών αυτών 2 ξύλα οδηγούς και θα τα σφίξεις με του σφυκτίρες. Θα βάλεις να κάτσει ανάμεσα το σκαλοπάτι, θα το γυρίσεις τουμπα και θα το βιδώσεις.

Το 5ο (οδηγό δραπάνου) θα τον χρειαστείς για να ανοίξεις υποδοχή υπό συγκεκριμένη γωνία, στην οποία θα έρθει και θα κάτσει το κάγκελο της κουπαστής. Αν και δεν έβαλα κουπαστή στην σκαλίτσα που έφτιαξα, λογικά η γωνία που πρέπει να κάνεις την υποδοχή πρέπει να είναι 90μοίρες μείον την γωνία που υπολόγισες για την κοπή στις δύο διαμήκη ταύλες. Δηλαδή αν έκοψες την ταυλα με γωνία 25μοίρες, η υποδοχή θα πρέπει να έχει κλίση 65 μοίρες.

Τώρα ξύλα ότι καταλαβαίνεις. Θα έλεγα όχι λιγότερο από πάχος 2,5cm. Όσο πιο φαρδιά σκαλοπάτια βάλεις, τόσο μεγαλύτερο το πάχος του ξύλου που θα χρησιμοποιήσεις.

Σε ευχαριστώ πολύ για τις πολύτιμες συμβουλές θα τα κοιτάξω όλα αυτα που μου έγραψες και θα το ξεκινήσω!
Στο μυαλό μου έτσι το είχα για το σκαλοπάτι όπως το έγραψες ! μου φαίνεται πιο σταθερή λύση.
Βέβαια θα το ενισχύσω με βίδες τις οποίες όπως είπες θα τις βάλω λίγο πιο βαθια για να στοκαριστεί μετά.

η κουπαστούλα θα μπεί βιδωτή σε τοιχο που θα εφάπτεται η σκάλα. οπότε δεν θα είναι ιδιαίτερα δύσκολο αυτο το κομμάτι.

ρουτερ λέω να μην πάρω τώρα να το κάνω χωρίς.

Last edited:
Σε ευχαριστώ πολύ για τις πολύτιμες συμβουλές θα τα κοιτάξω όλα αυτα που μου έγραψες και θα το ξεκινήσω!
Στο μυαλό μου έτσι το είχα για το σκαλοπάτι όπως το έγραψες ! μου φαίνεται πιο σταθερή λύση.
Βέβαια θα το ενισχύσω με βίδες τις οποίες όπως είπες θα τις βάλω λίγο πιο βαθια για να στοκαριστεί μετά.

η κουπαστούλα θα μπεί βιδωτή σε τοιχο που θα εφάπτεται η σκάλα. οπότε δεν θα είναι ιδιαίτερα δύσκολο αυτο το κομμάτι.

ρουτερ λέω να μην πάρω τώρα να το κάνω χωρίς.

Κατι που ξέχασα. Οσον αφορά τις τομές που θα σκαλίσω για να μπει το σκαλοπάτι τελικά λέω να πάρω το router της dremel μιας και έχω dremel .
Υπάρχει μήπως κάποιο εξάρτημα πιο χοντρό για χάραξη ξύλου με το dremel και αν ναι που μπορώ να προμηθευτώ; εχω δει κάποια αλλά δεν είμαι σίγουρος.
Μετα λογικά θα χρειαστεί τρίψιμο η τομή που θα υποδέχεται το σκαλοπατι γιατι δεν θα είναι τέλεια..
Αν κάνω λάθος στο τρόπο που το σκέφτομαι και στην υλοποίηση διορθώστε με.

Ποιο ρουτερ, το Dremel Trio? Aν ναι, μπορεις να κανεις τις τομες, ειναι και ρυθμιζομενο για το βαθος διαμορφωσης. Υπαρχουν εξαρτηματα και μεσα στη συσκευασια αλλα και εξτρα στην αγορα.
Επισης μπορεις να χρησιμοποιησεις τα Trio bits για τριψιμο αφου κοψεις τις τομες.
Τσεκαρε μονο το μεγιστο βαθος αν ειναι αρκετο. Νομιζω οτι ειναι οκ για τη δουλεια που το θες.

Ποιο ρουτερ, το Dremel Trio? Aν ναι, μπορεις να κανεις τις τομες, ειναι και ρυθμιζομενο για το βαθος διαμορφωσης. Υπαρχουν εξαρτηματα και μεσα στη συσκευασια αλλα και εξτρα στην αγορα.
Επισης μπορεις να χρησιμοποιησεις τα Trio bits για τριψιμο αφου κοψεις τις τομες.
Τσεκαρε μονο το μεγιστο βαθος αν ειναι αρκετο. Νομιζω οτι ειναι οκ για τη δουλεια που το θες.

οχι το trio αλλα μια τέτοια λύση
http://www.amazon.de/gp/product/B0009EQ5QA?psc=1&redirect=true&ref_=oh_aui_detailpage_o00_s00
+
http://www.amazon.de/gp/product/B0002SMO72?psc=1&redirect=true&ref_=oh_aui_detailpage_o00_s00

Δυστυχως δεν νομιζω να κανεις δουλεια με αυτη τη βαση. Ειναι ψευτοπραμα και καλυτερα να το κανεις μονο με το dremel.

Την εχω λογω συλλογης.. και την εχω χρησιμοποιησει μια η καμμια φορα, δεν θυμαμαι:)

Γυρναω στην Ελλαδα στις 25/12 οποτε μπορω ευχαριστως να στην δανεισω, μιας και ειμαστε και γειτονες, αν μπορεις να περιμενεις μεχρι τοτε.

Βρε παιδιά εισαστε σίγουροι ότι δεν θα παραδώσει πνευμα το dremel;
Εδω μιλαμε για δουλεια που θελει 1 KW ρουτερ. Ενταξει, να υπερβάλουμε τα όρια των εργαλείων, αλλά με τα λεφτα που θα δωσει για καινούργιο dremel
(γιατί αν τη βγαλει καθαρή, να βγαλουμε τον Αγιο και να προσκυνάμε αυτό) ας πάρει ενα φτηνό ρουτερ.